Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Jänis. Jäin kuuntelemaan myymäläämme ihan sinua ajatellen noiden kahden laitteen ääniä ja en huomannu ainakaan korvin kuultavaa eroa.
Ihan vaan tiedoksi, että Suomessa ei ole montaa paikkaa jossa voi noita ääniä vertailla. Jos paikkakunnallanne on vastaava liike jossa voi verrata Esim. Toshiba, Fujitsu, Panasonic tai Mitsubishi ääniä niin olette erityisasemassa. En edes tiedä muuta liikettä kuin omamme täällä keskisessä suomessa. Ehkä pohjoisessa. Etelässä ei ole tietääkseni mutta tämän kirjoituksen ansiosta varmaankin löytyy.
Kyllä siinä aivan ilmalämpöpumppumyyjää tarkoitettiin. Mielestäni aika epäilyttävää kohdistaa anonyyminä kritiikkiä johonkin tiettyyn myyjään.
Helppo huudella puskista ja laskea läpiä päänsä. Myyt varmasti siinä sivussa kahvinkeittimiä, gsm -liittymiä ja jääkaappeja.
Joo. Kävisikö mitenkään päinsä, että menisit haastamaan riitaa ihan muualle? Vaikka kantakapakkaan kun sieltä kerran tännekin kerkesit?
eli mun laskutapa on vähän yksin kertaisempi eli cop 3.5 olis 35euroo ja cop 5 olis 50euroo lämmitys aika vaikka 5 kuukautta eli 35 *5=175euroo ja cop 5 olis 5*50=250 euroo eli 75euroo parempi vuodessa eli jos lasketaan eli jos lasketaan että halpa pumppu maksais ittensä(2.86vuotta tarkka) 3 vuodessa (500) ja kallis(1500) 6 vuodessa ja 10 vuotta olis kesto ikä eli halpa säästäis tona aikana 7*175euroo =1225euroo ja kallis 4*250euroo=1000euroo halpapumpun etu olis 225euroo kuten sanoit laskutapoja on monia
ÖÖ: Erittäin mielenkiintoinen laskutapa.
Sitten kaikenlaisille itseasentajille muistutukseksi.
Olen poiminut tämän joko lämpöpumput infosta tai tältä palstalta.
Tämä asia nousee esiin jatkuvasti ja erilaisilla verukkeilla yritetään saada kumottua vaatimusta asennuttaa ilmalmpöpumput pätevälä asentajalla. En kuitenkaan näe perusteita kumota tuota vaatimusta sen vuoksi, että joissakin malleissa käytetään pikaliittimiä – kylmäpiiriin joudutaan kuitenkin jollakin tavalla koskemaan asennuksen aikana, mikä muodostaa vuotoriskin. Pätevän asentajan vaatimus on mainittu myös Motivan sivuilta löytyvässä esitteessä “Ilmastointilaitteiden energiamerkintä”.
Eli henkilö joka asentaa tai asennuttaa ilmalämpöpumpun ilman TUKESin toteamaa pätevyyttä, rikkoo ympäristönsuojelulain (86/2000) 108 a §:ää ja sen nojalla annettuja valtioneuvoston asetuksia 1187/2001 ja 1239/2003. Kaikille kyselijöille voit kertoa tämän ympäristöministeriön kannan.
Terveisin Else
—
Else Peuranen
Ympäristöministeriö
Miljöministeriet
Ministry of the Environment
(Kasarmikatu 25)
PL 35, 00023 VALTIONEUVOSTO
PB 35, FIN-00023 STATSRÅDET
P.O. Box 35, FIN-00023 GOVERNMENT, FINLAND
E-mail: else.peuranen@ymparisto.fi
phone +358 9 160 39732
fax. +358 9 160 39716
Tuosta ammattitaidosta: Jos tulisin pamputettavaksi niin olisin mielummin poliisin pamputettavana kuin tuntemattoman. Jokainen kyllä osaa pamputtaakin mutta niin ettei siitä tule pysyvää vauriota on siinäkin syytä antaa se ammattilaiselle. Sama pätee ilmalämpöpumppuun. Jokainen osaa ruuvata sen seinälle ja kytkeä putket mutta luotan silti lailliseen asentajaan ettei tule pysyviä vaurioita.
Tarvitaanko asennuttamiseenkin TUKESin toteama pätevyys. Tukesin hyväksymä asennuttaja? :) Tukesin lista on mielenkiintoinen. Sieltä löytyy myös autokorjaamoja ym., joilla on periaatteellinen lupa tehdä näitä töitä. Osa on myös saanut pätevyyden “vanhan lain” aikaan, ilman sen kummempia kursseja tai kokeita. Tarkistettu juttu.
Mitkä ovat sanktiot jos asennan itse ja esim. ilmiannan itseni tästä ympäristörikoksesta?
Välillä tuntuu että asetuksia ja säädöksiä tehdään vain niiden kirjoittamisen työllistämisvaikutuksen vuoksi.
Suosittelen kuitenkin asiantuntijan käyttämistä vähintään kylmäliitoksia tehtäessä.
ÖÖ:n laskentatapa on väärä, ainakin jos sillä haluaisi laskea säästöjä yleisesti tiettyä poikkeusta lukuunottamatta. Oletus että jokainen yksikkö COP:tä säästää 10€ on väärin. Silloin COP:n arvolla 1 säästäisi 10€ mikä ei pidä paikkaansa. Tai jos COP lähestyisi ääretöntä (mikä ei ole mahdollista) Silloin saataisiin kaikki maailman rahat yhdellä ilmalämpöpumpulla. Jos lämmitys saadaan 3.5 tai 5 kertaa edullisemmin, niin itse jakaisin lämmityskuluni 5:llä tai 3.5:llä ja laskisin, mikä on uusi hinta. Alkuperäisestä sitten vähentäisin sen. Laitteen hinnan kun jakaa tällä, niin saa takaisinmaksuajan vuosissa. Tämäkään ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta voi antaa suuntaa.
Itse en kyllä olisi osannut asentaa laitetta yksin, mutta jos joku osaa niin minun puolestani ainakin ok. Kyllähän ihmiset tekevät muutakin laitonta esim. kävelevät punaisia päin. “Rikoksen” laatu tuskin on mikään kovin vakava ja kiinnijäämisriski todella pieni.
Keskustelut on täällä kuin KIA vastaan Toyota esson baarissa :)
tämähän on tollanen teoreettinen lasku eli 100 euroo kuukaudessa 5 kuukautta lämmitys kausi eli eikö loppu tulos ole sama laski sen kummin päin tahansa ehkä toi cop sana sekottaa ja voihan noi 35 ja 50 olla vaikka % jos haluaa mä käytin euroa todellisuus on sitten eri tällä tavalla saa tollasen lopputuloksen. Toi cop sana ehkä joku vois selventää mitä se tarkottaa mulle se on jääny vähä epäselväksi ehkä selvempi olis käyttää hyötysuhdetta
ÖÖ sanoi:”Toi cop sana ehkä joku vois selventää mitä se tarkottaa mulle se on jääny vähä epäselväksi ehkä selvempi olis käyttää hyötysuhdetta”
Nimenomaan se ei ole hyötysuhde. Hyötysuhde on aina pienempi kuin yksi ja se tarkoittaa ihan muuta kuin tämä COP (Coefficient Of Performance). Suurin osa tälläkin palstalla käyttää virheellisesti sanaa hyötysuhde, se on myös kauppiaiden ja mainosten käyttämä sanamuoto.
Oikea suomennos COP:lle olisi suorituskerroin, siirtokerroin, lämmönsiitokerroin tai lämpökerroin, mutta ei hyötysuhde.
Hyötysuhdetta käyttävät yleisesti ne jotka eivät ymmärrä tämän alan asioita – puhuvat vain. Ja heitä on paljon, suurin osa!
Että lopuksi on ihan sama mitä käyttää! Jos ei ole varma omista tiedoistaan, niin on parasta käyttää ilmaisua COP ihan röyhkeästi.
Onko täällä ketään kuka on itse asentanut pumpun alusta loppuun? En kaipaa mitään tapakoulutusta / hippipaskaa.
“Ulkoilman lämpötila olkoot -10°C ja sisäkennon lämpötila +50°C. Lämpötilaero on siis 60°C. Sisäkennon lämpötila on muutettava Kelvineiksi eli 50°C = (273+50) K = 323 K. Tuo suorituskerroin COP, jota usein väärin kutsutaan hyötysuhteeksi on nyt 323/60 = 5,4.
Luku 5,4 siis ilmoittaa kuinka moninkertaisena ilmalämpöpumppuun syötetty sähköenergia tulee lämpönä ulos. Tämä on COP:n teoreettinen maksimiarvo ja käytännössä arvot ovat selvästi pienempiä. Laskennosta näkee, että lämpötilaeron pienentyessä COP suurenee.”
Eli noin se menee, vielä vähän petrattavaa tohon pääsemiseksi :)
Toshiba on tolla kaavalla vahvin pumpuista, -17 puhalti 58 asteista, teoreettinen maksimiarvo COP 4,41 kovalla pakkasella.
Ultimatepumpun tilannut: Minä olen asentanut pumpun alusta loppuun. Minulla on siitä kokemuksia. Ei tapakoulutusta/hippipaskaa. Vaan täyttä realistiikkaa, ehkäpä vähän dramatisoituna kevennyksillä höystettynä. Minulla on enemmänkin kokemusta. Minulla on purkukokemuksiakin. Eli olen vienyt tuon kokemuksen ihan äärimmilleen.
Olen asentanut pumpun alusta loppuun kahdella sisäyksiköllä. Laillistettu kylmäkoneasentaja kävi tyhjiöimässä toisen puolen ja itse tyhjiöin toisen puolen samoilla vehkeillä. Ei mikään AMERIKAN temppu niinkuin tällä annetaan ymmärtää. Mutta kukin tavallaan voithan sinä vetää vaikka koko talon sähköjohdotkin itse kun vain asentaja käy kytkemässä ne.
Tietäjälle sanoisin, ettei se noin mene, että 4,41 kovalla pakkasella jne…
Olet ymmärtänyt väärin asian, jos sovellat tuolla tavalla pelkkiin lämpötiloihin käytännössä.
hmmm…mielenkiintoisia keskusteluja..olen harkinnut kanssa pumpun ostoa..merkki on vielä päättämättä kaikki kehuvat omaansa..ei kai kukaan omaansa hauku…sivulla http://www.ivt.fi löysin mielenkiintoisen vertailun
näytti olevan ruotsissa tehty vertailu 2006,melkoisia eroja vaikka kaikki olivat laatu pumppuja,vielä yhtä asijaa ihmettelen toisilla on 1vuoden takuu
jollakin 5vuoden onko laaduissa noin paljon eroa?..yllä olevalle voin vasta
kyllä sähköjohdotkin voi vetää itse taloonsa..mutta niin hullua asentajaa ei olekkaan joka panee nimensä alle tarkastuspöytäkirjaan ja vastaa isännän töistä..sama se on kuulema pumppujenkin kanssa voi asentaa itse mutta takuu ei ole voimassa..ja lupa siihenkin tarvitaan
jaaha ilmalämpöpumppumyyjä on taas heittänyt viikonlopuksi viihteelle köhimään.. Ostan muuten heti pumpun vaikka teiltä, jonka hyötysuhde on yli 1. Oikea ikiliikkuja :)
Ultimatepumpun tilannut:
Toistan vielä, että minä olen asentanut ihan itse pumpun alusta loppuun. Ei tyhjiöintiä vaan pikaliittimin. Hyvin toimi. Siis siihen asti kunnes ulkoilman lämpötila laki alle -15. Sitten alkoi pikkusen köh köh sanoisiko köhimään. Kerron mielläni kokemuksistani ja autan minkä voin. Voin vakuuttaa, että kokemukseni olivat vähintäänkin mielenkiintoiset. Olen muuten kirjoitellutkin tänn kokemuksistani pari viikkoa sitten. Niitä on nyt paha löytää kun sivut ovat pilkottu. Onneksi olkoon hankinnastasi.