Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. lämpöpumppua hankkiessa kannattaa ottaa yhteyttä ammattiasentajaan joka neuvoo sopivan kokoisen pumpun, sekä parhaat paikat sisä, että ulkoyksikölle. samalla keralla suunnitellaan putkivedot ja tippivesi putket. asennuksen hinta on myös hyvä sopia silloin.

  2. Kannattaa tosiaan asentajan kanssa miettiä tarkkaan vaihtoehdot etukäteen, sillä asennettua pumppua on hankala enää siirtää tai vaihtaa. Tietenkin tietyn merkin asentaja saattaa vetää kotiinpäin ja myös oikoa asennuksessa varsinkin, jos on etukäteen sovittu urakkahinta. Eli laittaa edustamansa pumpun helpoimpaan paikkaan.

  3. Pepe. Kyllä,tai ainakin enemmän kohdallaan kuin vastaavissa “merkkikoneissa”. On tässä nähty laatulaitteidenkin jäätyvän kanattamattomasti korjattavaan kuntoon. Puolueetonta tietoa on vaikea ellei mahdoton saada,ehkä käyttäjiltä,se äänekäs ryhmä mikä mottaa halpapumput,tuntuu kiivaudesta päätellen että olisi omia etuja ajettavana.

  4. Taitaa olla tuo merkkihomma vähän niinkuin tuolla autopuolella että MERSU on paras. Itse laittelin tuommoisen YORK merkkisen pumpun ja se toimii vielä 18 asteen pakkasella työnsi vielä 18 astetta tohon tupaan mikä on melko iso ja kaikki patterit kiinni. Yläkerrassa toinen yksikkö mitä ei voi pitää päällä on tarkoitettu kesäaikaiseen makuuhuoneen jäähdytykseen.

  5. Miksi asentaja ilmoitti että ei asenna pumppua jos on “ulti”, mutta asentaa jos on “keskinen”. Kyseessähän on sama kiina-pumppu, vaikka eri nimellä.

  6. 85-vuonna rakennettu 2-kerroksinen ok-talo.Asennettu sanyon 93 invertteri joulukuun alussa.Lämmitysjärjestelmä varaava sähkälämmitys.(2000 l säiliö lämmitys yösähköllä).Pumppu asennettu portaikkoon eli puhaltaa ylös ja alas.Onko kellään vastaava tapausta.Tällä hetkellä päiväsähköä vaan mennyt paljon enenmän ku ennen.Hätäinenkö?

  7. Juhani Hokkanen: Mihin vertaat? Oliko edelliseen joulukuuhun? Mulla sama kone ja toimii kiitettävästi. Mulla kulutusmittarin takana ja hyvin menee. Mulla suora sähkö, päivä vähän noussut, yö laskenut, vetää tasaiseen sähköä.
    Ja se mihin vertaat, joulukuu on kova kuukausi jo kinkkujen, pipareittein, saunomisten ym. takia. Eepä hättäillä.

  8. juhani hokkanen
    Oikein käytettynä pumppusi todella tuottaa hyötyä. Tunnen joren ja tiedän että jore tekee kaikkia omia tutkimuksiaan, joten kysy jorelta. Jore toki aina korostaa omaa mitsuaan, mutta tietää paljon muistakin pumpuista. Sanyo nordic malli on ainakin pumppujen parhaasta päästä. Jos pumppusi numeron (93) jälkeisen kirjainyhdistelmän viimeinen kirjain on N, niin pumppusi on testivoittaja. Kysy ammattitaitoiselta asentajaltasi missä suhteessa pumppusi lämpötila-asetus pitää olla muun lämmitysjärjestelmäsi kanssa.

  9. Ohoh. Kiitos luottamuksesta ss-mies. Juhani Hokkaselle voin vain todeta kuten ss-mies sanoi, että oikein käytettynä pumppu tuottaa hyötyä. Koska sitä ei näytä tulleen, on syytä tarkastella laajemmin missä vika voisi olla. Heti tulee mieleen, koska se puhaltaa molempiin kerroksiin, niin, että onko toinen kerros otettu lämmityskäyttöön vasta pumpun jälkeen? Onko pumppu ollut varmasti koko ajan käytössä vai vain kylmänä aikana? Onko kuluneen vuoden lämpötila ollut paljon erilainen?
    Teitkö asunnossasi rakenteellisia muutoksia tai ilmanvaihdossa? Onko pumpussa jokin vika? Toimiiko yösähkösysteemi? Onko henkilömäärä sama? (yksi “himosuihkuttaja” saa yllättävän määrän (tosin yösähköenergiaa) kulumaan. Hankitko uuden nelivetokaupunkimaasturin ja siihen tehokkaan sisätilanlämmittimen ja lämmität surutta joka päivä tai onko sen ajastin mennyt epäkuntoon? Et kerro takasta mitään mutta onko sellainen ja onko pumpun tultua takka saanut levätä? Käytitkö jo ennen pumppua lämmitysjärjestelmääsi niin järkevästi, ettei pumpulla enää ole mahdollisuutta sitä parantaa? (esim takalla yli 80%)Jos viimeinen kohta osui kohdalleen, ei pumpusta valitettavasti ole säästöhyötyä kuin 10% joka voi hyvinkin upota vaikkapa parin asteen lämpotilan nostoon. Teitkö lisärakenuksen ja lämmitit sitä surutta päivin ja öin? Tässä vaihtoehtoja jotka voivat vaikuttaa siten, että pumppusi voi olla vaikka täysin kunnossakin mutta säästö jää saamatta. Jos pumpussasi on N-kirjain viimeisenä ja se on kunnossa niin silloin vikaa on on syytä katsoa noista muista vaihtoehdoista koska pumppu on ohjelmoitu siten, ettei sillä ole mahdollisuutta tehdä lämpöä ilman hyötysuhdetta, koska se yksinkertaisesti sammuu kun hyötysuhde lakkaa. Kun tällaisia asioita penkoo niin aina vika jostain löytyy. Annoin nyt vaihtoehtoja mistä sitä aluksi kannattaa katsoa unohtamatta, että pumppu kannattaa tarkistaa ainakin mittaamalla ulostuleva lämpötila. Joku varmaan tietää mikä sen pitää olla missäkin lämpötilassa.

  10. Juhani Hokkanen.

    Vielä vähän vinkkiä tuohon mihin ss-mies viittasi. Eli onhan muu lämmitysjärjestelmäsi ollut kiinni tai korkeintaan säädetty 18 asteeseen tai ainakin 5 astetta alemmaksi kuin lämpöpumpun. Jos ei ole, niin et ole antanut ilmalämpöpumpullesi sen tarvitsemaa “ilmatilaa” ja hyöty jäänyt osittain saamatta. Itselläni on muut lämpöpatterit säädetty 15 asteelle ja lämpöpumppu 25 asteelle. Tämä siksi, että jos tulee yllättävä pakkanen niin kukaan ei palellu tai jos olemme poissa niin mikään ei jäädy. Silti lämpöpumppu pakotetaan tekemään suurin lämmitystyö. Sitten kun joku valittaa kylmää niin kytken iv kojeen jälkilämmityksen. Teho muistaakseni 1700W. Tällä toimenpiteellä lämmityskustannukset tuplaantuvat mutta ei enempää ja sillä on yleensä vedontunne loppunut. Sitten kun se ei enää auta niin nostan “valittajan” huoneen patteritermostaatin ensin 18 asteelle ja sitten 20 ja siitä aste kerrallaan kunnes “valitus” lakkaa. Tässä vaiheessa lämpöpumpun säästövaikuts kyseiseen huoneeseen lakkaa. Saatan kuitenkin kokeilla nostaa lämpöpumpun asteen vielä yhdellä pykäkällä eli 26 asteeseen ja pidän puhallustehon melko suurena. Näin on mielestäni taloudellisinta käyttää ilmalämpöpumppua ja pumpulle annetaan mahdollisuus tehdä mitä se osaa.

  11. Nälkä kasvaa syödessä panasonicin CS-HE9DKE olisi
    varmaan melko hyvä mutta on sillä hintaakin.

  12. Juhani Hokkanen

    Tuossa edellä Jore kirjoitti jo sen, mitä aioin itsekin kertoa. Eli onko ILP
    “työssä”. Jos Sulla on kulutusmittari, siitä helppo katsoa, missä mennään.
    Itse laitoin vielä sisä/ulkomittarin mukaan. Ulkoanturille porasin siipeen
    sopivan reiän ja laitoin anturin siihen. ILPin voi stopata, eikä piuhat jää vä-
    liin. Jos ei haittaa ulkonäössä, suosittelen. Näkee kertalaakista, että kone
    toimii oikein. Eli joku 300 W verkkoteho, ulostuloLT reilut 30, ulkolämpö
    vähän muuttaa. Ja siitä tehon noustessa LT nousee n. 50 asteeseen.

    Sitten tuli vielä mieleen. Sun sisäyksikkö portaikossa, ilmeisesti ylhäällä,
    kumpiko LT-säätö. Ehdottomasti kakelle.

    Ja Hyvää Uutta Vuotta kaikille

  13. Miksi mulla menee rivijako sekaisin? Koetan kirjoittaa siistin tähän ruuduk-
    koon, mutta? Kyllähän asia selviää, mutta ikävä lukea. Vanha ihminen ei
    kaikkea hokaa.. Antakaa vinkkiä, parannan tapani!

  14. Kiitokset kommenteista jorelle ja ss-miehelle.tarkennusta tähän taloon.Laite on sap-krv93eh ja ainakin luulin ostavani testivoittajan.Yläkerran patterit kaikki kiinni puhallusteho automatiikalla ja suuntaus automatiikalla .Lämpö säädetty säätimestä 21 astetta.Alakerrassa patterit auki koska olis muuten tullut kylmä.Alakerrassa takka joka päivittäin käytössä ennen pumppua ja nyt.Nykyään enemmän koska halusin maksimihyödyn pumpusta.Eikä ole vaihdettu autoja,eikä lämmitetä niitä enempää ku ennenkään.Vuosi sitten asensin LTO digit SE:n. Tällä hetkellä ennen sanyo oli sähkön kulutus vuodessa yö=25550 kw ja päivä 3500 kw.Nyt näkyy päivä kulutus nousseen tässä kuussa 500 kw sta 900 kw tiin ja yö sähkö ei tippunut ollenkaan. Hätäinenkö?

  15. Juhani Hokkanen

    Mulla täysin sama Sun koneen kanssa, tosin Argo-merkillä. Ei ole Nordic-versio, N:ssä jotain sulatussyklissä eroa ja oliko sulatusvastus vakiona. Ei
    murhetta, ei jäätymismurheita, toimii mainiosti.
    Mulla herää epäilys, ettei Sun ILP ei ole säädössä. Laita Puhallus-manuaali
    ja samoin suuntaus. Voit “haistella”, että puhallus suuntautuu sinne alaker-
    taan päin. Laita LT-ohjaus kakelle, pistä haluttu LT. Vaikka vähän nosta
    tuosta 21. Laita patterit pois päältä. Kaken mittausetäisyys n. 7 metriä,
    kuulet piippauksen joka säädön jälkeen. Kake pitää olla näköyhteydellä
    sisäyksikköön. Aseta tosiaan kaken LT-säätö korkeammalle kuin nykyinen huonelämpö ja nosta vaikka reilusti, näät hyvin äkkiä, että ILP lähtee säätöön. Kokeile vielä sisäyksiköltä, tuleeko lämmintä, jos tämä ei auta, saattaa olla vikaa..
    Olen kuulolla….

  16. Hei Juhani Hokkanen!

    Et kertonut miten iso talosi on ja onko hirsitalo vai mikä?

  17. Jatkoa edelliseen…

    Testivoittajasta puheenollen se on Toshiba vaikka miten katsotaan testejä. Hyvää uuttavuotta pinserin lukijoille, maahantuojille, jälleenmyyjille, asentajille ja tietysti Jorelle.

  18. ultimate jatkoa:
    ensiksi vastaukset kysymyksiin, jotka oli tehty:
    1) käyttöönottopöytäkirjaa en ole vielä täyttänyt. täytän varmaan itse ja allekirjoitan. jos tulee takuuongelmia niin saa sitten nähdä.
    2) suoritin ilmauksen mukana tulleen ohjeen mukaan: putket kiinni. sitten ulkoyksikön ilmaputken mutteria neljännes löysälle ja alaputkesta paine päälle. 6 sekunnin sihinän jälkeen mutteri kireelle. Tein tämän vain kokeeksi, aikeena pyytää asentaja hommiin. mutta kun alko toimiin niin annoin olla. säästyi noin 2-300 €
    3) tähän asti vekotin toiminut hyvin. 15 asteen pakkasella lykkää vielä hyvin lämpöä. silloin tosin taitaa syödä sen sähkönä mitä lämmittääkin.
    4) muita huomioita: koneen sulatus pelaa ihan ok, ei tarvi käsityötä. aika usein kyllä kostealla talvipakkasella.
    5) puhaltaa nyt keskellä olevaan huoneeseen. tarvii tähän 24 asteen asetuksen, jotta muissa pysyy 20 astetta. (alakerta 150m2, yläkerta samamutta reunoista matala. Jos ovet auki, ei muuta lämmitystä tarvi 10 asteen pakkasella. talo hyvineristetty hirsinen.
    6) ultimate firmasta ei vielä kommentteja, muuta kuin että vehje tuli niin kuin sovittiin.
    7) säästöt näkee vasta vuoden parin päästä, kun on pari verrattavaa talvea.

    Pepe, huomasin sun kysymyksen vasta nyt, lue ensin mun joulukuun alun teksti.

  19. Pekka,Pekka!!

    Näkyi tuo suurin uho hiipuvan tuolla lämpöpumput-palstalla, kun ekat Toshibat rykäs jäihin. Sitä ennen lähes kaikki tuntui hehkuttavan samaan
    merkkiin. Jostais syystä nuo kehut muutenkin tuntuu vähentyneen. Oiskohan siinä jotain perää, millä merkeillä ei murheita, ei tarvitse paljon
    kirjoitella!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *