Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Panasta. No ei sentään. luepa ohjekirjaa siellä taitaa olla jotain tuosta.

  2. Perin mielenkiintoista.. Jaksaisitko mitenkään tarkentaa, mihin tuo sinun “ei sentään” viittaa. Ohjekirjalle on melkoinen matka – seuraavan kerran saan sen käsiini reilun viikon päästä. Mielestäni siinä ei ollut selvennystä kuvaamaani ongelmaan. Jäähdytyksellä tuo mainitsemani haistelu kuitenkin toimii..

  3. Panasta: “ei sentään” köh köh tarkoittaa sitä, että kun itse, köh köh, pistän eh tuota, erään ystäväni, ilpin pelkälle ilmankierrolle niin asetan lämpötilapyynnön, köh köh, kolmellekympille ja modesta viilennystä. Kone ei haistele mitään vaan tohottaa pelkkää ilmaa minkä kerkeää ja ulkoyksikkö, köh köh, pysyy ihan hiljaa kuin om pumppuvainaani. Siinä tilanteessa laite ei sentään haistele mitään. Koko “haistelu” oli minulle, köh köh, aivan uutta. En ole kuullut siitä kenenkään puhuvan koko vuonna. Taidat nyt olla keksinyt pumpullesi ihan uuden, köh köh, toiminteen.

  4. Onneksi tuollaisia “köh köh” ei ole lämpöpumppupalstalla.
    Tai on niitä, mutta jutut on eri tasolla.

  5. oon samaa mieltä pelle pelottoman kanssa mulla tekee tota myös talvella jos heittää hellaan puita niin sisäyksikkö jää kierrättäään niin kauan lämpötila laskee katonrajas tarpeeks

  6. Panasi toimii niinkuin pitääkin eli kun saavutettu lämpötila saadaan niin kompura voi pysähtyä ja sisäyksikkö jää silti puhaltamaan.Kierrosnopeus kyllä säätyy ihan minimille vaikka manuaali asetukset olisi täysillä.

  7. PANASTA. Laitteesta ja jopa saman laitteen mallista riippuen pumput käyttäytyvät toisinnaan mutta kuitenkin harvoin eri lailla. Lämmityskäytössä suurin osa pumpuista käyttäytyy juuri tuollalailla, että menevät peruspuhallukselle kun saavutettu lämpötila on saavutettu, mutta viilennyskäytössä laitteet joissa ei erikseen ole pelkkää puhallusta, käyttäyvät keuhkoputkentulehdusta potevan kroonikon ilmoittamalla tavalla kun niille annetaan ristiriitainen pyyntö, eli 30 plusastetta jäähdytyksellä. Eli sinuna en vielä kovin huolestuisi Panasi puolesta. Mutta onhan laitteesi asentanut Tukesin listalla oleva kylmälaiteurakoitsija sekä sähköurakoitsijan oikeuksin oleva henkilö. Jos nyt kävisi niin huonosti, että laitteessasi onkin vikaa, niin takuiden kanssa saattaa tulla ongelmaa.

    Toisinaan joku ottaa heti kantaa, että “mikäs asentajasta tekee paremman jos hän on Tukesin listalla”? Niin vastaan jo nyt. Juuri se.

    Ilmalämpöpumpun asennuksessa on 27 eri huomioitavaa pikkuasiaa joita ei jostain syystä edes mainita asennusohjeissa. Nämä asiat ovat itsestäänselvyyksiä ammattitaitoiselle kylmälaiteasentajalle, mutta Pelle Pelottomille ne ovat ja jäävät “oho ai se pitää olla noin” asioita.

    Tänä kesänä ei tietooni ole jostain syystä tullut yhtään postimyyntipumpun tai itseasentajan vesien roiskumista “silmille”. Se on hyvä asia mutta uutena ilmiönä Pelle Pelottomat ovat asentaneet laitteitaan kuten kylmälaitteita korkealla räystään alle. Järkyttävää. Monikohan lautarakenteinen seinä alkaa pullistella ensi talvena kun vedet ovat valuneet seinärakenteisiin. Joku “viisas” varmaan ihmettelee “mikäs sen veden sinne seinään työntää kas kun on olemassa painovoima”. Vastaan tähänkin jo nyt. Tuuli. Niin yksinkertaista.

    Muistutan vielä, että itseasennus ilman em. lupia on lainvastaista. Laki jota rikotaan on ympäristölaki. Niin ja olihan jotain sähköjuttuaki johon pitäisi olla jokin pätevyys.

  8. Olen hankkimassa talooni Panacs-e9ekeb nordic laitetta. Asuntomme on 168 neliöinen 1,5 krs suorasähkölämmitys talo. Onko laite oikea?

  9. Pegu.

    Näillä tiedoilla mitkä annoit niin on. Tosin antamillasi tiedoilla kaikki yli 5,5 kw pumput ovat oikeita laitteita. Usein vaan käy niin, että kun oikea pumppu on selvitetty niin sitten asiakas anoo. “No tuohan on ihan väärä pumppu, mitä sä tuollasta ehdotat, eihän tuossa ole edes plasmasuodatusta”. Eli jos sinulla on muita vaatimuksia niin ne saattavat sitten kumota tuon.

  10. talossani devireg 550 säätämet joilla lämmitetty vain öisin alakerran lattiat,tarkoitus laittaa pana toiseen kerroksen porras kuilun eteen puhaltamaan alas päin,alakerta (oh,kettiö) korkea n.4.5m korkea joka auki toisen kerroksen aulaan ,luulisi lämmön leviävän joka puolelle taloa pananpuhaltimen\koneellisen ilmanvaihdon toimesta,yläkerran patterit kiinni ja alakerran säätimet säätö-5c alemmas kuin panassa??. myös lu2800 leivin uuni talon keskellä.oilisiko jollain tietoa deviregien asetuksista? ulkoyksikkö tulisi parvikkeelle suoraan sisäyksikön taakse n.1m päähän,onko liian lähellä, laskua ulkoyksikölle n.1 metri

  11. Pegu:

    Tuo ulkoyksikön paikan sijainti kannattaa antaa asentajan huoleksi. Kuulostaa äkkiä ilman muita tietoja suorastaan älyttömältä mutta kuten sanottu, jokin seikka joka ei tullut esille voi kumota tuon.

    Etten vain innostaisi laittomaan itseasennukseen niin en kerro onko se välimatka liian vähän. Et tee sillä tiedolla mitään ja asentaja kyllä tietää sen, sekä onhan siinä 8 asiaa joka pitää huomioida ennen tuota.

  12. onko muilla mielipidettä älyttömästä ideasta ,ei ole itsellä todellakaan aikomusta kylmäaineilla pelailuun mutta hankala on asentajaakaan saada suunnittelu hommiin,pitäis luvata puhelimessa varmat kaupat ennen tuloa.

  13. Pegu

    “Pitäis luvata varmat kaupat”.

    En tiedä miten homma muualla toimii, mutta ihmetyttää mihin tarvitset asentajaa josset varmaan kauppaan? Epäiletkö, ettei laitetta voi asentaa. Ammattitaitoinen asentaja kyllä pystyy asentamaan sen “älyttömäänkin” paikkaan älykkäästi. Jos kuitenkin haluat jostain syystä asentajan etukäteen niin kyllä se meillä onnistuu niinkuin mikä tahansa muukin kauppa. Jokaisen pitäisi tietää, ettei liiketoiminta ole hyväntekeväisyysjärjestö mutta olen huomannut, että joskus asiakas olettaa suunnittelun olevan ilmaista koska yleensä sanovat että “jonkun pitäisi käydä ensin katsomassa”. Kun kerron “katselutaksan” ei asia enää kiinnostukaan vaikka se on ihan kiinteällä hinnalla. Tämä kiinteä hinta hyvitetään syntyneen kaupan yhteydessä. Kerro asentajalle, että maksat suunnittelusta normaalitaksan mukaan niin en usko, että siinä on ongelmaa. Suunnittelussa menee yleensä tunti ja on luonnollista, että siitä laskutetaan jos kauppaa ei synny. Tuo on sitä varten, että asentajilla on muutenkin kädet täynnä töitä ja jos hän tulee muun työn kustannuksella tekemään suunnitelman ja asentajan lähdettyä autotallissa onkin odottamassa pumppu. Sinne meni asentajan aika ja joku asiakas saa odottaa ja ihmetellä pitkiä toimitusaikoja. Eli sinulla ei ole mitään huolta tuonkaan suhteen. Kyllä asentaja tulee.

  14. Sulla on Pegu monta huonoa aisiaa lämpäpumppua vastaan.

    Ensinnäkin sijotus jos meinaat säästää lämmityskuluissa etkä
    hommaa sitä pumppua lähinnä yläkerran jäähdytykseen ei meinaan lämpö painu alas vaan nousee yläs.

    Yösähköllä jos lämmittelet lattioita niin pumpun hyöty voi jäädä olemattomaksi. Yöllä lattiat hehkuu täysillä ja pumppu sammuu eikä lähde päälle päivälläkään kun on lämmintä muutenkin.

    Tästä en sitten mene vannomaan mutta eikös noi devireg 550
    ole sellaset oppivat säätimet? Ja aina kun lähdetään säätämään kahdella erillisellä säädöllä samaa tilaa niin ollaan helposti ns:kusessa

    Vastaavanlaisissa tapauksissa on ollut joskus sellasia tuloksia että lämmönkulutus on jopa noussut ILP:n hankinnan jälkeen.

    En nyt ala mitään kirjaa kijottamaan mutta tossa muutamia asioita jota kannattaa heti alkuun ottaa huomioon.

  15. Pegu

    Siitä ulkoyksiköstä sitten tulee vettä kun saavista kaataen no sanotaan kuin ämpäristä kaataen jos meinaat sen jonnekkin parvekkeelle asentaa niin ota se huomioon.

  16. Tässä on taas hyvä esimerkki huonosta esimerkistä siten, että niinkin yksinkertainen asia kuin lämpöpumppukauppa saadaan tekemällä niin hankalaksi, että taitaa pumppukauppa jäädä tekemättä. Yksinkertaisuudessaan se on näin helppoa. Asiakas tutustuu pumppuihin menemällä liikkeeseen tai lukemalla internetistä käyttämällä hakusanaa ilmalämpöpumput, tai lukemalla tämä palsta alusta loppuun. Tilaa pumpun. Tämän jälkeen asiakas voi jatkaa normaalia elämää. Toimitusajoista riippuen asiakkaaseen otetaan yhteyttä ja sovitaan asennuspäivä. Kun asennuspäivä tulee niin silloin pumppu asennetaan. Asentaja tulee asentamaan tai jos on epäilys että pitää käydä etukäteen katsomassa jotain erikoista niin hän käy. Samalla käynnillä hän ilmoittaa tarkan hinnan. Tämä etukäteiskäynti sisällytetään asennusaikaa ja sen osuus on noin tunti. Asiakas saa laskun. Asiakas maksaa laskun viimeistään eräpäivänä. Noin se käy yksinkertaisuudessaan ja helposti.

    Mutta jos asiaa haluaa tehdä hankalaksi niin kannattaa toki alkaa itse miettiä miten pumpun saisi esim. parvekkeelle. Samalla kannattaa miettiä miten kondensioveden valuminen järjestetään. Samalla voi pohtia onko metrin etäisyys yksiköistä liian vähän. Samalla kannattaa miettiä 25 muutakin asiaa. Sitten ehdottomasti kannattaa väitellä asentajan kanssa. Olla eri mieltä asennusteknisistä seikoista. Esittää vastaväitteitä. Kaikesta tästä ajasta joutuu sitten myös maksamaan.

    Yhteenveto: Kaikkein helpoin ja edullisin tapa hankkia pumppu on mennä liikkeeseen perustiedoin. Perustiedot ovat seuraavat.

    1. Asennuspaikan etäisyys myyjäliikkeestä.
    2. Sisä- ja ulkoyksiköiden etäisyys toisistaan.
    3. Läpivientiseinien paksuus ja materiaali ja määrä. (laudasta ja ohuesta mennään läpi paljon nopeammin kuin kivestä ja paksusta)
    4. Muut mahdollisesti asennukseen vaikuttavat seikat. Esim. jos asiakas jostain kummasta syystä saa päähänsä, että asentaja ei saa päättää ulkoyksikön sijoituspaikkaa vaan laite on asennettava räystään alle 5 m:n korkeuteen josta se sitten roiskii vettä pitkin seinää.

    Sitten annetaan myyjälle mahdollisuus arvioida hinta.

    Näin yksinkertaista.

    Kallein tapa on vaatia kiinteä tarjous mikä on turvallisimman tuntuinen mutta siihen lisätään yllätysvaraus ja vaaditaan paljon enemmän perustietoja.

    Toivottavasti tämä auttoi tekemään pumppukaupan helpoksi koska sitä se on.

  17. Edellä on hyvä malliesimerkki siitä millainen on firman kannalta hyvä myyntimies. Puhuu puolenvuoden myynti kokemuksella ILP:eistä ihan niinkuin niistä jotain itse ymmärtäisi.
    Vähättelee asiakkasta jo heti kättelyssä takuuaikana todennäkösesti kiertelee helisevin sanakääntein miksi säästöä ei synny.Ja takuuajan jälkeen vaan nauraa.

  18. Ilmalämpöpumppumyyjä No niin myyjä\asentaja kävi tarjottiin toshiba ras-10Gavp-E pumpppua 1800e asennettuna,pumppu alakertaan .lieköhän totta -25 asteen n.cop 2 tulokset?

  19. Pegu. Järkyttävän halpa Toshibasta. Tuo on Japanimallin ulkoyksikön tyyppimerkintä mutta varmista silti, että kyseessä on Daiseikai joka on aito japanilainen. Jos on niin neuvoni on, että Käytä hyväksesi niin kauan kuin myyjä on mielenhäiriössä. Meiltä ei Daiseikai tuolla hinnalla lähde ja ethän kerro naapurille? Asennettuna käypä hinta on noin 2000€.

    Tuota -25 asteen lakipistettä ei minun tietojeni mukaan ole missään puolueettomasti testattu mutta vilkaisu puolueettomiin testeihin puoltaa sitä. Testit päättyvät yleensä -15 asteeseen ja silloin Toshiba Daiseikai on yleensä parhaalla tilalla.

    Ilmeisesti neuvoistani oli apua vaikka nimerkin Edellä_malliesimerkki takana oleva onkin eri mieltä. Nämä Pelle Pelottomat ovat ennenkin tarttuneet sanomisiini ja onhan tämä keskustelupalsta ja vaikkakin väite on tuulesta temmattu, niin ihan hyvä mielipidehän sekin on ;)

  20. pegu : itselle juuri viime pe (18.8) asennettiin sama laite (b10gavp-e). 1900 euroa oli asennuksineen päivineen (varsinais-suomi) ja kesti reilu 5 tuntia . palvelu oli hyvää ja asennus ammattitaitoista. talvea odotellen…kämpästä on kosteutta poistunut järjesttömästi vkl aikana. ei huono asia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *