Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Olen suu auki ihmetellyt näitä sähkönkulutuslukemia mitä täällä ja muilla foorumeilla sähkölämmittäjät ovat ilmoitelleet. Itselläni on vuonna 1 ja 2 rakennettu hirsirunkoinen 126m2 omakotitalo, jota on n.15v sitten laajennettu ja peruskorjattu. Lämmitysmuotona suora sähkölämmitys. Lämpöpattereita on kahdeksan. Saunassa puilla lämmitettävä kiuas jota lämmitetään n.3 krt/vko.
    Saunan jäkilämmön olen ottanut talteen avaamalla saunan ja pesuhuoneen oven hiilloksen sammuttua (ovet siis johtavat olohuoneeseen), mutta muuta lisälämmitystä ei ole käytetty.
    Kokonaissähkönkulutus vuodessa on ollut viime vuodet reilut 9800kWh.
    Sähkötohtorikin ilmoitti kulutusarvioksi 19040kWh. Mistä siis moiset lukemat?

  2. Sähkömittarisi on epäkunnossa tai elätte kylmyydessä, ei tuo muuten ole mahdollista. Monilla on kulutuslukemat nousseet kun mittari on vaihdettu.
    Meilla kulutus on 7500kWh eikä siinä ole edes lämmitystä mukana.

  3. Kannatta tarkistuttaa mittari, jos esim. kytkentöjä on peukaloitu saattaa tulla kalliiksi jälkikäteen.

  4. Jos 1 vaihe on ohitettu puuttuu lukemasta kolmasosa, jos 2 niin kaksi kolmasosaa.

  5. Lukemathan näyttävät ihan normaaleilta. Tällä hetkellä pätee se,
    että neliö maksaa sähköllä lämpiävässä talossa kokonaissähkönä
    yhden euron/kk. Eli 120M2 talon kuukausisähkön hinta on 120€.
    Noissa lukemissa ei ole mitään kummallista. Ero voi olla 15%
    suuntaan tai toiseen.

  6. Mittari on itseasiassa vaihdettu uudempaan malliin ja siinä yhteydessä kulutuslukemat nousivat. Mittaria tai sen kytkentää en epäile. Vaihdon suoritti sähköyhtiön sähköasentaja. Lisäyksenä edellisiin, että pesuvesi lämmitetään puilla kota-padassa. Varaajan lämmittämää vettä käyttää lähinnä vain tiskikone.

  7. Lisäyksenä pumppukauppiaan arvioon normaali kulutuksesta viittaan aikaisemmin kirjoittamaani kohteeseen missä saan o,65 euroa per kk per mm2 uudehkossa kokonaispintalaltaan 137m2 2 kerr puurakenteisessa paritalossa missä on sisäänrakennettu autotalli
    Kokonaiskulutus on nyt 11 ooo kWh aikaisemmasta yli 18 000 sta
    Hki Energian tariffilla maksan 87 euroa per kk

  8. Pitkästä aikaa lukaisin tätäkin sarkaa. Uskomattomia juttuja ja säästöt ovat joillakin huikeita. Taitavat olla nuo jutut perua sieltä entisestä itänaapurista, missä äänestysprosentitkin olivat yli 100.

  9. Oikein käytettynä ja oikein asennettuna ilmalämpöpumpulla on jo pitkään saanut 50% alennusken lämmityskustannuksista. Ei se ole 10 vuodessa miksikään muuttunut muuten kuin paremmaksi. Tästä tehtiin
    tutkimus jo vuonna 1995 jolloin pumppuina oli on-off pumppu
    vanhalla kylmäaineella.

  10. Optimaalisessa asunnossa voidaan päästä suurin säästöihin. Pumpun lämmitysteho on silloin talon kokoon nähden sopiva ja talon pohja/pumpun paikka on sellainen, että pumppu pystyy levittämään lämpöä tasaisesti häiritsemättä äänellään mm. nukkumista, jotta lämpöä ei tarvitse tuottaa muilla sähkölämmittimillä. Yksi pumppu ei aina riitä mukavaan lämpöön.

    Täällä esitettyihin kokemuksiin ei voi aina 100 %:sti luottaa. Kun on asennettu pumppu, kiinnostus sähkönkulutuksen tarkkailuun samalla kasvaa. Silloin tulee ehkä poltettua takassa enemmän puita ja suljettua lämpöpattereita, vaikka mukavuus ehkä vähän pienenisikin lämpötilan laskiessa osassa taloa. Kylppäreistä voi joku sulkea lattialämmityksenkin.

  11. meillä 105 m2 omakotitalossa kulutus on n. 25 000 kwh /v , enkä pidä sitä kovin suurena, suora sähkö , olen toisinaan heikkona hetkenä harkinnut ilppiä , kannattaisiko ? , hallin lämmityksessä on hyviä kokemuksia , mutta siellä lämmitetään täydellä teholla vain päiväs-aikaan ,

  12. jope58v. sinun loppuelinkaaren aikana pumppu ehtii vielä maksaa monta kertaa itsensä, voit sijoittaa säästöt vaikka auton ostoon. Nimittäin kun ajat uuden auton pihaasi sen arvo on yhdessä yössä tippunut reilun huippupumpun hinnan.

  13. Eipä taida pumpunhankinta kannattaa jos jo nyt on vallitsevaan tilanteeseen tyytyväinen. Pumpunhankintaahan perustellaan asumisviihtyisyyden paranemisella, ympäristöasioilla ja säästöillä. On niille parille tuhatlappuselle muutakin käyttöä.

  14. kokonaiskulutus nousi huomattavasti lämpöpumooujen asennuksen
    jalkeen kesällä menee jäähdytykseen ja yhden pumpun korjaus kulut oli melkein uuden hintainen,että silleen näitten jälkeen ei tule näitä härveleitä

  15. Lainaus käyttäjältä “kolmenpumpun omitaja”
    kokonaiskulutus nousi huomattavasti …..”

    Järkyttävää mutta kyllä tällainen on mahdollista. Tässä on
    hyvä esimerkki huonosta esimerkistä miten pumpulla saadaan
    päinvastainen vaikutus. Se, että asiakas näin julkisesti
    sen ilmoittaa, on hyvä asia mutta kaikesta näkee, ettei hän
    ole asialle mitään tehnyt. Ensimmäinen teko on se, että
    pitää ottaa selvää missä on vika. Tätä ei ilmeisesti ole tehty.

  16. Tällaista ei synny edes halpapumpuilla ilman todellista
    virhettä. Ei kai vain pumput olleet ihan itseasennettuna?

  17. jope58v
    Sama juttu, auto kuin auto. Verokin laskee vuodenvaihtuessa joten koko autokannan arvo romahtaa.

  18. Tässä nähdään että alimmalla älykkyysosamäärällä ei pidä mennä lämpöpumppua ostamaan. Onkohan valittu automaattiasento, vai onko kaksi jäänyt jäähdytykselle ja yksi lämmittää rinnakkaisen järjestelmän kanssa.

  19. Lainaus käyttäjältä inssi 3.11.2007 klo 10:43

    “Tässä nähdään että alimmalla älykkyysosamäärällä ei pidä mennä lämpöpumppua ostamaan. Onkohan valittu automaattiasento, vai onko kaksi jäänyt jäähdytykselle ja yksi lämmittää rinnakkaisen järjestelmän kanssa”.

    Minulla kävi ihan sama mielessä mutten kehdannut sitä sanoa.
    Eli tarkastapa “kolmenpumpun omitaja” nyt ensiksi tuo, että kaikki
    ovat manuaalisäädöllä ja tähän vuodenaikaan nimenomaan
    lämmityssäädöllä jos siis olet suomessa. Kielitaitosi puoltaa
    toistakin paikkaa ja jos siellä vain viilennellään niin pumppusi
    toimivat ihan moitteettomasti mutta harva hakee säästöä
    jäähdytyksellä. Sitä kun ohjearvoisesti ei pitäisi syntyä mutta
    otetaan nyt tämäkin asia huomioon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *