Spammaajat muuttuvat päivä päivältä kierommiksi epeleiksi. Sähköposti on jo lähestulkoon pilattu, mutta nyt tulilinjalle on otettu myös blogit. Uusin villitys on idly.orgissa raportoitu väärennysblogien levittäminen. Mutta miksi kukaan haluaisi rakentaa väärennetyn blogin?
Kun röyhkeä mainostaja tunkee sivustonsa osoitetta toisten blogeihin keinolla millä hyvänsä, hänen tarkoituksenaan ei suinkaan ole pelkästään metsästää satunnaisia klikkauksia ohikulkijoilta. Spammerilla on tähtäimessä paljon suurempi palkinto: Google. Blogithan sijoittuvat tunnetusti korkealle Googlen hakutuloksissa. Ne päivittyvät usein, templatet on tehty hakukoneystävällisiksi ja niissä harrastetaan ahkeraa linkitystä. Myös kaikki sellaiset sivustot joihin Googlen arvostamat blogit linkkaavat, saavat Googlelta tavallista korkeampaa arvostusta ja nousevat siten korkeammalle hakutuloksissa. Tämä on myös ominaisuus jota mainostajat käyttävät hyväkseen.
Spammerien nykyään suosima tapa on lähettää blogiin iso kasa kommentteja. Pinseri joutui tällaisen tapauksen uhriksi n. viikko sitten. Yhdellä rysäyksellä usean jutun perään ilmestyi kommentti, joka sisälsi linkin mainostettavan tuotteen sivuille. Kommentteja tungettiin sivuille kymmenittäin siinä toivossa että ainakin jokin (mieluiten jokainen) jäisi ylläpitäjältä huomaamatta ja poistamatta. Sama toistettiin arvatenkin isolle joukolle muitakin blogeja.
Mainostajan tarkoituksena oli lisätä linkkejä mahdollisimman moneen Googlen arvostamaan paikkaan. Kun Googlen hakurobotti kävisi seuraavan kerran lukemassa sivustot läpi, mainostettu saitti saisi lukuisien siihen osoittavien linkkien ansiosta hyvää bonusta Googlen hakutuloslistoilla. Kommenttispammia vastaan taistelemiseen on kuitenkin tehty jo lukuisia apuohjelmia, esimerkiksi Movable Typeen asennettava mt-blacklist.
Nyt on kuitenkin liikkeellä taas uusi, entistä hieman kieroutuneempi tapa blogien hyväksikäyttämiseen. Verkkoon on alkanut putkahdella uusia sivustoja jotka näyttävät ensisilmäyksellä aidoilta blogeilta – esimerkkinä vaikkapa Jennifer’s Blog. Tarkemmin katsomalla käykin kuitenkin ilmi että sivustot ovat pelkkiä kuoria. Ne sisältävät jostain toisesta blogista kopioidun ulkoasun ja satunnaista (tai varastettua) sisältöä. Jokaisen blogisivun alareunassa on kuitenkin se varsinainen syy sivuston olemassaololle: näkymätön linkki varsinaiseen pornosivustoon.
Jälleen kerran tarkoituksena on rakentaa mahdollisimman paljon eri puolilta mainostettavaan kohteeseen osoittavia linkkejä, siten että Google arvostaa sen hakutuloksissa mahdollisimman korkealle. Mutta miten nämä väärennösblogit sitten hankkivat itseensä osoittavia linkkejä ja korottavat omaa arvostustaan?
Tässä astuu mukaan jo puolitoista vuotta sitten ensi kertaa käytetty keino: viitespammi. Monissa blogeissa, Pinserissäkin, ruudun reunassa tulee näkyviin niiden sivujen osoitteita, jotka ovat linkanneet kyseiselle sivulle. Tähän joukkoon kuitenkin valitettavan helppoa lisätä myös väärennettyjä osoitteita – tarvitaan vain ohjelma, joka lataa sivun antamalla väärennettyjä viitetietoja. Monet sivuja indeksoivat hakukoneet (esim. Pinserissäkin usein nähty Bloogz) tekevät tätä ja nyt siis enenevässä määrin myös spammerit. Koska väärennetyt blogit näyttävät ensisilmäyksellä ihan aidoilta, niitä ei tule välttämättä poistettua yhtä hanakasti kuin kommenttispammeja.
Lopputulos: kun tarpeeksi monesta blogista saadaan aikaiseksi linkki tällaiseen väärennettyyn blogiin, Google nostaa väärennetyn blogin arvostusta huimasti. Tässä blogissa olevat linkit lopullisiin sivustoihin muuttuvat erittäin arvostetuiksi. Niistä monet ovat valmiita maksamaan paljon rahaa. Ja spammeri hieroo käsiään tyytyväisenä.
Yllä mainitussa idly.orgin jutussa kerrotaan, miten blogiyhteisön jäsenet keksivät tämän huijaustavan. He eivät ymmärrettävästi ottaneet sitä kovin hyvällä, vaan lähtivät selvittämään syyllistä. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että jäljet johtavat Bukarestin yliopistoon Romaniassa. Nähtävästi jokin kyseisen koulun opiskelija on keksinyt keinon hankkia helppoa rahaa. Nyt jäämme vain kiinnostuneina seuraamaan, miten tarina päättyy. Yllälinkitetyn jutun lopusta löytyy hyvä linkkivalikoima asiaa käsitteleville sivuille.
Oma ratkaisuehdotukseni myötäilee parinkymmenen vuoden takaista Tabu-TV-sarjaa: painetaan homma sillä tavalla villaisella että viedään spammeri nurkan taakse ja annetaan jatsarista nivusiin. Eivätköhän netin syöpäläiset siitä ota opikseen.
Toinen, vähemmän väkivaltainen tapa on muuttaa viittauslogiohjelmia siten että ne lataavat jokaisen viittaavan sivun ja tarkistavat että siellä on oikeasti linkki tähän nykyiselle sivulle.
ps. Niille, jotka miettivät että teinkö spammerille palveluksen linkittämällä aiemmin tekstissä mainittuun Jenniferin blogiin, voin lohdutukseksi kertoa “pilanneeni” mainostajan hyödyn tekemällä linkin tinyurl.comin kautta. Kiusa se pienikin kiusa…
Mark Pilgrim antaa hieman pessimistisemmän kuvan tulevasta blogispämmi-ongelmasta:
http://diveintomark.org/archives/2003/11/15/more-spam
Anti-spämmereiden häiriköiminen on jo pitkään ollut ikävää todellisuutta, esim.:
http://www.amk.ca/diary/2003/09/01.html
Jotkut julkaisusoftat mahdollistavat rekisteröitymisen, joten kommenttia jättääkseen täytyisi rekisteröityä ja kirjautua. Tämä tosin vähentänee kommentteja radikaalisti, sillä kuka jaksaa nähdä vaivaa. Toinen vaihtoehto on tietysti poistaa kommentoitinmahdollisuus.
Kiitos hyvistä ohjeista. Minulle mahdollisuus kommentointiin on hyvin tärkeää, sillä haluan myös vastakaikua ihmisiltä omille ajatuksilleni. Olen kauhulla odottanut, koska spammerit löytävät kohteeksi oman blogini; löytyyhän se Googlestakin monella hakusanalla jo ensimmäiseltä hakusivulta.
MT-blacklist on nyt asennettu, toivottavasti aiheuttaa edes pientä kiusaa spammereille. Mailiboksini he ovat jo tukehduttaneet: 50-100 spammia päivässä on melko rasittavaa, vaikka Mail.app:in spammifiltteri suodattaakin niistä 90-100% joka päivä.