Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Rakennutan pikkukotia maaseudulle. Nelioita 49 m2. Sinne tulee lattialammitys kaikkialle seka “tunnelman luojaksi” mutta myos varalammoksi varaava vuolukivitakka. Haluan myos ilmalämpöpumpun, mm satunnaiseen lämmittämiseen sekä jäähdytykseen. Mita suosittelette ? Mihin tulee kiinnittaa huomiota ? Kiitos etukateen !
Jatkoa viela hiukan. En aio laittaa pattereita. Toivon loytäväni luotettavan, helposti käytettävän ja hiljaisen laitteeen, 5 vuoden takuulla.
Mikähän noin pieneen tilaan olisi paras?
Ehkä joku Argo Awi 25? Viiden vuoden takuu taitaa tosin olla vain Fujitsuissa.
Kysyppä lampopumput.info/foorumi sivustolta neuvoa. Siellä kyllä osaavat auttaa.
Näytti olevan http://www.greenpeace.fi sivuillla 12/07 tehty energiaohjelma rakennusten energiakulutuksen puolittamiseksi. Sinänsä mielenkiintoinen energiansäästöpaketti näin säästävän omakotitalo asujankin mielestä.
Kiitos infoista, tutustun näihin enemmän viikonloppuna. Rakennutan uudisrakennusta :o). Siten rakennusvalvojamme ehdotti ilmalämpöpumpun sijaan koneellista ilmanvaihtoa, se on kuulemma “nykyinen vaatimus”.
No, tässaä välissä tein kaupat varaavasta vuolukivitakasta.
Niin tarkennan sinulle vielä että ilmalämpöpumppu ei edes ole vaihtoehto ilmanvaihdolle vaan se on vaihtoehto lämmitykseen ja jäähdytykseen. Takka on varmaan hyvä ratkaisu!
Niin ja turha lähteä merta edemmäs kalaan. Noin pienessä tilassa
säästöjä ei synny joten se ei rajaa laitteita. Vaihtoehtojahan
on mutta yksi mitä suosittelisin on Carrier allegro 38YE009.
Siinä on valmis laite. Turha kysellä enempää mutta ei se ole
kiellettyä. Tällälailla pääsee halvimmalla kaikessa suhteessa.
Ystävällisin terveisin
Diileri
kiitosta vaan neuvoista.niitähän tulee runsain mitoin.että jopa yllin kyllin.ja riittävästi.
Ehkäpä täällä ei vain ole kokemusta hirsitaloista ja ilpistä jota hait?
Kokeile lampopumput.info/foorumi sivuilta kysyä.
Entapa, mita suosittelette “koneelliseen ilmanvaihtoon” ? Totta tosiaan, vuolukivitakka on etenkin upea tunnelmanluoja. Ja tietty myos hyva lammittaja.
Hmm, kerrotko lisaa ? Miksi suosittelet Carrier allegro 38YE009″ta ? Mita etuja – ominaisuuksia silla on?
Sitten seuraava kysymys: mita suosittelette lammitykseen ja-tai ilmanvaihtoon suurehkolle verannalle, jossa pinta-alaa lahes 130 neliota ? Kiitos taas.
Asken tuli kannettavaani vahan haikkaa, joten kirjoitan viestini uudelleen.
Sitten seuraava kysymys: mita suosittelette lammitykseen ja-tai ilmanvaihtoon suurehkolle verannalle, jossa pinta-alaa lahes 130 neliota ? Kiitos taas.
Onko olemassa yhdistelma-laite, joka on sopiva hoitamaan ilmalamppopumpun tehtavat seka myos koneellisen ilmanvaihdon ? Rakennusvalvojamme mukaan koneellinen ilmanvaihto on “nykyisten saannosten” mukaisesti “pakollinen”. Kaikki neuvo + tieto on tervetullutta.
sitte on myös lämpöplus joka myy lg ilmalämpö pumppuja jotka soveltuu erinomaisesti suomen olosuhteisiin ja minusta tuntuu että lämpöplussalla tehdään siistiä asennusjälkeä ja hirmu nopeet toimitus ajat. tyylikkäimät on nuo pumput
Löppönen, olen todennut että nopea toimitus jos yrityksellä ei töitä. Luotettavissa pitkään toimineissa on jonot mutta palvelu toimii. Näin kävi itelleni, toinen tuli apuun.
LG on varmasti hyvä verannan lämmittäjä
Kerppenin rehtori
17.01.2008 klo 10:13
Toshiba Daiseikai on ollut VTT testissä:
http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-10933-07e.pdf
Mielestäni yllättävän heikko tulos noin arvokkaalle pumpulle sillä tehot pakkasella heikohkot ja COP ei kummoinen.
Mutta…
…voiko esim. testipumppuja käsitellä ennen testiä ja mittasiko vtt testin lopuksi paljonko testilaitteessa oli kylmäainetta, kuka laitteet asensi jne. Käsittääkseni teettäjän sivuilla oli myös muidenkin merkkien nordic malleja käytetty vtt:ssä, jolloin kysymys kuului nordic vai tavallinen. Tästä voi lukea että maahantuojat mittelivät keskenään. Tämä viittaa kilpailutilanteen kärjistymisestä äärimmilleen. Naapurimaissa
testit ovat olleet jo vuosia saman suuntaisia puhuen toshiban ja ivt:puolesta, herää vain kysymys mistä on kysymys.
Niin Ninnuli. Etuna ovat ilmalämpöpumpun edut. Uskon, että
tiedät mitkä ne ovat ja jos et tiedä niin lue tämä palsta läpi
niin olet asiantuntija. Se miksi päädyin tähän on se vain yksi
vaihtoehto monesta mutta haluan olla avuksi ja toiseksi sen teho käytettyihin neliöihin on sopiva. On-off laitteena se on edullinen.
Ystävällisin terveisin
Diileri
Diileri, tarjoatko huumorilla kyseistä laitetta lämmitykseen.