Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Parahin pumppukauppias.

    Kun haetaan säästöjä, niinkuin tehdään ilpillä, täytyy ilpistä lähteä tehoa silloin kun sitä tarvitaan. Silloin kun ollaan tilanteessa että COP on lähellä yhtä (vrt. sähköpatteri) on joko käyttäjä tai automatiikka (kehittyneissä malleissa) sammuttanut pumpun.

    Esimerki rautalangasta.
    Laite a) -15 asteessa 1.2 kW lämpötehoa ja COP arvo 2.8
    Laite b) -15 asteessa 3.5 kW lämpötehoa ja COP arvo 2.4

    Kumpi säästää enemmän? Niinpä!!

    Toivottavasti tämä antaa perspektiiviä joillekin unohtaa tuo pelkkään COP arvoon tuijotus ja kaikista turhinta on hehkuttaa jotain +7 asteen osateho COP arvoa. Se on kaikilla hyvillä pumpuilla riiittävä, sillä ei ole mitään merkitystä on se 4 vai 5 sillä säästöt tehdään muina aikoina!

    Allaolevasta linkistä voitte katsoa Ruotsissa virallisesti testattuja pumppuja, ehkä se helpottaa valintaa. Muistakaa että hyviä merkkejä on paljon. Taulukosta selviää paitsi COP myös lämpöteho eri lämpötiloissa.

    http://www.radron.se/upload/tabeller/2005/nr%208/060816_kompl_3_luftluftvarmepump_a.pdf

  2. Ostamalla merkkipumpun (merkistä riippumatta) ja asennuttamalla se liikkeen asiantuntijalla teette:

    1. Ympäristöteon.
    2. Tuette kotimaista työllisyyttä.
    3. Säästätte energiakustannuksissa.
    4. Saatte miellyttävää viileyttä kesähelteillä.
    5. Teette kaikki laillisesti että siis syyllisty rikokseen mikä muussa tapauksessa ei onnistu.
    6. Ette joudu mahdollisen vakuutustapauksen uhriksi (itseasennuksesta johtuva vakuutusyhtiön vakuutuskorvauksen epääminen.
    7. Voitte jatkaa normaalia elämää ilman huolia ainakaan tämän suhteen.

  3. En halua unohtaa myöskään asumisviihtyisyyttä joka oli ennen Toshibaa heikko- sillä sisälämpö suorallalattialämmityksellä jaksoi kivuta pakkaskelillä(-10….) max+15c.

    Nyt tasainen +21c. ja vielä halvemmallakin kuin ennen.

  4. Heippa taas vuoden tauon jälkeen.
    Oli tämä vielä linkkinä explorerissa ja kun tökkäsin löytyipähän diileri ja kumppanit.
    Ilpit taitaa käydä kaupaksi entistä paremmin. Hyvä juttu. Ja kiva olisi annella taas neuvoja ja jakaa mielipiteitä. Taidan jättää viisaammille.
    Kuitenkin puksautin eilen tuon Ultimateni kesäunilta käyntiin ja siitähän se lähti kuin jänis makuulta, pienen miettimisen jälkeen. Vajaan kahdenvuoden ajan ainoa ongelma on ollut kaken patterin loppuminen.

    Onko tässä väliajalla tullut mitään uusia vekottimia, jolla saadaan lisäsäästöä ? Vertaillaanko muuten missään oikeasti eri lämmitysmuotojen kustannuksia ?

  5. Heka, mikäs Ultimate sulla on? Itse asensin tuon Pro Basic 10. Ajattelin, etten tarvi invertterimallia, koska talvella semmoinen kävisi kuitenkin lähes koko ajan maksimiteholla eli sama vaikka olisi sitten vaan on/off -malli. Näin syksyllä kompuran lepotauot tuntuvat olevan mulla ainakin tunnin luokkaa ja sitten se pyörähtää taas käyntiin n. vartiksi. Eli sisälämpötila sahaa muutaman asteen ainakin siinä huoneessa missä tuo sisäyksikkö on. Mutta eipä tuo haittaa. Minkäläiset säädöt sulla on? Pidätkö esim. manuaalipuhalluksella vai automaatilla? Entä oskillointi? Säädätkö talvipakkasilla lämpötilan ylemmäs vai pidätkö samassa kuin syksyllä?

  6. Joo olen kuullut että jotkut pumput tauotetaan joko kesäksi kun eivät viilennä tai talveksi kun eivät lämmitä. Yleensä niitä kylläkin tarvitaan pääsääntöisesti juuri noina aikoina.

    TeeSeItseMies kertoo että “Itse asensin tuon Pro Basic 10. Ajattelin, etten tarvi invertterimallia, koska talvella semmoinen kävisi kuitenkin lähes koko ajan maksimiteholla”

    Pumpputekniikka on kuitenkin parantunut tuosta aikalailla. Nykyiset pumput käyvät suurimman osan ajastaan 50% teholla (noin 90% ajasta).
    Jotkut itseasennettavat pumput poislukien.

    Mutta pääasiahan on aina että ostajalla on mielikuva tyytyväisyydestä. Tekniikka on sellaista että se tapaa kehittyä ja tänä päivänä tuollainen ajattelu on antiikkia. Hyvä mielipide kumminkin.

    Tervetuloa hyville pumppukaupoille.

    Diileri

  7. Onko tietoa, mitä tänäpäivänä maksaa Mitsun MSZ-FA25VA ja MUZ-FA25VAH ?

    Siis pelkkä laitteen hinta?

  8. Masa. Helpoin tapa on soittaa ja kysyä lähimmästä ilmalämpöpumppukaupasta. Täällä saamasi hinnat voivat olla ihan tuulesta temmattuja (kokemus on osoittanut) ja hinnat eri paikkakunnilla ovat erilaiset. Paljon luotettavamman tiedon saat siten kuin kysymällä sitä tuntemattomilta nimimerkeiltä.

  9. Masa. Hyvä esimerkki on kun täällä puhutaan hinnasta asennettuna. Tarkempi selvitys osoitti, että asennust tarkoitaa yleensä sitä, että asentaja ei asenna mitään vaan tyhjiöi. Tuollainen ei täytä meillä asennuksen määritelmää vaan tyhjiöinnin määritelmän. Sama voi käydä kysellessäsi hintaa. Saamasi hinta voi tarkoittaa määrättyä yhtä kappaletta joka voi olla esittelykone joka siis on jo myyty tai jms.

  10. Sanyon 94 ehn ja 124 ehn. Sellainen ” ominaisuus ” että jos ulkolämpötila alle +17 astetta niin sisäyksikkö lähtee puhaltelee lähes täysillä kun asetus on automaatti tai jäähdytys. Tämä ominaisuus on mielestäni vika mutta maahantuoja vähättelee ja ei tee mitään asian korjaamiseksi. Tästä huolimatta sika hyvä pumppu.

  11. Minäkin vähättelisin näillä tiedoilla. Ilmiöhän on ihan oikea ja luonnollinen. Riippuu aivan mikä on pyyntinä. Ei näillä tiedoilla voi sanoa vielä mitään. Voitko yhtään tarkentaa?

  12. teeitsemies: Mulla on ultisuperinverter 18. Asensin itse ihan kokonaan, kuten sinäkin. aikaa meni viikon illat, johtovedot oli vähän hankalat…. Viimeisin kokovuoden sähkökulutus on 23000kWh (aika lauha talvi). Ennen 30-35000. Talo on vanha 300m2 hirsinen maatalo. Puilla lämmitystapa on laiskistunut niin, että tulee lämmitettyä vain kovilla pakkasilla kun ilpillä hyötysuhde huono (lämmitysteho riittäisi jonnekin -19 asteeseen).

    Kovilla pakkasilla mulla on lämpöasetus 24 astetta ja muuten 21-22. puhallus on aina minimillä. Alle 10 asteen pakkasilla laitan lisää kierroksia, koska nurkkahuoneiden nurkat viilenee. Lämpöpatterit on kokonaan pois päältä nyt, talvella niiden termostaatti on n.10ssä. Kosteiden tilojen lattialämmitykset on päällä.

    Oskillointi tuntuu musta turhalta, ilma kiertää kuitenkin. Suuntaus on aika alas lämmitettäessä.

  13. diilerille: pumppu oli poissa kesän kun mielestäni se on turha pitää sähköä kuluttamassa, varon näin maalla myös ukkosia. Eikä tälläinen vanha tukeva talo tänä kesänä viilennystä kaivannut. Voin kertoa että viilennystehoa löytyy enemmän kuin riittävästi, sen verran olen kokeillut.

  14. Heka: Tuo ukkosen varominen on hyvä ja ihan perusteltua mutta
    ilmalämpöpumppu on todellakin tarkoitettu myös pitämään sisäilmaa
    hyvälaatuisena. Niissä on erilaisia suodattimia. Jotkut maksavat
    kalliista ilmansuodattimista mutta ilpin käyttäjä saa sen samaan hintaan.
    Edellyttää tietysti, että laite käy. Sähkön kulutus ilman kierrätyksessä
    on sen sisäyksikön puhaltimen alimman tehon verran. (olikohan 25W)
    Sekä palasmasuodattimen sähkövaraus, mutten tiedä onko se edes
    mitattavissa. Oskillointi vie tietysti vähän kanssa (arvioisin 0,25W) Samalla asuntoon ei jää seisovaa ilmaa joka tekee asunnon tunkkaiseksi.

    Kiitos sinulle tästäkin mielipiteestä. Juuri tällä tavalla saadaan pitkällä aikavälillä mahdollisimman paljon tietoa ilmalämpöpumpuista.

    Coolman kertoo: “Sanyon 94 ehn ja 124 ehn. Sellainen ” ominaisuus ” että jos ulkolämpötila alle +17 astetta niin sisäyksikkö lähtee puhaltelee lähes täysillä kun asetus on automaatti tai jäähdytys.”

    Et kerro ollenkaan, että loppuuko se täysi puhallus. Sen pitäisi loppua kun saavutettu lämpötila on saavutettu mutten kerro sitä. Puhallustehon ollessa (et kyllä kerro sitäkään oliko kyseessä puhallustehon automaattisäätö vai lämmitys/viilennystoiminteen säätö) mutta lähden siitä oletuksesta, että kyseessä on puhallustehon säätö koska kuitenkin viittaat jäähdytykseenkin joka siis ei ole automaattisäätö sen suhteen.

    Eli jos viilennetään ja ulkolämpötila on + 17 astetta ja sisälämpötila mikä tahansa korkeampi kuin mitä pyydetään niin puhallusteho on puhallustehon automaattisäädöllä hetken aikaa lähes täysi tai täysi kunnes saavutettu pyyntilämpötila on saavutettu. Kyseessä ei siis ole vika vaan ominaisuus. Tilanteenhan voi korjata helposti säätämällä puhallusteho haluamalleen tasolle. Siinä on sekin mahdollisuus.

    Kyseisissä malleissa on myös harvinainen ja erittäin hyvä ominaisuus.
    Se on se, että niissä on kaukosäätimissä lämpötilan tunnistin. Siksi on erittäin tarkkaa missä tuo kaukosäädin on. Jossei se ole näköetäisyydellä sisäyksikköä niin varmasti laite toimii eri tavalla kuin sen haluaisi toimivan. Näillä tiedoilla mitkä annoit on myös 8 muutakin vaihtoehtoja mutten lähde enempää arvaamaan. Nytkin saatoin arvata kaiken väärin.

  15. Onko täällä kokemuksia ilma-vesi pumpuista, kuten Sanyo, Kw-smart tai vastaava. Olen kuullut että ainakin Kw-smartin tuotekehitys on niin pitkällä että siitä on hyviä kokemuksia.

  16. Tässä selvennystä sanyon ongelmaan. Jos sulla on viilennys päällä (yli 17 c ) päivällä ja puhallin hitaimmalla niin yöllä kun ulkolämpötila laskee alle +17 asteen niin sisäyksikkö lähtee puhaltamaan lähes täysillä lämpötilan tai puhaltimen säädöistä piittaamatta, siinä huono uninen herää varmasti etenkin jos sisälämpötila on korkeampi tai sama kuin asetettu niin se rupeaa jäähdyttämään lähes täysillä. Tietenkin jäähdytys loppuu kun lämpötila menee alle asetetun, mutta sisäyksikön puhallin jatkaa edelleen lähes täysillä. Mulle siitä ei ole haittaa kun käytän konetta lämmitykseen. On vaan tullut valituksia asiasta ja kaipaisin siihen ratkaisua. Mielestäni ulkolämpötila anturi pitäisi saada pois käytöstä niin säädöt toimisi normaalisti

  17. Moi!
    Onk tietoo, voiko ilmalämpöpumppujen erilaisia kylmäaineita sekoittaa keskenään? Mitä seuraa, jos pumppuun, jossa on R407a:ta, lisätään R410a:ta? Toimiiko?
    Kyselee nimimerkki “Lorautetaan vanhan jääkaapin freonit täytteeksi vajenneeseen ilmalämpöpumppuun”.

  18. diileri: toi suodatus on totta ja olisi varmaan ihan hyvä. Ultin suodatus on sellainen muoviritilä. kyllä siihen vähän kertyy pölyä, mutta sanoisin että aika turha. uskon kyllä, että toisissa pelaa paremmin ja ionisaattori pelaa ainakin teoriassa.

  19. Heka: Ihan hyvin huomioitu. Moittimatta mitenkään Ultia niin siinäkin kuten kaikissa ilpeissä on ilmaa liikuttava vaikutus joten ultiakaan ei kannata seisottaa jos se siis muuten toimii.

  20. Nonniin. Minullahan on mökillä se Ultimatemarketin killeripeli, valmiiksi tyhjiöity Ultimate Basic, perushinta 398 euroa. Hyvin viilenti kesän ja nyt syksyllä puhkuu lämpöä tuutin täydeltä.

    Postilaatikkoon kolahti hyvä tarjous johon tartuin ja aion tämän asentaa omakotitaloomme: Ultimate 13 Pro Inverter (valmiiksi tyhjiöity) 869 euroa. Hintaan sisältyy talvitoimintasulatus, 4 m:n letkut ja ulkoyksikön teline. Asennushan on helppoa: ei muuta kun reikä seinään, sisä- ja ulkoyksiköt paikoilleen, letkut ulos ja pikaliitin kiinni, stöpseli pistorasiaan ja laite päälle.

    Miksikö tämän teille kerroin? Koskapa tv:ssä kerrottiin, että yleensä lämpöpumppuinvestoinnin kuoletusaika on 4-5 vuotta, koskien tietysti kalliimpia yli 2000 euron pumppusijoituksia. Veikkaanpa, että tämä vaatimaton sijoitukseni tulee takaisin jo ensi talvena. Onkin mielenkiintoista seurata sähkölaskun pienenemistä. Sähkön ostan Keravan Energialta. Sieltä tuli juuri uusi määräaikainen sähkötarjous johon myös tartuin. Nyt on talon energiaratkaisut tehty pariksi vuodeksi, ja voin rauhassa nauttia lämmöstä talvella ja viileydestä kesällä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *