Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Mitä mahtaa tarkoitta Toshiba Daiseikain ohjekirjassa mainittu mahdollisuus muuttaa kaukosäädin A tai B asetuksille.
JH:
Lue täältä kohta numero 7:
http://www.lampopumput.info/foorumi/viewtopic.php?t=5
Laitan linkin mistä voipi tiirailla Sanyo:n ilma-vesipumppua. Klikkaa sivulta aiheenmukaista linkkiä. Siitä en tiedä onko toimiva laite…
http://www.kolumbus.fi/paavokataikko.oy/
Vuosi sitten syksyllä(04) teimme taloomme 52neliön laajennuksen,samalla asennettiin panan 9mallin inventteri ilp. Laajennus sisälsi keittiön/sauna/pesutilat lattialämmityksellä+yläkerrran makuuhuoneen.Nyt asumispinta-ala n.135. Olohuoneen takan lämmitys+ilp+lattialämmitykset uusissa tiloissa ovat riittäneet pitämään talon lämpimänä.Sähkölasku vuoden jälkeen laski hieman vaikka saneerauksessa tuli lisä kulutusta saunan/suihkun+isomman vesivaraajan käytöstä johtuen(pihasauna on edelleenkin kesäisin käytössä).Kesähelteilläkin (liianlyhyet)pana jaksoi ´röhkiä`helpotusta.Kylmäaineputkea jouduttiin vetämään uuden rakenteen peittoon 10,5m,sisäkondenssivedet suoraan viemäriin.Asennuksen teki eräs tuttu joka työkseen asentaa mm mitsun pumppja.Hintaa koko hommalle tuli 990+170=1160egeä.Tyytyväinen olen ollut.suosittelen merkistä ei varmaan niin väliä kait ne kaikki hyviä on.
No niin, ensimmäinen viikko takana ilmapumpun asennuksesta ja käyttö kokemuksesta.
Aikani kun olen opetellut ja räpeltänyt käyttämään kyseistä laitetta ja hyödyntämään sen ominaisuuksia.
Olen enemmän kuin tyytyväinen kyseiseen laiteeseen.
Sen olen huomannut säädöissäni, että yöksi puhallus manuaalille tasolle “2”:ksi ja lämpöaste 23 c, alue maun mukaan.
Päiväksi puhallus automaatti ja lämpötila 22 c.
Kokemus, aamulla erittäin miellyttävä herätä kun on tasaisenlämmin, ei kuuma ja päivällä samoin tasaista.
Laite ei pidä turhaa meteliä !!!
Ja jos ajatelaan sitä melua niin tuskin erottuu tietokoneen äänestä.
Nämä säädöt olen kokemuksellani todennut hyväksi, mutta jokainen kokeilee varmaan omia ;-) ja eri merkkeihin soveltaen.
Mitä täältä foorumista olen lukenut ja ymmärtänyt että hiljaisuus olisi kaiken A ja O, niin ainakin Mitsu täytää sen.
Tämä ei ollut mainos, vaan oma kokemukseni kyseisestä laiteesta.
Ai niin sen verran vielä laiteen valinasta, että hankin astetta isomman mitä asentaja suositteli, siis tehoiltaan.
Koska sen ole huomannut aikojen saatossa, että halvalla ei hyvää saa.
Voiko tuhon Mitsubishin (4-5kk) onnellisena omistajana muuta sanoa. En voi sanoa kokemuksista mitään kaikki kokemukseni ovat odotetut. in Harva hankinta toimii näin hyvin aivan odotusten mukaisesti. Parempaa pumppua ei kai ole. Kaikki on toiminut kuin ohjekirjasta. Laite tuli siis täydellisenä liikkeestä ja myyjä sanoi ostohetkellä, että minun “tarvitsee vain jatkaa normaalia elämää ja laite asennetaan siinä samassa”. Jopa vaimoni joka yleensä moittii hankinnoistani on ollut hiljaa. Tyttäreni on kehunut sen hiustenkuivausominaisuuksia joka sinänsä oli täysin yllättävä ominaisuus. Tosin hän on ainoa joka on moittinut sen ominaisuuksia. Hän moitti paleltuvansa kesähelteillä. Muuten hän onkin ainoa joka perheessäni on ymmärtänyt oikein kehua hankintaani. No katsotaan kun sähkölasku halpenee niin muutkin ymmärtävät sen edut.
EKKU kiitos!!
Juurikin tuota systeemiä olen haikaillut, veikkaan että nykyöljylämmittäjän tulevaisuus alkaa hahmottua!
Valmis konsepti on nyt siis ainakin IVT:llä ja Sanyolla, muutkin merkit olisivat toivottuja kilpailuun!
Upi kirjoittaa:”Koska sen ole huomannut aikojen saatossa, että halvalla ei hyvää saa.”
Näin on. Jos haluaa sekä halvan että hyvän , joutuu monesti ostamaan molemmat : )
Tämä kolahtaa kyllä omaan nilkkaankin. Täytyy myöntää että näin olen useamman kerran tehnyt ja juuri tuossa järjestyksessä.
Nyt on hankinpäätös ilp:istä tullut “hallitukselta” ja enää suoritettava valinta Mitsun ja Toshiban väliltä. Nämä ovat mielessäni loppusuoralla.Tällä kertaa toivoisin ostavani heti sen hyvän.
Jossain www forumissa arvioitiin että ilp:ien markkinat olisivat “kuumentuneet” ja hinnat tulisivat laskemaan 20%. Arvelin että tälläistä en kuitenkaan jää odottelemaan koska se 20% tulee kuitenkin vuodessa minulle säästönä (toivottavasti).
Onhan ne hinnat varmaankin kuumentuneet (varsinkin asennus).
Toinen seikka, jota kannattaa ajatella on se, että pumput kehittyvät teknisesti. Siis se hyvä ja kallis, joka jokaisen köyhänkin on välttämättä saatava, voi olla lähivuosina vanhentunut ja huono.
Usein esimerkkinä mainitaan aikoinaan hyvä lämmityskattila, joka olisi pitänyt huonoutensa vuoksi uusia jo vuosia sitten. Mutta kun se oli hankittaessa niin hyvä ja kallis…
Tietokoneet ja digikamerat ovat tästä hyvä esimerkki.
Hei Ekku!
jos Mietit Mitsun Fa 25 ja Toshiba 10 Daiseikai välillä niin ota huomioon, Toshibassa on ionisaattori ( rentouttaa ja heräät “virkkuna” ), ilman sitä pumppu on vähän niinkuin “riisuttu” versio, melkein puolet suuremmat lämmitystehot pakkasella, Cop( uusi 10 Daiseikai 4,51 ( 5,0)) , valmistettu Japanissa, toimii -25 pakkasella. On tosin luultavasti kalliimpi.
Ilmeisesti Mitsu on hiljaisempi kun Toshiba 10 Daiseikai itse en voi pitää tosibaa yöllä kuin puhallin ykkösellä ja sekin tohisee turhan lujaa. Yöllä varsinkin pienempikin puhallus riittäisi, kaipaisinkin ainakin yhtä pienempää nopeutta. Epäilin aluksi että koneessa on jotain vikaa kun automaatilla se osaa kyllä puhaltaa huomattavasti hiljempaa kun FAN 1 asennossa. Kysyin asiaa asentajalta, tämä sanoi että automaatin ja manuaalisen valinnan nopeudet eivät vastaa toisiaan, eli niitä ei voi verrata keskenään. Jos automaattia käyttää yöllä on herätys varma kun laite innostuu puhaltamaan
Pekka kirjoittaa:
17.11.2005 klo 20:44
Hei Ekku!
jos Mietit Mitsun Fa 25 ja Toshiba 10 Daiseikai välillä niin ota huomioon, Toshibassa on ionisaattori ( rentouttaa ja heräät “virkkuna” ), ilman sitä pumppu on vähän niinkuin “riisuttu” versio, melkein puolet suuremmat lämmitystehot pakkasella, Cop( uusi 10 Daiseikai 4,51 ( 5,0)) , valmistettu Japanissa, toimii -25 pakkasella. On tosin luultavasti kalliimpi.
Kumpi on parempi se että on vähän tehokaanpi ja pitää kovaa ääntä, vai
se että on vähän tehotomaanpi ja on hiljainen.
Varmasti toi hiljaisuus vie voiton.
Mitsu 35
No RAS-10 on valittu, meni syteen tai saveen ( siis vaihtoehtona oli Mitsu FA-25).
Luulenpa että ainoa mikä voi kismittää valinnassa on äänekkyys ( jos sen äänekkääksi sitten mieltää, aika näyttää ). Jos RAS-10 rupeaa tuntumaan äänekkäältä niin olishan se Mitsu ehkä…
Luulen kyllä että olisi käynyt myös niin että jos olisin Mitsun valinnut ja tehot olisi ruvenneet hiipumaan niin haikailisin Toshiban perään.
Valintaan vaikutti hintakin. Toshiba on n.250 eur halvempi pääkaupunkiseudulla. Ainahan voi spekuloida sillä että tuo 250 euroakin voi tuntua jälkikäteen pieneltä summalta jos valinta jää kalvamaan. Molemmista tarjoukset asettuivat asennettuna 2000-2200eur mutta työn osuus kääntää Toshiban hyväksi lopullisessa summauksessa.
FA-35:sen hintaa en edes lähtenyt kyselemään.
En tiedä, korjatkaa jos olen väärässä mutta olen mielessäni kuvitellut esite ym. tietojen perusteella että RAS-10:n tehot vastaa FA-35:sta. ja FA-35:n on taas hiukan äänekkäänpi ( ja kalliimpi) FA-25:seen verrattuna. Joten pitäisikö RAS-10:iä ja FA-35:sta verrata keskenään eli ovatko “samalla viivalla”?
Muistaakseni noissa äänenvoimakkuuksissa ei ole juurikaan eroa. Taisi olla alle 5dB. Eurovent on niitä mittaillut ja lisäksi samat on uusimmassa Råd&Rönin testissä.
Toshiba on varmasti hyvä vaihtoehto ja testissäkin kärkikastia. Testin mukaan -15 asteessa on teho selvästi parempi kuin Mitsussa (25). Liikaa ei tosin kannata testejäkään tuijotella, mutta kylläpä ne suuntaa antavat.
Råd&Rön Testin linkki löytyy sivustomme linkit osiosta.
Hinnat tuntuvat vaihtelevan paljonkin paikkakunnittain. Meilläpäin Daisekai-10 ja Mitsu FA-35 olivat laitehinnaltaan samaa luokkaa. 25 ja 35 Mitsujen äänitaso on oikeastaan yhtä hiljainen. Testeissä on joillain puhallinnopeuksilla 1 db ero.
Minulla on FA-25 ja olen siihen hyvin tyytyväinen. Myös lämmitystehoon kovemmilla pakkasilla. Toivon, että sinäkin olet tyytyväinen Toshibaasi. Ja näiden lisäksihän on varmasti vielä muitakin hyviä pumppuja, joihin niiden omistajat voivat olla tyytyväisiä.
Eikku
Kumpikin olisivat olleet niin hyviä valintoja, ettei ainakaan kaduttamaan voi valinta johdattaa. Sait nyt siis ionisaattorin ja yllätys kylläkin, Toshiban halvemmalla kuin Mitsun. Yleensä se on toisinpäin joten oikean valinnan teit. (huomaa Mitsufanin kommentti). Ei noita kai ihan noin voi verrata mutta jos spekuloidaan niin kyllä voi. FA35 on 6 kw kone ja Daiseikai 5 kw. Itselläni on tuo FA35. Menetit nyt ainoastaan sensorin ja hajusuodattimen. Plasmasuodatinhan Toshibassa on. Sivusuuntauksen joudut tekemää käsin (älytön puute Toshibassa ja löytyy yleensä muiden valmistajien vanhoista malleista, poislukien Sanyo) mutta aika pieni puute. Jos Täällä olisi saanut Toshiban Mitsua halvemmalla niin olisin päätynyt Toshibaan kanssa. Äänekkyys lienee ainoa moite mutta käytä ykköstehoa niin ei silloin liikoja suhise. Tervetuloa onnellisten ilmalämpöpumpunomistajien joukkoon Eikku.
Oho lipsahti. Daiseikaihan on 6,2 kw.
Nonniin, Mitsu FA-25VA ilmestyi tänään seinälle. Honkoliinin asentaja oli nuori ja mukava heppu, joka teki työt nopeasti, ja jopa vielä siivosi kaikki jälkensäkin. Vähän reilu kolme tuntia meni.
Pumppu on hiljainen. Tässä menee moottoritie 100-200metrin päässä, ja siitä tulee sen verran ääntä, ettei ulkoyksikön ääntä kuule edes ulkona. Sisäyksikkö on hiljaisimmalla nopeudella niin hiljainen, ettei kuulu akvaarion pumppujen äänen yli.
Jännittävää tulee, että miten I-see anturi toimii, kun pumppu on toiseen huoneeseen johtavan oviaukon vieressä. Hyvällä säkällä se voi ehkä kuvitellakin, että huone jatkuu sinne suuntaan…
…jatkoa: onko muuten normaalia, että aika-ajoin laitteesta kuuluu muutaman sekunnin sellainen ääni, kuin perunakattila alkaa kiehua? Tuo sitten vaimenee sihinän saattelemana aika nopeasti. Luulisin että kompressori sammuttaa itsensä tuolloin.
Kaksi viikkoa nyt pähkäillyt eri ilp-vaihtoehtoja. Valinnan vaikeutta tuntuu olevan =).
Erityisesti minua kiinnostaa nämä ilmansuodatusominaisuudet, ovatko ne vain markkinointikikkoja vai todellisia eroja. Lapsellani on astma ja olen jo pelkästään senkin vuoksi harkinnut pumppua.
Meillä on kaksi kerroksinen talo ja pumppu on aateltu sijoittaa alakertaan. Yläkerrassa on jo erillinen ilmanpuhdistin mutta alakerran asumismukavuutta olisi mukava parantaa ilp:n avulla.
Mitä suosittelette? Itse olen pähkäillyt kolmen merkin kanssa: Toshiba, Fujitsu ja Mitsu. Onko pumppunne parantaneet mielestänne ilmanlaatua?
Paikalliset kylmäasentajat suosittelevat enimmäkseen Daikinia mutta jostain syystä en ole siihen ihastunut, hieman vanhanaikaiset suodatusominaisuudet. Väittävät että nämä suodattimet ovat vain markkinointikikkoja?!?