Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Nyt tuli niin paha asiavirhe, että tuohon on pakko puuttua. Jokuhan voi jopa uskoa nimimerkki “heka”:aa ja toimia hänen ohjeen mukaan.

    Nimimerkki Heka väittää näin.
    “asennus ylös; . Pääsääntöisesti julkisten tilojen laitteet ovat ylhäällä ja ne kyllä ovat ammattimiesten jäljiltä”.

    Tuo kaikki on totta. Mutta tuostahan saa sen käsityksen, että ammattilaisten jäljiltä olisi asennettu ilmalämpöpumppu. Järkyttävää harkaanjohtoa. Pääsääntöisesti julkisten tilojen laitteet ovat kylmälaitteita joita on aina perinteisesti asennettu ylös koska kylmälaitteita voidaan periaatteessa asentaa minne vain. Eivät samat asiat koske niitä kuin koskevat ilmalämpöpumppuja. Ilmalämpöpumppu on asia erikseen ja jos ette ole perehtynyt kondensioveden lämpösaattoon niin älkää asentako laitetta ylös. Ja vaikka perehdyttekin niin silti jotta saatte laitteestanne parhaan hyötysuhteen on turha asennella kalliita hyötysuhdetta huonontavia lämpösaatteita kun ilmankin pärjää eikä siis maksa mitään.

    Laitteen voi asentaa vaikka vesitornin huipulle mutta perusajatus on, että sillä saataisiin lämpöä edullisesti. Pääsääntöisesti laite alas noine rajoine mitä ilmoitin niin ei tule yllätyksiä.

    En kuitenkaan enää vatvo tätä asiaa. Enkä ole mitään huumorimiehiä vaan otan vakavasti ilmalämpöpumppuja koskevat asiat. Olen vastuuni tunteva myyjä. Tarkoitukseni ei ole “laukoa” mitä sattuu vaan jaan tietoa myyjän näkökannalta siten kuin se tietopohjani kautta on mahdollista ja, että siitä olisi apua tavalliselle käyttäjälle.

    Pahoittelen jos räkä-antti pitää tätä räklätyksenä mutta tällä voidaan ehkäistä monikin vahinko. Kärsin mielummin moitteesi räklätyksestä kuin tunnontuskat siitä, että en korjannut hekan vastuutonta mielipidettä.

  2. Ilmalämpöpumppumyyjä:Yritän laittaa asennus kuvat näytille jos ei onnistu niin palataan asiaan.

  3. Pegu. Onnittelen hyvästä valinnasta. Toshibojen kanssa ei ole ollut ongelmia. Katsoisin mielelläni asennuskuvat. Jos haluat voit lähettää ne minulle osoitteeseen ilmalampopumppumyyja@hotmail.com ja jos haluat olla nimimerkillä niin avaa nimimerkkihotmailtili jolla lähetät. Minut voi kuka tahansa liittää myös msn messengeriin osoitteellani ja voi keskustella reaaliajassa. Ilmalämpöpumppu on suuri investointi ja se on syytä tehdä oikein. Oikein tehtynä se säästää rahaa. Samoin siitä on monia muita yhteisiä hyötyjä maailmanlaajuisesti. Mm ilmaston lämpenemisen vähentäminen jos käytetty sähköenergia on tehty tuuli tai vesivoimalla.

  4. Mikä olisi paras sijoitus ilmalämpöpumpulle ja laitteen koko/teho.
    Talo puolitoistakerroksinen. 120m Talvella alhaalla tarvittaisiin lämpöä, kun ylös se kyllä osaa ja kesällä päinvastoin viilennystä yläkertaan. Portaat yläkertaan lähtevät ala-aulasta josta oviaukot keittiöön ja olkkariin. Portaat ikäänkuin kiertävät yläkertaan. Voisiko esim portaikon puoliväli olla hyvä. saisiko siitä lämpösuihkun ohjattua alas ja kylmäsuihkun tarvittaessa ylös..

  5. Nestori. Mielestäni laatupumppu ainakin alas lämmittämään ja porrasaukkoon kelpaa halvempi vähempitehoinenkin ilppi viilentämään ja tarvittaessa lämmittämäänkin.

  6. Nestori: Sinulla on useampiakin vaihtoehtoja. Yllämainittu on yksi ihan hyvä vaihtoehto jossa pitää hankkia kaksi laitetta. Samalla se on halvin ja kallein koska sinulla on eniten vaihtoehtoja. Tämä on miellyttävin koska laitteet eivät ole riippuvaisia toisistaan kuten kolmosratkaisussa.

    Toinen vaihtoehto on (edellyttää, että portaikossa ei ole liikaa ahtautta) on asentaan ehdottamallasi tavalla portaikkoon. Tässä niinkuin kaikessa ilmalämpöpumpuasiassa on syytä ottaa yhteyttä asiantuntijaan koska sijainti on erittäin tärkeä. Samalla kertaa tämä on yleensä edullisin vaihtoehto jos vaan toimii.

    Teho:
    Pääsääntöisesti 1 maksimi kw (siis ilmoitettu maksimiteho kun ulkoilma on +7 astetta) lämmittää 30m2. Siitä voit laskea. Normaalilaskutavalla se olisi siis vähintään 4 kw mutta puolitoistakerroksinen ratkaisu pitää ottaa tuossa laskutavassa huomioon ja todennäköisesti pumppu pitää silloin olla eritehoinen ja mielellään tehokkaampi. 4-7 kw on mielestäni oikea teho. (siis näillä tiedoilla mitkä tekstistä ovat ilmenneet)

    Kolmas vaihtoehto on multijärjestelmä, jossa yksi ulkoyksikkö huolehtii kahdesta sisäyksiköstä. Toinen alas ja toinen ylös. Tämä on laatusuhteessaan keskihintainen ratkaisuista mutta aina hyvä. Tämä ratkaisu on sellainen, että se yksinkertaisesti jakaa ulkoyksikön tehon kahteen kerrokseen. Tässä on syytä huomioida, että ne ovat jonkin verran riippuvaisia toisistaan ja jos toisessa kerroksessa otetaan täysi teho niin toisessa kerroksessa ei saada niin paljon tehoja kuin jos toinen olisi kokonaan kiinni. Tässä ei myöskään saada samalla kertaa ylös kylmää ja alas lämmintä kuten ykkösratkaisussa.

  7. Nestori. Yhdellä sisäyksiköllä jos meinaat oikeesti portaikosta lämmittää tapauksessasi alakertaa niin todennäköisesti joudut tottumaan kovemman puhalluksen aiheuttamaan ääneen ja suurempiin portaikon/alakerran ilmavirtoihin.

  8. Onko sitten tietoa Pirkanmaalta kunnollista asentajaa tai liikettä ?
    Miksei Satakunnastakin..

  9. Kämppää rakentamassa, 1½ -kerrosta ja kerrosalaa 187 m2. Minkälainen pumppu, mihin sijoitus ja varsinkin minkä merkkinen pumppu olisi “paras”. Sanyo? Se tuntuu ainakin pärjäävän uusimissa testeissä. Kiitos asiallisista vastauksista!

  10. Tao. Toivottavasti tämä on mielestäsi asiallinen vastaus.

    Sanyo on ihan hyvä valinta. Huomaa kuitenkin, että pumpun maksimitehon pitäisi olla vähintään 6.23Kw. Siis vähintään. Suurempi saa olla muttei pienempi. Perustuu siihen, että 1Kw lämmittää noin 30m2. Kannattaa ehkä vilkaista testejä. Näissä Sanyo pärjää ihan hyvin.
    http://www.forbrukerportalen.no/filer/4Varmepumpe.pdf Norjalainen testi
    http://www.geocities.com/nenoppee/050923_08_luftvarmepumpar.pdf Ruotsalaisen Råd&Rön uusin 08/2005 julkistettu testi
    http://www.radron.se/upload/tabeller/2004/nr_10/041203_10_varmepumpar.pdf Ruotsalaisen Råd&Rön 2004 tekemä testi
    http://www.radron.se/templates/test____2470.asp Ruotsalaisen Råd&Rön 2001 tekemä testi
    http://www.radron.se/templates/test____3250.asp Ruotsalaisen Råd&Rön 2000 tekemä testi
    http://www.radron.se/templates/test____3251.asp Ruotsalaisen Råd&Rön 1997 tekemä testi
    http://www.promotelec.com/produits/labels/materiels/liste_pro_1080_22c.zip Paljon pumpputestejä Ranskaksi
    http://www.eurovent-certification.com/ Euroventin taulukkoja eri lämpöpumppujen teknisistä tiedoista (mm. tehot, COP, äänenvoimakkuudet)

    En halua vaikuttaa päätökseesi mutta huomioi kuitenkin, että tuntemistani pumpuista vain japanilainen Toshiba ja ei-japanilainen IVT toimivat tällä hetkellä hyötysuhteella -25 asteeseen asti ja tuossa 5 asteen välissä kuluu lyhyenä aikana paljon energiaa.

  11. Kiitos vastauksestasi. Tarkoittako tuo 6,23Kw sitten kahta pumppua vai onko noin “isoa” pumppua yksittäisenä kappaleena. Juu, tuo Toshiba ja IVT ovat varmaan ihan hyviä. Mikäs tämä uusi Sanyon “luxus” malli oikein on (Sanyo 124 EHDXN). Tuoreessa Råd&Röd 2005/2006 testissä se oli “ylivoimainen” lämmöntuotossa -15 C pakkasella (3,5 kW), Toshiba RAS-10 (2,8 kW) ja IVT 12 FR-N (2,5 kW). Kaikki mallit käyvät minulle, mutta jokainen malli tuntuu voittavan jonkin testin, joten vertailu on aika vaikeaa.

  12. Se tarkoittaa yhteistehoa tulkoon se kahdesta tai yhdestä.

    Kyllä noin tehokkaita on yksittäisiä.

    Tuohon Sanyoon en nyt puutu etten vaikuttaisi päätökseesi mutta se on juuri sellainen kuin testi antaa ymmärtää.

    Eri henkilöt arvostavat eri asioita ja paras pumppu on se mihin oma arvostuksesi osuu parhaiten. Itse arvostan tuota hyötysuhteen matalaa lämpötilaa koska pumppu toimii hyötysuhteella juuri silloin kun on kylmä ja sitä, ettei pumpun perässä tarvitse “juosta”.

  13. Itse arvostan tuota hyötysuhteen matalaa lämpötilaa koska pumppu toimii hyötysuhteella juuri silloin kun on kylmä ja sitä, ettei pumpun perässä tarvitse “juosta”.

    Toisin sanoen mitä tarkoitit? Nim. Vielä maallikko näissä asioissa :o)

  14. Sitä, että pumpulla saa säästöä kovilla pakkasilla eli silloin kun energiaa kuluu paljon lyhyenä aikana ja sitä, että myydyn pumpun saa unohtaa eikä siitä ole riesaa jatkossa ja voin keskittyä seuraavan pumpun myyntiin eikä minun tarvitse huolehtia takuukorjauksista koska pumppu toimii takuuajan moitteettomasti. Sekä, että asiakas on tyytyväinen vielä ensi vuonnakin. Lyhyesti sanoen saan enemmän vapaa-aikaa kun asiakas ostaa hyvän pumpun.

  15. Pitkän pohdinnan ja “pudotuskilpailun” jälkeen olen päätynyt kahteen ILP:uun; IVT 12 FR-N tai Fujitsu Nocria AWYZ 14 LB. Molemmat samassa hintaluokassa, 5 v:n takuilla ja hyötysuhde sekä laatu lienevät jotakuinkin yhtenevät. Fujitsussa kiehtoo automaattinen suodattimien puhdistus ja IVT:tä hiljaisempi äänitaso. Mutta onko jokapäiväisessä käytössä jotain semmoista, joka pitäisi huomioida valinnassa ja painaisi vaakakuppia toisen eduksi? Käyttäjien +:t ja -:t helpottaisivat oman valinan tekemistä.

    Kohteessa asuinpinta-ala 120 m3 ja suorasähkölämmitys, takka + leivinuuni lisälämmönlähteenä.

  16. Teit asian todella helpoksi koska olet siis tehnyt tuon tärkeämmän ja vaikeimman karsinnan jo nyt. Kokovalinta on oikein ja ilmeisesti muutkin asiat.

    Yleensä en pyri vaikuttamaan asiakkaan valintaan ja tämä on luullakseni ensimmäinen kerta kun kerron suoraan merkin koska se tässä tapauksessa on mielestäni itsestäänselvyys ja se on ainoa vastaus kysymykseesi.

    Koska olet karsinut huolella kaikki muut vaihtoehdot ja jäljelle jäänyt vain nuo kaksi niin valinta on tietysti Fujitsu.

    Kun Fujitsu on seinällä niin sinun ei tarvitse huolehtia siitä sen enempää kuin, että muistat vuoden päästä huoltaa. Fujitsun saa todellakin unohtaa vuodeksi. Tätä mallia myyn yleensä sanomalla (laiskan miehen malli) koskapa se todellakin tarvitsee huoltoa (puhdistus) vain vuoden välein. (Muut laitteet vaativat puhdistushuollon 1 kk välein ja Mitsubishi 2 kertaa kuukaudessa). Tämäkin Fujitsuhuolto on se, että laite imuroidaan ja puhdistetaan ja suodatuskasetit tyhjätään. Laitteen etu on se, että se voidaan asentaa hankalasti huollettavaan kohteeseen koska sitä tarvitsee tehdä harvoin.

    Muista kuitenkin laitteen takuuominaisuuksiin kuuluva, ENNENKUIN KAKSI VUOTTA ON TÄYTTYNYT, tekninen tarkastuspyyntö asentavalta firmalta. Se on 5v takuun ehto ja todella hyvä asia. Saat asiantuntijan kotiisi ja jos on jotain kysyttävää niin se käy siinä samassa. Tästä käynnistä joudut maksamaan (tämän hetken taksoituksen mukaan meillä) 50,-€.
    Saat siihen noin sadan euron “työn”.

    Samalla jokapäiväisessä käytössä ei silloin ole jotain semmoista, joka pitäisi huomioida valinnassa koskapa olet huomioinut ne jo päätyessäsi näihin kahteen merkkiin.

  17. Hyviä pumppuja molemmat!
    Fujitsussa on kylläkin enemmän tehoja.

  18. “.. että tuntemistani pumpuista vain japanilainen Toshiba ja ei-japanilainen IVT toimivat tällä hetkellä hyötysuhteella -25 asteeseen asti..” (lainaus Ilmalämpöpumppumyyjän kommentista 15.9.)

    Mites tuon Fujitsin kohdalla käytännössä? Jossakin prujussa mainittiin -20 astetta, mutta olen itse käsittänyt, ettei Fujitsu tunne pakkasrajoja (kuten ei IVT:kään) !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *