Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Hei Jorma!
Voithan keksiä kaikenlaista mutta Toshiba on tällähetkellä YKKÖSPUMPPU ja ARGO sijalla 6 tai 7 mutta täytyy sanoa että maahantuoja suositteli Argoa ennen panaa mutta kuitenkin Mitsua ennen Argoa joten jotain voi päätellä siitä ja Argoa en ole nähnyt testeissä vielä ja voihan siellä menestyäkkin vaikka Cop on jotain 3,5. Mutta pääasia on että olet tyytyväinen Pumppuusi joka toimii -15 asti. Hyvää uuttavuotta!
Ja Pekalle vielä. Argohan on Sanyo 93 EH(ei N). Meillä molemmilla ON
hyvät pumput. Eikä lopu tähän -15. Ei tässä ole pakkasrajaa kuin N-malli,
potkua tuntuu riittävän. Ja nuo testit, olet varmaan katsonut… Ei tuo Sanyo ihan hännillä ollut…
Ei tässä ole mitään keksitty!!!!, vaan tosiasiat puhuu puolestaan.
Ja Hyvää Uutta Vuotta ja meillä on lämpöistä!
Pekalle. Tiilivuorattu puurunkoinen 120 neliöinen talo(lämmitettävät neliöt) ja pumppu asennettu porraskäytävän kattoonJormalle patterit on kiinni Yläkerrassa ja lämpö on riittänyt kohtuullisen hyvin -15 pakkaseen.Mutta se säästö?.Jos huonelämpötilan nostaa yli 22-23 asteen niin eikö se ole jo liian paljon.(kuiva ilma).Täytyy kuitenkin kokeille jorman ehdotusta.
Hei Juhani H!
Yleensä nää neliöt menee Toshiballa pienimmällä puhallusteholla vielä -20 asti, mutta ehdottamasti pidä manuaalisesti lämmitys päällä koko ajan talvella. Lämpö ei pitäisi hävitä tiilivuoratussa talossa niin pahasti että voisiko kylmäaine puolella olla vuoto, koska säästö pitäisi olla tosi suuri juuri sinun kohdalla. Jormalle, en tiedä yhtään jäätymistä Toshiballa ja niitä on noin 300 tänä vuonna joten jätetään sadut vuodelle 2006.
Kiitos Pekalle ihan henkilökohtaisista uuden-vuoden toivotuksista. Omasta puolestani toivotan kaikille hyvää uutta vuotta ja tietysti erityisesti Pekalle.
Juhani Hokkanen. Kokeile nyt kuitenkin näitä neuvoja mitä monet ovat antaneet. Pumppu pitää todellakin panna töihin. Eli säätäisit kokeeksi vaikkapa lämmitystehon 25 asteeseen ja puhalluksen suuntauksen ihan alas ja tietysti laite lämmitys- eikä automaatille. Automaatilla ollessaan noissa säädöissä se voi kesken kaiken alkaa tehdä kylmää koskapa patterisi ovat päällä. Puhallusteho niin voimakkaalle kuin korvasi kestävät. Näin lämpö suuntautuu alas ja voit pienentää alakerran patterit vaikka 18 asteeseen. Vie kaukosäädin alakertaan keittiön pöydälle tai ikkunan viereen metrin korkeudelle muttei patterin lähelle sekä näköetäisyydelle sisäyksiköstä. Jos kaikki menee oikein niin sähköpatterit napsahtavat pois päältä. Jos tulee kuuma niin laske aste kerrallaan ilmalämpöpumpusta kunnes löydät sopivan lämpötilan. Nyt pumppusi tekee lämmön ja saat ehkä rahallista hyötyä. Hyödyllä taas voit ostaa vaikka…..niin….vaimolle lämpimän yöpuvun. Tämä taas (teoriassa) mahdollistaa yhden asteen laskun pattereissa. Tämä taas tekee lisää rahaa omaan pussiisi. Yksi asia johtaa usein toiseen ja ihan pienikin säästö on pitkällä aikavälillä jo tuntuva.
Voi Pekka!
Sadut on lopetettu vuoteen 2005!
Käy katsomassa lämpöpumput-palsta. Toshiba odottaa kevättä siellä.
Mutta, ei täällä pidä kinata, vaihtaa hyviä mielipiteitä, opastaa tulevia ILP-
käyttäjiä, tää on hyvä, niin kuin varmaan Pekkakin on huomannut.
Ilman kinaamatta tulevaan vuoteen (jos väitellään, pitää olla näyttöä)
Juhani Hokkanen
Taas tuo Jore (ettei olis kaima) kerkesi antaa lisäohjeita ja taas minun
mielestä oikein.Hän on nopea. Mutta mulla sama pumppu ja mene vaikka Joren tai minun
ohjeitten mukaan, kyllä näillä pitäs selvitä.
Kokeillaan
Jormalle, Joren kaimalle!
n. 10 Toshibaa lähipiirissä ,yksikään ei jäässä ja lämmitys kokonaan pumpulla -20 asti tähän mennessä. Tietysti jääpuikkoja roikkuu jne, kaapeli 75kw ja oikein asennettu. Jos ulkoyksikköön tuiskuttaa lunta niin sille ei voi mitään ja pitää rakentaa suoja. Jätetään mustamaalaukset vuoteen 2005, vai mitä Jorma.
Kiitokset kaikille neuvoista.Kokeillaan.Lauhaa uuttavuotta kaikille.
Joo Jorma. Pekka syöttää vaikka aamupillereitä “kanssakulkijoille” mutta se ei muuta sitä, että hän myy pumppuja ja siis on asiantuntija. Siksi en enää moiti häntä ja muutenkin mielipiteissään tuntuu olevan oikeassa mutta arvostaa Toshibaa yli kaiken joka loppujen lopuksi on mielestäni lähinnä sinun Sanyoa paitsi ettei siinä ole Sanyon nerokasta kaukosäätimessä olevaa lämpöanturia. Lämpötiloista riippuen Toshibaa voi pitää testivoittajana -15 asteessa sekä ohi testin se lupaa hyötysuhdetta -25 asteeseen mutta siinä kaikki. Vaikka minulla on Mitsu niin testin sitkein laite on Sanyo kaikesta huolimatta. Sinulla ei ole nordic malli mutta onko sillä väliä? Ero on hiuksenhienoinen. Sanyo on silti huippumalli ja sillä siisti ja jos testiä luetaan oikeasti siten, että suurimmat lämmityskustannukset tulevat -5- -15 asteiden välille niin sanoisin testivoittajaksi Sanyon. Testissä ei ollut mukana Mitsu FA35 joka minulla on ja joka olisi luonnollisesti ollut testivoittaja. (Siis omasta mielestäni)
Kyllä se toshiba varmaan on hyvä mutta jäänyt jo
arvojen puolesta vanhaksi panan HE9:lle luvataan
jo 5.22 cop.
Miten se pumppukauppias Pekka seuraa aikaansa, kun ei tiedä yhtään jäätynyttä toshibaa. Katselehan tuonne läpöpumput-foorumille.
Kukahanse satuilee?
Kaikki jäätyy,jos ei oikein asenneta.Ja vielä syyläri alaspäin.
Hei Teukka!
Kävin lämpöpumppusivuilla ja siellä ei ollut mitään ihmeellistä, pienitehoisia lämmityskaapeleita( ei vakio 75kw), väärin asennettu, takaritilä jätetty paikalleen, pikkupala jäätä takana, siinä kaikki. Katsoin Teukka kaikki kommenttisi läpi siellä ja kun katson minulle jättämääsi viestiä niin ne ei oikein sovi yhteen joten en viitsi kommentoida sen enempää.
Kyllähän tuolla 75 kilowatin kaapelilla mikä tahansa pumppu pysyy sulana ;-).
Kas vain asentaako Pekka vakiona kaikkiin pumppuihinsa 75kW:n lämmitysvastuksen?? Pitänee suurentaa samalla kiinteistön pääsulakkeita?
Noh oletetaan kuitenkin tuo kirjoitusvirheeksi. Ei kannata kuitenkaan koskaan liikaa uhota tietyn merkin puolesta. On pudotus sitten kovempi, kun Toshiba josain jäsähtää jäihin, tai seuraavassa testissä jääkin voitto saamatta.
Ohhoh. Surkeaa katsottavaa. Sivulla http://www.lampopumput.info/foorumi/viewtopic.php?t=334 on Toshiba todellakin jäätynyt surkeaan kuntoon. Järkyttävää. No vika ei kylläkään ole laitteessa eikä oikeastaan kaapelin asentajassakaan ainakaan välillisesti. Nimittäin kaapelin on asentanut pumpun ostaja. Muistin, että Toshibaa ei saa kukaan muu asentaa kuin valtuutettu Toshiba-asentaja. Ei siis kuka tahansa päteväkään vaan Carrier määrää. Ymmärrän nyt hyvin mitä seikkoja siitä seuraa jos tuota määräystä laiminlyödään. Myyjäliike on laiminlyönyt Carrierin määräyksen ja antanut “kotiasentajan” tehdä yhden pienen yksinkertaisen toimenpiteen eli lämpökaapelin asennuksen. Olen joskus maininnut, asennuksessa olevan sudenkuoppia joihin kotiasentaja sortuu. Ei tavallinen kotiasentaja voi eikä tarvitse tietää mihin sulanapitokaapeli asennetaan. Tässä tapauksessa kaapeli on ihan väärässä paikassa. Tuossa paikassa laite jäätyy riippumatta oliko Toshiba vai joku muu mutta Toshiba se nyt on ja surkeasti jäätynyt. Oikein sydäalaa riipaisee. Kuka sitten on vastuussa? Tietysti myyjäliike koska antoi kotiasentajan sorkkia laitetta. Mitä muuta voi odottaa tapahtuvaksi kun annetaan kotiasentajan tehdä ammattimiehen työ. Pelkkä sulanapitokaapelin asennus kuulostaa yksinkertaiselta mutta siinä on tulos. Tarkistin asian Kyrönmaan kylmälaitehuollosta jossa myyjä sanoi, etten saisi muutakuin ihailla laitetta. Siinä kaikki mitä saan tehdä ennen sen asennusta. Siis jos se olisi Toshiba tai Fujitsu. Tuokin on mahdollista vain silloin jos itse vaatisin välttämättä tuoda laitten kotiini ennen sen asennusta maksettuani sen valmiiksi koska laite olisi silloin minun. Yleensä asentaja tuo sen tullessaan asentamaan. Niin, käyttöohjeita saisin lukea. No Mitsussahan ei tuotakaan ongelmaa ole koskapa siellä on tehdasasennettu aivan toisenlainen sulanapitovastus. Takka ja Mitsu ovat toistaiseksi huolehtineet taloni lämmityksestä. Sähköpatterit eivät tietääkseni ole vielä napsahtaneet päälle.
Hei ohooi!
Joo kirjoitusvirhe, onneksi löytyy vielä huumoriakin ohooi. Niinhän se on että vahingonilo on paras ilo mutta ei mulle. mutta Toshiba on tällähetkellä ykköspumppu kun katsotaan kokonaispakettia: COP, lämmitysteho pakkasilla, ionisaattori, plasma suodatus ja valmistettu Japanissa. Uudet mallit on tulossa ja kuka tietää, kuka voittaa seuraavat testit . Pumppujen ominaisuudet kisaavat, eivät henkilöt jos vielä sen porukat tajuaisivat, ainakin fiksummat.
JOku joka kehuskeli Toshibaa, unohti mainita vielä sen että Toshibassahan on oikein käsikäyttöinen sivuttaissuuntausilmanohjaus ;)
Juhani Hokkanen
En päästä sinua näin helpolla koska näyttää jokseenkin todennäköiseltä, että valitettavasti väärinkäytät pumppuasi ja siitä saatava ajatus, eli taloudellinen hyöty jää lähes kokonaan saamatta. Pumppusi taitaa olla täysin kunnossa. Tosin se ei ole se testimenestyjä, mutta kuten sanoin, ero on hiuksenhieno. Testimenestyjämalli katkaisee itsensä kun tulee -20 astetta. Oma mallisi jatkaa. Testimenestyjässä ei ole sulanapitovastusta, mutta omassasi se on. Eli ohjeet mitä annoin ovat aivan oikeat sekä joita kaimani täydendsi ja varmisti, mutten kertonut missä on vika. Se selviää mielestäni tässä virkkeessä jonka itse kirjoitit.
Kirjoitit seuraavaa:
“.. puhallusteho automatiikalla ja suuntaus automatiikalla .Lämpö säädetty säätimestä 21 astetta.Alakerrassa patterit auki koska olis muuten tullut kylmä.”
Vain yksi asia noista viidestä, Siis viidestä vaikka näyttää neljältä, on oikein. Kaikki muu väärin. Tällä lämmitystavalla et todellakaan saa pumpustasi oikeastaan muuta hyötyä kuin ilman kiertämään. Saman olisit saanut halvemmalla sellaisella kattotuulettimella. Oikein rintaa pistää kun huomaa miten väärinkäytät kallista hyvää pumppuasi ja saat siitä vain minimihyödyn jonka saisit paljon halvemmallakin.
1. “.. puhallusteho automatiikalla”
Sinun tapauksessasi Sen pitää olla niin suuri kuin korvasi kestävät koska laitteesi on normaalia korkeammalla, eikä siinä ole (kuten ei Toshibassakaan) automaattista sivuttaissuuntausta jota kyllä voisit käyttää.
2. “ja Suuntaus automatiikalla”
Se on väärin näin lämmityskäytössä. Kyseessähän on pystysuuntaus koska sivusuuntausautomatiikkaa ei leitteessasi ole. Lämpö kyllä nousee ylös muutenkin. Nyt suuntaus mahdollisimman alas alakerran lattialle mutta siten, että sen kulku on esteetön, että vaikutus osuu myös pattereihin ja näin ne huomaavat lämmön ja napsahtavat pois päältä. Suuntaus ei saa osua yläkertaan muutakuin kesällä viilentäessä.
3. “Lämpö säädetty säätimestä 21 astetta.”
Tässä tosi paha virhe. Sanyossahan on termostaatti kaukosäätimessä joten jos se ei ole vaikutusalueella esim. alakerrassa niin se antaa tiedot väärästä paikasta todennäköisesti silloin virheellisen ja alakerrassa on kylmä. Sinulla on onnea, että termostaattisi on juuri säätimessä koska pumppusi sijaitsee melko kuumassa paikassa muutenkin. Muista myös, että näköyhteys sisäyksikköön pitää säilyttää kaukosäätimen ja sen välillä. Säätö pitää ainakin aluksi kokeilla 25 asteella koska ilma viilenee matkalla ja sillä minimoidaan monia muita asioita. Vasta kun tulee kuuma voit alkaa säätää sitä kohdalleen.
4. Alakerrassa patterit auki Jo tämä sanoo, että lämpöpumpun vaikutus ei ulotu alakertaan. Syynä lienee kohdan 1 laiminlyönti eli puhallusteho ei automatiikalla ei voi huomioida sitä, että tarvitset enemmän puhallustehoa laitteesi sijoituspaikasta. Alakerran patterit voisit, ehkä kokeeksi asettaa vaikka vain 15 asteelle.
5. “koska olisi muuten tullut kylmä”.
Aivan varmasti jos noita kohtia 1-4 laiminlyödään kuten olet tehnyt.
JOssain vaiheessa puhuit liiasta kosteudesta. No ilmalämpöpumppu ei ainakaa sitä lisää.
Voisitko Pekka (kun tunnet Toshiban) käydä katsomassa Lämpöpumppu-foorumista laittamani kysymyksen Daiseikain puhaltimen auto-asetuksesta, ja jos osaat valaista asiaa niin kerro. Keskustelu löytyy: http://www.lampopumput.info/foorumi/viewtopic.php?p=3192#3192
Olen laittanut asiasta parikin kertaa kysymyksen Toshiban maahantuontiin, mutta eipä ole tullut vastausta. Ja tietysti kaikki muutkin saavat kommentoida.