Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Joke. Toshiba Daiseikai lienee paras markkinoilla oleva ilmalämpöpumppu. Kävin Vaasassa Toshiba ilmalämpöpumppupäivillä tutustumassa laitteeseen. Maahantuoja Tuomas Talvo tarjosi pullakahvit ja esitteli laitteen.

    jklaukka. Kerrothan jatkossa lisää nimenomaan sähkönkulutuksesta ja toimivuudesta koska laitteesi tuntuu olevan optimaalisesti oikein asennettu ja suunniteltu.

    Muut. Olen edelleen sitä mieltä, että Mitsubishi on kuitenkin paras pumppu mutta ostohetkellä minulla ei ollut mitään tietoa Toshiba Daiseikaista. Se ei silloin mitenkään kiinnostanut. Mallit ja laitteet uudistuvat koko ajan. Jos nyt saisin valita niin se olisi varmaan tuo Toshiba Daiseikai. Olen köyhä ja ajattelen säästöä ensisijassa jota tuo Toshiba taitaa parhaiten tehdä.

  2. Paljon on juttua siitä kuinka paljon ilmalämpöpummpu on kuluttanut sähköä ajassa X.

    Mitä laitteen sähkönkulutuksella on todellisuudessa tekemistä ilmalämpöpumpun tuottamalle lämpömäärälle, kun laitteet, tilat, ulko/sisälämpötilat ovat erilaisia ??

    Eikö tuota sähkönkulutusta pitäisi verrata samojen olosuhteiden lämmitykseen käytettävään sähkö, polttoöljy, klapi yms. määrään ennenkuin siitä oikein mitään saa irti.

  3. Omaan aikaisempaan kulutukseen yritän verrata, kunhan saan enemmän vertailutietoa kerättyä ja säädöt kohdalleen. Suorassa sähkölämmitystalossa se on helpompaa kuin muissa lämmitysmuodoissa. Tietenkin kokonaiskulutuksessa pitää huomioida autonlämmityksen, sähkösaunan, lattialämmityksen, kodinkoneiden, valaistuksen osuudet, joita ei voi korvata ILP:llä tuotetulla lämmöllä.

  4. Miksi näin vaikeata tämä ostaminen. Ostanko Mitsubishin FA 25 vai IVT Nordic Inverter jälkimmäinen on kuulema ainoa joka todellakin toimii kylmissä oloissa eikä jäädy umpeen. Ei tunnu täälläkään paljon olevan kyseisestä laitteesta juttelua. Astman takia pitäisi olla hyvät suodattimet ja kuulema IVT:eessä on nekin viimesen päälle. Silti joku houkuttelee tohon Mitsuun. Voiko joko ratkaista tämän valinnan minun puolesta :)

  5. -petteri-: Eikö paikkakunnallasi myydä Toshibaa? Näin ongelmasi olisi kerralla ratkaistu. Mutta jos näin on niin ratkaisen ongelman puolestasi. Se on silloin tietenkin Mitsubishi. Itselläni on sellainen ja hyvä on ollut. Sähköpattereita ei vielä kertaakaan ole tarvinnut kytkeä päälle. Laite hankittiin kesän kuumimpaan aikaan. Näin helposti ongelmasi ratkesi. Nyt vain soitto myyjäliikkeeseen.

  6. Lautavuoratulla hirsiseinällä ulkoyksikön ääni resonoi tietyllä kierrosluvulla ja kokeilin erillistä asennuspukkia. Näköjään kannattaa tällaisessa tapauksessa suosiolla asentaa pukille irti seinästä. Tuo seinärakenne näyttää toimivan ikäänkuin kaikukoppana.

  7. Petteri. Tutustu vähän testeihin niin huomaat että Toshiba toimii pakkasella ja vielä lämmittää hyvin, myös ilman puhdistus huippuluokkaa plasmalla, ionisaattori lisänä eikä jäädy. IVT pojilla oli ongelmia jäätymisen kanssa ja nyt lisäävät, ainakin jotkut edustajat vielä kaapelin ulkoyksikön pohjalle. Jos paikkakunnallasi ei ole Toshiba edustusta niin ota Mitsun fa 35 koska sillä on melko samat lämmitystehot -15 IVT kanssa ja omaa hyvän ilmanpuhdistuksen.

  8. Luin yhdeltä istumalta 1,5 vuoden viestit! Sunnuntaipäivä pulkassa ;) Kiitos hyvästä palstasta.
    Käydyissä keskusteluissa kommentit ovat keskittyneet luonnollisesti lähinnä ok-taloihin. Onko pumpuissa eroa, jos asennettava kohde onkin kesämökki (90 m2), jossa hatarahkot seinät (6″ hirsi), verrattuna ok-talo käyttöön? Peruslämpö (n 8 C) pitäisi mökillä saada pysymään yllä mahdollisimma edullisesti. Täydet lämmöt pidetään päällä viikonloppuisin.
    Ilmeisesti suurin osa pumpuista mielellään pukkaisi lämpimämpää ilmaa kuin 10-15C.

  9. Tiedä sitten johtuuko asennusvirheistä, vai mistä, mutta näyttää siltä, että nimenomaan IVT:ssä esiintyy näitä jäätymisongelmia. Jonkin verran myös Panasoniceissa, mutta toisaalta Panoja on asennettu paljon (eli ei välttämättä suhteellisesti paljon vikoja). Halpamyyntipumput on luku sinänsä.
    Minä pidän Mitsua Toshibaa parempana siinä, ettei sulatusjakson alussakaan kuulu häiritsevää ääntä. Tässä suhteessa monet Panasonicin mallitkin ovat hyviä.
    Merkkipumppujen ominaisuudet ovat aika lähellä toisiaan, joten valinta on aikalailla makuasia. Tärkeänä pidän, että asentava liike on luotettava ja mahdollisimman lähellä.

  10. Ei taida lämpöpumpusta olla mökin peruslämmön pitäjäksi. Muuten varmaan onnistuisi hyvinkin, mutta ainakin Panasonicissa on alin mahdollinen lämpötila 16 astetta. Ilmeisesti sama on muissakin pumpuissa, vai onko jollain varmaa tietoa, että alin lämpötila-asetus olisi pienempi?

  11. Nyt tuo PE9:n kulutus näytää olevan 10,84 kWh/vrk ja pakkanen on vaihdellut 4 – 12 asteen välillä, keskiarvo noin -7 astetta. COP-luvun pitäisi olla vielä päälle kakkosen eli reilun toisen mokoman olisi tuottanut “ilmaista” lämpöä. Talouden kokonaiskulutus on samalta ajalta 44 kwh, jossa mukana auton lämmitystä, käyttöveden lämmitystä, valaistusta, lattialämmitystä, kodinkoneita ja vielä neljä lämmityspatteriakin. Kokonaiskulutuson suurin piirtein sama kuin nollakelillä ilman ILP:iä. Nuukailemalla, mukavuudesta tinkien voisi ILP:n osuutta vielä lisätä kytkemällä perimmäisten huoneiden sähköpattereita pois päältä.

  12. Onko kukaan tsekannut noita Sanyon Cop lukuja 93 4,2 ja 123 4,6 ( esite)kun musta ne ei pidä paikkaansa vaan saan jotain 3,6?

  13. Toshiba Daiseikai ja sen matalin lämpötila ?
    Eli olen ainakin vahvasti harkitsemassa kysiestä laitetta, mutta en löydä mistään mikä on alin lämpötila mitä siihen voi ohjelmoida. Tämä tulisi mökille missä sen pitäisi pitää peruslämpöä yllä aina muutamia päiviä viikossa. Jos jollain on jo kyseinen laatutuete :) niin olisin kiinnostunut kuulemaan asiasta.

  14. Muistan katselleeni noita lämpötiloja ja jos oikein muistan niin Toshibassa se oli yllättävän korkea eli 17 astetta. (vaikuttaa melko vastuuntuntoiselta valmistajan taholta. Tuossa edella tuli juttua, että Sanyon http://www.ilmalampopumput.fi/ilmalampopumppu_sanyo.htm saisi +12 asteeseen. Tahtoo vaan taas käydä niin, että kun suosituksia muutellaan niin säästetään väärässä paikassa. Asuntoja ei suositella kylmennettäväksi alle 16 astetta. Tiedän, että se on tapana kesäasunnoissa mutta niin vain on. Asuntojen rakenteet eivät tykkää hyvää jos niiden lämpötila lasketaan alle 16. Nyt ilmalämpöpumpulla voidaan pitää korkeampaa lämpötilaa samaan hintaan kuin perinteisesti matalampaa. Kannattaa siis hyödyntää tuo seikka.

  15. Pekka. Kyselit noista Sanyon Copeista. Itsellä Sanyon 93, tosin Argon merkillä, muuten sama kone. Olen seuraillut ILPin toimintaa melko tarkkaankin. Olen laskenut tästä lämpötehoja ja COP-kerrointa. Laskennassa käyttänyt esitteen ilmoittamaa ilmamäärää, puhallus manuaalilla. Tehomittaus verkosta, lämpötilamittaus kiinteästi ulostuloaukosta ja toinen lämpötila sisäyksikön vierestä. Olen päässyt reilusti yli testien COP-kerrointen. Ilmeisesti testien COP pitkästä ajosta, jolloin sulatusjaksot mukana.
    Itsellä merkin valinnassa oli sulatus oleellinen, tässä yksi tunnettu merkki tipahti heti pois ja näkyy olevan foorumien mukaan paljon muutakin huonoa kuin tiukka sulatustahti. Argolla sulatus harvoin eikä kennon jäätymisestä ole ollut mitään tietoa. Ja tässä sitten muutama Cop-arvo:
    Ulkolämpö 6.9 ja Cop 5.58, ul 4.5 ja Cop 5.1, ul -5.6 ja Cop 4.06, ul 0 ja Cop 4.45, ul -1 ja Cop 4.25.
    Asunto vanha 1.5-kerroksinen, lämmitettävä ala noin 80 m2 ja saunasiipi reilut 20 neliötä. Saunasiivessä lattialämmitys päällä ja takkaa lämmitetty lähes päivittäin.
    Invertteri pääsi “säätöön” vasta noin -7 asteessa, lämpöisemmällä kelillä ulkoyksikkö pysähtyi kokonaan. ILP asennettu kesäkuussa ja toiminut kiitettävästi.

  16. Nuo omatekoiset COP-laskelmat ovat vain suuntaa antavia. Ongelmana on puhalluksen määrä, joka vaihtelee eri “merkkien” välillä, vaikka kone on sama.

    En tiedä onko puhallus mitattu ulostulosta vaiko sisäänmenosta (vaiko vierestä). Käytetäänkö ilman tiheytenä ja ominaislämpönä (virheellisesti!) ns. NTP-arvoja vaiko todellisia? Ja kuten totesit, ovatko sulatukset mukana.

    COP-arvot ja muut kehumiset mainostajilla ovat suurinpiirtein samaa tasoa kuin kehumiset ostos-TV:n laihdutusväline mainoksissa.

  17. Jorma- kummallisesti Sanyo93 antoi virallisessa testissä +2C Copiksi 2,4 ja -7 C Copiksi 2,0 ja sulla on melkein 2 kertaa paremmat arvot. Maahantuoja/tehdas lupaa +7C Copiksi 3,63 joka menisi testien kanssa yhteen. Huimiin Copeihin olet päässyt Argolla kun muistaakseni tehdas lupaa Argolle +7C jotain 3,5 Copiksi.

  18. Pekka ja Teukka. Kyselin maahantuojalta ilmamäärästä, johon en kuitenkaan saanut minkäänlaista vastausta. Epäilys on, että ilmamäärä ei pidä paikkaansa lämmitystoiminnolla. Karkeasti kokeiltuna tuntuisi samalle kuin pelkällä tuuletuksella. Copit laskin minimimäärän mukaan. Lämmityksellä keski ja maksimiarvo ei säädy samalla tavoin kuin tuuletuksella. Ilman lämmitystehon laskennassa ilman tiheys ja lämpökapasiteetti vaikuttaa minimaalisesti, sen sijaan ilmamäärä ja lämpötilaero määräävät. Kun tulee vapaata aikaa, teen vielä vertailun tuuletuksen ja lämmityksen ilmamääristä.
    Yhteenvetona voisin sanoa omasta kokemuksesta ja paljon ILP-foorumeita selanneena, että ns. merkkituotteet ovat todella mainioita vehkeitä.
    Epäilevät “tuomaat” näkyisi useimmin löytyvän “ilpittömistä” ihmisistä ja
    joistakin “halpapumpun” ostajista.
    Itsellä oli usko kova laajan tietohankinnan jälkeen ja nyt pumppu jauhaa nätisti lämpöä ja säästöä. Jos vielä kestävyyttä löytyy….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *