Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Kerkesin hieman perehtyä asiaan. Näköjään teukka haki kahta asiaa ja tässä ne tuntuvat tulevan esille niin voin eritellä karkeasti itseasennuksen määritelmää.Mielestäni yksi ja sama asia näyttäisivät olevan joko laiton asennus tai itseasennus.Ne ovat yksi ja sama asia jos tapahtumaan ei liitetä kolmatta osapuolta. Karkeasti eriteltynä itseasennus on sitä kun itse tehdään tässä tapauksessa ilman lupaa kylmäaineputkien liitos ja kylmäaineen vapautus putkistoon sekä ilman sähköurakointi
oikeuksia sähkötyöt. Melkein kaiken muun voi teettää jollakulla kolmannella mutta siltikin se katsotaan itseasennukseksi. Köh köh on aivan oikeassa siinä että teki laittomasti. Vakuutuskorvaukset perustuvat melko pitkälti siihen, että laitteet ovat laillisesti asennettu. Vakuutus kun korvaa yhtäkkisen arvaamattoman mutta ilman pätevyyttä tehty toimenpide on oletusarvoisesti arvattavissa eikä siis kuulu vakuutukseen.
Jotta saatte vakuutusturvan niin tarkistakaa, että laitteen asentaja tai asennusfirma on TUKES:in listalla sekä sähkökytkennät tekee sähköurakointioikeuden omaava asentaja tai firma. Firmassa työskentelevällä fyysisellä henkilöllä ei tarvitse olla kyseisiä
lupia koska asennusfirmassa löytyy (siis jos on tukesin listalla tai sähköurakointioikeus) fyysinen vastuuhenkilö ja tämä henkilö ei omalla vastuullaan päästä pätemätöntä tekemään mitään. Kun löytyy vastuuhlö niin vakuutus korvaa, jos muut asiat ovat kunnossa.
Tuo lehtien haravointi oli tuulesta temmattua mutta osittain totta. Kyllä lehtien haravointikin voi olla laitonta jos sen tekee esim, naapurin pihalla ilman lupaa. Se on oikeastaan niin laitonta, että johtaa vähintäänkin sakkoihin koskapa Suomessa kotirauha on laillistettu melko ankarasti ja ihan oikein.
On kaiketi selvää, että vakuutus ei korvaa itseaiheutettua vahinkoa. Jos siis itse asennatte laitteenne (olkaa tarkkana sillä vahinkotapauksessa itseasennuksen määritelmä voi muuttua koskemaan jopa ulkoyksikön koristemutterin kiristys jos sellainen laitteessa on) niin varautukaa jo siihen, että mahdollinen vahinko on itseaiheutettu eikä siis korvattavissa. Korvauskäsittelijän ensisijainen tehtävä on etsiä mahdollisuuksia miten korvausta ei tarvitsisi suorittaa ja vasta sitten katsotaan korvataanko. Jos joku epäilee sanojani niin julkisesti löytyy paljon esimerkkejä siitä miten sama tapaus nähdään eri tavalla. Esimerkiksi omalääkäri katsoo potilaan parasta mutta vakuutusyhtiön lääkäri katsoo ensisijaisesti mahdollisuuden miten korvaukselta voidaan välttyä. Tästä on kai jokainen joskus kuullut. Sama pätee ilmalämpöpumppuvahingossa. Vakuutusyhtiön tarkastaja katsoo ensisijaisesti sitä miten korvaukselta voidaan välttyä. Pitäkää tämä mielessä kun itse asennatte, ettei tarvitse “vinkua” kun korvausta ei tullutkaan.
Pitäisikö siis koristemutterin kiristämiseen tilata asentaja merkkihuollosta?
En yleensä ymmärrä sitä, että ihmisten on joka asiata käytävä kerjäämässä jollakin luukulla. Pitäähän itsekin osata ja vastata olemisestaan.
Ilman muuta. Kotistemutterissahan saattaa olla kiinni ilmalämpöpumpun itsetuhomekanismi. Josset tiedä onko, niin tilaa asiantuntija.
teukka. Olet aivan oikeassa. Kuten sanoit “jokaisen pitää itsekin osata ja vastata olemisestaan”. Jossain kuitenkin tulee raja vastaan ja se tulee kaikessa yksinkertaisuudessaan Suomen laissa. Kyllä lakia pitää silti noudattaa vaikka se äkkiä katsoen tuntuisi tietyssä yksityiskohdassa olevan itseänsä vastaan niin lainlaatija on hakenut kokonaisuutta. Ympäristölaki on melko kattava ja tarkoitettu kaikkien parhaaksi. Juuri ympäristölaki kieltää ilmalämpöpumpun itseasennuksen. Itseasennuksella tarkoitan samaa miten tuo vakuutusmies aiemmin sen määritteli.
Minä en sekoittaisi vakuutusyhtiöillä pelottelua ja ympäristölakeja – ne ovat kaksi eri asiaa. Myös takuuasiat ovat erillään ympäristöasioista.
Koko ympäristölaki on aika outo,perustuu “naapurin”kyttäämiseen,ja käryttämiseen.Eivät tunnu paikalliset ympäristöviranomaiset välittävän onko jollain Tukesin listassa nimi vai ei,pitäisi ensin tehdä heille ilmoitus heille,ja se taas ei oikein sovi Suomalaiseen tyyliin.Sen jälkeen kun markkinavoimat ottivat ympäristöasiat “sydämmen”asiakseen,ympäristön tila on sivuseikka. Tulevaisuudessa todenäköisesti,luokkaa kodin lisälämmitin ilp.on helposti asennettava,sopivalla kertakäyttöpullo kaasulla ilman ajoputkistosta,laippamutterein varustettu,edullinen muutaman vuoden hankinta.Näin ainakin pitäisi olla.
Älkääs nyt heti alkako vouhottamaan. Ei lakia voi tulkita siten että se on tarpeellinen silloin kun se itselle sopii. Miten muuten voisi saada selville, että asennustyö on oikein tehty jossei sitä ole tehty laillisesti? Koko asennushistoriahan pitäisi käydä läpi. Ei onnistu. Mutta asentakaa toki laitteita miten huvittaa. Pääasia, ettei “vinguta” vakuutuskorvausta kun se ehdoin tahdoin on mitätöity. Sitten ihmetellään kun vakuutusyhtiö kierrättää ja pompottaa. Tilanne on yhtä luonnollonen kuin lokin kakka. Kun laite on asianmukaisesti asennettu niin siitä on paperit ja asennuksella vastuuhlö on korvaus sitten myös yhtä estettä helpommin saatavilla.
Tuo itsetuhokatkaisija oli muuten hyvä esimerkki. Asiaa tuntematon voi kääntää väärää mutteria joka näennäisesti näyttäisi koristemutterilta mutta vaikutukset voivat olla arvaamattomat.
Ympäristölaki ei perustu naapurin kyttäämiseen vaan ympäristön suojelemiseen. Sen sanoo jo sen nimikin. Ympäristölaki on muutenkin hyödyllinen. Silla on vältytty monelta turhalta vakuutuskorvaukselta.
Seuraava vaihe,vakuutusyhtiö päättää,korvauksen hylkäämisen peruste,jos laitetta ei ole tarkastettu 1kk välein hyväksytyn huollon toimesta.On muuten joillain maahantuojilla jo nyt käytössä että takuut säilyy,tarkastus väli vaan hiukan pidempi kuin kk,ja luonnollisesti tarkastuksesta veloitetaan.Jos laite varustettu pikaliittimin jotka eivät mene paikalleen virheellisesti kuin lekalla ja rautakangella,koskien putkia ja välikaapelia,ja tätä ei saisi tehdä kuin hyväksytyn asentajan toimesta,rikkomatta lakia mitä ei valvota,saivarrellaan.Pölyinen tv,tai muu kodinkone, on moninkertaisesti suurempi riski hengelle ,terveydelle ja omaisuudelle,kuin idiootti varma itsekytketty ilp. Ilppimyyjätkin voisivat aivan hyvin rauhoittua,koska eivät kaikki kuitenkaan halua asentaa laitetta itse,vaikki se olisi miten itseasennettava.
Meillä suomalaislla lienee sellainen herran ja paperin pelko ja luulo, että kaikki menee oikein, kun se on kirjoitettu lakiin. Ja sitten se on viimeisen päälle, kun vakuutukset ja takuut pelaavat. (Stasikin toimi lain mukaan.)
Kuinka vaarallista on esim. autoremontin (jarrujen, ohjauksen tms.) tekeminen asiantuntemattomalta? Lain mukaan humalassa saa ajaa polkupyörällä.
Omatoimisesti saa rakentaa vaikka minkälaisia taloja ja mökkejä.
Varmastikin käsisirkkerlillä ja poralla tulee enemmän vammoja ja hengen vaaraa kuin vaikkapa omatekoisilla sähköasennuksilla.
Monta tuhatta ihmistä menehtyy vuosittain lailliseen viinaan ja tupakkaan!
Jne…
Onko kokemuksia kyseisestä laitteesta kenelläkään?
Ultimate 10 Basic
juu..ei muutakuin asentelemaan…onhan näitä pikaliitinpumppujakin
ja halavalla saa,sähköt kannattaa tehdä itte ja päälle hyvät vakuutukset
Äly hoi älä jätä
Kepu. Hyviä kokemuksia. Pistä kiinni vaan. Vakuutuskorvaukset voit tosin unohtaa mutta olet varmasti niin fiksu ettet sellaisia tarvitse. Vahinko tulee vain hölmölle.
Niin ja kun nyt on päästy saivartelemaan niin samalla logiikalla ei kannata mennä sänkyyn. Tilastollisesti se on maalilman vaarallisin paikka. Useimmat ihmiset ovat menehtyneet sänkyyn.
Heh ja Joopajoo. Sanoit “Äly hoi älä jätä” mutta taidat olla koko tämän blogin historian ainut jonka teksti on pitänyt poistaa älyttömyyden vuoksi.
olen ihmetellyt itseasennettavia paketteja ,että niitä yleensä saa myydä , sairastan autosähköasentajan tautia ,kokemusta on jo 60 -luvulta asti , ja olen vuosien mittaan noin 15 vuotta korjannut autojen ilmastointilaitteiden vikoja, ja kun itselle korjaamoon tuli laitettavaksi tecnibell 2/7 KW laite ,ei tullut mieleenikään itse-asenusta, kuin senverran ,että sain laitteet ja putket seinille, valtuutettu asentaja teki sähkö ,putkien liitos -ja kylmäainetyöt , jo pelkästään takuunkin takia,
ja olen lopputulokseen tyytyväinen ,
Niin tein minäkin itse asensin sisäyksiköt 2kpl putket ja ulkoyksikön. Kylmälaiteasentaja yhdisti ja vaakkumoi. Sähkökaapelitkin ( tuli maakaapeli keskukselta ulkoyksikölle kiinteä ei töpseliä) vedin itse sähköasentaja vain yhdisti. ETTTÄ SILLEEN JOOPAJOO
No niin. Nyt alkavat ilmalämpöpumput vuotaa. On useampi tapaus. Sanon jo nyt, että jos olette itse asentaneet pumppunne niin turha tulla vinkumaan vakuutuskorvausta. Muutamassa tapauksen joka toisessa vesivuodon aiheutti asennusvirhe. Älytöntä miten kaikella tavalla sisäyksiköitäkin voidaan asentaa. Yhteinen piirre on kuitenkin vielä älytön. Lähes jokainen ihmettelee silmät pyöreinä miksei vakuutus korvaa? Voi elämän kevät. Painotan vielä, että vakuutus on yhtä-äkkisen arvaamattoman vahingon varalle. Ilmalämpöpumpun asennus on vaativaa ammattityötä ja jos itse teette vaativaa ammattiyötä pelkästää asennusohjeita noudattaen ilman, että olette kylmälaiteurakoitsijan pätevyyden hankkinut sekä sähköurakoitsijan pätevyyden hankkineet, niin oletusavona on melko varma vahinko ennemmin tai myöhemmin. Jos ette tiedä oletteko pätevä niin lukekaa löytyykö nimenne Tukesin listalta. Siitä saatte kylmälaiteasennuspätevyystiedon. Yleisesti ottaen juuri tuo kylmälaiteasennuspätevyys on tärkeämpi. Sähkövahinkoja en ole edes kuullut kuin yhden ja senkin ikäänkuin epävirallisesti tältä blogilta Köh köh:in kirjoittamana. Luin yhden laitteen asennusohjeet ja pikaisesti lukien ainakaan sen laitteen asennushjeissa ei huomioitu tai vartavasten kerrottu mitä tapahtuu jos tiettyä asiaa ei huomaa huomioida. Tämä tietty asia tuntuu aiheuttavan vesivuotoa. Loogisesti ajatellen tietyn asian voi tehdä toisin mutta näköjään juuri se aiheuttaa vahinkoa. Iloisia itseasennuksia ja hyvää kesää.
Mikähän mahtaa olla tämä tietty asia. Oletkohan ihan oikeasti vakuutuksien kanssa tekemisissä ettet vaan ole samalla PANKINJOHTAJA. Olen tehnyt 30 vuotta putkitoitä LVI ja voimalaoitosremonttia missä pukistoissa on paraimmillaa 300-400bar paineita. Kyllä vähän suurentelette näitä rimpulahommia.
pelottelua on ilmassa TUKES antaa luvan toimia, eli sen kursseilla käydään läpi pykäliä ja ei-asennukseen liittyvää tietoutta (vähän kuin tulityökortti). Se antaa luvat muttei VALVO asennuksia eikä tee edes pistokokeita kun olet TUKES listalla voi huseerata ihan mitä vaan. kylmäaine on myrkyllistä ja hyi hyi pahaa ainetta mutta asuinkuntani terveysviraston väki ei ole yhtään kiinnostunut että TUKESIN hyväksymä asentaja tuuppasi 1.5kg kylmäainetta joka tuli EINHELL SKA 3501 EQ C+H laitteesta viikossa pihalle. ja pihalle se tuli kun se oli kiinalainen maanantai kappale jonka putkisto ja paine puoli ei varmaankaan pitäisi edes jäykkää moottori öljyä sisällään ;-)
halpis mikä halpis mutta missä on maahantuojan tai jälleenmyyjän vastuu sitä ei kanna mielestäni ainakaan kauppahuone harju tampereelta.
paras olisi jos markkinoilla olisi autojen syyläriin ja kompuraan sekä pariin releseen & termostaattiin perustuva ratkaisu tähän hommaan ja kylmäainetta saisi kuin mäntysuopaa maitokaupasta
hieno keksintö pilattu automatiikalla, ja luvilla