Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Jussille , omien kokemusteni mukaan se tilanne tulee , kun takassa palotapahtuma ei saa tarpeeksi ilmaa ts. palo tapahtuu kitumalla ,ja ulostuleva savu on tummaa, ja pahan hajoista, itselläni ongelma poistui takkaan laitettavien ylimääräisten putkien halk n 30 mm suorakulmaisen muotoisten muodon mukaisen profiilin mallin mukaan ,n 300 mm korkean asetelman mukaan , niin että palotapahtuma saa lisää ilmaa siinä vaiheessa kun palon aikana saatava ilma on käytetty loppuun, siis ilma otetaan läheltä suuluukkuja , tuloksena tuli lähes näkymättömät palokaasut, ja kitkerä haju poistui,näkyi vain kuuman ilman väreily,ei tarvinnut pelätä naapurien valituksia, tämä järjestelä on toteutettu jo monissa kaupallisissa takoissa (iso 9001 – directiivi )

  2. Tässä tapauksessa veto on todella hyvä, myös nykyisen omistajan mukaan.
    Parilta muurarilta kysyin ja he arvelisivat syyn olevan ilmanvaihtokoneen suodattimissa(käydessäni kohteessa tarkastin suodattimet ja ne olivat todella huonossa kunnossa, vaikka niiden sanottiin vaihdetun kesällä).

  3. Vihdoinkin se päivä koitti, että saimme ilpon asennettua suorasähkötalomme lisälämmönlähteeksi. Valintamme osui Toshiba Daiseikai RAS13-ND malliin. Nyt vaan innolla lämmittelemään taloa ja patterit pois päältä, kun pakkaskausi ei ole vielä alkanut Etelä-Suomessa.
    Olen pitänyt vuodesta 2007 kirjaa talomme sähkönkulutuksesta (kuukausittain), joka viime vuonna oli 20600 Kwh/v eli nyt saamme tarkkaa tilastotietoa ilmalämpöpumpun sähkönsäästöominaisuudesta.
    Ainakin ensimmäisten tuntien kokemuksen perusteella voisin sanoa, että talo on tasaisen pehmeä lämpötilaltaan. Ulkona +8 ja asetuksena +23.

    Kerron kokemuksista sitten ilmojen viilennettyä parin kuukauden päästä.

  4. itselläni on myös kirjanpito omasta suoran sähkön kulutuksesta 22 vuoden ajalta, kulutus vaihtelee 20 000 – 25 000 kwh /v ,ja olen ihmetellyt kun muut pääsevät alle 8000 kwh,? olenko yksinkertainen , vai puhuvatko muut puuta heinää, oma ilppini omakotitaloon on asennettu vasta n, 1 kk sitten ,etten tiedä kulutuksesta, mutta asetus +23 ast tuntuu sopivalta, ilpin perässä on kulutusmittari ,että saan jotain tuntumaa ,mielenkiintoista on asetella excel:iin lukuja , kohta nähdään ,lisäksi ihmettelen uusista jääkaapeista ja pakastimista esitettyjä kulutuslukemia 0,7 kwh/vrk ? kun itse olen saanut omistani 3 – 3,4 kwh , ( 22 v vanhoista), 10 v sitten kulutus oli 2,7 kwh /vrk , mitä mieltä muut olette

  5. Terve vaan Jope ja muut, ihan sattumalta osuin tälle sivulle (ekaa kertaa) ja naureskelin mielessäni noita aikaisemmin postattuja viestejä(ei sinulta tosin) kun siellä oli puhetta kuinka helppoa ilmalämpöpumput on itse asentaa jne jne.. Elikkä siis, itse olen ammatiltani ilmastointiasentaja, olen myös koulutettu ja valtuutettu kylmälaiteasentaja. Työkseni muunmuassa asennan ilmalämpöpumppuja.
    Mutta asiaan, yksi tärkeimmistä mitä takkasi tarvitsee toimiakseen on korvausilmaa, eli voi myös olla että ilmanvaihtokoneesi suodattimet on tukossa, venttiilisi eivät ole oikein säädetty (asunto liian alipaineinen), tai sinulla ei ole korvausilmaa takalle.

  6. Ja vielä luin tän aiheen toiseksi viimeisen sivun ja taas huomasin ongelmia takan kanssa, Jussille vinkiksi että on olemassa takalle asennettavia takkaimureita, joten sellasta pikaseen jos on ilpo puhaltamassa suoraan takalle. :)

    Jos olet pyytänyt ammattiasentajan asentamaan ilposi niin sijoituspaikassa yksi tärkeimpiä on puhalluslinjojen lisäksi, se että missä koneessasi on termostaatti, jos on sisäyksikössä niin ei kannata takan läheisyyteen asentaa, ja jos taas esim. kaukosäätimessä niin ei sitä kannata säilytellä takan reunalla, nojoo varmaan pointti selviskin jo. Seurailen tätä blogia nyt ihan mielenkiinnosta muutaman päivän että mitä puhutte. :)

  7. Kiitokset Asentajalle tärkeästä kommentista / neuvosta. Kyseessä oleva takka ja talo on tosiaan jo myyty toiselle omistalle 1,5v sitten, mutta nyt alkoi satelemaan syytöksiä ja korjausehdoituksia(raksystemsin katselmus).
    Nyk. omistaja halusi/haluaa vain että minä korjaan takan.(vastuu /korvausvelvollisen etsintää hänen puolelta). En vielä käydessäni takkaa katsomassa puhunut mitään ilmalä.pumpusta ja sen puhaltamisesta suoraan takkaan, vaan halusin hieman varmuutta omiin päätelmiin, Jotka ovat “Asentajan” kanssa samat !??
    Samaa mieltä että Pumppu+ iv.suodattimet tukossa+puu mitä polttaa takassa+millä vedolla palaminen tapahtuu voisi olla “tulilieskan” aiheuttaja.
    Esim. Poltettu ns.kituuttamalla- kekäle tippuu tuhkapesään- palokaasut syttyvät räjähtäen kun ilmalämpöpumppu aloittaa puhalluksen suoraan tuhkapesään? Tosiaan 3 vuotta takka toiminut moitteettomasti omassa käytössä.

  8. Terve taas Jussi,
    tosiaan jos ilmalämpöpumppu puhaltaa suoraan tuhkapesään, niin tehostuu takassa se palaminen. Eli takan pitäisi saada tuhkapesänsä kautta korvausilmaa palamiselle HUONEILMASTA, eikä tavallaan puhaltamalla. Eli vikahan voi korjaantua pelkästään pumpun sammuttamalla ja sitten harkitsemalla jos sisäyksikköä sijoittaa toiseen paikkaan. Kerrohan miten “riitanne” etenee. :)
    Jos takka taas sytyttäessä ei tunnu vetävän savuja piippuun kunnolla voi vika olla siinä että asunnon venttiilit pitää olla alipaineiseksi säädetty, ja jos on säädöt vähän päin prinkkalaa eli liian suuret ilmamäärät saattaa takka tuprauttaa sytyttäessä. Tosin sekin on helppo välttää sytytyksen ajaksi vähentämällä ilmanvaihtokoneen tehoja, tai sammuttamalla ilmanvaihto hetkellisesti.

  9. Mikä on tämän päivän tarjoushinta Panasonic NE7 koneelle ?
    Onko siinä muuta eroa kuin teho isompiin nähden ? / Tekniikka ???

  10. omaan taloon laittamani ilppi ei haittaa mitenkään takassa olevaa tulta, kun painetasapainoa sisä ja ulkoilman välillä ei muuteta, mutta kiinnostuin kesällä takkaimurista ,
    http://www.ventkalkyler.se/sf/savupiippumuri_2.htm
    ja kokeeksi tein itse vastaavan mallisen vanhasta englantilaisen auton lämmityslaitteen keskipakois- puhaltimesta , oman mukaelman, ja pyöritin sitä pienellä 10A:n akkulaturilla ,ja näyttää toimivan ,veto on hyvä, eikä tarvi pitää ikkunaa raollaan ,savukaasut ponkaisee suoraan ylös 3 m. korkeuteen

  11. Chunlan ilmalämpöpumppuja tuodaan nykyään maahan kahta eri versiota, eli on- off mallia ja invertteriä, kummatkin mallit on suomessa testattu. Mitään jäätymisongelmia ei ole havaittu, sillä sisäyksikön elektroniikan ohjelma on rakennettu siten että koneessa ns. pakkosulatus joka tapahtuun tarpeen mukaan, lisäksi lämpötila-antureiden avulla mitataan sulatuksen optimi aika. Kummatkin mallit ovat A- luokan koneita.

  12. Hei kaikki säästäjät
    Jos haluat lämmittää jääkaapillasi laita se täyteen kuumaa vettä. Näin voi menetellä myös kanarianmatkoilla jos huone on kylmä ja ilmalämpöpumpun kaukosäätimestä joutuu pulittamaan lähes 10€/vrk.
    Ps. kelakortti sopii ovikortin sijasta sähkönhallintaan. Näin voit pitää uunia lämmittimenä poissa ollessasi.

  13. Ei ihme että jotkut ei saa ilpolla säästöjä aikaan kun laite asennetaan puhaltamaan lämpönsä suoraan savupiipusta harakoille. Lattialämmityksellä myös usein pilataan ilpon työympäristö.

  14. Takasta vielä
    Itselläni on niin hyvä veto että laitoin piipun päähän kuorma-auton turbon paineita laskemaan. Samalla se painaa korvausilman sisään

  15. Jesh! Tulihan sieltä asiaakin tälle palstalle.

    Nyt on kyllä hyvät kelit nauttia ilmalämpöpumpun tuomasta tasaisesta lämmöstä. :-)

  16. Säästäjä taitaa olla etelänmatkoila tyypillinen suomalainen , ollaan niinkuin kotona, mutta kotona ei saa kusta seinille.

  17. Onko normaalia että NE7 kone sulattaa noin 2-5 tunnin välein ja ääntelehtii kovin epämiellyttävästi . Ilma -3 C kosteus ulkona tosin aika kova . Samanlainen ääni kuin auto keittää ja kestää noin varttitunnin ?

  18. kyllä kai se on normaalia. mun ulti sulattaa useamminkin. tosin ääntä se ei juuri silloin pidä.

  19. Miten sitä ILPiä sitten käytetään oikein??
    Olen lueskellut pitkät viestiketjunne mutta “tollo”-vastausta en ole saanut muodostettua.

    Pitääkö se ILP olla automaattipuhalluksella ja esim +22 astetta ympärivuorokauden..vaiko vain yöllä päällä jos on yösähkö.
    (takaa ajatuksena on sähkösäästö..talo suorasähkölämmitteinen-kattolämmöllä ja yösähkö) Ulkona nyt -3 pakkasta.

    Miksi sitten se sulatus yms menee pieleen jos vain yöllä ILP päällä?

    Meillä seinällä ihka uusi Toshiba daisekai ras.. Sitä “oikein” käyttämistä ei opeteta ohjekirjassa. Emme oikein ymmärrä automaatti käytön.. automaatti puhalluksen yms eroja. Mistä sivustoilta löytäisin oikein konkreettisia “oikeinkäyttö” ohjeita.

    Mielenkiintoista elämää tämän ilmalämmön kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *