Rakas päiväkirja,
tänään heräsin kymmeneltä ja söin maksamakkaravoileipiä. Keitin myös kahvia ja päästin Totin ulos tarhaan. Ajattelin käydä töihin käsiksi saman tien, mutta sitten avasinkin internetin. No, ei vaiskaan. Aletaanpas tämä juttu uudestaan.
Katselin nauhalta Jannen esiintymisen aamuteeveessä ja luin Kotilieden jutun bloggaajista. Ne ovat uusimmat blogeja käsittelevät journalistiset tuotteet perinteisissä medioissa, ainakin sikäli kuin tiedän.
Minua ihmetyttää näissä jutuissa yksi asia: mistä syntyy tarve käsitellä blogeja jonkinlaisina verkkoon siirrettyinä päiväkirjoina, joihin ihmiset vuodattavat yksityisiä tuntojaan ja paljastelevat elämäänsä? Juttuja tehdesään toimittajilla on usein jokin ennakkokäsitys aiheesta, josta he aikovat kertoa. Sen jälkeen on jokseenkin sama, mitä haastateltava sanoo – kaikki on vain vahvistusta sille jutun rungolle ja näkökulmalle, joka tuli mietityksi jo etukäteen.
Luen blogeja aika laajasti. Kyllä päiväkirja on yhdeksässä tapauksesta kymmenestä ihan väärä nimitys blogille. Ymmärrän, että on vaikea kuvailla jotakin uutta ilmiötä tekemättä vertailuja ihmisten laajasti tuntemiin viestintätapoihin. Yritettävä kuitenkin olisi, vaikka helpoin tie on tietysti puhua ylimalkaisesti ja vähän sinne päin.
Jannelle propsit tv-esiintymisestä: pidit hyvin pintasi tv-toimittajien toistellessa, missä ne yksityisyyden rajat kulkevat ja mitä kannattaa paljastaa ja yrittäessä vääntää keskustelua yksilötasolle. Blogi ei ole mitään päiväkirjailua vaan julkaisemista verkossa.