Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Siuntiossa oli kans pakkasta ja lämpöö puhalsi Tosipaha reilusti tulisipa vaan kylmä kesä ei vaiskaan
Ultimate hoiti hommansa hallan aikana mainiosti. Pikkupakkasilla oli mukavan lämmintä ja lämpö jakautui tasaisesti koko asuntoon.
Laitteen ääni on yllättävän hiljainen, ilmavirrasta tulee sisälle huminaa.
Olen tyytyväinen..
Kohta on mennyt puolivuotta sanyon 93 kanssa.Mulla varaava sähkölämmitys(yö sähköllä 2000l säiliö lämmitetään sähkövastuksilla.)Tällainen järjestelmä ei järkevä.Ennen ilp kulutus 3500 kwp,ja26000 yö.Talo 120 neliöinen okt.Ilp asenettu 1/2006 ,niin kävi silleen että päivä sähkön kulutus tuplaantui ja yö sähkön kulutus melkein samana vrt,edellisiin vuosiin.Soitin asentajalle ja maahantuojalle ja kysyin että oisko koneessa vikaa.Sieltä sanottiin että ei.Mulla oli kulutusmittari tossa talvella käytössä jkl energialta.Kaverilla UUSI TALO, mulla otti “pelkkä ilp “yhtä paljon sähköä kun sillä koko talo.(Kaverilla suora sähkö lämmitys). Jos joku haluaa ottaa kantaa ilp käyttöön tällaiseen lämmitykseen niin säästöä ei oo ollenkaan. PS jos joku vastaa niin saa tulla käymään.
J Hokkanen.
En moiti sinua mutta tässä tuli taas esille se asia, että kun ilmalämpöpumppua käytetään väärin niin sitten ihmetellään miksei tule säästöä.
On totta, että jos varaat halvalla yösähköllä ja käytät sitä päivällä yhdessä ilmalämpöpumpun kanssa niin tuo yhdistelmä ei toimi. Eli ilmalämpöpumppu nakertaa osan jo yöllä tehdystä lämmöstä siten, ettei halvan yösähkön aikaan tarvitse tehdä niin paljoa lämpöä päiväaikaa ajatellen. Pääsääntöisesti ilmalämpöpumpulle pitää antaa mahdollisuus tehdä mitä se osaa. Pääsääntöisesti kaikki muu lämmitys pitäisi olla kiinni. Jos ilmalämpöpumpulle ei anneta tätä mahdollisuutta, ei sekään anna säästöä.
Sinun ei tarvitse varata turhaan lämpöä yöllä niin kauan kuin ilmalämpöpumppu pystyy siitä huolehtimaa. Vasta kylmällä (arvioisin -18) sinun tulee varata lämpöä.
Jo blogia aloittaessaan Sami sanoi yhden tärkeimmistä asioista joten koko tämän blogin olemassaolon ajan se on ollut tiedossa. On ihme, ettei sitä osata noudattaa. Sami sanoo näin. “Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä”.
Se on näin yksinkertaista. KAIKKI PATTERIT KIINNI. Olen maininnut tuosta monta kertaa. Mukaanlukien yöllä varaava lämmitys. On ihme, ettei sitä viitsitä noudattaa mutta kuitenkin viitsitään julkisesti ihmetellä, että miksei tule säästöä vaikkei sitä kuuluisikaan tulla. Uskomatonta.
Myönnettäköön kuitenkin, että tuo yhdistelmä ei koskaan ole säästöä ajatellen kovin toimiva koska se on ilman ilmalämpöpumppuakin jo nyt melko järkevä säästöä ajatellen. Ilmalämpöpumppu säästää parhaiten silloin kun “tuhlataan”, eli on suora sähkölämmitys ilman varaavaa lämmitystä ja se käyttää kallista päiväsähköä lämmitykseen, tai sitten kallista öljyä ympäri vuorokauden käyttävässä järjestelmässä.
Viime viikolla kävi asentaja laittamassa Panan PW DKE18 mallin kiinni ja hyvältä vaikuttaa. Tehoa tuntuu olevan paljon ja myös käyntiääni on yllättävänkin hiljanen. Jäähdytys teho on hyvää luokkaa, sai 5minuutissa 22 asteisen avoimen 15 neliöisen tilan 16 asteiseksi.
Janne
Panan PW DKE18 15 neliöiseen tilaan? Eikö sinulle tarjottu mitään muuta vaihtoehtoa?
Mitä arvelette vaikuttaako miten lämmityskustannuksiin kun puolitoista kerroksisessa ok talossa nyt suorasähkö patterein ja tarkoitus laittaa myös suoralla lämpiävät sähkölämmityskelmut lähes koko alakerran lattiaan? Tarkoitus saada laminaattilattiaan mukavuuslämpöä ja ymmärtääkseni huoneiden peruslämpöä voitaisiin silloin hieman laskea . Varaava takkauuni ja ilp hoitaisivat edelleen lämmityksestä suurimman osan niin kuin aikaisemminkin.
j.Hokkaisellen tapaukseen en keksi muuta syytä koronneeseen sähkölaskuun, kuin että olet laittanut sähkölämmityksen ohella ilmalämpöpumpun automaatille melko alhaiselle lukemalle ja se on sitten yön aikana, kun sähkölämmitys on päällä alkanyt lämmön noustessa puhaltamaan lämpöä pois viilennyksellä. Muuten mielestäni sähkölaskun ei pitäsi nousta vaan ainoastaan säästöjen huveta. Itse ainakin pidän moden aina pelkällä lämmityksellä tai viilennyksellä, ettei voi päästä käymään niin, että viilennys menee päälle kun lämpötila vähän kohoaa.
jotenkin tuntuu että myös jannella tulee ongelmia säästöjen kanssa,täytyy olla suuri asunto jos noin ison mallin laittaa.todellisuus on se että pumpun pitää saada käydä pidempiä jaksoja,lyhyet jaksot vain rasittavat konetta.
Annoin asentaa kaksi viikkoa sitten ilma-vesi lämpöpumpun (Optima 700). Laite tuntuu toimivan muuten hyvin mutta aina kun ulkoyksikkö lopettaa lämmön siirtämisen (käynnin) niin ulkoyksikön n. 50 asteista vettä menee hetkellisesti suoraan patteriverkostoon (vanha -56 tehty patteriverkosto) alkaa jumalaton rytinä ja napsutus kun putkisto “elää”talon rungossa. Tiedoksi vaan muille tätä laitteistoa harkitseville. Jos jollain kokemusta tällaisen ongelman poistosta niin …
Kaapo. Yleisesti sähkönkulutus tapaa nousta tuntuvasti moisen toimenpiteen seurauksena. Syytä en tiedä. Ohjeeni on, että pidä lattialämmitys kiinni mutta ….mutta…se siitä mukavuusajattelusta sitten.
No niin
Täytyy muista se, ettei ILPPI ole jokapaikan ratkaisu kaikkiin lämmityssäästö tapauksiin.
Yleensäkin laitetta myydään nykyään liian huolettomasti joka ainoalle siitä kiinnostuneelle. Myyjää ei säästöt kiinnosta vaan laitteen myynti. Joka ainut ILPPI pitäisi käydä paikanpäällä katsomassa onnistuuko asennus ja saavutetaanko ILPIllä tässä tapauksessa mitään säästöjä.
Jos haluaa huippu säästöt pitää olla yleensä valmis “säätämään” systeemiä ja joskus jopa tinkimään asumismukavuudesta, mutta ei läheskään aina. Erillaisia lämmitysjärjestelmiä on Suomessakin aika paljon. Tästä syystä ei voida olettaa, että ILPPI sopisi kaikkiin järjestelmiin ythä hyvin ja suoraan sekaan heittämällä.
Koko talo on 130m2 ja ei mitenkään hirveän avara, joten valitsin tuon mallin. Mutta siis laite eteisessä joka on 15m2 kokoinen tila josta ilma virtasi toki jo muuallekin taloon. Mutta tuo tila viileni siis nopeasti ja siitä erillisillä tuulettimilla jatkoin ilman virtausta myös talon muihin osiin. Ja etenkin minua tuo jäähdytyspuoli kiinnosti ja kesällä tarve on kova joten otin tuon ison mallin, että viilennystä saadaan, kun tarve on niin suuri.
Mä vaan sanoo. “Yleensäkin laitetta myydään nykyään liian huolettomasti joka ainoalle siitä kiinnostuneelle. Myyjää ei säästöt kiinnosta vaan laitteen myynti.”
Järkyttävä mielipide, mutta mielipide kuitenkin.
Lupaan ja vannon, että myyn laitteen jokaiselle siitä kiinnostuneelle.
Ilmalämpöpumpussa on mm säästöominaisuus mutta “herran jestas” sitä kyllä ostetaan ihan muuhunkin tarkoitukseen. Esimerkkinä vaikkapa tässä ylläoleva Janne joka osti sen viilennystapaukseen.
Muita syitä mm:
-Ilmanlaadun parantuminen
-Ilman kierrätyksen aikaansaanti
-Naapurillakin on
-Asunnon energialuokituksen nostaminen
-Nykyaikaistaminen
-Vaimo halusi
-Leveillään naapurille
-ja 14 muuta syytä.
-Asunnon arvon nostaminen
Jokainen ihan ymmärrettäviä ja hyviä syitä joista yksikään ei ole liian huoleton saavutettuun hyötyyn nähden.
Mä vaan jatkaa “Joka ainut ILPPI pitäisi käydä paikanpäällä katsomassa onnistuuko asennus ja saavutetaanko ILPIllä tässä tapauksessa mitään säästöjä.”.
Hyvä huomio. Pätee jopa säästökäyttöä ajatellen.
Sitten vielä yksi unohdettu seikka. Jos öljylämmitys syystä tai toisesta yllätten rikkoutuukin niin ilmalämpöpumpun omistaja voi alle -25 asteen ollessa kyseessä, todeta, “mitä sitten”? Hänellä on nyt aikaa korjata varsinainen lämmitysjärjestelmä ilman paniikkia.
No myyjällä on myyjän moraali. Sekin voi olla järkyttävää.
” Lupaan ja vannon jne”.
Ei taida olla kaikki ostajat onnellisia noilla periaatteilla.
Kyllä ammattihenkilön pitää uskaltaa olla myymättä jos näkee selvästi, ettei homma tässä tapauksessa toimi.
Taitaa olla ILPPI myyjä ollut alalla vasta muutamia vuosia. Kyllä osa noista syistä on niin väkisin keksittyjä.
Kun tämä ILPPI huuma tästä vähän laantuu, niin kyllä pitää olla jotain muutakin tarjota 1000-2500 euron ostokselle, kuin naapurillakin on.
Vähän tarkennuksia. Ylä kerrassa on kaikki patterit ollut kiinni koko ajan.Alakerrassa on pakko pitää vähän pakkasilla pattereita auki,muuten olis ollu aika viileä.(kone asennettu portaikkoon suuntaus alas,ja pakkasilla kakelta pyynti 22-23 astetta)Ja on sitten pelkällä lämmityksellä.Sitä helvetin 2000l säiliötä kun pakko lämmittää kun siitä tulee myös lämmin käyttövesi.
Ilmalämpöpumppu on niin “fiksu vekotin” ja olen läpikäynyt satoja tapauksia enkä ole vielä löytänyt yhtään tapausta jossa olisi pitänyt kieltäytyä myymästä. Ymmärrän kyllä, että partakone on turha jossei parta kasva ja opiskelu jos on tyhmä mutta tässä on eri asiat kyseessä.
Sitten toinen asia. Jokainen myyjä alalla kuin alalla tietää että on kahdenlaisia myyjiä. Tyhmiä ja niitä muita. Kukaan ei halua olla tyhmä.
Ilmalämpöpumppu ei ole huono ostos edes kaukolämpötalossa jossa se ei mitenkään voi tuoda säästöä. Säästöä ei synny mutta kaikki muut ominaisuudet ovat edelleen käytössä. Esim. mm. viilennys kesällä. Sen saa samaan hintaan kuin pelkän kylmäkoneen mutta lämmittää jos tarvitaan.
Mitä mieltä olette lattialämmitys sähköllä, leivinuuni ja ilppi? Kokemuksia säästöistä?
j.hokkanen
Tuossa talvella jo kyselit, onko pumppu kunnossa. Et ilmoitellut faktaa ottotehosta/ulospuhalluslämmöstä?
Siitä se olisi selvinnyt, toimiiko OK.
J Hokkanen. Tässä tulee taas esille asia jota tavallinen käyttäjä ei tiedä eikä voikaan tietää. Nimittäin mitä korkeammalla ilppi on lattiatasosta niin sitä korkeammalle pitää sen asteet asettaa. Tiedän yhden varastohallin jossa montakin ilmalämpöpumppua. Ne eivät ole meidän asentamiamme joten olen ollut hiljaa. Käyttäjät ihmettelevät, että miksi ihmeessä jokainen pumppu on rikki eikä lämmitä. Asteet säädetty +22:een. Sisäyksiköt ovat 5-6m:n korkeudessa. Siinä korkeudessa lämpötila lienee 25-26 astetta. Pumpuille ei anneta mahdollisuutta toimia. Tämä on asia joka myyjän tai asentajan kuuluu kertoa. Tässäkin tapauksessa pumput lienevät täysin toimintakuntoisia. Tosin tämä ei päde sinun tapauksessasi koskapa sinulla on malli jonka termostaatti on kaukosäätimessä. Toisaalta olen törmännyt tapaukseen jossa kaukosäädin on ollu siten, ettei se ole ollut näköyhteydessä sisäyksikköön (joka on toimivuutta ajatellen ehdoton edellytys) jolloin termostaatti on hyödytön ja laite tekee mitä itse haluaa.