Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. En tiedä tosiaan niistä VTT:n tekemistä testeistä enempää, ja ei nekään ole missään vaiheessa pumppuja tassavertaisissa testeissä vertailleet vaan lähinnä ilmeisesti tilaajan (maahantuojan) speksaamassa testissä, eli eipä nekään kovin hyödyllisiä ole jos sellaisia löytää.. Ne ruottalaisten testit kyllä vaikuttivat ihan järkeviltä, onkos tietoo onko ne tehnyt vuoden 2006 jälkeen testejä kun tuo vuoden 2006 on uusin ruotsalainen testi minkä minä olen löytänyt? Kuulin myös että ihan tässä tulevalla viikolla pitäisi julkaista TM Rakennusmaailma missä olisi pumppujjen testi, jäädään siis mielenkiinnolla odottamaan olisiko ne hoitaneet testtijärjestelyt vähän järkevämmin tällä kertaa kuin vuonna 2006.

  2. Onko kokemuksia Ultimatemarketin koneista ja ovatko kiinalaisia

  3. tarjukka
    Ko. pumppu on Kinuski. Asensin kerran tätä pumpua ja kun piti lyhentää putkia ne oli niin ohutta ettei niitä voinut levittää laippaliitostyökalulla vaan piti vaihtaa tilalle oikeat putket. Pari olen vaihtanut mökin seinästä autotalliin, kun isäntä on laittanut mökkiin japsin.

  4. Älkää hyvät ihmiset ostako Fujitsun konetta. Nimimerkki “hanski” taitaa olla FG Finlandin työntekijä joka kirjoittelee tänne kehuja koneesta. Fujitsun koneiden 5 v takuu ei koske kuin tiettyä osaa koneesta. Fujitsun ulkomallit jäätyvät, jäätymisien kanssa ollut FG Finland oy:llä suuri ongelmia. Asentajia haastatelleena ei Fujitsun kone ole hyvä. Suosittelevat Mitsua tai Panasonicia. Fujitsu aivan ylihintainenkone, n.500€ kalliimpi kuin muut! miettikääpä sitä.

  5. Huom! Tietokannan rikkoutumisen vuoksi keskiviikkoillan ja perjantain välillä kirjoitetut kommentit ovat valitettavasti kadonneet. Voit lähettää kommentin halutessasi uudelleen.

    Pahoittelen harmia.

    Terveisin Sami Pinserin ylläpidosta.

  6. Nuo kaikki merkit siis Mitsubishi Panasonic ja Fujitsu kuuluvat
    meidän artikkeleihin ja kokemukseni ovat aivan toiset.
    Vähiten harmia noista kolmesta merkistä on ollut Fujitsusta.
    Sitä on hyvä myydä kun siitä ei tule jälkipuhetta. Panaa ja
    Mitsubishiä vaivaa edelleen sisäyksikön puhallinmoottorin hajoaminen
    joka blogin ylläpitäjän konettakin vaivaa. Se alkaa sirisevällä äänellä
    mutta se korjataan takuuaikana takuuseen. Fujitsun huoltotakuu
    on 5 vuotta johon kuuluu tekninen tarkastus ennenkuin kaksi vuotta
    on täynnä. Tämä tekninen tarkastus maksaa yleensä 50 euroa.
    Muihin laitteisiin ei kuulu teknistä tarkastusta. Tämä tarkastus jatkaa
    takuuta 3 vuotta joten se on kokonaisuudessaan 5 vuotta.
    Fujitsua ei ole vaivannut sisäyksikö puhallinmoottorin hajoaminen.

    Jäätymisiä tapahtuu silloin tällöin eikä ne keskity yhteen merkkiin.
    Lähinnä ne syntyvät itseasennettuihin tai ylimitoitettuihin tai
    lumeen hautautuneihin ulkoyksiköihin.

  7. Paritalon ympäri kiertää sadevesiviemäristö. Ilmalämpöpumppu on harjan alla ja sen alla maassa on sepeliä. Kannattaako asentä kondenssivettä varten lämpösaate ja vetää kondenssivesiputki sen kanssa suoraan sadevesikanavaan vai antaa kondenssiveden tippua suoraan sepelille. Vai jollain muulla tavalla?

  8. Pertsa. Virhe on jo tehty joten enää voidaan pelastaa mitä pelastettavissa on. Ensimmäinen virhe oli asentaa pumppu niin ylös. Aivan niinkuin ei asennusvaiheessa olisi tiedetty, että sieltä tulee kondenssivettä ja paljon.
    Taitaa olla ihan itseasennettu. No sille ei voi enää mitään. Koska se on sinne asennettu niin olettaa voi, että myös seuraukset on huomioitu ja “jäärata” aiotaan hyväksyä. Toki siihen todennäköisesti joku jossain vaiheessa liukastuu ja loukkaantuu ja pahimmassa tapauksessa invalidisoituu mutta tämähän on jo asennuksessa otettu huomioon kun se kovalla työllä on räystään alle kylmälaitteen tavoin asennettu. Ongelma on siis itseaiheutettu ja siis hyväksytään.

    Toinen vaihtoehto on tinkiä hyötysuhteesta jota ilmalämpöpumpussa ei koskaan ole liikaa. Kaikki “turha” lämpösaate vie sähköä eli sitä mitä sillä pyritään säästämään. Promilleakaan tästä “haaskeesta” ei tule sisälle vaan se menee ikäänkuin “harakoille”. Sähköä saa kulumaan muullakin tavalla mutta lämpösaatteella itseaiheutettu kondenssivesiryöppy saadaan ohjattua muualle. Tässä on tehty ikäänkuin oja joka on sitten padottu
    ja sitten vesi lapioidaan padon yli vaikka se olisi voinut olla auki.

    Mikä ihmeen vimma joillakin on nostaa ulkoyksikkö räystään alle. Siinä tulee muitakin ongelmia jos pumppu on korkeammalla kuin sisäyksikkö.
    Asennustyö on myös paljon hankalampi ja jos talo on puurakenteinen niin resonanssi on taattu.

  9. kiitos vastauksestasi. Sananvalintani lienee ollut väärä. Tarkoitukseni oli lähinnä kuvata että ilp:n alla on sepeliä ja se on seinään kiinnitettynä. Se ei ole heti katon alla vaan matalammalla eikä ylempänä kuin sisäyksikkö. Luvan saanut asentaja ei haluaisi laittaa lampösaatetta ja minäkin ajattelen vain talon hyvinvointia, ettei vesi mesisi sokkeliin tai sokkelin ja routasuojan väliin tai talon alle. Miten on kummalla on enemmän “plussia” lämpösaatteella vai ilman lämpösaatetta.

  10. Pertsa. Ehdottomasti ilman lämpösaatetta jos voit nähdä seuraavan
    vaivan. Aseta ulkoyksikön alle jokin keräin joka kestää pakkasta.
    Se voi olla pulkka tai vanha lasten muovinen pesuallas.
    Pesuallas on hyvä
    koska se on muotoilultaan sellainen, että jää irtoaa. Kiinnitä siihen
    naru kuten pulkassa. Tarkista kerran viikossa altaan vesi/jäämäärä.
    Jos se ylittää 10 cm niin vedä se 5 metrin päähän talosta ja kumoa
    jää maahan ja aseta allas takaisin.

    Tällä toimenpiteellä estät veden pääsyn sokkeliin. Toimenpide on
    sitäpaitsi yllättävän yleinen. Jääkimpaleista voit rakentaa
    jäälyhtyjä talven iloksi tai jos sinulla on lapsia niin voit viettää
    aikaa heidän kanssan rakentamalla lumikoijan jonka ikkunat
    ovat aitoa paksua jäätä. Vain mielikuvitus on rajana. Käytännössä
    niitä tulee enintään kymmenen talvea kohti kaikessa tapauksessa.

    Toiseksi paras vaihtoehto on tuo lämpösaate suoraan sadevesi-
    viemäriin mutta saat olla varma, että joskus se tukkeutuu kaikesta
    huolimatta ja vie sähköä.

  11. Minä olen laittanut ulkoyksikön alle lumikolan josta olen ottanut työntöaisan irti, eli siis pelkän kolaosan. Se on pönkitetty kallelleen siten, että vesi valuu poispäin sokkelista. Korkeampi puoli on seinää vasten siten, että se suojaa sokkelia roiskevedeltä.

    Mitäs ajattelette tällaisesta ratkaisusta?

  12. Sami. Parempihan se on kuin ei mitään mutta tuollainen allas
    jonka jään voi kipata kauemmaksi on aina parempi.

  13. Kondenssi kyllä tuulisella ilmalla sotkee seinän jos ulkoyksikkö on metriä ylempänä maasta. Pakkasella vesi jäätyy vielä kylmään seinään. Muutaman vuoden jälkeen jäljet näkyvät seinässä kauheana läikkynä. Kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa suojata seinä tai lämpösaate.

  14. Muutaman kuukauden on IVT nordic inverter tuossa pyörinyt ja äsken kävin lukemassa 2kk sähkölukeman mittarista. Kappas vaan sehän on enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan ! Onko minua huijattu ?! Kallis pumppu ja hyvä piti olla.. nyt ei pitäisi voida sanoa että kuka halpa osta se paska saa.. vai voiko ?! Käytän pumppua automaattisella pyörimisnopeudella, +22c, lämmitystilassa. Kaikki patteri kämpästä muuten pois päältä. Hyvin lämmittää mutta ikäväkseni pattereilla lämmittää halvemmalla näköjään !

  15. Moikka ei kannata pitää pumppua automaatti asetuksilla koska se väliin lämmittää ja jos lämpötila nousee yli asetetun lämpötilan kone alkaa taas jähyttään, itse pidän vain lämmitys asetuksessa

  16. IVT-pumppulainen. Sinulla on laskuvirhe tai olet tehnyt jotain jota nyt et huomaa. Ilmalämpöpumpulla en vielä tähän päivään mennessä ole kuullut tehtävän tappiota kuin yhden kerran. Se oli nimimerkki “Köh köh” kokemukset mutta siinäkin tappiot tulivat lähinnä itseaiheutetusti.
    Oikein käytettynä ilmalämpöpumpulla ei pysty tekemään tappiota.

  17. Tappioita voi tulla vaikka käyttäisi ilmalämpöpumppua oikeinkin eli kun huomioidaan hankintahinta, korkotappiot ja jos joutuu korjauttamaan/huoltamaan muutaman vuoden välein tai laite kertakaikkiaan rikkoutuu ennen elinkaarensa puoltaväliä kun teknisiä laitteitahan nämä ovat.

  18. On olemassa erillaisia ihmisiä. Jos olisin niin tyhmä etten saisi ilmalämpöpumpulla säästöä, en ainakaan julkisesti asiaa tunnustaisi. Tulisi nimittäin vaara että minulle määrättäisiin holhooja.

  19. Annetaako ILP olla koko ajan päällä, kesät talvet? Nyt tuo meillä puhaltaa yötä päivää. säästyykö näin? Aikaisemmin joku täällä kirjoitteli, ettei kannata sammutella laitetta, sulatus yms ongelmat. ILP puhaltaa meillä nytkin, -17 pakkasta ulkona -asetus +20 astetta lämmityspuhalluksella. Asumme pienessä asunnossa, jossa suora sähkölämmitys. Mikään patteri ei ole päällä ollut pariin kuukauteen. Tehokas laite on kyllä tuo ILP, emme palellu ..sisälämpö ollut +23, vähän liikaakin ja ilma tuntuu jo kuivuvan. Laattiapinnat kyllä viileitä ja vähän epätasaista on lämmön hajonta. Kovasti koetamme opetella ILP;iä käyttämään.

    Todella paljon tulee tuonne ulos sitä vettä laitteesta! todella yllätys meille. Alla on tommonen “lihalaatikko”, suuri siis ja joka päivä pitää tyhjentää -siellä 10-15 cm vettä aina.

    Niin laite on Toshiba daisekai ras, ND. Eiköhän tämä tästä !

  20. nim.uusi pumppu. laitteesi toimii kertomastasi päätellen vallan mainiosti.anna ilpin olla päällä koko ajan toimii niin parhaiten.kesäksi voit tietysti sammuttaa ilpin jollet halua sillä esim.jäähdyttää tai kuivattaa ilmaa lämmitystä kait harvemmin kesällä tarvitaan no jaa tiedä noista kesistäkääntätä nykyä.veden kertyminen ulkoyksikön alle täysin normaalia kertoo sen että ulkoyksikkösi sulatusominaisuus toimii ja mitä kosteampi keli sitä useammin ilppisi sulattaa ulkoyksikön.nolla ja plussa kelit ovat ilpeille niitä vaativimpia kelejä kun enempi pakkasta ilma kuivuu eikä sulattele niin usein.sisäyksikön ilmanohjaimilla voit ehkä vaikuttaa lattiapinnan lämpöön esim.suuntaus ja muista puhdistaa sisäyksikön suodattimet riittävän usein niin saat parhaan mahd.hyödyn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *