Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
vtk. Olet lukenut prujut aivan oikein. Muu käsityksesi sitten onkin valitettavasti väärä. Jokaisella pumpulla on raja vaikkei se ehkä koskaan tule vastaan. Jos tarkoitetaan hyötysuhderajaa jota voidaan nimittää myös järkevyysrajaksi niin ne ovat nuo -20 ja -25 mutta jos tarkoitetaan toimintarajaa niin Fujitsussa se on järjestetty sanoisinko kansankielellä paineen muutos huomioiden enkä tarkoita tässä nyt ilmanpainetta, siten, että se yksinkertaisesti sammuu kun tulee liian kylmä ja laite voisi vaurioitua. Viime talvena tosin en kuullut yhdenkään Fujitsun sammuneen mutta muistaakseni ne sammuvat noin -30 asteessa vaikkei sitä teknisesti ottaen suoraan kylmä sammuta.
Tulipahan sitten laitettua york:in pumppu seinään. Ei vielä oikein kokemuksia muusta kuin viilennyksestä=toimii,mutta odotellaan pakkasia ja naureskellaan porukalla miten lämmintä on tai että miten noin huono pumppu tulikin laitettua?!
Minkälainen tuo nykyinen Panasonic on hankintana ?Onko huono?
Mielipiteitä, kokemuksia,kiitos…
Ihan hyvä valinta mutta kun myyn noita ja joudun käsittelemään kaikenlaisia palautteita niin näistä yhteenvetona paremmuusjärjestys tällä hetkellä olisi seuraava. Huomautan vielä, että tuo paremmuusjärjestys muuttuu uusien mallien tultua mutta järjestys siis minun mielestä on seuraava.
1. Toshiba. (-25 hyötysuhderaja ja vähiten “jatkohoitoa)
2. Fujitsu. (edullinen hankintahinta ja 5 v takuu)
3. Mitsubishi. (paras suodatuskyky ja viisain laite. (sensori))
4. Sanyo. (sijoittuu aina testeissä parhaille paikoille)
5. Panasonic. (hyvä maine ja myyty jo kauan mutta valitettavasti eniten riesaa. “kusee allensa” muita enemmän ja joudutaan “juoksemaan perässä” mutta johtunee siitä, että sitä on myyty eniten)
IVT saattaisi hyvinkin kuulua tuonne Toshiban jälkeen mutta se ei ole meillä myynnissä niin en voi sitä ottaa huomioon.
Eli Panasonikkisi olisi mielestäni 5. paras valinta ja ihan hyvä valinta. Markkinoilla on paljon huonompiakin vaihtoehtoja.
Ilmalämpöpumppumyyjä
Selitäppäs mitä se Pana “kusee alleen” ? Ja onko kyseessä ulkoyksikkö vai sisäyksikkö ja kenen asentamia?
Jos olet itse asentanut niin sitten kyllä ymmärrän mutta se on johtunut sitten siitä ettet ole huomannut pyyhkiä jälkiäsi lähtiessäsi.
Nimimerkille Ihmettelen.
Ihmettelet kello 5:42 yöllä. Ehdotan, että nukut joku yö ihan kunnolla ehkäpä sitten ihan itse hoksaat mistä se vekotin kusee.
Pääsääntöisesti en vastaa epäasiallisiin kysymyksiin mutta olkoon tämä poikkeus.
Olisko tuo pumppumyyjän TOP-lista, mistä saa parhaiten palautetta euroissa asiakkaalta? Vähän ontuvalta näyttää…
sillä hermot pettää ku puhutaan halpapumpuista näköjään
Ok-puutalo vm.2000, suora sähkö, keskisuomessa, 1 1/2 kerroksinen jossa alhaalla 80m2 ja yläkerrassa 40m2 lämmitettävää alaa niin kumpaako näistä vaihtoehdoista suosittelette?
Tarkoitus myös yläkertaa viilentää mutta tärkeimpänä todennäköinen hankintahintahinnan takaisinmaksu ja tulevaisuuden osalta lämmityskulujen säästäminen.
Vaihtoehdot
1. Kaksi pienempää ilppiä esim.panan inv. pe 9 asennettuna n.1900 euroa. Toinen alakertaan ja toinen esim.portaikkoon josta voi suunnata lämpöä/kylmää ylös ja varmaankin jonkinverran myös alaspäin.
2. Alakertaan tai samaan paikkaan portaikkoon yksi isompitehoinen invertteri esim.sanyo 123 tai toshiba ras 13 asennettuna n.1900 euroa.
Vaihtoehto.
Ilman muuta kakkosvaihtoehto jos laite pystyy hallitsemaan kahta kerrosta. Se ei aina ole itsestäänselvyys. Toisaalta täällä keskisessä suomessa et kyllä saa Toshiba ras 13 Daiseikaita asennettuna sähkötöineen, ja kaikkine asennukseen kuuluvine osineen ja matkakuluineen tuohon hintaan ilman jotain erikoista asiaa joka tekstistäsi ei ilmennyt. Mutta et maininnut, että kyseessä on Daiseikai.
Pelkkä Toshiba ras 13 tuohon hintaan on ok, tai jopa vähän korkea.
Ykkösvaihtoehdon saat useammastakin paikasta tuohon hintaan joten sen saanti on ainkin turvattu.
ilmalämpöpumppumyyjä.
Kuinkahan lämpöteho ja cop eroaa vaihtoehdoissa? Mietityttää vaan yhdellä sisäyksiköllä lämmön leviäminen portaikosta alaspäin kun hieman sokkeloinen alakerta ja joutuuko lämmittäessä sitten pitämään puhallustakin suhteessa kovemmalla.
Oliskohan siinä ajatusta että portaikkoon ottas Pe 9:n jolla hoitus yläkerran viilennys ja uhrais yhden viissatkun lisää johonkin himpun tehokkaampaan ilppiin jonka laittas alakerran toiseen päähän tupakeittiöön levittämään samalla takan lämpöä.
Voiskohan sisäyksikköä laittaa keittiönpöytätason alle kun olis isohko tyhjä tila jossa olis ilmaritiläkin yläpuolella kun patterinpaikka alkujaan on? Vois kuvitella että lattiaakin lämmittäs paremmin ja ehkä puhallusäänikään ei niin kuuluisi.
Freeze.
Kiitos (lämpöp.info as.h.hinnat) Freeze,olen ihan tosissani miettinyt pitäiskö asennustunti hintaa laskea kun siitä niin kauheesti tuntuu riittävän rutinaa. Se on tällä hetkellä 46e+alv22%.Sain vahvistuksen kirjoituksestasi,että ei ainakaan laskea.
Vaihtoehto
Kovilla pakkasilla tuskin toshiba yksin riittää pitämään kuitenkaan
kämppää lämpimänä melko lähelle samaa varmaan pääset kahdella
Pananallakin COP toki on huonompi.Jos sitä jäähdytystä tosiaan kaipaat ylös niin sillon ilmanmuuta kaksi konetta.Yhden kun hommaat sokkeloiseen taloon niin ei jäähdy eikä lämpiä.
Hommaa kaksi Toshibaa niin Ilmalämpöpumppumyyjäkin on tyytyväinen.Sulla vaikuttaa paljon hintaan tietenkin se jos ostat kaksi ja miten saat puhuttua asennuksen jne Kuinka törkeen asennushinnan ne kehtaa laittaa kuittaamaan koneiden hintaa jne
Vaihtoehto.
Lämpötehoeroamisesta en tiedä mutta COP:t eroavat seuraavasti mutta joudut itse laskemaan.
Hyötysuhdelaskenta riippuu niin monesta tekijästä mutta olen yksinkertaistanut sitä. Panan CS-PE9DKE COP +7 asteessa on 4,02 ja lakipiste -20 astetta. Toshiba RAS 13 Daiseikai COP 4,31 ja lakipiste -25 (eli piste missä COP on 1). Tästä voit itse päätellä tekemällä taulukon ja vetämällä viivan COP:stä lakipisteeseen. Tässä laskentatavassa ei huomioida mitään sulatusjaksoja tai pohjavastuksen kulutusta tai mitään muuta kulutusta mutta antaa suuntaa.
Olet aivan oikeassa epäillessäsi lämmön kulkeutumista portaikossa alaspäin. Jos Tilaa kuitenkin on, mikä on ehdoton edellytys, niin asiantuntija osaa kyllä asentaa laitteen oikealle korkeudelle joka on aika tärkeä asia. Vastoin sitä, että joku tuossa epäili niin jopa Toshiba Daiseikai ras 10:n tehot riittäisivät. Yksinkertainen kaava on, että 1 KW lämmittää 30 neliötä. Mittauspiste on maksimikilowatti +7 asteessa.
Kannattaa huomata toinenkin tai sanoisiko kolmaskin vaihtoehto. Se on Toshiba multi-inverter. Siinä yhdelle ulkoyksikölle liitetään kaksi eritehoista sisäyksikköä. Yleensä ras 10 ja ras 13. Hinta ei ole kaksinkertainen mutta ulkoyksikköä ei aina onnistuta saamaan lähelle molempia laitteita niin asennuskustannusta saattaa syntyä mutta kysy kauppiaaltasi hintaa sellaisestakin. Myös muilla valmistajilla on multi-laitteita. (useampi sisäyksikkö)
Tuo keittiöpöytätason alle laitto ei oikein tunnu houkuttelevalta vaihtoehdolta. Laite on kolhuille altis ja sen ilmansaanti voi olla estynyttä. Huomaa, että kun laite käy täysillä niin 120 neliöisen talon koko ilmamäärä on kulkenut tunnissa sen läpi. Oletan, että veto-ongelmalta ei myöskään säästytä. Laite pitäisi olla niin korkealla ettei se ole altis kolhuille ja että sen ilmavirta (ainakin kylmä) saataisiin kulkemaan mahdollisimman ylhäällä jolloin se ei aiheuta vedontunnetta.
Ilmalämpöpumppumyyjälle
Lakipiste ? Noi arvot mitä tossa heittelit -20 ja -25 astetta on lähinnä arvoja joissa valmistaja lupailee koneen viellä toimivan.
COP ei sunkaan putoa yhteen niinkuin väität ja esim: +7 asteesta
COP jotakin -20 asteeseen on turha suoria viivoja vedellä koska ILP:pien teho käyrät (COP) on kaikkea muuta kuin suoria.
Lue enemmän luulet vähemmän.
Koneen koosta/hyötysuhteesta kysely niille jotka tietää; mitoitin itsekin koneeni tuolla kW1/30m2 kaavalla ja päädyin n. 9-10kWn lämpötehoon. Kuitenkin tätä tehoa tarvitaan vasta n 20 asteen ja alle pakkasilla. +5-10 asteilla, joissa pumppu (COP) on parhaimmillaan, riittää hyvin 3-6kW. Tosikylmällä pitää lisälämmitystä käyttää nurkkahuoneissa jo lämmöntasaisuudenkin vuoksi. Nyt itsestä tuntuu, että tällä tavalla mitoittaen maksoin koneen tehosta turhaan, tavoite kun on säästää rahaa. Saattaa olla tietysti, että koneen ikä on pidempi kun se käy ikäänkuin tyhjäkäynnillä (on invertteri), mutta puolta halvemmalla olisi saanut samat säästöt, mitoittamalla tehot n. 1kW/50m2. Jolloin laite olisi pitänyt talon lämpöisenä vielä -10ssä…No se kysymys:
Onko ILPin COP sama jos se käy täysillä tai puoliteholla ? Samassa ulkoilman lämpötilassa. Kysymys koskee tietty malleja joissa on tehonsäätö. Aika monella laitteella kun on joku taloudellisin tomintateho, onko ilpeillä ? Yritän tällä tavalla löytää jotain lohtua rahanmenolle.
Ei se sama ole osakuormalla paranee.
Mutta on hieman turha tuijotella koneen max tehoa esim:9kW
sillä sitä tehoahan koneesta ei koskaan saada paitsi jos lämmitetään helvetillistä hallia just +7 asteessa.
Eli jos koneen ottoteho on esim: 1,5kW ja COP 2 -15C
niin eihän siitä ulos tule kun se 3kW. Voit kyllä lohdutella itseäsi
sillä että COP ei ole isossa koneessa niin huono kuin paperilta katsottuna näyttää jos vertailee vain COP arvoja eikä huomioi
tehoja.Mutta jos hinta on ollut huima niin sillon voi vähän kirpasta.
Itse taas harmittelen että olis voinut ostaa pykälää isomman koneen vaihdetaanko? ;-)
Nimimerkki Pakkanen unohti lukea (kukas sanoikaan että lue enemmän luulet vähemmän) että sanoin ihan tarkoituksella “antaa suuntaa”. Mutta muuten jakamasi tieto on kaikki mielestäni oikein. Tosi hyvä. Arvasin, että joku “pilkunussija” tarttuu sanomaani mutta siinä missä “kaikkitietävät” monimutkaistavat asioita, olen myyjänä huomannut että niitä pitää nimenomaan yksinkertaistaa. Ostajan pitää “yhdellä silmäyksellä” nähdä mitä saa. Kaikken paras on “näyttää valoa” ja siitä voi sitten itse katsoa parhaat asiat. Toivottavasti tämä ei lannista nimimerkki “pakkasta” koskapa tietosi on “kullanarvoista”. Toivottavasti jaat tietoa jatkossakin mutta ei ehkä ole viisasta “viilata pilkkuja”.
No lopetetaan pilkun viilaaminen kaikki ILP:it on hyviä.
Sinullahan on ihan ON-OFF verissä. Siirtyisit jo invertterikauteen.