Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Heips vaan kaikille.

    Olen lukenut palstaa lapi, hyvaa infoa! Haluan edelleen Toshiban ilmalampopumpun :o) … Lisaksi tulee varaava takka ja lattialammitys, joten on ainakin valinnan varaa.

    Ninnuli

  2. Muutaman vuoden ilppikokemuksella voin sanoa että yhtenä isona miinuksena on sisäyksikön laakereiden “sirinä/kuluminen” joka on ilmennyt parin käyttövuoden jälkeen.
    Sisäyksikkö onneksi tuli laitettua avoportaikkoon josta ääni ei niin häiritsevästi alakertaan kuulu.
    Muutamalla tutulla samoja murheita joten tuntuu olevan merkistä riippumaton ongelma.
    Laakerinvaihtoa sisäyksikköön tuskin tulee teetettyä vaan epäilen että käytän aparaattia niin pitkään kun korvat kestää ja sitten vaikka siirrätän autotalliin sirisemään.
    Epäilen ettei sellaista pumppua ole olemassakaan jossa esim.10 vuoden päästä sama äänitaso sisäyksikössä kuin uutena.
    Sinänsä hyvä asia että pumppu oli ostettaessa edullinen eli n.tonnin paketti asennettuna joten onhan se lähes hintansa säästänytkin.

  3. Hmm, mieluummin sitten loytaisin hiljaisella kayttoaanella kayvan pumpun. Mita suosittelet(te) ?

  4. Miten toimii nykyisin Panasonicin ilmalampopumppu? En halua on/off pumppua, se ei saamieni tietojen mukaan pida lampoa ylla tasaisesti.

  5. Hei Joku vaan ja muutkin.

    Maaseutukotini valmistunee syksyllä 2008, joten onnekseni on aikaa viela etsia infoa/faktaa ja kysella lisaa.

    Mielestani on turha heittaa rahaa ikkunasta ulos, ostaen ensimmaista laitetta, mika vastaan tulee, vaan on parempi selvittaa asioita enemmankin, jotta valinta paatoksenteko-hetkella ainakin tuntuu viisaalta.

    On hyvin mielenkiintoista lukea tata palstaa. Opin aina jotain uutta.

    Kivaa iltaa !

    Ninnuli

  6. hei ninnuli hilijasimpia pumppuja on lg:t ja muutenki parhaita kokemuksia niistä. käyttö varmoja nimittäin ja vielä jos ottaa lämpöplussalta saat 6vuoden takuun ja nopeaa ja hienoa palvelua, siististi asentavat ja opastavat kuulemma vielä käyttön, asennuksien jälkeen. ei oo mitää valittamista.

  7. Mulla on vähän huonoja kokemuksia FARM-merkkisestä pumpusta, hajos nimittäin 2 vuoden käytön jälkeen. Puhaltaa vain kylmää. Ultimatemarkethan tämän myi, piti olla Panasonic, mutta tämän toimittivat….

  8. Tuo sirinä on valitettava tosi. Sillä on valitettavasti yhteinen
    nimittäjä. Sirinä tulee sisäyksikön puhallinmoottorin laakereista
    ja tässä moottorissa lukee Panasonic. Se ei tarkoita sitä, että
    Panasonic olisi huono vaan juuri tämän sarjan kyseinen moottori.
    Ilmalämpöpumpuissa käytetään monien valmistajien osia.

    Ohjeissani ja neuvoissani ei yleensä ole kovinkaan paljon
    huumoria.

  9. Ninnuli. Kun kuuntelet ohjeita niin huomaa, että tarjoamani
    Carrier Allegro on edelleen suositukseni vaikka se onkin on-off
    pumppu. Noilla neliöillä mitkä sinulla on käytettävissä saa
    invertteripumppu olla enintään 3,3Kw. Muuten se voi jäätyä.
    Se siksi, että ulkoyksikkö käy kylmänä ja huurtuu. Laitteissa
    on sulatusohjelma. Jos teho ylitetään niin laite ei kykene sulattamaan
    itseään koska sulatus tapahtuu toimenne toisinpäin kääntämällä ja
    tehty lämpö ohjataan ulkoyksikköön. Jos pumppu on liian tehokas
    se kykenee pitämään lämmön pitkään samana tekemättä juuri
    mitään. Näin se ei saa tarvittavaa lämpöenergiaa sulatukseen.
    Vaikka kerron että on-off pumpun lämpö on epätasainen niin
    näillä tiedoilla mitkä olet antanut pääset sillä siltikin kaikkein
    vähimmällä. Kun tiedetään kertomasi “Nelioita 49 m2. Sinne tulee lattialammitys kaikkialle seka “tunnelman luojaksi” mutta myos varalammoksi varaava vuolukivitakka” niin tämä on edelleen
    mielestäni paras vaihtoehto. Tällaiset mielipiteet
    “Mode 28.01.2008 klo 14:00
    Diileri, tarjoatko huumorilla kyseistä laitetta lämmitykseen.”
    Kannattaa jättää aina omaan arvoonsa.

    On-offin epätasainen lämpö ei juurikaan enää pääse lattialämmityksen
    ja vuolukivitakan tunnelman ohitse.

    Toinen vaihtoehto on mikä tahansa invertteripumppu joka ei missään
    tapauksessa ylita 3,3kW. Niin yksinkertaista se on.

    Hyviä pumppukauppoja.

    Diileri.

  10. olipas turha keskustelu.lässynlässyn.kyllä meitin isillä on isompi auto ku teitin isillä……

  11. On ollut mielenkiintoista seurata omaa viisi vuotta vanhan Chunlanin ja naapuriin viime keväänä asennetun Toshiban kilpailua.
    Chunlan edelleen pesee Tossun puhallus- sekä lämpötehoissa, mutta kulutus on vain puolet Tossun kulutuksesta. Tossun hinta oli yli kolminkertainen omaan pumpuuni verrattuna.
    Tällaisina ja ennusteen mukaan myöskään tulevina talvina ei kalliimmat ja laadukkaammat pumput pääse oikeuksiinsa. Nehän alkavat todella tuottaa tai paremminkin säästää vasta yli 15 asteen pakkasilla, jolloin minä harkitsen oman pumppuni huilaamaan laittamista. Viime talvena pumppu huili yhteensä pari viikkoa. Tänä talvena ei vielä yhtään. Oma pumppuni maksoi itsensä takaisin n 1,5 vuodessa. Sen jälkeen on tullut pelkkää säästöä, ja oikein kunnolla.

  12. Diileri,

    kiitos neuvoistasi. Kopioin kaiken talteen. Kayn naita lapi asentajan kanssa, kun tama on ajankohtaista. Nyt on rakentaminen menossa siina vaiheessa, etta tontille on kylla merkattu talon paikka, muttei ole viela edes perustuksia :o)

    Mukavaa iltaa sinulle ja muillekin !

    Ninnuli

  13. Uuteen taloon kannattaa ehdottomasti hankkia poistoilmalämpöpumppu, joka siirtää lämmön poistoilmasta sisäilmaan ja joko lämmitysveteen tai käyttöveteen.
    Perustelut:
    – Poistoilmalämpöpumppu toimii ulkolämpötilasta riippumatta, koska poistoilma pysyy noin 20 asteisena aina.
    – Myös kesäkauden viilennysenergia saadaa talteen veden lämmitykseen
    – Lämpöenergia kannattaa sitoa veteen, koska ilman lämmitystarve vaihtelee niin suuresti ja koska kosteassa poistoilmassa on enemmän lämpöenergiaa, kuin kuivemman tuloilman lämmitykseen tarvitaan.
    – Uudessa tiiviissä energiatalossa tarvitaan joka tapauksessa koneellinen ilmastointi ja tavallinen ilp ei vaihda ilmaa.
    – Ei ole jäätymisongelmia, eikä tarvita nesteputkien vetämistä seinien läpi, vaan koko laite on lämpimässä tilassa.

  14. Timo K
    Poistoilmalämpöpumppu ja ilmalämpöpumpu eivät ole mitenkään liity toisiinsa.Elikkä eikun ostaen molemmat eikä miettimään kumman ostaisi.

    Siitä voi toki väitellä PILP vai kuutiokonen tosin ei todennäköisesti Timo K:n
    joka on ilmeisesti ratkaisunsa jo tehnyt ja on onnellinen valintaansa ;-)

  15. sanokaas on järkeä laittaa meille ,jossa on koneellinen ilmanvaihto ja kennotyyppinen passivinen lämmönvaihdin ,niin ilmalämpöpumppu joka siirtää lämmön kanava-tyyppiseen kennoon joka sijoitettaisiin heti entisen tuloputken jälkeen jo alkuperäisen levylämmönvaihtimen jälkeen ,joka on lämmittänyt ulkoatulevan ilman +10 – 18 ast , ja tämä haaroitettaan talossa jo alkuperäisenä olevaan putkistoon, joka jakaa sen joka huoneeseen ,riittäisikö lämmitysteho, ja nousisiko koneen tuottama melu häiritsevän suureksi

  16. Sori Pakkanen, varsinaisesti ei ollut tarkoitus väitellä paremmuudesta vaan todeta että ne soveltuvat eri tarkoituksiin, että siinä mielessä ovat tietysti eri asioita.
    En kylläkään ole vielä hankkinut kumpaakaan, joten mietintä jatkuu; onnellisena.
    Jope 58v:lle sanoisin että jos jo on lämmönvaihdin, niin lisähyöty saattaa jäädä kohtalaisen pieneksi. Meluahan nämä kaikki jonkinverran tuottavat, mutta ilmastointiputkistoon liitettynä saattaisi olla helpompi laittaa komeroon tai eteiseen. ILP:n sisäyksikköhän on tavallisesti lämmitettävässä tilassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *