Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Äiti:
Ensikädessä saat apua minulta. Minua tosin ihmetyttää, että missä sinulla on ongelma? Jos sinulta kysytään sarjanumeroa niin sitä ei kysytä siitä puhallinmoottorista vaan pumpun ulkoyksiköstä. Kuulostaa siltä ettet haluaisi sitä kertoa tai et tiedä mistä sen saa. Mene ulkoyksikölle ja kirjoita sarjanumero kuulakärkikynällä käteesi. Se löytyy sieltä yleensä edestä katsoen oikealta puolelta kyljestä. Kerro sitten se sille joka sitä kysyy. Sen jälkeen he tietävät millainen moottori sinulle tarvitaan. Se on näin yksinkertaista.
Minua kyllä vieläkin ihmetyttää, että mikset halua sitä kertoa sillä se on hyvä tapa saada asentajalle oikeanlainen puhallinmoottori mukaan ja sillä asentava firma voi saada sen jopa takuuseen eli sinä voit saada sen jopa ilmaiseksi. Kai haluat käyttää sitä mahdollisuutta?
Hyvä Moriz. Tuo on ihan normaali tilanne useimmiten. Jos kaikki käy hyvin niin sinulla on syytä olla onnellinen. Mutta ongelmat syntyvätkin vasta kun tulee ongelma. Tekstistäsi ei käy ilmi, asensiko sen luvanomaava asentaja vai ei. Jos et asentanut niin silloin on syytä ottaa huomioon seuraavaa. Jos jostain sattuu, vaikkapa talosi palaa kipinästä mikä lensi takasta, niin vakuutusyhtiöillä on siinä vaiheessa uskomaton mielikuvitus. Saattaa olla, että he tulkitsevat kipinän lentäneen ilmalämpöpumpusta. (Täysin mahdotonta ja uskomatonta mutta jos tilannetta verrataan muihin samalla tavalla asiaan yhdistämättömiin seikkoihin niin se noudattaisi ihan loogista vakuutusyhtiöiden noudattamaa kaavaa. Ei siellä ole väliä onko se syntynyt juuri siitä vaan sillä on väliä, että jos tilanne voidaan edes pienellä mahdollisuudella riitauttaa niin se pieni mahdollisuus käytetään. Anoit nyt siis tämän mahdollisuuden vakuutusyhtiölle jos et käyttänyt luvanomaavaa asentajaa).
Mielestäni tällainen kylmäaineiden yhdistäminen kuuluisi johonkin työturvallisuuslain alaisuuteen mutta niinkuin usen on niin aivan joku muu taho huolehtii ihmisten turvallisuudesta. Tässäkin asiassa ainoa huolta kantava elin on ympäristöministeriö. Vain he kantavat vastuuta lainsäätäjän ominaisuudessa vaikka kyseessä on enemmänkin turvallisuusasia. Ketään jolla ei ole koulutusta kylmäaineiden kanssa, ei saisi missään tapauksessa päästää vapauttamaan kylmainetta edes putkistoon. Jos jotain sattuu niin yleensä se sattuu käyttäjälle. Tässä vähän aikaa sitten joku pisti linkin kylmäaineella palellutetuista rakkulaisista käsistä. Joku kerkesi tuomitsemaan senkin. Jos on vammauttanut kätensä käyttökelvottomaksi kylmäaineella niin nyt vastuu on ikäänkuin tekijällä siten, että “jos on niin tyhmä, että palelluttaa kätensä tai naamansa niin oma vika”. Tällainen ajatus on täysin väärä mutta tällä hetkellä vallitseva.
Miettikää nyt kumminkin ihan oman etunne nimissä ennenkuin alatte avata kylmäventtiileitä. Loppuelämän invaliditeettiriski on kuitenkin vältettävissä pienellä rahalla.
Täällä ei pysty jälkikäteen korjaamaan painovirheitä ja nyt tuli niin paha virhe, että se on korjattava. Neljännellä rivillä tekstini pitäisi alkaa.
“Jos ei asentanut….” Tarkoittaa siis jos luvanvarainen asentaja ei asentanut. Pahoittelen painovirhettä.
13:lla rivillä pitää tekstin pisteen jälkeen alkaa sanalla “Annoit”.
äiti, ota siintä sisäyksiköstä se sarjanumero ja koneen tyyppi jos sisäyksikön puhallinmoottorissa vika on.
Erittäiin hyvin huomattu Vihtorilta. Nyt ei äidinkään tarvitse mennä ulos asti vaan sisäyksikön numerosarja riittää. Join niin paljon pakkasnestettä etten muistanut koko sisäyksikön olemassaoloa;)
Jatkoa Äidin kyselylle. Äiti siis kysyy. “Kuka tietää mistä saisi apua panalle (sisäyksikön puhallinmoottori ääntää) kun kaikki kysyy sarjanumeroa eikä sitten ala millekkään.”
Tuostahan saa myös toisenlaisen käsityksen. Eli että olet kertonut sarjanumeron ja vasta sitten alkavat ongelmat eli “eivät ala millekään”. Tosin näyttää siltä, että asia ei edes sinua kiinnosta kun et kommentoi avuliaille auttajille.
Joka tapauksessa myyjä on aina vastuussa myymästään. Käänny siis myyjän puoleen. Se on niin yksinkertaista. Myyjänä tiedän tämän asian.
Puhallinmoottorin vaihtotyö on ammattilaiselle helppo. Tosin siinä joudutaan purkamaan aikalailla asioita sille joka sen osaa se ei ole vaiketa. Eli Äidin huolet ovat siis ohi. Eikö vain?
apua saa ilmalämpöpumpun ongelmiin löytyy myös tuolta foorumilta..
“nytkö se pana hajosi”
http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,2016.0.html
Minua kiinnostaisi, onko ohjeistamme ollut Äidille apua, mutta näyttää siltä, ettei se kiinnosta Äitiä ollenkaan. Kerro nyt Äiti miten siinä kävi?
En usko Äidin allaolevaa väitettä. Siksi olen kiinnostunut jatkosta. Ainoa tapa millä kukaan ei “sitten ala millekään” on se, että olet tilannut korjaajan ja vaatinut takuukorjausta siis ilmaiseksi. Kukaan ei kuitenkaan tee ilmaista työtä. Takuuasiat hoitaa maahantuoja mutta koska et osaa kohdistaa pumppusi korjausta oikealle maahantuojalle, luulen, että olet “harmaatuonut” pumppusi jolloin sillä ei ole maahantuojaa eikä näinollen elintä joka vastaa sen maahantuonnista, paitsi sinä itse. Jos tuot koneen itse maahan niin kyllä sinun tulee tietää, ettei sillä silloin ole maahantuojan vastuuta. Toki sillä on valmistajan vastuu ja takuu joten ota yhteyttä valmistajaan. He tapaavat korvata sen sitten maahantuojalle.
Jatkoa Äidin kyselylle. Äiti siis kysyy. “Kuka tietää mistä saisi apua panalle (sisäyksikön puhallinmoottori ääntää) kun kaikki kysyy sarjanumeroa eikä sitten ala millekkään.”
Otin selville että Panani on tuonut maahan porilainen firma, ja takuuaika on mennyt umpeen. Otin itsekin selville näitä asioita vasta kun jokin huoltoliike niitä kyseli. Luulivat että on takuu voimassa eivätkä siksi alkaneet millekkään. Nyt saan apua hintaa en tiedä.
Olen hommaamassa ilmalämpöpumppua, valintani oli kallistumassa mitsubishin fa 25, kunnes kuulin myös mitsun heavy mallistosta, onko kellään kokemuksia mitsun srk20 tai 25 malleista, mitä eroja fa 25 maliin. Onko yhtä hyvät ilmapuhdistus ominaisuudet. cop arvot vissiinkin paremmat, onko ne saavutettu pienenmpien ottotehojen ansiosta. Mikä hinta ero laitteilla.
Tomppa. Markkinoilla on olemassa Toshibakin 5,08 Cop:lla sekä 8 asteen peruslämpöominaisuudella. Voit toki valita minkä laitteen haluat mutta ihan vaan tiedoksi. Kyseessä on kuitenkin aito japanilainen laite.
toki olen myös tutkinut toshibaa mutta tuntuu kalliimmalta kuin mitsu fa 25 ja en tarvitse plus 8 lämpö ominaisuutta ja mitsu fa 25 saan mahdollisesti 1200€ + asennus ja tarvikkeet 600€ onko hinta/laatu suhde kohdallaan? (kohde pääkaupunki seudulla)
Yleensä tuosta korkeasta COP:sta joutuu maksamaan mutta sen saa säästönä pois. Jos sillä ei ole väliä niin hinta tuntuu ihan kohtuulliselta. Tosin en tiedä pääkaupunkiseudun hinnoista mitään. Myyntipisteistä pääkaupunkiseudulla on vain murto-osa. Joskus pääkaupunkiseudulla pätee eri hinta kuin Suomessa yleensä ja yleensä se on siellä kalliimpi. Sinänsä mielenkiintoista koska alueella on ihmisiä enemmän ja välimatkat lyhyempiä joten kulut normaalitilanteessa pitäisi olla pienempiä mutta siellä ovat muut kulut kalliimpia. Sinänsä ihan nurinkurista. Yleensä kun väkeä on enemmän niin kulut halpenevat. Se pätee esim. autoihin jotka ovat pääkaupunkiseudulla halvempia kuin muualla Suomessa. No en ota kantaa siihen sen enempää.
Laitoin Toshiba Ras10 Daiseikain yli vuosi sitten. Asuntoni on 100neliötä + ulkorakennus 50 neliötä johon pumppu ei vaikuta. Kokonais sähkölasku 3000 euroa/vuosi. Kulunut vuosi, sähkölasku 1100 euroa pienempi. Yhtään ei ole morkkista vaikka tuli maksettua 2000 euroa. Vanha pumppuni oli on/off. Paljon on tekniikka kehittynyt.
Juuri tuota tarkoitin. Yleensä korkeamman ostohinnan säästää käytössä. Kun ostatte pumppuja niin katsokaa niiden COP:tä ja tehkää ihan omia laskelmianne.
Tuo pelkkään COP arvoon tuijottaminen on turhaa ja tyhmää kuten koko aikainen Toshiban mainostus. Kuka vaan saa ostaa juuri sen merkkisen pumpun kuin haluaa, vaihtoehtoja on paljon. Pelkkää COP arvoa tärkeämpää on katsoa pakkastehokkuutta suhteessa oman asunnon energiatarpeeseen ja pumpun hintaan ja näillä eväillä valita ITSELLEEN sopiva pumppu! Yksi merkki ja malli eivät sovellu automaattisesti parhaisten joka paikkaan.
Se on just näin. Itse ostin Ultimaten (Pro Basic 10) ja itse myös asensin alusta loppuun sähkötöineen, putkitöineen, tyhjiöinteineen ja käyttöönottoineen. Hyvin pelaa. Ja eipähän tarvi huolehtia ainakaan takuuasioista. Lisäksi tuli pirun halvaksi, näitä saisi neljä yhden Toshiban hinnalla. Ultimate oli tosi helppo asentaa – voisin alkaa tekemään ko. hommia parilla sataa. Perävalotakuulla. :)
Heh. Aina löytyy joku joka lukee tekstiä eri tavalla kuin se kirjoitetaan.
Tässä hyvä esimerkki. Kerron “niin katsokaa niiden COP:tä ja tehkää….” niin jostain syystä Nimimerkki tympääntynyt lukee sen “niin katsokaa niiden PELKKÄÄ COP:tä ja tehkää….” Koskapa siihen tullut kommentti “Tuo PELKKÄÄN COP arvoon tuijottaminen….” eikä siinä kaikki. Myös seuraava nimierkki lukee sen niin koskapa kertoo
“Se on just näin.”
Joskus sitä oikein naurattaa. Katsokaa toki muitakin ominaisuuksia mutta katsominen on syytä tapahtua oikeassa järjestyksessä. Aloittakaa COP:stä. En siis kertonut “Aloittakaa pelkästä COP:stä”.
Cop kertoo kuitenkin laitteen hyötysuhteen olkoonkin merkki ihan mikä tahansa. Joku sanoo, että pitäisi sanoa lämpökerroin mutta itse käytän aina termiä hyötysuhde. Tämä COP on yleensä lukittu lämmityskauen alkuun ja on siten maailmanlaajuinen ja lukituspiste on +7 astetta ulkolämpötilaa. Ulkolämpötilan ollessa lämpimämpi tuo suhde on parempi ja sen ollessa kylmempi, se on huonompi.
Jos myisin huonoja laitteita joissa ei olisi mitään muuta hyvää kuin edullinen hinta, niin myyntipuheeni olisi varmaankin juuri tuollainen, että lukisin selvän tekstin eri tavalla ihan vain harhaanjohtaakseni lukijaa. No mene ja tiedä, ei minusta vissiin sellaiseen olisi.
Tervetuloa hyville pumppukaupoille.
Tämä on niin hauskaa, että on pakko toistaa. Ilmeisesti itseenstä tympääntynyt nimimerkki Tympääntynyt kertoo “Pelkkää COP arvoa tärkeämpää on katsoa pakkastehokkuutta suhteessa oman asunnon energiatarpeeseen”
Heh. Jos tuo olis totta niin mihin ilmalämpöpumppua tarvitaan. Pakkastehokkuutta suhteessa omaan asuntoon voidaan kyllä katsoa tarpeeksi tehokkaalla sähköpatterilla. Ilmalämpöpumpun ajatus on kuitankin toinen.
Ilmalämpöpumpun pitää tehdä lämmitysenergiaa sähköenergiaa säästämällä ja ilmastoa lämmittämättä. Nämä ovat yhteisia arvoja joita hyvä ilmalämpöpumppu kunnioittaa. Saa ajatella muitakin kuin itseään.
Hyvän hyötysuhteen pumput toimivat tällä tavoin. Ne maksavat enemmän ostohetkellä mutta eivät tule halpapumppuja kalliimmiksi oikeinkäytettynä mutta vievät vähemmän sähköenergiaa ja pitkäikäisyyden vuoksi niiden vaihtotarve on pidempi.