Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Itsellänikin on ko. pumppu joka pelitti sähkölaskusta pois n.700 euroa/vuosi. Älä hyvä mies osta pumpulle pelkkää yösähköä. Liike josta ostin, antoi melko selvät ohjeet käytännön asioista sekä rinnakkaisista lämmittimistä. Kaiken lisäksi neuvot olivat A4 paperilla.

  2. paavo55.anna ilppisi olla päällä ympäri vuorokauden siihen se on tarkoitettu.jos sammutat päiväksi saatat sammuttaa juuri ennen alkavaa sulatusjaksoa ja niin jää yksi sulatus tekemättä.puhalluksen voit pitää automaatilla silloin ilp itse säätelee sopivan puhallusnopeuden tai halutessasi voit säätää puh.nopeuden myös itse yleensä se ns.kakkosnopeus on hyvä eli ei ihan hiljainen eikä täysillä.
    flap eli ilman ohjain voipi myös olla automaatilla tai sitten puhaltaa alaspäin lämpöhän tunnetusti nousee ylöspäin.
    ilppi itse kannattaa kannattaa pitää pelkästään lämmitysasennossa jos pidät sitä automaattiasennossa saattaapi ilppi ruveta talvellakin jäähdyttämään jos asuntosi lämpötila nousee liikaa.
    muista puhdistaa sisäyksikön suodattimet aina niiden likaantuessa niin saat parhaimman hyödyn ilpistäsi.
    toivottavasti tästä oli jotain apua.terv.eki .teen työkseni kylmää.

  3. Kiitos avusta ja neuvoista kaikki ! Johan alkaa selkeytymään ILPin peruskäyttö. Sitä tässä kummasteltiin kun kone niin nopeasti alkoi jäähdyttämään kun esimerkiksi vieraita enempi talossa. TUskin se kovin sähköä säästää.
    Nyt annetaan koneen puhaltaa tasaisesti. Pari päivää se on nyt hurissut ja vaikuttaa tasaantuvan sisälämpötila. Asteen parin lasku puhalluslämpöön päivisin on tehtävä.. tehokkaan tuntuinen on ilp. Aika nopeasti meidän talo kyllä käy lämpimäksi. Yöksi tuntuu tarvivan taas sen parin asteen korkeamman lämmön. Eiköhän tässä nyt aleta tulla keskenämme toimeen. t. Paavo55 ja Daisekai

  4. “Säästäjä”
    Minkä auton turbon laitoit piippuusi. Ostin mersun turbon ja kun mersussa niitä olikin kaksi, niin nyt pitää muurata yksi hormi lisää.

  5. paavo55. ilppisi on todennäköisesti automaattiasennossa jos alkaa jäähdyttämään talvella.pistä siitä napista mistä valitaan mitä ilpin halutaan tekevän pelkkä lämmitysaasento käyttöön en tiedä miten se daisekaissa on merkitty voi olla aurinkosymboli tai lukea heat käyttöohjeesta saat varmaan selvennystä.lämpötila säätöä voi joutua muuttelemaan siihen vaikuttaa moni asia esim.ulkoilmanlämpötila ja miten ja mihin sisäyksikkö on asennettu.jos on mahdollisuus esim.takan käyttöön ilpin kaverina niin niillä pärjää jo hyvin pitkälle näillä meidän talvilla.

  6. Mistä saisi apua ilmalämpöpumpun valinnassa? Ajattelin ostaa rahallani mahdollisimman paljon kilowatteja. Tärkeää olisi myös teho-laatusuhde. Vertailin teho-hintasuhteita ja huomasin että halpojen pumppujen myyjät hämäävät, enkä löytänyt niitä euroventin sivuilta. Epäilyttääkin että onko heidän tekniset tiedot hatusta vedettyjä ja saako heidän laitteisiinsa mistään asiantuntevaa huoltoa. Onkohan näistä olemassa mitään teho-hinta vertailuja. Huollon laitetuntemus on tyhmälle myös tärkeää.

  7. “Pinssi” hyvä, markkinataloudessa kaikki keinot on sallittuja. Tämä on yksi tapa millä mainosburjetti voidaan pitää pienenä ja tuotteet edullisina. Toinen tapa on myydä kaverin mainostamaa tuotetta tai piraattia siitä. “Niin tekee kaikki”, vai tekeekö?

  8. mahdollisimman paljon kilowatteja ei aina ole hyvä asia.mitä enemmän kilowatteja on ilpissä niin sen suurempi on ulkoyksikön kompressori ja mitä isompi kompressori sen isompi sen ottama ottoteho sähköverkosta.
    tärkeämpää hommata oikean kokoinen ilppi ja asennuttaa se oikein ottaen huomioon asunnon koko ja kuinka sokkeloinen asunto ja onko esim.takkaa
    jota voidaan käyttää ilpin kanssa kimpassa jolloin päästään vársin hyviin tuloksiin.olen asentanut ja testaillut ilppejä aika paljon joten minun mielestäni kannattaa ostaa ilppi jonka lämmitysteho on noin 5-6 kw ja tämän tehoiset ilpit kuluttavat lämmityskäytössä noin yhden kilowatin tunnissa joten näillä nollan ympärillä olevilla keleillä niillä päästään hyviin hyötysuhteisiin.taas mitä enemmän ulkona pakkasta niin hyötysuhde sitä myöten heikkenee.tämän tehoiset ilpit riittävät apulämmöksi noin 90-140 neliöön huom.riipuen asunnosta ja asennuksesta.
    ilppien tehoilmoittelu hieman hämäävää koska toiset valmistajat ilmoittavat tehot normaalilämmityskäytössä jolloin invertteri tekniikka on päällä ja kone ei käy täysillä tehoilla ja toiset ilmoittavat tehot ns.turbo toiminnalla jolloin koneesta otetaan irti täydet tehot kun niitä mitataan tämä vääristää tehoilmoittelua.mielestäni ilppi kannattaa ostaa sellaiselta myyjältä joka myös itse sen asentaa eiköhän huoltokin silloin toimi parhaiten joskin viat voivat joskus olla vaikeita löytää johtuen ilppien hienosta elektroniikasta mutta vaikeudethan on tehty voitettavaksi.
    vtt on myös testaillut ilppejä eiköhän sieltä sivuilta saa puolueetonta tietoa.terv.eki

  9. lisäys vielä joka pätee mielestäni myös ilppeihin halpaa ja hyvää ei ole halvinta ei kannata ostaa mutta ei välttämättä kalleintakaan.
    vertaile ja kysy takuusta ja takuuhuolloista ja varaosien saatavuudesta .
    minun kohdallani ns.tunnetut valmistajat jotka valmistavat paljon muutakin elektroniikkaa ja heidän maahantuojansa ovat hoitaneet asiansa hyvin.

  10. Onko kokemuksia Haierin HSU-09HVd03/R2(SDB)-laitteesta? Oli Terran myyjän suositus, Sillä hyötysuhde on manuaalin mukaan huimat 5,56. Lieneekö vain myyntimiehen puhetta?

  11. Muilla kokemuksia technibelin pumpuista Mulla ollu nyt 4kk vaikuttaa ihan hyvältä laitteelta vielä jaksanu pitää mun 110 neliön talon lämpimänä
    sähköpatterit kokonaan kiinni mun pumpun malli MCAF 124R 5 l AA

  12. Technibel on hyvä laite ja edullisempi kuin sisarensa Sanyo. En tiedä sammuuko se yli -20 pakkasessa, kuten sisarensa. Olisi kamalaa jos sammuisi koska monen pumpun Cop on silloin vielä yli 2. Haier, no samalla rahalla saa laatuakin.

  13. Mitähän tähän sanos, ainut lämmitys käyttöön soveltuva ilpo on mitsun heavy industri 20-sa tai 25-sa eli ruotsissa varustellut ja ohjelmoidut pumput, toimii kylmälläkin, -18 c saa viel 2,3kW lämpötehoo 0,8kWllä. Halvinhan tuo pumppu ei ole mut sitä saa hyvältä palvelun tarjoajalta. sitähän myy tuo Nord energy. asiallinen palvelu oli ja pumppu oikeesti kestää ja sanoohan se toi 33000 myytyä 0 reklamaatiokin jo et on se hyvä pumppu.

  14. 0-reklamaatio on roskapuhetta. Ei ole vielä merkkiä josta ei olisi reklamaatiota tullut. Iso osa tulee puhallinmoottoreista. Prosentti vaihtelee merkeittäin 2-20% eikä hevi pääse edes kahteen.

  15. Edellää oli mainittu että VTT:n tekemiin ilmalämpöpumpputesteihin kannattaa luottaa. Itse olen myös nähnyt parista pumpusta cop-käyrät erinäisissä paikoissa, mutta tietääkö joku olisiko VTT:n ilmalämpöpumpputestien tuloksia laajemmaltikin saatavilla jostain?

    Olisi ilmalämpöpumpun hankinta edessä ja mielestäni juuri cop-käyrien (luotettavien sellaisten) vertailu olisi ihan ensimmäinen juttu mitä pitäisi tehdä.

  16. [QUOTE]
    Technibel on hyvä laite ja edullisempi kuin sisarensa Sanyo. En tiedä sammuuko se yli -20 pakkasessa, kuten sisarensa. Olisi kamalaa jos sammuisi koska monen pumpun Cop on silloin vielä yli 2. Haier, no samalla rahalla saa laatuakin.
    [/QUOTE]

    Sanyo sammuu siksi että se suojelee itseään, ei vain piruuttaan. Noissa lämpötiloissa vaan ollaan siinä rajoilla että mekaniikka sanoo poks. Näytä minulle ilmalämpöpumppu joka tuottaa tarpeeksi lämmintä ilmaa -20 asteen pakkasen jälkeenkin sisätiloihin että muuta lämmitystä ei tarvita niin annan aploodit. Pienissä alle 60 neliön tiloissa voi ehkä olla mahdollista muttei missään nimessä omakotitaloissa. Lämpöpumppu on kyllä hyvä vehje mutta ei sitä ikylmimmille pakkasille olekaan tarkoitettu. Kannattaa katsoa muutakin kuin niitä hyötysuhteita.

  17. Tietäjä, mieti mitä puhut. Minulla on 2 kpl Toshiba RAS10 Daiseikai pumppua ja noin 120 neliötä. En ole kytkenyt sähköpattereita kolmeen ja puoleen vuoteen. Hyvin riittää lämpö vielä miinus kolmessa kympissä. Jos pitelee -35 pitkään niin siitä ei ole vielä kokemusta.

  18. Nyt on Toshiba RAS-13-ND ollut asennettuna reilut kaksi kuukautta ja aika positiivisesti olen yllättynyt suorituskyvystä. Talo on v. 2000 rakennettu 1-tasoinen omakotitalo n. 149 m2 korkealla olohuoneella ja suora sähkölämmitys.
    Sähkönkulutus loka 2007: 1771 Kwh/loka 2008: 1050 Kwh….. marras 2007:2418 Kwh/marras 2008:1566 Kwh. Tietenkin viime vuosi saattoi olla kylmempi kuin kuluva vuosi, mutta erotus on silti melkoinen eli n. 30-40% vähemmän kulutettua sähköä. Rahallinen säästö kahdessa kuukaudessa about € 117.00 (€0,075 Kwh)!!!!
    Olen kytkenyt 3 patteria ja keittiön lattialämmityksen pois päältä ja Toshiballa hoidan niiden tehtävät. Makuuhuoneiden patterit ja märkätilojen lattialämmitykset aion pitää päällä jatkuvasti, ettei mene talo liian viileäksi. Varaavaa takkaa tulee lämmitettyä pari kertaa viikossa ja ulkolämpötilan laskettua pitää poltella klapeja useammin.

    Suosittelen laadukasta ILP:a jokaiseen suorasähkötaloon…. Todellinen järkihankinta ja kukkaro kiittää.

  19. Tuomas
    En tiedä onko VTT:n testeissä otettu huomioon sulatusjaksot, joita joku pumppu tekee pari kertaa tunnissa, kun toinen taas yli tunnin välein. Se miten monta prosenttia työajastaan pumppu puhaltelee tehoaan taivaan tuuliin vaikuttaa suuresti lopputulokseen. Miten VTT on huomioinut testeissään ilman kosteuden. Luulempa että kannattaa turvautua mieluummin läntisissä naapureissa tehtyihin testeihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *