Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Onneksi olkoon jeppe.

    Oli edullinen hankinta, toivottavasti toimii hyvin.

    Kirjoittelehan kokemuksistasi sivulle.

    Itse olen vielä mietinnällä laitteen hankinnassa.

  2. Putkien pituus pitäisi olla kuulema vähintään 3 metriä, mahtoiko asenneus mennä oikein?

  3. Tiedän kyllä että putkien pituus pitäisi olla 3-15 metriä, nyt se on noin 2 metriä. Pituudella on tietääkseni merkitystä vain jäähdytyskäytössä, minun tapauksessani sitä ei tarvita.
    Talossani ei vielä kertaakaan ole ollut liian kuuma, on niin varjoinen paikka kesällä kun on lehdet puissa ;-)

  4. MH:lle Panan uusi pumppu on mallityypiltään E9EKEB. Se on tehty nimenomaan pohjoi-Euroopan ilmastoon, elikkä on niinsanottu nordic-sarjan pumppu. Ulkoyksikkö on jo tehtaalla varustettu talvikäyttöä varten. Hinta liikkuu n. 1100-1200e tietämillä. Itse aion tilata kyseisen mallin “pörräämään” seinälle ensi vuonna. Maahantuojalle kyseisiä laitteita tuleen noin 2 viikon kuluttua. Näin muuten pumpun Tampereella ostopäivillä viikonloppuna. Ihan siisti peli.

  5. Jepelle.
    Pana kuluttaa aika paljon. Näillä keleillä pitäisi päästä n. kuudella kwh:lla vuorokaudessa. Sijainti Pohjois-Karjala.

  6. Olen sama mieltä, pitäisi päästä n. kuudella kwh:lla……..

  7. PE-pana on kiina invertteri jossa hyötysuhde lämmityksessä on huonomipi kuin E-panassa.

  8. Täällä Pohjois-Pohjanmaalla on pumppu imaissut tänä syksynäkin jopa 20kWh/vrk lukemia (-6 asteen pakkasella). Kulutushan riippuu paljon sääolosuhteista ja ennen kaikkea talon koosta ja eristyksestä.

  9. PE-pana on ihan hyvä laite. 6 kwh tai 14 kwh/vuorokaudessa. Ei paljon väliä. Hintaero vuorokaudessa n. 65 s. Tuolla hinnalla saa n. yhden litran öljyä.

  10. Joo, mutta löytyykö mistään ilma/vesi yksikkö joka voitaan liittää suoraan
    toimivaan ja hyväkuntoiseeen OKT öljylämpökattilaan.
    Ei tunnut mistäään löytyvän Suomessa. Siis ei mitään rinnallekytkettävää
    ‘uutta’ systeemiä nykyisen yhteyteen (kallis!).

    Näitä asiakkaita löytyy varmasti – ja paljon !

  11. Löytyyhän niitä ilma/vesi-juttuja.
    Muistaakseni Nila ja Sanyo. Hintaa vain on runsaanlaisesti, ainakin 5000 euroa.

  12. Poselle
    Tietääkseni ensivuoden puolella on tulossa tähän apuja.

  13. Jeppe. Minun tietääkseni putkien pituudella on nimenomaan merkitystä lämmityskäytössä. Kun putkien mitta on liian lyhyt (alle 3m) on kylmäainetta liikaa. Käytännössä sen huomaa siten, että laite käy liian kylmänä ja sulattelee itseään yhtenään. Koska laite sulattaa itseään yhtenään niin sen hyötysuhde pienenee. (pienemmän hyötysuhteen pumppuja saa jo muutenkin halvemmalla). Sitten alkaa ihmetys, että miksei lämpöpumppu tuokaan toivottua säästöä. Tosiasiassa sen on mahdoton sitä enää toteuttaa. Sitten haukutaan pumppua huonoksi vaikka vika oli, sanonko missä?

  14. Jeppe.

    Panalla pitäisi tosiaan päästä näillä keleillä 6 kwh/vrk. Kelit ovat tietty eri paikassa erilaiset mutta tuplakulutuksesi kielii siitä, (aivan luonnollinen asia kun rikotaan valmistajan antamat rajat ja putkipituuksia lyhennellään) että kylmäaine ei pääse höyrystymään ulkoyksikössäsi sen takia, että sitä yksinkertaisesti on liikaa. Kylmäaineen pitää päästä höyrystymään ulkoyksikössä jotta se voisi lämmetä mahdollisimman tehokkaasti. Kylmäaineesi jää ilmeisesti osittain nestemäiseksi eikä silloin sido lämpöä itseensä. Käytännössä se kyllä vielä lämmittää mutta sähkölaskusi on huomattavasti suurempi kuin mitä se olisi oikein käytettynä. Tässä mielestäni hyvä esimerkki siitä mitä tapahtuu kun putkivedosta ilman mitään kummempaa päätetään “Tiedän kyllä että putkien pituus pitäisi olla 3-15 metriä, nyt se on noin 2 metriä. Pituudella on tietääkseni merkitystä vain jäähdytyskäytössä, minun tapauksessani sitä ei tarvita”. http://www.saunalahti.fi/airoil/kulutus.html Tapaus on mielestäni aivan luonnollinen joskaan juuri tässä esimerkissä en tiedä mikä virhe kyseessä on tehty. Tosiasia on, että et ole antanut pumpullesi mitään mahdollisuutta toimia valmistajan ilmoittamalla hyötysuhteella. Jos huonosti käy niin ainoa hyöty mitä laitteellasi saat on kiertävä ilma ja lämpöä samaan hintaan kuin sähköpatterillakin. Kerrothan laitteesi sähkönkulutuksesta. Ilmalämpöpumppu kuluttaa keskimäärin 1,6 kwh täysillä, eli onneksesi voit maksimissaan saada kulumaan 38,4 kwh/vrk jos laite kävisi koko ajan täysillä. (mahdoton tilanne sulatusjaksojen vuoksi).

  15. Toshiba esittelypäivät Vaasassa pe-la (2-3.12). Paikalla Tuomas Talvo Carrier Oy:stä. Paikka Kyrönmaan Kylmälaitehuolto Kauppapuistikko 38. http://www.jemimar.fi

  16. JORE
    Onko tuo varmaa tietoa,että jos kylmäainetta on liikaa kuurottuu ulkoyksikkö helpommin.Olen ymmärtänyt,että jos kylmäainetta on liian vähän niin kuurottuu helpommin.

  17. Ohhoh ja vielä täällä Vaasassa. Työpaikkani on kävelymatkan päässä joten pakkohan siellä on kahvilla käydä katsomassa sitä Toshibaa. Varmaan saa pullaakin.
    Asko, kyllä se on varmaa tietoa jos valmistaja ilmoittaa tietyt rajat niin niiden muuttaminen aiheuttaa varmasti jotain. Lyhentäminen huurruttaa jo kesäkelillä ja pidentäminen…niin mitä tekeekään. Ei varmasti hyvää. Asia kuin asia niin valmistajan ohejeiden noudattamatta jättämin aiheuttaa varmasti jotain eitoivottua.

  18. TOSHIBA toimii (3m????????????).
    Kysy vaikka Tuomakselta.

  19. Nyt on tuo PE9 puhallellut ensimmäisen täyden vuorokauden noin nollakelissä ja kulutus on ollut 4,89 kWh. Aika harvakseltaan on käynyt johtuen aluksi pienestä lämpötilan pyynnöstä (20 astetta) ja pattereita on ollut vielä päällä jonkin verran. Nyt on lämpötila pyyntö nostettu 21 asteeseen ja pattereiden termostaatteja ruuvattu pienemmälle. Putkien pituus on noin 4 metriä, jos sillä on merkitystä. Lämmitettävä alakin on vain noin 50 neliötä ja kyseessä hirsitalo(6 tuumaa) lautavuorauksella ja sisähaltekseilla ilman lisäeristyksiä.
    Kulutusmittari ilmoittaa suurimmaksi käytetyksi tehoksi 651 wattia(noin puoliteho) ja taukojen aikana näkyy kuluttavan 52 wattia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *