Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Pumpulle haetaan ensin lämpötila-asetus joka tuntuu itsestä hyvältä. Sitten kytketään sähköpatterit päälle termostaatit noin +15 asteeseen. Sitten jos 5-10 pakkasella kylmä ilma valuu ikkunapintaa alaspäin, nostetaan patteritermostaatin asetusta vähän kerrallaan kunnes patterit ovat sopivan haaleat ja veto poistuu. Näin on hyvä tehdä niissä huoneissa jotka ovat liian kaukana sisäyksiköstä. Lähellä sisäyksikköä tulee patteritermostaatin säätö voi olla noin +15, tai jos on Toshiba Daiseikai niin patterit voi poistaa kokonaan.
Ilman sivusuuntaus ei ole kovin tärkeä asia vaikka se mitsussa kääntyileekin itsekseen. Kun sen kerran asettaa huoneiston ja asennuspaikan vaatimalla tavalla sitä ei enää sen jälkeen yleensä tarvi käännellä. Ylä-ala suuntaus paikasta riippuen niin, että se osuu lattiaan noin 2-3 metriä sisäyksiköstä poispäin. Sisäyksikön asennuspaikka määrää sen voiko puhallin nopeus olla automaatilla. Yleensä kannattaa valita nopeus manuaalisesti.
Fujitsulta tulee kohtapuolin kunnon pumppu, lämmitysteho 8,4kw ja Cop n.4,5. -7 antaa ulos n.6kw, suuntaus taitaa olla isompiin pumppuihin.
Aivan ylivoimaisen ykkössijan Toshiba Daiseikai saa sulatusjakson äänestä.
Daiseikain sulatusääni on kieltämättä isohko jos putkiveto on kovin lyhyt, mutta ainakin rekkamiehet ovat ottaneet äänen omakseen. Ihan kuin autossa nukkuisi.
Äänessä on muuten eroja sen mukaan, miten putki lähtee laitteen takaa, ylös ja alas vai suoraan alas, miten monta läpivientiä, mikä eriste läpiviennissä ja miten putki kiinnitetty seinään, ja putken pituus.
Toshibassa on melko hiljainen sulatusääni kun on oikein asennettu ja kunnon vaimennuskumit ulkoyksikössä, normaalissa toiminnassa ulkoyksikön ääni tosi hiljainen, ettei hiljaisin.
Santeri, olet aivan oikeassa, näin se vain on.
Missä tilanteessa pumput antavat täyttä tehoa (sitä mitä mainostetaan maksimina, esim. Mitsu Fa35:n 6 kW)? Tapahtuuko se vain suurimmalla puhalluksella ja tietyn ulkolämpötilan vallitessa? Kiitos tiedoista…
Koutsi
Se tapahtuu ulkolämpötilan ollessa +7 astetta. Puhallusteholla ei ole niin suurta väliä.
Toshibaa ei sitten ilmeisesti juuri koskaan asenneta oikein. Minusta ääni on inhottava.
A1, oletko tavannut useita Toshiboja vai mistä päättelet että kaikki ääntää samoin. Ääntä lähtee kyllä muistakin. Kuunteleppa panan lorinoita ja nasketta.
Jore kirjoittaa: Tätä kommenttia ei ole vielä hyväksytty.
Eikä tunnu ylläpitäjä nyt olevan maisemissa joten jätän tuon osoitteen vajaavaiseksi niin saan tämän lähetettyä ennenkuin tulee kevät ja asia vanhenee.
2.01.2006 klo 21:22
lampopumput info/foorumi/viewtopic php?t=334 on Toshiba todellakin jäätynyt surkeaan kuntoon. Järkyttävää. No vika ei kylläkään ole laitteessa eikä oikeastaan kaapelin asentajassakaan ainakaan välillisesti. Nimittäin kaapelin on asentanut pumpun ostaja. Muistin, että Toshibaa ei saa kukaan muu asentaa kuin valtuutettu Toshiba-asentaja. Ei siis kuka tahansa päteväkään vaan Carrier määrää. Ymmärrän nyt hyvin mitä seikkoja siitä seuraa jos tuota määräystä laiminlyödään. Myyjäliike on laiminlyönyt Carrierin määräyksen ja antanut “kotiasentajan” tehdä yhden pienen yksinkertaisen toimenpiteen eli lämpökaapelin asennuksen. Olen joskus maininnut, asennuksessa olevan sudenkuoppia joihin kotiasentaja sortuu. Ei tavallinen kotiasentaja voi eikä tarvitse tietää mihin sulanapitokaapeli asennetaan. Tässä tapauksessa kaapeli on ihan väärässä paikassa. Tuossa paikassa laite jäätyy riippumatta oliko Toshiba vai joku muu mutta Toshiba se nyt on ja surkeasti jäätynyt. Oikein sydäalaa riipaisee. Kuka sitten on vastuussa? Tietysti myyjäliike koska antoi kotiasentajan sorkkia laitetta. Mitä muuta voi odottaa tapahtuvaksi kun annetaan kotiasentajan tehdä ammattimiehen työ. Pelkkä sulanapitokaapelin asennus kuulostaa yksinkertaiselta mutta siinä on tulos. Tarkistin asian Kyrönmaan kylmälaitehuollosta jossa myyjä sanoi, etten saisi muutakuin ihailla laitetta. Siinä kaikki mitä saan tehdä ennen sen asennusta. Siis jos se olisi Toshiba tai Fujitsu. Tuokin on mahdollista vain silloin jos itse vaatisin välttämättä tuoda laitten kotiini ennen sen asennusta maksettuani sen valmiiksi koska laite olisi silloin minun. Yleensä asentaja tuo sen tullessaan asentamaan. Niin, käyttöohjeita saisin lukea. No Mitsussahan ei tuotakaan ongelmaa ole koskapa siellä on tehdasasennettu aivan toisenlainen sulanapitovastus. Takka ja Mitsu ovat toistaiseksi huolehtineet taloni lämmityksestä. Sähköpatterit eivät tietääkseni ole vielä napsahtaneet päälle.
Kyllä se on parempi kun luette vain käyttöohjeita jos ei ton parempi onnistu. Laitoin tommosen YORK 18 kahdella sisäyksiköllä itse paikoilleen kylmäkone asentaja tyhjiöi oli maahantuojan asentaja. Ja toimii kyllä siinäkin on joutunut harjoittelemaan kun alkoi kennot jäätymään. Laittoi koneet täysille hetken kuluttua vesi lorisi sulatuksella ja kennot oli puhtaat. ETTÄSILLAI YORK eikä tarvi talvivarustusta vastus kyllä on autotallissa VARUILTA
Hei A1!
Monta Toshibaa sulla on jo ollut ja ilmeisesti ei ole häirinnyt liikaa kun olet aina Toshiban ottanut, vai oletko käynyt naapurin Toshibaa salaa ihailemassa?
Anne. Vaikket minulta mitään kysynyt, eikä minulla ole Toshibaa niin annan silti arvion. Minulle riittää tämä pinserin palsta niin en siellä lämpöpumput infossa ota minkäänlaista kantaa.
Kyselet lämpöpumput infossa seuraavaa: “Meillä on ollut Daiseikai 10 syyskuusta asti ja siinä huomattiin heti sellainen ongelma, että jos tuulettimen (FAN) laittoi AUTO-asentoon niin pumppu jatkoi lämmittämistä siihen asti kunnes se oli pakko pysäyttää. Lämmitysmoodi oli HEAT eli lämmitys. Kokeilimme eri pyyntilämpötiloilla, esim. kun asetettiin lämpöpyynti 18 asteeseen niin pumppu työnsi lämmintä ilmaa sisään vielä siinä vaiheessa, kun huoneen lämpötila oli 24 astetta. Ulkolämpötilaa en muista, mutta syyskuussa ei ainakaan helle ollut “.
Tuollainen voi sattua mille pumpulle tahansa. Automaattinen puhallusasetus pitäis lämpöpumpuista kieltää. Automatiikka on mielestäni paras vain alussa kun vielä ei tunneta pumpun toimintaa tai jos ollaan poissa pitemmän aikaa niin on edes joku joka jotenkin säätelee toimintaa. Automatiikka on kuitenkin tehty laboratorio-oloissa sopivaksi ja voi seota ihan pienestä. Edes vikaa ei tarvita. Siinä on niin monta mahdollisuutta mikä voi vaikuttaa joten en edes aio siihen puuttua. Aseta puhallusnopeus omia eikä laitteen tarpeita vastaaviksi. Eli manuaalisäädölle ja vikakin korjaantuu. Näin ovat säädöt itselläni ja hyvät ovat olleet. Pumppusi on yksi parhaita joten vika on suurella todennäköisyydellä muualla. Olisit silti uskonut minua ja hankkinut Mitsubishin kun sinulla silloin oli siihen mahdollisuus. Tosin silloin taisi olla puhetta ettei paikkakunnallasi ole niiden myyjää.
OSTAKAA KUNNONKONE TOSIHBA ON PARAS 2VUODEN KOKEMUKSELLA EI PIDÄ ÄÄNTÄ PAKKASELLAKAAN LAITTEEN ASENUKSESTA ON TURHA MAKSAA HUNAJAA KILPAILUTA FIRMOJA LAITTEEN VOI ASENTAA MUUKIN KUIN KYLMÄKONEASENTAJA
OSTAKAA KUNNONKONE TOSIHBA ON PARAS 2VUODEN KOKEMUKSELLA EI PIDÄ ÄÄNTÄ PAKKASELLAKAAN LAITTEEN ASENUKSESTA ON TURHA MAKSAA HUNAJAA KILPAILUTA FIRMOJA LAITTEEN VOI ASENTAA MUUKIN KUIN KYLMÄKONEASENTAJA JOS ASUT POHJOIS SUOMESSA TALVIVASTUS ON VÄLTTÄMÄTÖN LITEELLA SÄÄSTÄÄ HUMASTI LÄMMITYS KULUJA KESÄLLÄ VIILENTÄÄÄ MUKAVASTI (ÄLÄ OSALLISTU FORTTUMIN HERROJEN OSAKEANTIIN)
Hei Anne!
Lämmitys voisi onnistua aivan hyvin molemmilla toiminnoilla mutta suosittelen manuaalia, auringonkuva, pienemmällä puhalluksella pikkupakkasilla . Lämpöä riittää reilusti niinkuin Toshiballa aina mutta kerroit että ulkoovesi on usein auki ja kylmää tulee sisään joten pumppu jatkaa lämmitystä. Myös talosi tiiveys vaikuttaa pumpun toimintaan, jos talosi vetää nurkista, ikä, hirsitalo ja jne…. toshiba kierrättää ilmaa 2-4 kertaa tunnissa( 100-150 neliötä) joten jostain voi virrata kylmää sisään.
Toshiballa yleensä kannattaa laittaa pari astetta vähemmän kuin tarvitsee lämpöä, riippuu tosin pakkasista. Pumpun toiminta on niin talokohtainen, sijainti jne. Vaikea löytää heti oikeaa säätöä kun säät muuttuu koko ajan mutta kokeilemalla varmasti löydät taloosi oikeat säädöt tietyille pakkasille, sillä toisella merkillä “ongelma” olisi päinvastainen.
Nyt pisti Pekka niin asiantuntevan mielipiteen, että voiko tuohon muuta sanoa kuin, että “kannattaa huomioida”. Tosin en tiedä mitä hän tarkoittaa “sillä toisella merkillä “ongelma” olisi päinvastainen.” mutta tartteeko minun kaikkea tietääkään? Pistä pumppu töihin Anne ja kerää säästynyt raha vaikka …..niin……osta vaikka kiilakirves. Sillä pilkot puita ja poltat ne takassa ja kierrätät ilmaa lämpöpumpulla. Tuolla kirveellähän kuka tahansa pilkkoo takkapuut jonka lämmön ilmalämpöpumppu sitten kierrättää.
hej.nyt on ollut reilut 3kk käytössä pana e9-dke-spk.lämmintä on tullut tarpeeksi,asetuson ollut head,+22,automaattinen,minulla on lämminvesi lämmitetty öljypannulla,aikaisemmin myös koko talo.öljyä kului noin 2500litraa vuodessa.nyt on öljyn kulutus pudonnut noin puoleen.sähköä on mennyt 3kuukaudessa 1080 kw enemmän.joten täytyy olla tyytyväinen ainakin aluksi. kävi pakkanen täällä keskiruotsissa alkuviikossa miinus 18 ulkoyksikön sulatus toimii erinomaisesti.täälläpäin noin 2km säteellä on panasonic valtamerkki,panasonic 43kpl,muut 6kpl,ehkä johtuu viidakkorummusta?on ollut mielenkiintoisia juttuja tällä palstalla.hyvää uutta vuotta kaikille ilmalämpöpumpun käyttäjille.toivoo kariantero