Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Moi, olen hankkimassa ilmalämpöpumppua n. 180m2 omakotitaloon, jossa paljon kuutioita ja pohdin merkin valintaa, mitä herrat suosittelee, Mitsu, Toshiba,Panasonic? Kokemuksia-faktaa?
Tiedoksi,Jore!
York ilmalämpöpumppu takuu 2v, kompressorille(Toshiba) 5v.
“Rihkama” tuotteita ei saa oheisilla takuuehdoilla
Pena kyse moisesta laitteesta kokemuksia.
Eipä ole kyllä kokemuksia mutta selkeesti tarkoitettu yhden huoneen viilennykseen(jos katsoo ilmoitetut ottotehon ja COP arvon)
Mutta siihen hommaan varmaan sopii hyvin jos ääni ei ole hirvee ja se on taas makuasioita.
Tiedoksi Penalle.Teoriapuolen laite.Käytännössä tuskin saavutetaan,sitä mitä laitteelta halutaan.Odota syksyä,kyllä ne ilmat siitä jäähtyy.Testit on tulossa TM:ltä.Nm.Ei vielä asiantuntija.
PENA
Kompressori on laitteen sisällä, eli sisäyksikön sisällä, joten ääni on kovahko. Laite on erinomainen kerrostaloasunnon jäähdytyksessä. Lämmityskäytössä on/off laitteena hyötysuhde on surkea, ehkä B luokkaa. Yöksi laite on syytä sammuttaa äänensä vuoksi.
Carrier Toshiba ilmasta veteen ilmalämpöpumppu esitellään ensikerran Suomessa, ensiviikolla Tiistaina ja Keskiviikkona Vaasassa. http://www.jemimar.fi
Voisin melkeen vannoa, että muutaman vuoden kuluttua, eteenkin
pohjois-suomen maalaismaisemassa tapahtuu hauskoja muutoksia.
Eräs kuuluisa kummelihahmo höpisee lentäjä-sketsissä puhelimeen sääilmiöstä nimeltään inversio. “Et sä siitä mitään tiedä, se on niitä meteorologisia ilmiöitä.” Hassua, mutta ei liity ILP:hin mitenkään….VIELÄ!
On nimittäin niin, että yleensä ilmakehässä lämpötila laskee aina ylöspäin noustaessa, poikkeuksena kovat pakkaset täällä pohjolassa…. Niin juuri ne kovat pakkaset, jolloin nuo Panat, Mitsut, IVT:t sun muut laatu laitteet hyvistä lauhankelin hyötysuhteistaan huolimatta, ovat kädettömiä pohjolan armottoman tähtitaivaan alla. Moni meistä on varmaan nähnyt kuinka kovilla pakkasilla, pihin talonlämmittäjän savupiipusta nouseva savu osuu miltei heti piipusta noustuaan näkymättömään “lasikattoon” ja leviää lähitienooseen n. 10 metriä talonkattojen yläpuolella. Vanha kansa sanoi, että on matalapaine, kun ei takka kunnolla vedä ja savu jää pirtin katolle.
Ei tiennyt vanhakansa inversiosta mitään, eikä taida tietää japanilainen lämpöpumppu insinöörikään. Hassua sensijaan on se, että ruotsalaisetkaan insinöörit eivät ole sitä tulleet ajatelleeksi.
Tuo niin sanottu maanpintainversio syntyy usein talvella selkeällä ja tyynellä säällä korkeapainetilanteessa maanpinnan voimakkaan jäähtymisen seurauksena. Eli silloin kuin meilläpäin pakkanen kiristyy alla -15 asteen ja ilpit käyvät hyödyttömiksi. Tuossa inversiossa lämpötila nouseekin ylöspäin mentäessä ja usein n20-25 asteen pakkasilla, löytyy useita asteita lämpimämpää ilmaa jokaisen meidän kotitalomme nurkalta… tosin n. 20 metrin korkeudelta.
Eli kun tollompi asentaa pumppunsa ulkoyksikön rappusten alle alavalle maalle, kärsii hänen ulkoyksikkönsä aina kovilla pakkasilla, pöristen pienellä hyötysuhteella, jos ollenkaan. Kun taas kuumeli-sketsistä inversio-oppia ottanut älykkö, nostaa ulkoyksikkönsä niin korkealle, kuin letkutus antaa myöten. Ja kas kummaa, kovillakin pakkasilla hänen ulkoyksikkönsä nauttii inversiokerroksessa ehkäpä 10 pakkasasteen “helteestä”, tuottaen lämmintä isäntänsä pirttiin hyötysuhteella > 1, vaikka elohopea isännän ikkunan takana murjottaa -25 asteessa. Toivotaankin, että kun se ruotsalainen ilppi-insinööri tämän keksii, ja kertoo tästä ystävälleen japanilaiselle ilppi-insinöörille, niin markkinoille alkaa tulla todellisia pohjolan oloihin suunniteltuja, ympärivuoden yli 2 COP:illa surraavia, talojen katoille tolpan nokkaan asennettavia, pitkähkön pystysuuntaisen kylmäaineen siirron sallivia, INVERSIO INVERTTER pumppuja. Ja se ennustukseni, jota tuossa alussa lupailin… niin se liittyy siihen maalaismaiseman muutokseen. AIV-tornit ovat jo kadonneet, odotamme saapuvaksi ILPPI-torneja talojen katoille. Nyt saa hymyillä ; )
Meille on Mitsu tulossa ja asennetaan niin ylös kuin mahdollista. Hikistä Intiaanikesää kaikille, joilta pumppu vielä puuttuu.
Kannattaa sitten katsoa myös asennus ohjeet tai ei tietenkään tarvitse jos ei halua.Mutta voi Mitsu kilahtaa vaikka laittasit oljy mutkia putkiin jos tarpeeksi yläs nostat.
köh köh, on se hassua ettei tuo inversio tänne asti tule. Minulla on auto joka ei suostu aina starttaamaan kovilla pakkasilla. Eräällä köh köh, ystävälläni on kanssa auto. Hän asuu kerrostalon ylimmässä eli neljännessä kerroksessa. Joskus kun autoni ei käynnisty olen soittanut hänelle ja sysellyt hänen autonsa käynnistyksestä. Hän on toinen joka ei kytke autoaan lohkolämmittimeen. Sellaista ei köh köh tarvita. Paholaisen keksintöjä. Kyllä se nestekaasulla lämpenee. Joskus kysyn pakkaslukemaa. Hassua, että se on yleensä ollut vain asteen heitolla ja joskus toisin päin eli siellä on ollut kylmempää. Arvioisin korkeudeksi 15 metriä. Ainakaan tuossa korkeudessa se ei siis vaikuta. Mielenkiintoista olisi nähdä sulamisvesien vaikutus talon seinärakenteissä jos pumppu köh köh on siis asennettu tuolle inersiotasolle. Jos tuon matkan lämpösaattaa niin taitaa hukkua kaikki inversiosta saadut köh köh hyödyt. Odotan innolla josko joku asentaisi sen noin korkealla ja sitten tietty köh köh kuulumisia.
Niin, eihän näitä nykyisiä laitteita VIELÄ voikkaan kovin korkealle nostella,
Mitsun käyttöohjeen mukaan putkituksen maksimi korkeus on 12 metriä. Kyseessähän on siis varmaankin delttaH, joten jos sisäyksikkö on korkean olohuoneen korkeimmassa kohdassa esim 5m lattiasta, niin kyyylllähän sitä hullumpi vois ulkoyksikön nostaa talon katolle, hirvilavan päälle aina tonne 17 metriin saakka. Tosin sekään ei välttämättä riitä, ihan niinkuin ystävämme “kroonin keuhkoputkentulehdus” esimerkissään, kerrostalon yläluukussa majailevan kamun lämpötilaraporttien avulla meitä valaisi.
Siksipä esitinkin hienoisia toiveita, josko joku viisas insinööri (onko niitä), vaikka ihan ruotsalainen, tutkailisi tätä inversio asiaa ja kyhäisi pumpun, joka toimii suuremmalla delttaH:lla. No oli niin tai näin, niin luetun ymmärtäminen on ilmeisesti vaikeampaa, kuin näillä trendihärpäkkeillä brassailu.
Edelleen Mitsua odotellaan saapuvaksi, ja korkeelle se asennetaan ihan jo sen vuoksi, että naapuritki näkee ja kuulee sen; ja tietenki sen takia että usein pakkasella ylempänä on lämpimämpää. (lue INVERSIO) ; )
Ej sentän. Ej sitä tuållalailla våi edes ajatella. Jås lähdetään håppaaman maskinaa kårkealle tule heti kaksi uusi bråblema tilalle. Kaikki våi laskea måntako bråbema se ån kun ån teke 10 muutås. Ej sentän. En ala planeeraman ållenka. Kyllä minä sanåa että INVERSIO INVERTTER puhu aivan sååpa.
SS1Alle
Eikö ne kompurat ole kaikissa sisäyksikön sisällä. Vai mistä se vähintään 16 C asteen sisälämpötilavaatimus tulee?
Missään ilmalämpöpumpuissa ei ole kompura sisäyksikössä
16C tulee lähinnä siitä että ulkoyksikön sulatus onnistuu kovilla pakkasilla.
Ja siitä että noita ILP:pejä ei juurikaan ole suuniteltu tänne pohjolan marginaalisille markkinoille.
Vain hullut suomalaiset lämmittävät autotallia siten, että lämpötila on alle 16 astetta, vaikka se ehkä järkevältä tuntuukin.
Moi, Onko kellään tietoa LG:n Artcool ilmalämpöpumpuista. Katoin vaan esitettä ja sisäyksikkö on sairaan hyvännäköinen, kun vertaa muiden valmistajien vastaaviin. Tiedättekö onko muilla valmistajilla ulkonäöllisesti varteenotettavia kilpailijoita?
Mauri – näteistä pumpuista:
Ultimatemarket.com – oli lehdessä uusi “ultra thin” mallisto.
taidan olla edelleen tällä palstalla ainoa tyytyväinen itseasennetun halpispumpun käyttäjä…
Niin Heka. Se on, köh köh, hauska kuulla.
Eipä tällaisen kesän jälkeen tarvitse paljoa suitsutella ILP:n jäähdytys ominaisuutta :) Mutta mutta.. vaihdoin tuossa modeksi lämmityksen ja mielestäni se ei toimi kuten ennen. Eli kun asetettu lämpötila on saavutettu, sisäyksikön puhallin jää silti pyörimään (kompura siis ei käy). Mielestäni sy:n kuuluisi vain “haistella” lyhyesti muutaman minuutin välein kunnes lämpötila on riittävästi laskenut, jolloin kompura taas käynnistyy.
Laite on siis Panasonic E9. Kertokaahan kokemuksistanne.
PANASTA:
Kerrot, että.”Mielestäni sy:n kuuluisi vain “haistella” lyhyesti muutaman minuutin välein kunnes lämpötila on riittävästi laskenut, jolloin kompura taas käynnistyy.
En tunne Panaa mutta kun otetaan huomioon nämä kelit niin pääseekö lämpötila edes riittävästi laskemaan? Jos ei niin laitteesihan saattaa toimia ihan oikein. Kannattaa ehkä odotella kylmempiä kelejä ja katsoa sitten.
huh siis..
.. jos siis sisällä on lämpötila korkeampi kuin asetettu, niin silloinhan sisäyksikön pitäisi haistella ltilaa vain silloi tällöin, eikä kierrättää huoneilmaa turhaan => vedon tunne …