Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
No nyt se sitten on pitkän harkinnan jälkeen tilattu testimenestyjä Ultimate 10 Pro Inventer valmiiksi tyhjiöity ilmalämpöpumppu. Ja eikun sormet syyhyten odottamaan pumppupakettia, että pääsee asennuspuuhiin.
Peku, miten on, onko pumppu toiminnassa menikö kaikki ok?
Esa, viikko 17 on toimitusviikko ultilla, katsotaan miten käy.
Mukana näyttää olevan myös ammattilaisia, joilta toivon saavani perusteltuja vastauksia ajankohtaiseen ongelmaan. Kesämökin kkäyttökustannuksia pitää saada pienemmiksi ja mukavuutta lisää.
Mökin perustiedot:
Pirkanmaalla
Hirsirakennus, joka eristetty talvilämpimäksi
Vesijohto ja viemäri käytössä läpi vuoden
Alakerta n. 45 m2/120 m3; ei väliseiniä
Yläkerta n. 40 m2/70 m3; neljä ovellista “koppia”
Vähällä käytöllä loka-huhtikuun, jatkuva käyttö touko-syyskuu
Suora sähkölämmitys ja varaava takka
Sähkön vuosikulutus n. 13 000 kWh
Vaatimuksia lämpöpumpulle (sen tavallisen halpa ja hyvä lisäksi):
1. Max. 8 asteen ylläpitolämpö
2. COP yli 5
3. Ulkoyksikkö ei jäädy talvella
4. Sisäyksikkö ei lorota vettä sisälle kesällä
5. Myös kaukosäädin voi toimia anturina
6. Sisäyksikkö puhdistaa itse itsensä (= helppohoitoinen)
7. Hiljainen
8. Kestävä/pitkä takuu
Oletan, että laite asennetaan rappujen puoliväliin hieman yli yläkerran lattiatason. Tällöin se lämmittää talvella ja jäähdyttää yläkerran makuutilat kesällä. Maallikon pähkäilyn perusteella tämä edelyttää, että ilmavirtaa ohjaava “huuli” voidaan talvella lukita ala-asentoon jotta lämpöä virtaa vastoin fysiikan lakeja myös alakertaan ja kesällä taas vastaavasti yläasentoon.
Mitkä ovat suositeltavat vaihtoehdot (merkki ja malli) mökille ? Mitkä ovat suositeltavat vaihtoehdot (merkki ja malli) mökille ?
Olenko jättänyt huomiotta jonkin ammattilaiselle tärkeän seikan tai ymmärtänyt jonkin asian ihan väärin ?
Mökkiläinen
Parahin Martti Heino,
1 & 3 voivat aiheuttaa yhdessä ongelmia sillä näistä 8 ylläpitolämpövehkeista on kuulunut jäätymisongelmia.
2. Oletko tietoinen että tuo ilmoitettu +7 asteen COP ei ole todellakaan se tärkein asia. Tutki mieluummin COP lukua ja pakkastehokkuutta -10 ja -15 asteessa. Tässäpä linkki: http://www.radron.se/Documents/Tester%20med%20annat%20betygssystem/tabeller/060816_kompl_3_luftluftvarmepump_a.pdf
4. Jäähdytyksessä muodostuu kondensiovettä sisäyksiköstä, joka johdetaan joko viemäriin tai ulos.
5. Tämä ominaisuus löytyy ainakin Sanyoista
6. Jos et jaksa itse imuroida suodattimia löytyy tuo ominaisuus Fujitsun AWYZ sarjasta ja joistakin Panan robot malleista
7. Kaikki laatulaitteet ovat aikalailla yhtä äänekkäitä/hiljaisia
8. Takuu taitaa vaihdella merkeittäin 2 vuodesta (Sanyo, Toshiba) 5 vuoteen (IVT, Fujitsu)
Siitä vain laitat järjesteykseen mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeimpiä ja vertailemaan. Samaan laitteeseen ei taida noita kaikkia saada.
Lainaus käyttäjältä Kerppenin rehtori 16.04.2008 klo 13:29
Parahin Martti Heino,
1 & 3 voivat aiheuttaa yhdessä ongelmia sillä näistä 8 ylläpitolämpövehkeista on kuulunut jäätymisongelmia.
Näköjään ongelmat kasaantuvat eri lailla. Nuo kaikki muut kohdat
ovat ihan oikein mutta ei meidän laitteissa kohdat 1 ja 3 ole
koskaan olleet ongelma. Joskus niistä syntyy kun asiakas vaatii ulkoyksikköä sijoitettavan hänen haluamaan paikkaan. Ainoastaan suuri
ylimitoitus on varma tapa saada laite jäätymään. No laite kuin
laite niin kerran elinkaarensa aikana se kyllä jäätyy. Poislukien
on-off vehkeet. (tiedän, että liioittelin mutta ei se kauas heitä)
Tervehdys!
Kysymyksiä Toshiban omistajille:
Kun laitatte pumpun päiväksi pois päältä ja illalla kun tulee kylmempi niin laitatte pumpun päälle ja se ei lähdekään puhaltamaan lämmintä ilmaa (vaikka pumppu on ollut ~tunnin päällä ja asunnossa on ~20astetta ja pumpun lämpötila on asetettu 22 asteeseen). Se lähtee puhaltamaan lämpimämpää ilmaa kun sen “resetoi” eli laittaa pois päältä ja takas päälle (välillä ei näinkään lähde puhaltamaan lämmintä ilmaa). Onkohan kaikki ok KO. pumpussa. vielä takuuta jäljellä syksyyn asti.
Santio. Ilmalämpöpumppua ei sammuteta päiväksi vaan sitä nimenomaan käytetään päivällä kuten yölläkin. En ihmettelisi jos toistuvasta sammuttelusta seuraisi jotain odottamatonta. Mitään hyvää siitä ei ainakaan seuraa. Joku kerta sammutat laitteesi juuri
ennen sulatusta tai sen aikana. Merkistä riippumatta laite ei oikein tykkää sellaisesta. Laite kuin laite toimii parhaiten oikein käytettynä ja päiväksi sammuttaminen ei sitä ole. Menetät juuri parhaan säästön.
Santio.
Jos nyt kuitenkin haluat silti sammuttaa pumppusi päiväksi
niin tee se eri tavalla. Säädä lämpötila alimmalle mahdolliselle.
Näin pumppusi ei käy todennäköisesti koko päivänä vaan
kämppäsi viilenee.
Tässä on hyvä vertailu laitteista:
http://WWW.ILMALAMPOPUMPPUVERTAILU.COM
Keskisuomessa sijaitseva n120m2 yksikerroksinentalo vailla hyvää ilppiä.
Sori kun jäi juttu tyttären ansiosta hieman torsoksi mutta oli tarkoitus pyytää vinkkejä hyvistä ilmalämpöpumpuista+asennuksista keski-suomen alueella.Lämmitettävää siis noin 120m2 ja yhdessä kerroksessa
Retostelin tuossa joku aika sitten tilanneeni Ultimatepumpun. Tavaraa odotellessani ja kysellessäni toimituksen tilannetta hihani kärähtivät ja taisin vetäistä herneenkin nenääni. Kauppa on nyt purettu ja kinuan rahojani takaisin, onhan ne niitä jo kuudetta viikkoa hautoneetkin. No mainehhan niillä vain kasvaa.
Siis maksoitko etukäteen ja meinaat saada rahasi takaisin?
Ultin sradekiahan perustuu siihen, että ensin maksat, sitten lähtee tavara heiltä tulemaan. En vain heti hokassut että tavara lähtee kiinasta tulemaan.
Onneksi suomessa on hyvä kulutajansuoja, joten saan rahani takaisin. Ja voinhan antaa kaksi vaihtoehtoa;joko maksavat, tai itkevät ja maksavat.
Eeeh. No toivottavasti.
Toivottavasti kiinnostuksesi ilmalämpöpumppuihin ei kuitenkaan kadonnut sillä laite on ihan jees. Toisinaan hyvän laitteen huono markkinointi vain voi pilata itse laitteen maineen ja kuten kaikkia laitteita näitäkin on erilaisia. Myös käyttötavat. Esimerkkinä tässä yllä käyttäjä joka sammuttaa laitteensa päiväksi ja sitten illalla ilmojen kylmetessä kytkee laitteen. Siiä ei auta kertoa, että ihan kaukosäätimen säätötoimenpiteillä saadaan sama asia oikein. No oli miten oli niin tervetuloa reiluille pumppukaupoille missäpäin Suomea tahansa.
http://www.thngroup.fi
Huh…huh..,sain rahani takaisin.Kuluttajatoimiston taholta sain näin jälkikäteen neuon; älä maksa tavaraa etukäteen! Laki ei kuulema kiellä etukäteen laskutusta, mutta on tyhmää maksaa tavara etukäteen, minkäs sitten teet kun raha on 5;kin viikkoa heillä, kuselysiisi vastataan ympäripyöreästi ja nihkeästi jos nyt yleensä saat heihin yhteyttä.
No loppu hyvin kaikki hyvin. Samana päivänä kun sain rahani takaisin, suorinta tietä K-Rautaan ja Panasonic 9 CE inventer Deluxe tarjoush. 799 euroa, mukana kotiin. Asennus paikkakunnan firmalta.
Ultihan olisi ollut inventer Pro 10 R hintaan 1037 euroa.
Peku missä päin asennus? Tuon saisi perusasennuksella meiltä 1250e
Kun olen sähköasentaja, asensin panan itse. Kylmäkoneliike asensi putkiston ja suoritti tyhjiöinnin,läpiviennit tein myös itse.Kokonaishinnaksi tuli n.1060 euroa.