Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Talliin 8 asteen lämpötilaan kannattaa hankkia Carrier allegro joka
    on siis on-off. Tai sitten sähköinen lämpöpuhallin. Jos pidät
    yli 10 astetta niin Fujitsu ASY joku mikä lie tai mikä tahansa.
    Säästöihin et juurikaan pääse mutta jos sinulla on siellä auto
    niin ilmalämpöpumpun tehokas puhallus pitää sen kuivana ja
    säästöt syntyvät sitä kautta. Jos et arvosta sitä niin vaihtoehto
    kaksi, eli sähköinen lämpöpuhallin on hyvä vaihtoehto.

  2. Jotkut ovat suositelleetArgoa autotalliin. Muistaakseni jostain mallista löytyy ainakin +10 ellei jopa +8 ylläpitolämpötila.

    Lisäksi mallit taitavat olla vanhoja perus-Sanyoita, jota ovat hyvinkin luotettavia pelejä. Itsekin mietin tuota vaihtoehtoa, kun juuri hiljattain valmistui autotalli.

    Päädyin kuitenkin lopulta hankkimaan sähköpatterit ja pidän niiden avulla +5 asteen lämpöä. Tarvittaessa sitten enemmän jos tulee tarvetta.

    En ole oikein varma maksaako kunnon pumppu itseään koskaan takaisin autoallissa, joten siksi tämä ratkaisu.

    Talossahan tuo on mainio säästäjä. Meillä tosiaan on kokonaissähkönkulutus pudonnut kohta parissa vuodessa sieltä
    21 000kWh:sta 15 000kWh:iin, eli tuo on varmasti lämmityksen osalta sellainen 40% ainakin. Lisäksi edelleen polttopuusäästö on ollut huikea.

    Suosittelen kyllä pumpun hankintaa omakotitalon lämmittäjille. Investointina todella edullinen verrattuna tuettuihin vaihtoehtoihin, eli pellettiin tai maalämpöön.

  3. lampopumput.info mukaan Toshiboissa paljon puhallinmoottorin vikoja laakereissa. Onko täällä kokemusta?

  4. Toshiboissa on tosiaan ollut paljon noita laakerivikoja. Joissain Panasoniceissakin on käytetty noita Toshiban moottoreita joita on sitten myös hajonnut.

  5. Asia on kylläkin niin päin, että Toshibassa on käytetty Matsushitan (Panan) puhallinmoottoreita, joissa on huonot laakerit. Näitä saa sitten vaihdella vuoden-parin välein.

  6. On kyllä huono homma että Tossu ja Pana päästää tuollaista markkinoilla sillä siinä menee ihmisiltä äkkiä kaikki tai ainakin iso osa pumpun säästöjä kun vaihtelee noita osia sillä tuskin valmistaja noita korvaa takuuajan jälkeen vai korvaako?

  7. Eipä korjaa. Meidän Panasoniciin on takuuajan jälkeen vaihdettu yksi puhallinmoottori omalla kustannuksella.

  8. Heippasta kaikille, lupasin kolme vuotta sitten kertoa kun itse asennettu Ulti hajoaa. No nyt oli tehot poissa kun kesän jälkeen starttasin (oli kosteaa ja illalla vähän kylmä). ajattelin ,että se siitä, roskiin. Putsasin kuitenkin suodattimen ja ajattelin soittaa huoltoon.
    Oli sitten aamulla muuta kiirettä enkä muistanut koko juttua.
    Meni pari viikkoa ja satuin ulkona vilkaisemaan pumpun letkua: Perkele linnut oli vienyt eristeet yläpäästä. Kupari oli kirkkaana näkyvissä. Lämmitin niin sanotusti harakoille. No eikun putkikauppaan ja kunnollinen eriste + suojakotelo tilalle. alkuperäinen olikin aika naurettava kiinan poiken “kurkkuletku”. Ilmeisesti kuitenkin hyvä linnunpesään.
    Syksyjä ja tarkistakaa tilanne ulkonakin.

  9. Tuo puhallinmoottoriongelma näyttää valitettavasti vähän leviävän mutta
    takuuna se pitäisi saada takuuaikana. Ongelma näyttää olevan sitä luokkaa, että moottoreita ei tahdo saada. Ongelma ei koske yhtä merkkiä vaan monia. Yhteinen nimittäjä on kuitenkin se, että moottorissa lukee Panasonic.

  10. Kuinka suuri merkitys sisä- ja ulkoyksikön välisten putkien eristyksellä loppujen lopuksi on? Eikö se lämpö tai jäähdytys siirretä ulkoa sisälle kylmäaineen olomuodon mukana, eikä sen lämpönä?

    Kondenssiveden estäminen onkin sitten toinen juttu.

  11. Jos putkistossa on 10 senttiä eristämätöntä, ei se vielä ole paha eikä se
    vie paljoa energiaa mutta enempää ei saisi olla. Jos eristeet ovat auki niin kylmäpuolella se aiheuttaa kondensiovesikertymää ja ajan kanssa jopa
    vesivahingon. Eli on tärkeätä, että eristeet ovat kunnossa.

  12. mulla oli jotain 20 cm yläpäästä ilman eristettä, matkalta nokittu yhdestä kohdasta ja vähän ihan kompuran juurestakin. Vaikutus oli selvä. putki on kyllä käteen kuuma, että olomuodosta riippumatta se säteilee&johtaa energiaa.

  13. Ilmalämpöpumppua muutaman vuoden jo käyttäneenä ja sähkökin sillä ajalla kun reilusti kallistunut niin takaisinmaksuaikakin nopeutui vaan nyt kun ajateltu säästää tosissaan niin varaavan uuninkin käyttö muuttunut niin että heti pakkasista alkaa uunin lämmitys ja ilppi vaan levittelee uunin lämmön. Sitten kun pelkällä uunin lämmöllä ei enää pärjää niin vasta sitten taas ilppi töihin.
    Varmastikin ilpin todellinen hyötykerroin laskee pakkasista jo sulatuksienkin myötä ja kun se ilpin verkosta ottama sähkökin kun jo tuntuu euroissa.
    Tämöinen käytäntö edellyttää tietysti riittävän raskaan tulisijan, oikeanlaisen lämmönlevityksen ja joka aamuisen uunin lämmityksen.
    Kannattaa muistaa että kilowatteja se ilppikin vie ja varsinkin pakkasten kiristyessä.

  14. Suomen oloissa lämmitysenergiaa kuluu vuositasolla eniten miinus 5-
    miinus 15 asteen välillä. Suomen oloissa myytävät Suomesta ostetut ilmalämpöpumput on säädetty tuolle tasolle. Kun vaikutusalue ohittuu niin säästöä ei synny mutta emme voi ilmastollemme mitään ja oikein käytettynä ilmalämpöpumppu säästää noin 50% lämmityskustannuksia asunnoissa joissa on suora sähkö tai öljylämmitys ilman lattialämmitystä.
    Vieläkään en tajua mihin katoaa lattialämmitystaloissa oleva säästö jos lattialämmitystä jatketaan. Lattialämmityksen poiskytkentä on ainoa ratkaisu jolloin päästään tuohon säästöön.

  15. Lämmitysenergiaa meneekin keskimääräisesti eniten varmaankin niillä edellä mainituilla pakkasilla mutta jos talossa raskas varaava tulisija niin silloinhan sitä ehdottomasti kannattaa käyttää jatkuvasti jos se vaan on mahdollista ja pakkasten kiristyessä entistä tiuhempaan jotta mielestäni päästään parhaaseen mahdolliseen säästöön.
    Ilppien vertailutestejä luettuani niin mielestäni kyllä todellinen hyötykerroin laskee plussakelien jopa reilusta kolmesta kahden ja monilla pumpuilla allekin niillä -5 ja -15 pakkasasteen välillä.
    Meillä suoralla sähköllä lattialämmitys huonekohtaisesti mutta ollut ilpin hankkimisen jälkeen päällä vain kosteissa tiloissa,” syynä varmaankin se ilpin kuoletusajatus” mutta kun ilppi on ehken jo kuoletettu niin voi olla että ainakin tulevana talvena tulee käytettyä lattialämmitystä tilapäisesti tarvittaessa ainakin mukavuuslämpönä.

  16. panan puhallusmoottorin laakeri.meillä alkoi pitää laakeri sihisevää ääntä ja otimme yhteyden myyjään,neljän päivän päästä vaihtoivat koko moottorin laakereineen takuuseen.pana on mallia 2005.kariantero ruotsista

  17. laitoin tecnibell pumpun 124 onkohan niin ettei pumppua kannata pitää automaatti toiminolla koska käsittääkseni se vie sillon energiaa enenpi
    koska se pitää huoneta koka ajan tasalämpöisen elikkä jos lämpösäädetty 21 asteseen ja jos esim huone lämpötila nousee jostai syystä esim 23 alkaa pumppu sillon jähyttää huonetta

  18. Onko kokemusta ilmalämpöpumpun asennuksesta takan läheisyyteen?
    Takan läheisyys= n. 2metriä. Sisäyksikkö puhaltaa suoraa takkaluukkuja päin. Onko mahdollista haittaa takalle.

  19. Ei kokemusta suoranaisesti mutta miettisin kaksi kertaa kyseistä asennusta koska kaksi isompaa edullisen energian antavaa lämmölähdettä ei normaalisti varmaan kannata laittaa vierekkäin talossa jos talo ei aivan avonainen halli ole.
    Paljon muitakin syitä tietysti on mutta tämä mielestäni yksi tärkeimpiä.
    Takan lämmön saa edullisella puhaltimella tai kattotuulettimellakin kiertämään jos vain sitä haluaa.

  20. Tämä asennus on toteutunut jo ja EI minulle vaan edellisessä asunnossani, uuden omistajan toimesta. Nyt on takka alkanut “pölläytellä” tuliliekkiä(kuulemma) tuhkaluukusta. Paloviranomaiset asettaneet käyttökieltoon, keskusteltuamme paloviranomaisten kanssa asiasta, tulimme päätelmissämme tulokseen- Mahdollisesti ilmalämpöpumppu puhaltaa ilmaa suuluukkujen kautta takkaan(takassa on tuli)joten takka saa pakkosyötöllä liikaa ilmaa. Palokaasut /savukaasut eivät pääse piippuun mahdollisen “ilmalukon” takia. Koska on tapahtunut kaasuuntumista, tapahtuu se räjähdys mistä he puhuvat ,kaasujen syttyessä palamaan. Voisiko tämä olla mahdollista? Ainakin yksi ilmalämpöpumpun asentaja on ilmaissut asennus paikan olevan VÄÄRÄ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *