Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Ilmalämpöpumppumyyjä
    5.10.2006 klo 12:38

    “Fujitsu ASYA-07LC jossa on pantavastus valmiina (vertaa auton lohkolämmitin) ja näin laite voidaan ajastaa haluamallasi tavalla ja käynnistää millaisessa pakkasessa vain mutta kireämpi kuin -20 asteen pakkasella kannattaa käyttää muita kuin muita kuin ilmalämpöpumppua.”

    Luuletko tosiaan että sähkäri rupee vetämään erikseen sähköjä sille vastukselle jos laittaa pumpulle ajastimen ilman että kaverille erikseen asiasta mainitaan?

  2. Ok. Mietin kauan mutta kyllä tuon voi sitenkin tulkita. Hyvä kun selvisi.

  3. Sitten vastaus varsinaiseen kysymykseen. Sille ei tarvitse vedellä minkäänlaisia sähköjä vaan kytkentä on jo valmiina. Laite on ikäänkuin oletusarvoisesti sellainen. Kyse on siis Fujitsusta. Muihin pumppuihin en ole ottanut kantaa. Fujitsu vain nyt sattuu olemaan tässä asiassa muita parempi.

  4. Pumppumyyjä

    Näkyy olevan tuo Fujitsu in tässä vaiheessa.
    Katsoppa nuo testit. Nimellisteho ja sitten -15 asteen teho. Ja silloin tehot olisi tarpeen.
    Jos Fujitsu noin 45 % nimellistehosta, parhaat vetelee yli 70 %.
    Että näin, Fujitsu sattuu vaan tässä asiassa olemaan muita huonompi.
    Ja kyse on siis Fujitsusta.

  5. Kysymys ilmalämpöpumppumyyjälle:

    Päätös on kallistumassa Sanyoon ja malliin 124 EHDXN, mutta vielä haluaisin varmistuksen mitoituksen oikeellisuudesta:

    Talo yhdessä tasossa neliöitä ~100 + kylppäri, khh, pukkari ym. 30 lisää.
    Mutta siis tuo 100 neliötä on se jonne pumpun lämpö suoraan tulee.
    Kuutioita tuossa 100 neliössä on reilu 300 korkean tilan vuoksi.

    Tiedän että tuo Sanyo on melko tehokas tähän tilaan, mutta toimisiko se mielestäsi? Paikallisen asentajan mukaan on sopivan kokoinen ja se että pumppu pyörii lämpimillä keleillä osatehoilla on ihan ok.

  6. Reiska

    Jos paikallinen asentaja niin sanoo ja hänellä on luvat kunnossa niin siihen voi luottaa. Asentajan firman vastuuhenkilön pitää löytyä TUKES:in listalta. Jos ei niin en luottaisi. Mutta muuten kysymyksesi on kylläkin
    hyvä kysymys. Sanyosi mallimerkintä on sellainen johon en ole törmännyt. Toisaalta en ole koskaan kuullut, että huonoja Sanyoita olisi olemassakaan. Joka tapauksessa mitoitus on karkeasti oikein jos lasketaan, että 1 max Kw lämmittää 30m2 kun huonekorkeus on normaali. Ylikorkeasta lisätään neliöitä. Pumppu saa siis olla tehokkaampi kaksinkertaisestikin muttei juurikaan heikompi.

  7. Jorma
    Fujitsusta on tullut ainakin kaksi uutta mallia testin jälkeen, viimeisin kesäkuussa, ja kehitys on mennyt eteenpäin noista historian ajoista.

  8. MMJ 3×1,5

    Tämä on tätä varmaa tietoa ruotsalaisten testeistä.
    Uusista malleistahan ei tiedä mitään varmaa, ennen kuin on testattu.
    Mainoksiin ei kannata kovin tiukasti tuijottaa, kuten on huomattu.

  9. Onhan se noinkin. Itse en kuitenkaan ota yleensä kantaa vanhoihin malleihin joita ei enää ole edes myynnissä. Siitä tahtoo saada vain väärää käsitystä. Jokuhan voi jopa uskoa sen nykytilanteeksi.

  10. Siis onko mitään järkeä maksaa huippumallista huippu hinta,kun kuitenkin pumppu putoo halpis sarjaan jo muutamassa kuukaudessa.hehhheeee.

  11. Miksei kukaan puhu poistoilmaöämpöpumpusta. Miksi ottaa pakkasesta lämmintä ilmaa kun sen voi ottaa talon sisältä, siis poistoilmasta. Määräysten mukaanhan taloissa tulee olla ns. puolikertainen ilmanvaihto eli sisäilman pitää vaihtua kokonaan kerran kahdessa tunnissa. Minulla on kivikautinen ( 1980 )sellainen systeemi. lämmitettävä pinta-ala on n. 120 m2. Käyttövesi tulee lämpöpumpusta maaliskuusta lokakuuhun ja lisäsähkövastukset ovat päällä vain talven pakkasilla. lisälämpövastuksia on 4,5 KW. Talvella kun on ollut enimmillään 33 astetta pakkasta on kaikki vastukset olleet käytössä ja sisällä on se 22- 24 astetta. Lisälämpövastukset ovat suoraan lähevässä tuloilmakanavassa, talossa on siis lämmönjako ilmalla. Jos nyt rakentaisin uuden tekisin muuten samanlaisen mutta laittaisin lämmönjakelun vesiputkilla lattialaattaan ja isontaisin varaajan. Varaajan isontaisin siksi että varsinkin keväällä kun on aurinkoisia päiviä ei läpöpumpun teho tule täysin hyödynnetyksi. Kun lämmöntarve on pieni ja käyttövesikin on lämmintä, silloin lämpöpumppu voisi ajaa läpöä isoon varaajaan yösi koska keväällä on vielä kovia yöpakkasia.
    Jos joku kirjoittaa sinne Kiinaan niin yhden tälläisenkin voisi panna tilaukseen :-)

  12. Pumppumyyjä

    Jotenkin tuo trendi menee vuodesta toiseen merkin mukaan.

    Olisko näin, että hyvää mallia (merkkiä) voi myydä vaikka useampana vuonna?
    “Huippumerkeillä” aina koneet testien huipulla. Kertooko tämä jotain?

  13. Jorma:

    On se.

    Kyllä. Se kertoo laadusta ja siitä, että huippumerkit panostavat siihen.

  14. hehheeeh

    En enää edes muista koska Toshiban Daiseikai mallit tulivat koska siitä on niin kauan. Enemmän kuin muutama kuukausi. Vähän yli vuosi siitä taitaa olla. Malli on edelleen hyötysuhteensa mukaan paras. Jos siis ostit vuosi sitten Toshiba ras 10 Daiseikain niin sinulla on edelleen paras pumppu tuolta osin. Eli kyllä kannattaa. Malli ei muutu halpispumpuksi muutamassa kuukaudessa vaan muutamassa vuodessa. Markkinoilla olevat halpispumput muistuttavat enimmäkseen 10 v sitten markkinoilla olleita kallispumppuja niin hyötysuhteiltaan kuin tehoiltaan. Ainoa poikkeus on siinä että nykyisillä halpispumpuilla ei ole korjaustakuuta kuten silloin 10 v sitten. Itse asiassa nykyisiä halpispumppuja ei edes voi korjata. Ne vaihdetaan…..tai tuota jos vaihdetaan niin silloin vaihdetaan.

  15. Pumppumyyjä.

    Ihan samalla tavalla voi korjata kuin kalliita pumppuja,halvempaa on kuitenkin esim. kompuran rikoutuessa uusia koko ulkoyksikkö.Et kai tosissasi kuvittele että takuun jälkeen kukaan asiakas antaa vaihtaa huippumerkkiisi kompressoria, scroll komp.R410 kylmäaineella hinta noin 1000e + aineet ja tarv+työ ja matka.Uusi ulkoyksikkö samoihin hintoihin,jopa alle,missä kaikki uutta.Myynnin edistämisessä käytetyt 5 vuoden takuut kummastuttaa.Myyjät ovat vielä kusessa takuidensa kanssa. Jo nyt vakuutusyhtiöt harkitsevat lisäomavastuuta lämpölaitteille.

  16. Pumppumyyjä

    Sinä vannot COP-arvoon. Mainitsit, että Toshiba hyötysuhteeltaan paras.
    Ja näin onkin -15 asteessa testien mukaan. Mutta katso lämpötehoja. Ei tämä COP kaikkea kerro. Eikö olisi järkevämpää puhua tehosta.

    Toshiballakin pudotetaan kompuran kierroksia pakkasen noustessa. Ja tällä COP pysyy hyvänä, mutta tehot tippuu. Jos Toshiban suhteuttaa nimellistehosta tuonne -15 asteeseen, ei % kovin mairitteleva.

    Eikö olisi oikein asiakasta kohtaan puhua oleellisista asioista?

  17. Olet aivan oikeassa.
    Ilmalämpöpumppu on niin mielenkiintoinen laite, että siitä riittää aina keskusteltavaa. Tuohon järkevyyteen en ota kantaa. Kuka tahansa saa mielestäni puhua mistä tehosta tai hyötysuhteesta haluaa. Enkä vanno mihinkään COP-arvoon. Se on yksi hyvä mittayksikkö monien joukossa. Aivan hyvä tai yhtä hyvä tai parempi tai huonompi on mainitsemasi lämpöteho. Minua on jo moitittu siitä, että perustelen liian pitkästi kaikkea. Nyt lyhensin ja heti sain heti vastakkaista palautetta. No se on hyvä asia. Mielestäni on kuitenkin parempi tarttua pumpun erikoisuuksiin eikä yksittäisen mielipiteen esittäjän yhteen osaan kokonaisuutta. Jatkossa tulen kuitenkin keskittymään vain oleelliseen enkä perustele mitään pitkästi.

    hehheen väitteeseen en ota kantta. Sehän on hyvä mielipide vaikkakin eri mieltä kanssani mutta sekin on vain hyvä asia. Näin lukija saa tietoa monelta kantilta.

  18. Uskoisin, että useimmilla ILPin ostajilla perusjuttu on säästäminen sähkökuluissa. Ja tämä pitää paikkansa, jos “olosuhteet” oikein.

    Mutta se mitoitus. Nimellistehon mukaan se mitoitetaan, niin kuin minäkin.
    Noiden testien mukaan nuo -15 asteen lämpötehot kääntävät mitoituksen aivan perseelleen. Ja täällä se haarukka on laaja. Siellä jotkut “huippumerkitkin” on tavallisia tallaajia.

    Sitten, jos haluaa “mausteita”, ( automaattiset putsaukset, i-seet), nämä vaikuttaa valintaan.
    Pumppumyyjä: Vaikka se Tossun % heikohko, mutta se oleellinen, lämpöteho hyvällä COPilla on hyvä, niin kyllä se mainio vehje, niin kuin olet varmaan huomannut!

  19. Moi!
    Köh,köhin jutut ovat helvetin hyviä. Anna tulla niitä vaan jatkossakin. Itse olen ostanut ko pumpun tuossa kesällä ja itse sen ruuvailin paikalleen ja ns. asiantuntija kävi tyhjiöpumppaamassa ko laitten ja se saatiin käyttöön kesän viime helteille. Sen jälkeen kuittautin käyttöönottopöytäkirjan ko asentajalla ja lähetin sen ko firmaan todisteeksi laitteen käyttöönotosta. Mielestäni ns. viilennystä tuli vähän liikaakin, jos luotat ko laitteen astelukuihin. Kuitenkin sopivasti säätämällä viilennys toimii moitteettomasti. Nyt seuraillaan mielenkiinnolla kuinka lämmitys hoituu, kun syksy tästä kylmenee. Hyvin tuntuu lämmityspuolikin ko laitteessa toimivan, vaikka sitä ns. kondensiovettä tuntuukin tuleva tuolta ulkoyksiköstä aika paljon, mutta sehän kuuluu asiaan. Tämä ei tietenkään ole niitä ko yhtiön halpamyynti versioita, vaan naapurimme hurrin suunnittelema laite , joka on dokumenttejen mukaan Japanissa rakennettu. Jos tulee ko laitteesta jotain negatiivista sanottava, niin takuula laitan sen tälle palstalle KÖHköhin nautiskeltavaksi.
    T: Keke

  20. Monet mittasuhteet ovat vääriä tietyssä pisteessä. Kun kyseessä on lämpötila niin se vaihtelee. Monia asioita otetaan litroittain tai kilottain. Ne ovat sellaisia yhteenlaskettujen parametrien summia. Sama pätee tässä. Cop tai teho tai nimellisarvo tai maksimiteho ovat yhteenlaskettuja summia monista eri parametreistä. Nämä antavat kuitenkin suuntaa ja ovat hyviä mittayksiköitä tavalliselle kuluttajalle. Ketään ei kiinnosta montako kilopondia kylmäaine painaa suutinta vasten vaikka juuri tämä tieto voi jollekin olla hyvin oleellinen. Eli pysytään ikäänkuin järjellisissä rajoissa näillä mittayksiköillä ja pysytään COP:ssa ja maksimikilowateissa niin ollaan oikealla suunnalla. Asioita pitää selkeyttää eikä monimutkaistaa. Siksi lukitun johonkin COP:hen vaikka se näennäisesti onkin vain tietty tietyssä lämpötilassa. Tullessanne ilmalämpöpumppumyymälään voitte olla varmoja, että saamanne tieto on kansankielellä eikä numerisia hirviöitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *