Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Myös Toshiballa on tarjolla Thaimaassa valmistettu huippukone. Suodatus on hieman heikompaa kuin Daiseikailla, mutta muuten lähes yhdenveroinen peli! Euroventin taulukoiden perusteella pesee suurimman osan kilpailijoistaan!
Jep, olen lämmittänyt taloani noin 1,5 vuotta tuollaisella Toshiban RAS-10NAV-E mallilla ja toimii oikein loistavasti.
Jupe:
Yritin löytää Toshiban vesikierto koneesta kuvia & tietoa netistä, mutta en löytänyt. Onkohan siitä kuvia ja teknistä tietoa jo netissä?
Miten on veljet ja sisaret, Toshiban äänekkyys normaali käytössä? Häiritseekö oloa ja eloa vai onko ääni muiden joukossa?
Niin tuo Toshiban vesikierto… Mihin se liitetään? Lämminvesivaraajaanko? Miten helppo lienee asennus
Toshiba ei minusta ole häiritsevä, vaikka on olohuoneessa. Olohuoneessa on yleensä tv- ja radio päällä. Ja lapsetkin metelöi, niin ei puhallusta pahemmin huomaa. Pääasia, että ilppiä ei laita makuuhuoneeseen. Sitten voisi häiritä kun yrittää saada unta.
Asun Kanarian saarilla ja ostin pariviikkoa sitten Las Palmasista Carrefourin tavaratalosta lämpöpumpun. Hinta asennettuna ja kotiin kuljetettuna 299 euroa.
On Suomalaisissa hinnoissa melkoisesti ilmaa.
Laitteisto on Toshiban valmistetta.
Kilpiarvojen mukaan:
Jäähdytysteho 3200 W ja Lämmitysteho 3500 W.
Meillä on toinenkin laite Samsung ollut jo 5 vuotta.
Pientä suhinaa kuuluu, mutta ei häiritsevää ääntä.
Kuule kalevi,
luulempa että jos tuot pumppusi Suomeen, se jäätyy ja alkaa pian yskimään. Käytännössä on nähty ettei moni täällä myynnissä oleva laitekaan kestä tätä talvea, vaan jäätyä jässähtää ja vaikka vielä poksahtaa. Täällä maksetaan työnantajamaksut, verot ja 22% alvit että ilma voi jäädä vähiin, on ainakin kylmää.
Taidampa päätyä ostamaan tuon toshiban ras-10 ilp:n.
Ainut vaan että täällä Jyväskylan suunnalla ovat hävyttömän hintaisia (asennettuna n.2000e). Tuossa aikaisemmin oli Anne kirjoitanut saaneensa kylmäkeskukselta 1650e, nyt ei puhettakaan. Täytyy yrittää kysellä muualta jospa toisivat tänne ja asentaisivat sen.
Toope kirjoittaa vielä Hitachi hyvää ei tarvitse mainostaa, kuten näköjään kaikkia muita japseja+Malesialaisia . on toiminut erittäin hyvin..
toopelle
keksisit jonkun oman nikin nii ei tarvis samalla huudella
t toope
Kokeilenpa vain että nämä sivutetut kommentit toimivat kuten pitääkin,
terveisin ylläpitäjä.
Nonniin, lähtee Mitsun pumppu tilaukseen. Todennäköisesti plasmasuodatuksella.
Saas nähdä sitten…
Mikä tuo juttu noista 3 metrin putkista on? Mistä johtuu, että huurtuu jos on noin lyhyet, ja tarkoittaako se putkien yhteismittaa, vai yhteen suuntaan?
Minä kun yritin maalaisjärkeillä, ja kuvittelin, että mitä lyhemmät putket niin sitä parempi, mutta ei vissiin sitten olekaan.
hmm, ja mistähän nuo ylimääräiset välilyönnit ilmestyivät kirjoitukseeni???
Punppaaja: ohjelmisto asettelee tekstit siten, että molemmat marginaalit ovat tasaiset. Siksi sanojen väleihin saattaa tulla ylimääräistä tyhjää tilaa.
Piti vielä sellainen kysymys lisätä, että miten kauan suurinpiirtein (tai sitten worst case scenario) tuo asennus kestää? Puutaloon tulee, ja syöttöjohto on valmiiksi vedetty ulos siihen mihin ulkoyksikkö on tarkoitus laittaa.
Mulle asennettiin eilen MITSUN GA-25 asennus kesti 5 ja puol tuntia,putkien pituus vähän alle 4 metriä.Asensin itse ulkoyksikön konsolit etukäteen ja olin asentajan kaverina koko ajan,ei kerinny edes kahvitaukoo pitämään mut homma toimi.
Juttu 3 metristä oli yksi monista “sudenkuopista” johon “kotinikkari” voi pudota. Ei sen kummempaa.
No niin, eilen sitten asennettiin meille Mitsun MSZ-FA25VA ilmalämpöpumppu.
Kuinka sitten päädyin kyseiseen merkkiin?
Sepä hyvä kysymys :-)
No ensin lukaisin tämän foorumin päästäpäähän montakertaa, kävin eri liikkeissä vertailemassa pumppumalleja ja kävin ystäväni luona katsastamassa Panaconigia. Hyvähän sekin oli ei sen puoleen.
Mutta eikös se ole niin, että kuka mieltyy mihinkin ja eihän kaikki aja Mersulla tai Ladalla, eli se on makua asia.
En lähde sen kummemin laittettani kehumaan, tai muita haukkumaan.
Mutta mitsu pelittää meillä tosi hyvin ja on hiljainen, toki aika näyttää oliko “järkevä” valinta.
Lämpöä “puhkuu” hyvin ja tasaisesti.
Pumppu on asetettu puhaltamaan 23 astetta, ja pattereitten termostaatit (suorasähkö) asetettu yläkerrassa 15 ja alakerassa 18 ja keittiössä jossa laite sijaitsee on 15 astetta.
Kyseisten huoneitten lämpötila on noin 22 astetta.
Toki kunhan pakkaset tulee niin nähdään mihin se pystyy, toki eihän sillä lämmitetä koko torppaa, eli halkoja “kehiin” .
Mutta “pieni” apuhan siitä on.
Kirjoittelen parempia kokemuksiani kyseisestä laiteesta, kunhan aika rintää ja pakkanen kiristyy.
Niin laite sijaitsee Kymenläänissä ja maksoi asennettuna 1800 euroa
Upi
onneksi olkoon. Viestitä meille kokemuksiasi, kiva seurata.
Olen minäkin hankkimassa ilp pumpun, mutta mikä on merkki en tiedä vielä.
Toivottavasti muutkin lähettelevät kokemuksiaan sivulle.