Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Nyt täytynee hieman selventää asioita. Poistin täältä aiemmin kolme viestiä, jotka koostuivat “hah hah” ja “hoh hoh” tyylisistä teksteistä.

    Näitä viestejä ei poistettu kenenkään pyynnöstä.

    Syynä poistoon on sama kuin muuallakin Pinserissä. Meillä on täällä linjanvetona se, että siivoamme kaikki sisällöttömät kommentit (testailut, moikka-tekstit, satunnaiset näppäimistönhakkaamiset jne). Katsoin nuo kolme kommenttia kuuluvaksi tähän kategoriaan.

    Pahoittelen, jos siitä tuli jollekulle paha mieli. Haluan kuitenkin pitää kommenttiosastoissa käytävän keskustelun laadukkaana, sillä ilmalämpöpumppukeskustelu on yksi suosituimmista sisääntuloreiteistä Pinseriin hakukoneiden kautta.

    Terveisin ylläpitäjä Sami

  2. Prutku. Voi taivas. Aivan niinkuin minulla olisi mahdollisuutta vaikuttaa ylläpitoon. Vain sinulla on se mahdollisuus jos käytät herjaavia tai lainvastaista tai muuten sopimatonta kieltä. Ajattele nyt vähän. Saatoit olla juovuksissa mutta mielipide “hohoho hahaha” ei taida olla niitä kaikkein viisaimpia eikä liity mitenkään ilmalämpöpumppuihin. Tiedoksesi tällä palstalla käsitellään niitä. Jos tässä asiassa syntyy vielä väittelyä niin päätän omalta osaltani tämän aiheen tähän. Jatkan ilmalämpöpumppuja koskevassa aiheessa.

  3. Ei kommentti liitynytkään ilmalämpöpumppuihin,vaan sinun kommentteihisi ilmalämpöpumpuista.Oli saatettu muuten maailmaan ihan selvinpäin,katsos sairastan kylmäkoneasentajan ammattitautia.

  4. Prutku

    Kylmäkoneasentajan ammattitauti ei ole paha asia. Oikeastaan se on hyvä. Ehdotankin, että käytät sitä etua jakaaksesi tietoa ihan tavallista kuluttajaa hyödyttääksesi ja nälvi sitten jotakuta vaikkapa lähikapakassa mutta älä minua täällä. Myönnän etten tunne asennusteknisiä asioita enkä ole asentanut yhtään pumppua, mutta en alkaisi vinoilemaan sinulle josset tietäisi esim. Mitsubishin hajusuodattimen puhdistusväliä ja -tapaa. Tai vastaavasti Fujitsun “omenasuodattimen” vaihtoväliä. Tiedätkö muuten? On ihan perusasia. Josset tiedä niin en nälvi. Kylmäkoneasentajan ei sitä tarvitsekaan tietää. Se kuuluu myyjän tietää.

  5. Eihän myyjän tarvi tietää laitteiden kestävyydestä eikä paremmuudesta höläyksen pöläystä. Kunhan kehuu omia ja haukkuu vieraita merkkejä.

  6. tiedustelua,

    missä (inverter) ilmalämpöpumpuissa on termostaatti kauko-ohjaimessa? Argo ja Sanyo on tiedossa, löytyykö muista?

    Ja löytyisikö vielä scrollikompuralla olevaa?

    -sk

  7. Asiallista välillä.
    Pitääkö sisäyksiköstä olla koko matka laskua ulospäin, eli siis poistuvalle vedelle alamäki? Tai onko se samantekevää, jos ei käytä pumppua jäähdytykseen? Jos käyttää, niin sisäyksiköstä pitäisi vesi jonnekin saada?
    Kohteessa, johon pumppua tuumin, ei ole viemäriä lähelläkään. Putki ulkoyksikölle menisi joko yläkautta tai alakautta.
    Pumppukauppiaalta kyselin, mutta nekin ovat aika kaukana eikä antaneet SELKEITÄ ohjeita vaan halusivat ensin myydä laitteen. Pelkäsivät varmaan, että asentelen itse halpispumppua. Suunnitelmissa on kyllä hiljainen laatupeli. Ääni lienee tärkein peruste ja sehän kertonee myös laadusta, kuten kokemuksen mukaan muissakin kodinkoneissa.

  8. Joku tuossa totesi, että tällainen halpakone on lämmityksessä kuin 50 euron lämpöpuhallin.

    Meillä sellaisella lämmitettiin koko talvi.

    Sisällä oli lämpö tasaisempi, kuin ennen sähköpattereilla.

  9. Meillä panan kinukki-invertteri lämmitti viime talvena varaavan uunin kaverina koko talon itäsuomessa ja vielä ongelmitta. Cop nelosen, maksoi alta tonnin kaikkineen ja vieläkin toimii. Arvioiden mukaan jos parisen vuotta vielä kestää niin sitten varmuudella kokonaishinta kuolettunu ja sitten oikeesti säästetään.

  10. “sk” Technibel, Sanyo ja Argo, käytännössä sama laite mutta eri hinta.

  11. Eikalle

    Kyllä siinä kannattaa pitää laskua kokomatkalla sillä kondensioveteen tulee pälyä jokatapauksessa vaikka koneissa on suodattimet. Jos siellä on mutka matkalla niin voi mennä jossain vaikeessa tukkoon. Tietenkin jos et meinaa jäähdytystä käyttää niin sillonhan et koko putkea tarvitse ollenkaan. Koneisiin on kyllä myös saatavana pumppuja jolla voit poistaa veden minne huvittaa.

  12. FH: niinpä näyttää, eri maahantuojilla menossa.. Oliko merkkien hintaeroista valmiiksi tietoa?

  13. Jos laskusta olet huolissasi tippavedelle,kannattaa harkita pientä kondenssivesipumppua,sen saa joihinkin seinämallisiin muistaakseni jemmattua myäs koneen taakse,jolloin sieltä voi huomaamattomasti vetää ns.silikooniletkun ja muistaakseni niiden veden nostokykykin on suhtkoht hyvä,ili montako metriä pumppu jaksaa nostaa ylöspäin “vesipatsasta” ovat hiljaisia ääneltään,ja käyvät vain kun tarvetta on (tarvitsee jatkuvan sähkösyötön) suosittelen kuitenkin “kotiasentajille” harkitsemista ennenkuin rupeavat ylipäätään itse asentamaan…kts.suomen vakuutuslaki.

  14. Noin pyöreästi ottaen vakuutus ei korvaa kun ukosen lyömän television
    Joka on ollut varastossa joka on suojattu vakuutusyhtiön vaatimalla tavalla Joka pitää sisällään sellaisia vaatimuksia että niitä vaatimuksia
    ei kukaan pysty soveltamaan.

  15. Eikka. Hyvä kun huomasin juttusi. Ei mitään laskua tarvita jos käytät vain lämmitykseen. Kondenssiletku solmulle vaan tai poikki tai sinne jonnekin seinärakenteisiin silmiltä piiloon. Turha sitä on murehtia jos vaan lämmittää. Ilmeisesti se on ollut jonkinlainen ongelma kun otit puheeksi. Et tee tiedolla mitään, ellet itse asenna pumppua joten ymmärrän myyjän haluttomuuden. Mahdollisessa vakuutustapauksessa voisit koittaa sysätä vastuuta myyjsälle ja he eivät sitä halua ottaa. Muutenkin myyjät pyrkivät “luistelemaan” aivan liian sukkelaan vastuustaan eivätka anna neuvoja itseasentajille, olkoonkin se laitonta niin kyllä “urheiluhenkeä” pitää aina olla. Kai sinulla kuitenkin on vakuutus kaiken varalle. Vakuutus kyllä korvaa kunhan ehdot on täytetty. Tosin tuossa ei taida puoletkaan ehdoista täyttyä mutta vakuutus on aina hyvä. Vakuutus ei koskaan mene hukkuun. Kuvitelkaapa elämä ilman vakuutusta.

    Minulla olisi paljon kerrottavaa erilaisista vakuutuskorvausyrityksistä. On joku todellakin yrittänyt saada korvausta itseasentamansa ilmastointilaitteen vahingoista. Ha ha mikä typerys. No mehän ilmoitimme, ettei korvata kun ehdot eivät täyty. Kai jokainen tajuaa, ettei vakuutus korvaa lainvastaisesti asennettua joka siis jo oletusarvoisesti aiheuttaa vahinkoa. Vakuutus korvaa pääsääntöisesti yhtääkkisen arvaamattoman vahingon. Vakuutuskorvausta hakiessa pitäisi ensiksi aina miettiä, oliko tapahtuma yhtääkkinen, arvaamaton? Jossei niin turha “vinkua” korvausta.

  16. Mitähän vakuutusasiamies tarkoittaa itseasennuksella?

    Voisitko vähän yksilöidä noita asennuksen osia?

  17. Teukka. Laskin, että erittelyyn menisi kaksi tuntia aikaa sekä sepustusta tulisi kaikki yksityiskohdat huomioon ottaen näin kapealla sarakkeella noin metrin verran tekstiä. Ei taida olla järkevää. Sitten luonnollisesti jokin seikka jonka jätin huomiotta, aiheuttaa kysymyksen ja tarkennuskysymyksen ja vastakysymyksen. Koska en tunne kylmälaitteita niin niiden selville ottaminen veisi toiset kaksi tuntia. Käytännössä joutuisin uhraaraamaan tälle asialle kokonaisen työpäivän. Pahoittelen mutta työnantajani ei taida sallia sellaista. Tyydyn vain tähän selontekoon. Muutenkin työhöni kuuluu enemmänkin vakuutusten myynti kuin korvauspuoli. Olen kiinnostunut kylmäkoneesta ja siksi tämä palsta osui silmiini. Muutenkin joka alalla on erikoistermejä ja se mitä itse käsitän itseasennuksena voidaan käsittää toisaalla toisin. Ihan yksinkertaistettuna itseasennus olisi siten, että jos ostan ison kiven ja se pitää asentaa tiettyyn paikkaan. Kun sen itse käsin työnnän sinne, on se itseasennusta tietyin sanoin joskaan termi asennus ei ehkä täyty ihan määritteiden mukaan. Jos tilaan asiaan perehtyneen maansiirtoyrityksen tekemään saman asennustyön, katson sen silloin siten, että kyseessä ei ole itseasennus. Nyt oletusvarvoisesti kaikki tarvittavat luvat kyseisen kiven asentamiseen ovat kunnossa ja kivi on laillisesti hankittu ja työntekijöillä omat vakuutukset sekä tiedostetaan, että työn teettäjä on vastuussa turvallisuudesta. Tämä oli aika karkea sepustus ja jätin varmasti jotain huomiotta mutta samalla tämä antaa viitteen miten paljon tekstiä kuluu jos alan sepustaa Teukan pyytämää eriteltyä vastausta.

  18. Minä olen itseasentanut joten kerron mitä minä tein. Kukaan ei minulta tätä ole kysymyt mutta tässä lienee tyypillinen itseasennus neljään kohtaan yksilöitynä. Tässä teukalle ehkä vähän tietoa mikä on itseasennus.

    1. Ostin laitteen ilmoituksen perusteella. Yllätykseksi hintaa tuli paljon enemmän kuin ilmoitus antoi ymmärtää.

    2. Porasin reiän ja ruuvasin yksiköt kiinni toinen sisälle ja toinen ulos.

    3. ruuvasin kylmäaineputket kiinni. (operaatio jossa palellutin sormeni poliklinikkakäyntikuntoon ja joka myöhemmin osoittautui lainvastaiseksi teoksi. Missään sitä ei kuitenkaan mainittu. Kuulin asiasta täältä.

    4. Tein sähköasennustyön mmj-kaapelilla. (operaatio jonka tiesin lainvastaiseksi mutta otin tietoisen riskin)

  19. Kun puhutaan yleisellä tasolla itseasentamisesta, niin tällaista epätietoahan syntyy. Lehtien haravoiminenkin asennuspaikalta lienee luvanvaraista ja rikollisuuteen viittaavaa, jos on kaikkiin uskomista.

    Onhan se selvää, että niitä kylmäputkia ei kannata itse liittää, mikäli on pumppua käytettävä. Sähköjutut myös voinevat useimmat unohtaa.

    Lisäksi on suuri osa sellaisia asennuksesta unelmoivia, joilla pora ja meisseli eivät pysy hyppysissa. Näille sopii vailuvanvarainen lehtien haravointi.

    Puurakenteeseen reiän tekeminen ei ole mitään tiedettä, josta pitaisi maksaa jumalattomia asennuspalkkoja, ei myöskääm ruuvikiinnitykset. Kiviseinät ovat vähän eria asiaa.

    Jos minä poraan seinään reiän, ei siinä vakuutusmiehilläkään liene mitään sanomista.

  20. Totta. Ihan helppo homma se oli. Tosin köh köh, minulla ei nyt ole pumppua vaikka rahaa on palanut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *