Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Niin! kyllä manuaalillakin varmasti pelaa, minä vaan olen automaatilla käytänyt koko ajan. Ensin olin panan kannalla ja kävi jo asentajakin katsomassa paikkaa ja olin jo kauppoja tekemässä mutta kun tuli paikalliselle yrittäjälle fujitsun esittely niin enpä sitte muuta ajatellut. Ihastuin tuohon ulkonäköön ja tuo suodattimien puhdistus, se on jo sellanen ylellisyys että kannattaa sitä kyllä näyttää vaikka ihan vaan että naapuri olis kateellinen.No leikki sikseen, pumppu on toiminut niin hyvin että olen ihmetellyt noita jäätymisiä ym. mutta mulla olikin ammattimies asentamassa. Itse laitoin kyllä putket välikatolle valmiiksi ja seinätelineen mutta muut jätinkin sitte ammattimiehelle.Katsoin juuri mittaria ja kuukaudessa oli mennyt 247 kwh sähköä, siinä talon lämmitys (pesuhuoneessa vain lattialämmitys päällä). En olisi kesällä uskonut kun pumpun laitoin että se voi olla noin hyvä, Jäähdytys riitti koko taloon kesällä kun on tuota tehoa,että en osaa muuta kuin todeta että tuli tehtyä hyvät kaupat…Suosittelen LÄMPIMÄSTI..

  2. On tietääkseni normaalia että laitteet mittaavat automaattiasennossa jonkin aikavälin keskilämpötilaa, joten esim. hetkellinen saunan oven avaus ei käännä laitetta jäähdytykselle, tai ulko-oven avaus lämmitykselle. Tässäkin voi olla käyttäjävika eli jos laitteelle kokoajan syötetään uusia lämpötilapyyntöjä laitteen ollessa automaattiasennossa. Muistakin laitteista on kuulunut oikkuilua automaattiasennossa, ja tietääkseni mitsun ja panan saa sekaisin, joten joissain tapauksissa kyseessä on käyttäjävika. Kannattais varmaan nollata katkaisemalla laitteelta virransyöttö ja aloittaa alusta. Toiminnan seurannassa ½tuntia on lyhyt aika. Koska ko. laitteita ei ole tarkoitettu jäähdytyskäyttöön kovalla pakkasella tulisi niitten asetus olla talviaikana lämmitys.

  3. Täytyy tehdä tarkennus,on mulla lämmitys asennossa ollut talven mutta puhallus automaatilla, ilmeisesti olen käsittänyt väärin tuon automaattiasennon mitä muut tarkoittavat. Koska jos laite on automaatilla niin se voi alkaa jäähdyttään jos takkaa lämmittää. Sellainen asento olisi vielä hyvä että jos lämpö nousee takkaa lämmittäessä niin laite alkais automaattisesti kierrättään lämpöä pelkällä puhalluksella.Liekkö jollain merkillä sellainen ominaisuus?

  4. Pari asiaa tulee tässä mieleen kun noita kommentteja lukee, ensinnäkin kondenssivesiputkea pitkin kylmäilma kyllä pääsee laitteeseen jos se on viety putkien kanssa ulos, sen merkitys vaan katsotaan olevan vähäinen. Toinen juttu että se lämmityskaapelin pää kannattaa ottaa siitä vesireiästä ulos hitusen matkaa jolloin koneeseen ei ala muodostumaan niitä jääpuikkoja vaan vesi valuu lämmintä kaapelia myöten ja tippuu maahan.

  5. No niin, asentaja kävi Toshibaa ronkaalamassa ja nyt puhaltimen automaattiasetus näyttäisi toimivan. Jesh!

    En ollut paikalla asentajan käydessä enkä tunne pumpun tekniikkaa, mutta yritän selvittää mikä ongelmaan oli syynä. Suokaa siis anteeksi mahdolliset tekniset kömmähdykset. Ongelman lähde oli se, että kondenssivesiputkea pitkin pääsi johtumaan kylmää ilmaa laitteen sisäosiin. Tämän vuoksi termostaatin luona (siis laitteen sisällä) oli lämpöasteita vain noin 10! Asentaja muutti putken sijaintia sisäyksikön sisällä ja tämä auttoi.

    Itse asiassa putkelle oli kiinnikekin valmiina “oikeassa” paikassa, joten asennusvika meni tavallaan kokemattomuuden piikkiin. Meidän Daiseikaimme oli Jyväskylän Kylmäkeskukselle ensimmäisiä ellei ensimmäinen ko. merkkinen asennettava. Asentaja oli tyytyväinen, kun vika selvisi ja heillekin tuli lisää kokemusta. Joten kannatti “mussuttaa” ongelmasta vaikka sainkin monta neuvoa, joissa neuvottiin joko tyytymään asiaan (“koska manuaalisäädölläkin pärjää”) tai epäiltiin jatkuvasti käyttövirhettä.

    Nyt voinkin sitten liittyä tyytyväisten Toshiba-omistajien seuraan, koska muutenhan laite on ollut hyvä. Eikä vika siis ollut pumpussa vaan asennuksessa. Jyväskylän Kylmäkeskuksellekin annan tunnustusta, vaikka sähköposteihin ei aina vastattu, niin muu toiminta on antanut asiallisen ja palvelualttiin vaikutelman.

  6. Monissa sisäyksiköissähän on tuo “kätisyydenvaihto” kondenssivesiputkelle kyllähän sieltä suoraa putkea pitkin kylmäilma sisään tulee

  7. Hei Anne!

    Hyvä että homma hoidossa, epäilinkin että jostain ” virtaa” kylmää ilmaa sisään.

  8. Anne ja Pekka. Täytyy myöntää ettei tuollainen vika käynyt edes mielessäni vaikka monia vaihtoehtoja ajattelin. Hyvä, että selvisi.

  9. Kysyisi semmoista asiaa kun ei ole kokemusta jos laitetaan ilp kahdella sisäyksiköllä toinen yläkertaan ja toinen alas. Voiko ne toimia ihan erillisinä jos vakka toiseen säädetään “30” ja toiseen “17” astetta. Minulle sanottiin että ei toimi että tämä toinen on vähän niinkuin kameran ORJAKENNO se seurailee toisen lämpötiloja ylöspäin. Pitäisikö/onko parempi vaihtoehto hommata 2 ulkoyksikköä vai toimiiko yksi kahdella sisäyksiköllä. Sen ymmärrän ettei toinen sisäyksikkö voi jäähdyttää ja toinen lämmittää samaan aikaan.

  10. Juhanille!

    pelkän ilpin kulutus, ei taidä noin vähällä päästä koko talon sähkössä pitää laittaa ykkönen eteen niin sitten alkaa olla kohdallaan.Tuola lukemalla kumminkin on talo pysynyt lämpimänä.

  11. panasonicin esitteessä kehutaan että “kaikki sisäyksiköt ovat itsenäisesti säädettävissä omalla kaukosäätimellään” kaksi erillistä järjestelmää olisi lienee edullisempikin ratkaisu tehoon nähden mutta kaksi ulkoyksikköä on tietysti prameamman näköinen ratkaisu

  12. Sirkka, ko. laitteet ovat aina jollain tapaa riippuvaisia toisistaan. Semmonen malli on paras mikä on yksi ulkoyksikkö mutta kaksi eri piiriä, joissa kummassakin oma kompressori. Eli ulkoyksikössä on kaksi kompressoria. Tämä on jostain syystä vain kalliimpi kuin kaksi erillistä laitetta.

  13. Hanski kyseli pumppua, joka alkaa kierrättää takan lämmittämää ilmaa, kun pumpun mielestä on riittävän lämmintä. Panasonicin pumput toimivat tällä tavalla. Aina, kun pumpun ei tarvitse lämmittää tai jäähdyttää, se vain kierrättää ilmaa. Ja kovilla pakkasilla pumpun ulkoyksikön voi sammuttaa ja jättää sisäyksikön pelkästään kierrättämään ilmaa.

  14. Tapsa. Kirjoittelit seuraavaa:

    “Somistin laitteen ulkoyksikön puisella ritiläkopilla jossa on peltikatto ja putkiin tein peltikourut-sopii ihan hyvin 1926 rakennetun talon ulkoasuun.Asentaja sanoi ettei teknikkakaan kärsi suojakopasta-päinvastoin.Jännittävä hankinta…”

    Olisiko sinulla kuvaa tuosta “somistuksesta”? Lämpöpumput infossahan on “piirustuskilpailu” noista suojakopista. Suunnittelen itse sellaista ja siksi olisin kiinnostunut “somistuksestasi”. Jossei siitä ole missään kuvaa niin pyytäisin kohteliaasti saada kuvaa vaikka osoitteeseeni jorerock@hotmail.com.

  15. Honeywell-ilmalämpöpumppu AWH-629QE, Clas Ohlsonin luettelossa 2006, sivu 132.
    Onko käyttökokemuksia?

  16. Mistä mahtaa johtua ip:n (Toshiba daiseikai) viivyttely käyntiinlähdössä sammuttamisen jälkeen. Esim. ajastin OFF aamulla klo 6.00 ja ON klo 8.00 sisäyksikkö herää kyllä klo 8.00 mutta puhallus alkaa vasta jopa 5 tunnin kuluttua vaikka lämpö on reilusti pyynnin alapuolella. Viimeksi ulkolämpötila oli n -1. Toisinaan pumppu lähtee puhaltamaan muutaman minuutin sisällä mutta tuntikaupalla on liikaa.
    Onko vastaavia kokemuksia osaatteko kertoa missä vika.

  17. Semmosia ne on merkkivehkeetkin mulla on tähtinokka auto mitä jotkut mainostaa maasta taivaaseen vikoja siinäkin on.

  18. tikma
    Väitteesi Panan ilmankierrätysominaisuuksista ei todellakaan pidä paikkaansa. Pana tippuu peruskierrolle. Sitä voi kuitenkin narrata laittamalla jäähdytysasentoon ja pyynti kolmeenkymmeneen. Tällöin puhallin tottelee nopeussäätöä. Laitetta jossa olisi ko. termostaattitoiminto ei ole ainakaan minua tullut vastaan. Sanyossa ja muilla tuotemerkeillä myytävissä Sanyoissa on pelkkä puhallustoiminto. Termostaatti ei kuitenkaan ohjaa puhallusta ko. toiminnossa. Toshibassa puhallinnopeus jää manuaalilla säädettyyn, vaikka takka nostaa lämpötilaa ja ulkoyksikkö sammuu.

  19. leena rintala, tässä yksi tarina.
    Hankkiessasi pumppua varmistu siitä että myyjällä on esim. tuotekoulutus ko. merkkiin tai ainakin pystyy tarvittaessa korjaamaan laitteen. Silloin ne halukkaammin korjaa, kun ne tietää että ne osaa ja osatkin voi olla jo mukana. Marketin myyjällä on aina vastaus, soita sille ja kun sille soittaa se sanoo, en mä tiedä, oon mä niitä pari laittanu mutta ei niissä ole ollut vikaa ja sitten se sanoo, soita sinne ne tekee sitä työkseen ja kun taas soittaa sinne, ne sanoo kun meillä ei siitä syystä ole osia siihen merkkiin. Sitten voi tulla korjaaja joka ihmettelee ja soittelee ympäriinsä ja sitten aletaan etsiä osia joita ei saa, mutta myyjä antaa kokonaan uuden laitteen, mutta sanoo että sinun täytyy itse maksaa asentajalle, takuu korvaa vain laitteen. Ja mitä jos takuu ei olisi ollut enää voimassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *