Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Excalibur!
Ei hätää ääni kuuluu kun kone sulattelee itseään. Olen myös ostanut koneen honkoliinista. Honkoliinista sain nopean palvelun kaikilla osaalueilla.
Hei Niko!
Toshibassa ja Mitsussa ” huippuilmansuodatus” plasmalla, Fujitsulla hyvä mutta ilman plasmaa. Toshibassa ja Fujitsussa ionisaattorit. minulle on kerrottu että auttaa “huomattavasti” allergia ja astma ongelmiin, ilman laatu parantuu selvästi. kommentoikaa muutkin niin saat varmuutta asiaan.
2 viikkoa on ollut Toshiban Daiseikai. Toiminut moitteettoman nöyrästi, lämpöä piisaa ja ääntä ei kuule. On ollut lämmityssäädöllä tuuletin auto-asennossa, lämpö +21 säädössä. Koti on 125 m2:n 2-kerroksinen rivitalo, sisäyksikkö on rapussa, puhallus koko ajan alas. Ulkoyksikkö mukavasti päädyllä näkymättömissä niin ei häiritse naapureitakaan, eipä silti paljon ääntä pidä.Täällä Vantaalla on ollut vasta hiukan pakkasia, joten todellisia kykyjä ei vielä sinänsä tiedä.
Mukavin juttu on kuitenkin ollut, että vaimon sitkeä yskä, joka aiheutuu työpaikan huonosta ilmanvaihdosta, on selvästi helpottanut, eli suodatus toimii todella hyvin. Aikaisemminkin yskiminen helpotti kotona, mutta hitaammin, vaati viikon kotonaolon, että oli poissa. Nyt 2 pv riittää! Olen tästä asiasta tosi onnellinen.
Meillä on lisäksi Ilmavan lto, josta laitoin esilämmityksen hyvin pienelle teholle ja iso varaava takka alakerrassa, jota aion hyödyntää kovilla pakkasilla. Suoran sähkölämmityksen patterit on laitettu joka huoneessa + 18 asteeseen, eivät ole patterit päällä käyneet.
Asennuksineen kone maksoi 2100 eur, joka tuntuu tämän palstan juttuja lukiessa hieman kalliilta, mutta toisaalta päätin, että haluan asiallisen laitteen ja asennuksen ja käyttöopastuksen. Kaikki nämä mielestäni toteutuivat.
Suuria säästöjä en odota saavani, sen sijaan asumismukavuuden tuntuvan lisäyksen, ja se tavoite tuntuu jo alkumetreillä toteutuvan.
Hei Pentti!
Toshiban UUSI Daiseikai on hiljainen ja ulkoyksikkö on yksi hiljaisimmista ellei hiljaisin( resonanssi). Kun puhutaan ILMALÄMPÖPUMPUSTA niin lämmitystehot pitäisi näytellä aika isoa tekijää ja lämmitystehot melkein puolet enemmän( uudella Daiseikailla) -15 C/ 3,0-3,2KW kun Mitsulla 1,7KW. Kun pistetään kaikki pakettiin: lämmitysteho, COP, säästöt lämmityskustannuksissa,ilmanpuhdistus, ionisaattori, hiljaisuus,i-sensor, laatu niin kyllä Toshiba vie voiton kirkkaasti, ei sille voi mitään. Eihän Mitsu huono pumppu ole vaan hyvä.
se koriseva ääni tulee siitä kun laite sulattaa ulkoyksikköä.kun menee reippaasti pakkasen puolelle niin tekee sitä harvemmin
K-Rauta Jyväskylässä, nähtävästi muillakin paikkakunnilla, tarjoaa Panasonic Invertter PE9 hintaan 599 €. Ovatkohan hinnat tippumassa vai onko k.o. mallissa jotakin ongelmia.
Ostin itsekin tuommoisen PE9DKE:n, Kiinassa tehty (Guangzhou Matsuhita Air-conditioner Co Ltd) ja vähän riisuttu mallihan se on, selittänee hintaa. Odottelee tuossa osin jo asennettuna kylmäkonemiestä. Aika näyttää miten toimii ja kestää.
Hei Pekka mistä sait uusimman toshiban arvot.Nuohan ovat todella hyviä,mutta onko totta??
askolle (ja muillekin). Anteeksi kirjoituksen sävy ;)
Kannattaisi ehkä välistä käydä tsekkaan esim. tuolla http://www.lampopumput.info sivuilla. Sinne on kerätty kattava valikoima linkkejä maahantuojien sivuille, sekä lisäksi USEAN eri ilmalämpöpumpputestin linkit. Sieltä selviää myös Toshiban COP ja antoteho +7 – -15 asteessa.
Testit siis löytyy, kun menee http://www.lampopumput.info -> klikkaa linkit -osioon -> siellä on otsikon alla eri testejä, uusin on Råd&Rön:in tekemä.
Lisäksi sivuilla on lämpöpumppuopas ja foorumilla mm. kattava infopaketti Toshibasta. Lisäksi foorumilta löytyy linkit, joiden kautta löytyy huoltokäsikirja Panasoniceihin ja Toshiboihin.
Lisäksi foorumilla on lisää asiaa eri merkeistä jne.
Tässäpä tätä, kiitos!
Hei Asko!
Ei tarvitse uskoa mutta vinkiksi -7 pakkasessa uusi Daiseikai 10( 6,2kw) antaa 3,4kw vanhempi malli 0,4kw pienemmällä koneella( 5,8kw) antaa 3,0kw -7 ja -15C 2,8kw joten…, sitten kun testataan pohjoismaissa niin saadaan nähdä…
Hei pekka!Minun käsittääkseni tämän uusimman daisekain -7 asteen COp on huonompi kuin vanhemman jo testatun rod och rön testissä.
Hei Asko!
Pitäs olla sama uudessa( 2,3) -7C ja -15C, toista tietoa on myös että olisi korkeampi -15C (2,4), riippuuko testaustavasta vai mistä, en tiedä. Nähdään kun sen testaavat pohjoismaissa.
Osaako joku kertoa käyttökokemuksia PANASONIC:in CS-HE9DKE ilmalämpöpumpusta? Tässä vekottimessa COP on 5,22. Kauppoja ollaan juuri hieromassa. Pitäis olla uusin malli ja ehta JAPSI.
http://www.lampopumput.info foorumilta löytyy testitulos HE9-malliin…
Kartaani: Hienoa, että joku on viimein huomannut, että markkinoillahan on tuo tehopumppukin COP 5,22. Pumppu lienee hyötysuhteeltaan paras mutta ilman testiä voin sanoa vain “lienee”. Käydessäni (täällä Vaasassa) ilmalämpöpumppuliikkeessä katsomassa ihan vain uteliaisuudesta Toshibaa ja Sanyoa, oli myyjä juuri avaamassa kyseistä sisäyksikköä paketista. En osaa sanoa sen käyttökokemuksista mitään mutta ainakin laite oli kaunis. Jopa kauniinpi kuin Mitsubishi mutta silmäni lienee jo tottunut siihen kun minulla on se. Myös myyjä oli sitä mieltä, että kyseessä on heidän kaunein laite. Kansi aukeaa tyylikkäästi (kuten Mitsubishissä) sillälailla raolleen ja ottaa ilman syntyneestä tilasta. Ionisaattorilla varustettu. Ei plasmasuodatinta, aito japanilainen, tottelee sivusuuntausta kaukosäätimellä. Aivan sama hinta kuin Toshiba Daiseikailla. 6,5kw. Siinä tiedot mitä muistan.
heikki kirjoittaa:
21.11.2005 klo 10:06
http://www.lampopumput.info foorumilta löytyy testitulos HE9-malliin…
Jore kyselee: On varmaankin omaa noloutta mutten löydä tuolta sivulta testitulosta HE9-malliin. Voitko linkittää tarkemmin heikki?
Kiva lukea JORE:n kommentit CS-HE9DKE pumpusta.
Mutta asiasta toiseen. Tuo masiinahan ottaa virtaa 3,5 ampeeria. Pitääkö laite olla “oman” kymmenampeerisen sulakkeen takana, vai voiko tuossa “piirissä/ryhmässä” olla muitakin laitteita (esim tietokone tms.)? Vai vaatiiko tuo masiina jotain toista sulakekokoa?
IHAN PIHALLA!! Eikös toi COP pitäis katsoa millä laitteella se on korkein alhaisissa lämpötiloissa jolloin eniten tarvitaan lämmitysenergiaa? Mitä hyötyä siitä on jos COP on vaikka 100 niinä kahtena päivänä suomen suvessa kun jäähdytystä tarvitaan. Mitäs noi kun ulkoyksiköstä puuttuu sulatussysteemit sehän vetää jäihin ekalla pakkasella… kuten kävi tuttavan ultimaten? Johan erillinen sulatussysteemi haukkaa saadut säästöt? Kylmäaine hommat lienee luvanvaraisia? Joku tossa mättää …. Miksi toinen maksaa mersusta kun ladassakin on neljä pyörää, ratti ja moottori ja paljon halvemmalla?
Tsekatkaas uudestaan Daiseikain RAS-10 esitettä! Maahantuoja on muuttanut toimintalämpötilan -15 asteeseen asti ja lämmitystehot on vähentyneet. Eli RAS-10:n etumatka on pienentynyt…
Aika harhaanjohtavaa että tiedot ovat olleet näin kauan “paremmat”.
http://www.toshibafinland.com/files/daiseikai_uusi.pdf
Olen mielenkiinnolla lukenut tätä palstaa Ilmalämpöpumpuista. Itse olen aikeissa hankkia pumpun myös. Olen ajatellut panan uusinta mallia, joka tulee vuoden 2006 alussa. Tämän vuoden mallin olisin saanut 700e :lla.