Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Tuo on hauska kuulla Wesku. Kun pumppu asennetaan oikein
    ja sitä käytetään oikein niin saattaa olla että käy juur noin.
    Eli säästää enemmän kuin uskoisi.

    Hyvää joulua kaikille.

    Tervetuloa hyville pumppukaupoille.

    Ilmalämpöpumppumyyjä

    ilmalampopumppumyyja@hotmail.com

  2. Enpä ole vuoteen katsonut näitä sivuja, näkyy vaan sama kina jatkuvan. SAMAT NAAMAT. Minulla kanssa hyrisee itseasennettu pumppu ulkona telineellä jo kolmas vuosi lähti käymään. Takuusta vielä kun täällä mollataan näitä itseasennettuja. Vaihtovat takuuseen toisen sisäyksikön kun toinen pää piti kitinää. Tyhjiöinnin teki myyjäliikkeen kylmälaiteasentaja. Kaikki muun laitoin itse.ETTÄ SEMMONEN TAPAUS

  3. Näyttää siltä että kahden vuoden jälkeen tuosta meidän Panasonicistamme (sivun yläreunassa kuvailtu) on jälleen hajoamassa puhallinmoottorin laakerit.

    Edellisen kerranhan laakerit hajosivat n. kaksi vuotta sitten, juuri takuuajan mennessä umpeen. Silloin moottori vaihdettiin takuutyönä.

    Jo viimeksi asennusfirma varoitteli että he eivät enää edusta Panasonicia, joten tässä vaiheessa lienee turha toivo kysellä heiltä apua moottorin vaihtoon.

    Onko lukijoilla vihjeitä tai kommentteja Panasonicin moottoriremontteja tekevistä firmoista Tampereen seudulla? Entä onko kukaan kysellyt maahantuojalta että onko kahden vuoden ajan kestävä moottori normaalia?

    Täytyy sanoa että tällä hetkellä usko Panasoniciin merkkilaitteena ja on hieman heikoilla. Asennusfirmankin luopuminen koko merkistä oli minulle aikamoinen pettymys.

  4. Sami. Siinä moottorissa saattoi olla oma takuu. Tällaista
    ei ole minulle koskaan sattunut ja harva tulee saaneeksi
    juuri kyseisen moottorin sarjanumeron. Tämä vain kävi
    mielessäni yhtenä vaihtoehtona. Vaikkei firma enää
    edusta Panaa niin kysele tuolta kannalta. Silloin saat ehkä
    osan ilmaiseksi ja maksat vain vaihtotyöstä koska takuu muuten
    laitettasi kohtaan on jo rauennut.

  5. Niin joo Sami. Näyttää siltä, että Panan jonkun sarjan moottorit eivät kestä kahta vuotta. Meillä on vaihteltu niitä enemmän kuin paljon. Eli ihan normaalia se on tässä tietyssä merkissä ja tietyssä sarjassa.

  6. Onkos kellään kokemusta Nilanista poistoilmalämpöpumpuista. Lähinnä kiinnostaisi tyyppi VPL15TC. Ymmärtääkseni sen hyötysuhde ei juurikaan muutu ulkolämpötilan mukaan, koska se ottaa lämmön paluuilmasta, jonka lämpötila on kutakuinkin vakio.

  7. Miten on, onko lukijoissa Einhell pumpun omistajia?
    Kertokaa kokemuksianne, myös positiivisia.
    Olisi mukava, jos tällä palstalla voisi keskustella myös halpapumppujen omistajat. Usein tällainen avaus saa vain vihaisen ja syyttävän vastaus ryöpyn pumppujen kanssa työkseen puuhastelevilta.
    Onkohan syy se, että halpapumppu pienellä COP arvollaan säästää hintansa samassa ajassa, joskus jopa nopeammin, kuin kalliimpi uudenaikainen kallis huippu pumppu.
    No kertomukseni:
    Minulla on Eino hurissut kolmatta vuotta ilman suurempia ongelmia. Olen kuullut, että olisi “P..A” pumppu.
    Pumppu on ollut päällä koko ajan muutamaa viikkoa lukuunottamatta. Kovat pakkaset on menneet ohi kuin vahingossa ja suvikelien huurut se on sulatellut kennonstaa ilman kuumavesi suihkuja.
    Sitten se säästö, sitäkin on tullut kesän viilennyksistä huolimatta.
    Sokerina pohjalla sisäyksikön laakeri. Se ei sirise eikä vingu kuten monessa laatupumpuissa taitaa olla tapana, sehän ei tietysti niissä haittaa kun niillä on hyvä takuu ja huolto. ;)

  8. haluaisin ostaa tehokkaan pohjoisiin oloihin soveltuvan invertteri ilmalämpöpumpun, jossa on sähkösuodatin. Teiltä varmaan löytyy merkkejä kun netistä ei löytynyt.

  9. Pertsa. Fujitsu, Toshiba ja Mitsubishi tulee heti ensimmäisenä mieleen.

  10. Kannattaa olla tarkkana ja miettiä keneltä ja minkä lämpöpumpun ostaa. Vaikka kyseessä olisi iso ja tunnettu laitevalmistaja ja mainostetaan pitkiä takuu aikoja ei takuu korjaukset silti hoidu ongelmitta. Jo 2 vuoden ikäisistä laitteista kompressorit rikkoutuvat ja varaosien saanti on vaikeaa, kun kyseessä on ns. vanha malli, vaikka laitteelle on luvattu viiden vuoden takuu. Lisäksi on kaikenlaisia pienyrityksiä, jotka vaihtavat eri maahantuojiin takuuajan kuluessa ja vaikeuttavat takuu asioita entisestään. Takuu asiat pitäisi selvittää ostajan ja myyjän välillä.Yleensä takuu korjaukset pitää hoitaa kohtuullisessa ajassa. Mahtaako 3 kk olla lämmityskaudella kohtuullista?

  11. Pettynyt. Tuo on aivan totta. Jos ongelma oli sinulla niin kehoitan
    ottamaan yhteyttä suoraan maahantuojaan. He ovat toissijaisessa
    vastuussa jon ensisijainen eli myyjä on vaihtanut maahantuojaa.
    He ovat kuitenkin se elin johon myyjäkin joutuu ottamaan yhteyttä.
    Onneksi meillä ei ole tuollaisia murheita vaan takuut ovat aina
    toimineet kivuttomasti. Eli jos ostatte laitteenne kiinteästä
    liikkeestä, ettekä “kiertelevältä kulkukauppiaalta” niin tällaisia
    ongelmia ei ole niin paljoa.

    Hyvää joulua

  12. kiitos vastauksestasi diilerille. Kysysisin vielä mitä tarkoittaa plasmasuodatin. Onko se mitenkään samanlainen sähkösuodatin kuin on esim elixairin ilmanpuhdistimessa.

  13. Plasmasuodatin on Suomeksi sähköpurkaussuodatin. Se eroaa mekaanisista suodattimista siten, että se pystyy suodattamaan
    juuri niitä aineosia mikä mekaaniselle on vaikea. Eli aivan pieniä hiukkasia. Siinä on keräävän toiminnan lisäksi myös polttava ja hajoittava ominaisuus. Eli moskaa jää suodattimeen vähemmän.
    Se, että onko se samanlainen kuin jossain ilmansuodattimessa
    käytetty, en osaa sanoa.

  14. Kukahan tietäisi mikä liike Varkaudessa myy ja asentaa Sanyo ilmalämpöpumput?

  15. Kyselempähän vielä tietäiskö joku löytyiskö VTT:n testiraportteja myös Toshiba RAS 10:stä ja Sanyo Sap KVR124 EHN:stä.GadSat sivustolta löysin
    Mitsun ja Sharpin testit. Toistuvatkaan haut eivät tunnu tuottavan tulosta. Ja oli siellä myös Argosta testi.

  16. Mitenkäs nämä ilmalämpöpumput toimivat yli -20 asteen pakkasilla?

    toimiiko homma, jos laitain laitteen 16m2 huoneeseen, missä ei ole muuta lämmitystä ja ovi on tiivis. miten käy paukku pakkasilla?

  17. -20 jälkeen eivät toimi kummoisesti, kannattaa jo kompressorin käyttöiän takia pitää -20 rajana käytössä, joissain malleissa jopa -15. Ymmärsinkö oikein että haluat lämmittää 16m2 huonetta ilpillä? Tuohon on kyllä paras lämpöpatteri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *