Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Onko kellään kokemuksia ultimate basic ilpistä. Laitoin semmosen mutta ei tule lämpöä tällä pakkasella. Onko vikaa?
Hei Heippa! On, ultimate.
No tuleeko lämpöä jos ulkona on -15.
Kyllä tulee lämmintä, ainakin minun Panasta. Parhaillammilaan -25 asteen pakkasella on ainut lämmön lähde ollut ilmalämpöpumppu, ja hyvin on tarennut. Tietenkin hyötysuhde huippupakkasella on +-0.
HEIPPA, oletpa antanut itseäsi jymäyttää on/offilla jonka cop on luokkaa 2,5 ja joka ei tee hyötysuhdetta enää pakkasella. Käy aina läpi tekniset tiedot, paljonko saat coppia ja kilowatteja sijoittamallasi rahalla. Postimyyntipumpuissa tämä suhde on huono.
http://www.ilmalampopumppuvertailu.com osoittaa että energiatalojen laskelmat menevät uusiksi. Pumppu se on mikä energiaa säästää
minulla technibell124 ja hyvin tulee vielä lämmintä-20 asteessa
muutenki tuntuu olevan varma toiminen pumppu
Technibell on täysin sama kone kuin Sanyo joten laatutavaraa. Jokin maahantuoja liimaa tarrat sen mukaan tilaako jälleenmyyjä tuotteen Argona vai Sanyona. Onninen tuo laitteen Technibelinä eikä kikkaile nimellä. Ns. Pohjolan Sanyo poikkeaa sillä että se sammuu kovassa pakkasessa(-18) ja käynnistyy uudelleen -15.
Haierilla tulee lämpöä ainakin -24 asteessa. Kulutus näytti olevan 880 w. Lämmitettävä pinta-ala 110 m2. Muita lämmönlähteitä ei ole päällä. Lämpöä olen pitänut +22 asteessa. Hyvin on lämpö pysynyt.
– 10 asti kulutus on n. 400 w. Kyllähän tällä näyttää säästöä syntyvän.
Onko kenelläkään kokemusta Carrierin Stinger ilmasta-veteen pumpusta?
Minulla on lattialämmitys, tällähetkellä siinä on tehowatti. Haluan kuitenkin muuttaa lämmitystä niin että hyötysuhde saadaan nykyisestä alle yhdestä vähintään kolmeen. Sanyo oli listalla mutten ole kuullut hirveästi positiivistä ja siinä joudutaan viemään vesiputket ulos, joka on jo ajatuksenakin epämiellyttävä.
ONKO kellään talon erillisen ilmastointilaitteen poistoa liitetty Ilmalämpöpumpulle rakennettuun sääsuojaan
(tarkoittaa vaikka harvalaudoitettua suojaa joka suojaaa ulkoyksikköä mm sateelta )
jolloin ilmalämpöpumppu käyttäisi talon ilmastoinnin hukkalämpöä hyväkseen ?
TEORIASSA jos tämä nostaisi ulkoyksikön käyttämän ilman lämpötilaa vaikka viis – kymmenen astetta parantuisi hyötysuhde vielä entisestään aika lailla ???
AaPi
Oikein oivallettu, mutta jos saunan tai lieden poisto on samassa putkessa se saattaa tietyllä pakkasella aiheuttaa ongelmaa. Eli höyry jäädyttää kennon.
Keittiön lieden poisto erillinen … Onko ilmastointikoneen Poistoilmassa noin paljon kosteutta ?
Onko tietoa,että saako ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asentaa ylemmäksi kuin sisäyksikkö? Joskus jostain olen lukenut kyseisestä aiheesta,mutta en muista mitä siinä suositeltiin.
Pottukattilasta, saunasta jne. voi lähteä yllättävän paljon höyryä. Kannattaa kuitenkin kokeilla, saahan pumpun sulatettua tai siirrettyä toiseen paikkaan. Kosteasta ilmasta saadaan paljon lämpöä jos homma pelaa.
Kertokaahan tästä mielipiteitä, vinkkejä ja mahdollisia kokemuksianne
Tilanne on tämä että ilpin ulkoyksikkö sijaitsee ok-talon lautaseinässä ja
korkeudeltaan on n.2/3 maasta räystääseen. Ulkoyksikön telineessä hyvät kumit, seinäkiinnityksessä solukumi välissä, ruuveissakin eristys ja kylmäputkienkin seinän välissä eristys mutta nyt on eristykset ilmeisesti kovettuneet ja resonointi tietyillä kierroksilla kuuluu häiritsevästi talon sisälle.
Tiedän että maapukille asennus on vaihtoehdoista paras mutta pitkään on mietityttänyt ensiksi kokeilla neljällä n.metrin mittaisella 8mm:n kierretangolla ripustusta räystään alle. Kiinnityspisteet saisi vahvoihin kohtiin ja asennus olisi esteettisesti huomattavasti hienompi kuin maapukilla.
Resonoinnin kantautuminen kierretankoja pitkin kattorakenteisiin arvoitus ja tietysti myös se että onko ulkoyksikkö omalla painolla kierretankojen varassa miten paikallaan pysyvä ettei putket vaurioidu pitemmän päälle sivuttaisliikkeestä.
Resonointia ehkä voisi katkaista kattopalkin ja kierretangon välillä jollain vahvalla kumipuslalla yms.
Tukevuuttahan siihen saisi monella tavalla mutta saisiko riittävästi ilman seinätukia.
Tämmöistä mietinnässä..
Laitteiden ääni tuntuu kasvavan iän myötä. Älä ripusta räystäälle. Se resonoi kattotuoliin tai palkkiin ja silloin riemu repee. Maateline tai sokkeliteline on ainut hyvä ratkaisu.
Hei!
Minulla on ollut Toshiban 13 pumppu toissa syksystä alkaen. Nyt pumpun ulkoyksikkö on alkanut pitää ääntä, joka välillä häiritsee enemmän kuin sisäyksikkö.
Mielestäni ääni ei kuulunut viime talvena, eikä vielä tämä talven ensimmäisillä pakkasilla, vaan alkoi viikko pari sitten, kuin oli pakkasta ja kosteaa ilmaa, jolloin kone oli kovilla.
Ulkolaite on harkkotalon seinässä kiinni. Teline ei tunnu käsin värähtelevän. Ääntä vaan tulee niin paljon, että sitä menee seinän läpi.
Onko asiantuntijoilla neuvoa?
ulkoyksikön äänistä.jotkut merkit alkavat iän myötä pitää hieman kovempaa ääntä mutta tapauksia on esim.
jos ulkoyksikkö on ollut pahasti jäässä niin jäätä on kertynyt myös ns.kompressoritilaan putkiin ym.joka ei välttämättä sieltä itsestään sula sekä joissain ilpeissä on ylkoyksikön takaosassa sellainen ritilä joka iän myötä voi löystyä itse olen ne yleensä irroittanut tai jos se on ns.kiinteänä olen joistain leikannut sen irti.
sitten kompressorista lähtevät kupariputket voi olla joku kiinnike löystynyt tai putket hinkkaavat toisiinsa menee kupariputki muuten varsin nopesti puhki jos kihnaa johonkin.
kompressorin alla olevat värinäkumit jos ovat syystä tai toisesta huonossa kunnossa kovettuvat esim.pakkasella niin ääntä tulee.
nykyään saa kylmäliikkeistä esim. ulkoyksikön ja telineen väliin todella hyviä värinäkumeja kotka ei pakkasissakaan kovene.
tässä jotain jos tutkit itse putkia koneen sisällä muista ottaa koko ilpistä sähköt pois esim.sulakkeelta asti ettei käy vahinkoa.
tosin ammattiliikeeltä ei kaun mene asian tutkimiseen .
Ulkoyksikön kumit tuntuvat pehmeiltä ja avaamaan en lähde, koska takuu on voimassa.
Tuntuu vain, että kompessori joutui tekemään kovaa työtä ja ehkä sulatus ei lähde ajoissa päälle ja kone joutuu huudattamaan tehoja… Näin asiaa ymmärtätön ajattelee. Pitänee soittaa hiihtolomaviikolla myyjälle, jos olisi paikalla.