Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Katso puh.luettelon kelt.sivut,Kylmälaitehuoltoa,kysy miten pitkään yritys toiminut,kysy kylmälupien luokka,jos yli 3kg luvat,ja toiminta jatkunut muutamia vuosia tai vuosi kymmeniä saatat saada vastinetta rahoillesi.Vältät ainakin päiväperhot.
Siis,asennus on hyvinkin yksinkertainen homma,mutta mutta.Vian haku mitä härpäke,ei itse paljasta,vaatii pitkää kokemusta kylmätekniikasta.Ja vian etsintä tulee ennemmin tai myöhemmin kuvioon mukaan,suurella todennäköisyydellä.Katsos päiväperhot ruuvaa laitteen seinään,ja rahat tilille.Takuun loputtua,vian ilmetessä,myydään taas uusi laite,koska vanhaa ei voi korjata,muka.Jos nyt yleensä enään myydään ilppejä.Koska on vielä monta aluetta missä voi tehdä hyvän tilin.Pari mainitakseni.luontaistuotteet ja erilaiset elämykset.Katsos pannaan ihmiset metsään riulle p.kalle,niin maksavat hyvinkin 1000ellua viikossa,ja pienellä lisämaksulla ei anneta heille ruokaa vaan joutuvat syömään puiden juuria.Kävin juuri eräässä halpakaupassa,siellä oli einhell ilppi myynnissä,mitä kukaan vähäkin eteenpäin ajatteleva ei suostu asentamaan hinta noin 500ellua.Muuten, saman kaupan kosmetiikkaosastolla tulitikkulaatikon tilavuinen voidepurkki 780ellua/kg.Ja taas miehiä viedään.
Koitin noita toshiban ras10 ja panasonikin E9 vertailla mutta eihän siittä ottanut mitään selkoa kun panasonic ei ilmoittanut ollenkaan käyttölämpötilaa ja muutenkin arvot oli erillailla ilmoitettu?
Kumpi noista siis kannattaisi ostaa, toshibahan on huomattavasti kalliinpi, mutta ilmoittaa ainakin käyttölämpötilat?
Väiski.
Lähimmän pumppumyyjän löydät seuraavista linkeistä. Toshiba http://www.toshibafinland.com/?path=edustajat
Fujitsu http://www.fgfinland.fi/
Hitachi http://www.tempcold.fi/ilmalampopumput/index.htm
Tässä mm. koska nämä merkit ovat kanssasi tulleet puheeksi.
Pumppua
Vertaa niitä asioita mitä voit. Esim. COP, takuu, hinta, teho, meteli, tehoalue. Toshiba on kalliimpi mutta pidän sitä paljon parempana. Panasonicilla on HE-malli jota voi verrata mutta tuskin tarkoitit sitä koska se on saman hintainen Toshiban kanssa. Toshiba siksi koska olen myynyt niitä paljon ja niistä on kokemuksen mukaan vähiten riesaa.
Panoja tuntuu “paukkuvan” vähän väliä. Joka viikko on joku Pana takuukorjattava mutta niitä on edelleenkin myyty eniten joten syy saattaa selittyä sillä.
Väiski!
Osta Mitsubishi..
niin saat rahoillesi täyden vastineen.
Huolto- ja takuuasiat on kunnossa ja palvelu pelaa!
Mitsu on muuten, kaikkien hyvien ominaisuuksiensa lisäksi markkinoiden hiljaisin laite.
Kannattaa tutustua.
Hitachi-pumppuja ei ole paljon suomessa käytössä… Käytännön kokemusta löytyy huonosti.
Panasonic on eniten myyty, mutta osassa malleista on paljon ongelmia. Kannattaa olla tarkkana valinnassa.
Tossu on liian kallis.
Fujitsua en itse huolisi vaikka ilmaiseksi saisin.
Asennusmonopoli rahastaa ja vehkeilee kotitalousvähennyksen omaan pussiinsa.
KÖRMY
Heijsan1
SÄ OOTT IHANA..NAMM
Perhana
Toi AKKA pääs sutasee toho välii Körmylle terveisiä..
Se on aina ollu tommone, sukkela ja ISO
Lukitsin sen nyt vähäks aikaa komeroon rauhoittumaan.
Mitsu on Paras!
Konsta, pidäppä akka komerossa, ei sotke Sinun sekavia kommentteja!
Kannattaisko tuon ulkoyksikön kondensiovesi putki tuoda sisälle viemäriin?
Jostain olin lukevinani että kallistusta pitäisi olla 1cm metriä kohti.
Kerääkö ulkoyksikkö ylipäätänsä jonkunlaisen “jäävuoren”?
Kesällä tuosta vedestä ei niinkään ole haittaa ulkona.
Minkähän takia se pitäisi sisälle tuoda. Ei meillä ainakaan viimetalvena mitään jäävuorta tullut. Ulkoyksikkö on telineellä seinästä irti noin 1.30m korkeudella onhan siinä tilaa kyllä valutella.
Pumppua
Ulkoykiskössä ei varsinaisesti ole mitään kondensiovesiputkea mutta tekstistäsi voi päätellä, että tarkoittanet sisäyksikön kondenssiputkea koskapa siinä on sellainen ja siinä pätee juuri sanomasi. Kyseisestä putkesta ei talvella tule yhtään vettä mutta ulkoyksiköstä sitä tulee. Kyseistä putkea ei kannata ohjata sisälle jos se on hankalampaa kuin ulos. Vastaavasti jos se on helpompi “jättää” sisälle niin sen voi tehdä mutta nämä asiat kannattaa jättää asentajan huoleksi. Ulkoyksille varataan tilaa siten, että sieltä voi tulla jopa 1000L vettä talvessa. Joko erillinen keräilyastia tai ulkoyksikön asennus tarpeeksi korkealle (noin 90cm) riittää.
Väiski
Toisin kuin tässä yllä “uskottavasti” vuodateltiin, on Fujitsu ihan hyvä valinta. Siinä ei Asennusmonopoli rahasta ja vehkeile kotitalousvähennystä omaan pussiinsa. Kyseinen vuodatus on tuulesta temmattu. Fujitsun maahantuoja antaa laitteille 5 v takuun. Tämä on suuri asia ja maahantuoja ei anna kenen tahansa asentaa laitteitaan, vaan pyrkii minimoimaan asennusvirheistä syntyvät takuukorjaukset. Tuollainen vuodatus syntyy silloin kun kyseisen laitteen asennusoikeutta ei syystä tai toisesta ole saatu.
Jos ulkoyksikön kondenssi halutaan sisälle ja viemäröidään siellä, täytyy poistoputki lämmittää laitteen ja sisätilan välillä itsesäätyvällä vastuksella (11w/m). Kaikissa ns. nordic malleissa tämä ei onnistu koska pohja on täynnä ylimääräisiä valumisreikiä. Tämä systeemi on toteutettu kaupunkialueella useasti, eli normaali menettely.
Ostin Fujitsun, 9 Plasman, ja en kyllä huomannut mitään vehkeilyä. Laite itsessään toimii todella hyvin, ja viiden vuoden täystakuu on asia, joka edesauttoi valintaani !
Kiitos taas vinkeistä. Fujitsun, Mitsun tai Toshiban pumpun meinaan ottaa fujitsussa takuu vetää puoleensa mutta ,ehkä toshiba muuten olisi parempi. mitsubishikin on hyvä peli. tiedän koska työpaikalla on ollut muutan vuoden semmoinen ja ei mitään vikaa. laitoin tarjous pyyntöjä saa nähdä mitä tulee?
Väiski, vertaappa asennushinnoittelua Mitsun ja Fujitsun välillä kun saat tarjouksen.
Ettei vaan olisi Fujitsun asennushintaan lisätty osa laitteen hinnasta?
Kenelle siinä menee kotitalousvähennyksestä iso osa?
Väiski.
Jos joku asennusfirma suostuu toimimaan noin eli “Ettei vaan olisi Fujitsun asennushintaan lisätty osa laitteen hinnasta”?
Vaikutus: saisit siis suuremman kotitalousvähennyksen.
Kysymys “Kenelle siinä menee kotitalousvähennyksestä iso osa?”
Vastaus: Sinulle.
Väärin ilppimyyjä, väärin!
Myyjälle, koska hän ei maksa siitä osasta liikevaihtoveroa!
Ja kaiken lisäksi se on kutakuinkin laitonta.
Ja älytöntä ostajan kannalta, koska hän menettää turhaan kotitalousvähennys osuuttaan tekemättömästä työstä. (2000euroa/v henkilöltä)
Senkin edun voisi käyttää johonkin muuhun ulkopuoliseen työnhintaan.
Näitä hintakikkailijoita (“Ilmalämpöpumppumyyjiä”) on muuten laittoman paljon suomen ilmalämpöpumppu markkinoilla.