Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Annelle
Toshiba luultavasti sammuttaa jossain vaiheessa itse itsensä, koska Toshibassa on olemassa joitain suojaustoimintoja, kun tietyt raja-arvot täyttyvät. Itse tosin sammutin Toshiban kun lämpötila meni alle -25C:n ja tehot meni liian pieniksi. En katsonut siitä olevan enää kovin paljoa hyötyä. Pelkän puhalluksen saat päälle PURE (PAP) näppäimellä, jos vaikka takka sattuis olemaan vieressä ja haluaisit lämpöjä saada liikkeelle.
Siis jos, et sammuta, niin ei se ainakaan rikki pitäisi mennä vaan ainoastaan menee “nukkumaan” jossain vaiheessa. Herätys onnistuu luultavasti MODE-näppäimellä, jos ilppi ei sitä itse tee sitten kun lauhtuu.
TP
Kirjoitin että “Aina, kun pumpun ei tarvitse lämmittää tai jäähdyttää, se vain kierrättää ilmaa.” En olekkaan väittänyt, että se jäisi täysille. Kyllä se ilma kiertää sillä pienimmälläkin nopeudella. Taitaa tulla ilkeä vedon tunne, jos “kylmää” ilmaa puhalletaan täysillä…
tikma
Aivan tosi vedon tunne tulee, jos ei esim. takalla pidetä huoneistoa tarpeeksi lämpimänä ja tietysti laitteen sijoituspaikalla on oma merkityksensä. Juuri vedon tunteen eliminoimiseksi on pana ja lähes kaikki muutkin laitteet ohjelmoitu tiputtamaan puhallinnopeus alle ykkösnopeuden.
Tosiba edelleen päällä pakkanen pyöri 22-25asteessa, lämmittää vielä kivasti nämä 100neliöä. Sisälämpötila on pysynyt yllättävän vakaana, pyyntiä kylläkin nostettiin yhdellä asteella. Hyötysuhdetta tuskin on, mutta mukavuuden vuoksi ei viitsisi sammuttaakaan. Toisaalta patterit pitää laittaa aika suurelle että lämmöntunne on sama kun ip:llä. Kerron sitten jos sammutta itsensä tai muuten teho ei riitä.
Puhallusta pidämme lähes aina ykkösellä ehkä talon koneellinen ilmanpoisto tehostaa lämmön leviämistä ja toisaalta ip:n keskeinen sijainti.
Ulkoyksikön ääni kuuluu nyt reilusti sisään josta hieman miinusta onneksi ei häiritsevästi maakuuhuoneeseen.
Jyväskylän seudulla tänä aamuna -32 astetta pakkasta ja Sanyo 93 eh työntää ainakin haaleata ilmaa.Onko muilla kokemuksia.Katsoin ohjekirjasta eikä siellä käsketty sammuttamaan ilp pois,niin antaa pyöriä.Kaikille kiitokset jotka neuvoivat koneen käytössä tässä jokin aika sitten nyt se toimii.
Juhani Hokkanen
Sama seutu ja sama kone. Minulta loppui toissa-aamuna riskinottokyky, pakkasta -26 ja pysäytin. Pysyi vielä hyvin säädössä, verkkoteho noin 80% ja toimi nätisti. Kone siirtyi -18 asteessa aikasyklisulatukseen eli 30 min lämmitys ja 8 min sulatus. Automaattisulatuksella sulatussykli tunneissa. Jatkossa ajattelin toppuutella vähän yli 20 pakkasissa. Tuo sulatussykli vie kumminkin hyötyä alaspäin ja kovaa rääkkiä koneelle.
Kummallako LT-säädöllä ajat. Kauko-ohjainsäätö mainio, sisäyksikkö susi.
Jorma.
Mitä toi tarkoittaa?
Kone siirtyi -18 asteessa aikasyklisulatukseen eli 30 min lämmitys ja 8 min sulatus.
pena.
Eli koneessa automaattisulatus, kyttää itse sulatustarpeen. Kaikennäköistä mittausta mukana, tutkinut vähän syvemmin sielunelämää.
Yli 18 pakkasella siirtyi tosiaan tähän vakiosykliin, 30 min lämmitys, 8 min sulatus. Tää on selvä. Lisäksi näyttää 10-18 asteen väli menevän 2 h syk-
lillä. Ja tätä lämpöisemmällä sulatusjaksot parista tunnista ylöspäin.
Jorma.
Minkä merkkinen laite?
No viimeyönä Toshiba (ras-10) sitten hieman hyytyi tehot laski ja sisäyksikkö puhalsi haaleaa ja kompura kävi pienemmillä kierroksilla.
Yön matalin lämpötila oli -22astetta. IP selviytyi paripäivää ennemmin -25:stä, mutta mahtoiko pakkasjakso olla liian pitkä. Nyt pakkanen on hellittänyt ja lämmintä tuntuu taas tulevan kunnolla, joten automaattinen suojaus näytää toimivan.
Toshiba Daiseikai ei ilmeisesti lopeta lämmitystä alle -25C:kaan. Joitain rajoituksia (esim: puhallusnopeudessa, pyörimisnopeudessa yms.) saattaapi tulla. Itse sammutin ulkoyksikön ja kaytin pelkkää puhallusta takan lämmön levittämiseen. Näyttäis toimivan hyvin. Sähkön kulutus nousi vain vähän. Tosin villapaita piti laittaa myös päälle. Päivän-pari ylitys -25C:ssa ei varmaan haittaa laitetta. Sähköä varmaan sitten syö saman verran kuin lämmitys sähköpattereilla.
Taitaa tuo Toshiba vissiin olla aika peli täällä kylmässä pohjolassa. Oma Mitsuni puhkui ja puhalsi niin rajusti kun pakkanen ylitti 20 että säälistä sammutin. Koko terassi tärisi vaikka lämpöähän kyllä tuli mutta saman lämmön sain sähköpatterista ihan äänettömästikin. Tosin ei valmistaja luvannutkaan enempää. Nyt on taas tositoimissa ja lämmittää koko talon ja käy ihan siedettävällä äänellä, että säästöä tulee lämmityskustannuksissa roppakaupalla. Yhteenvetona totean, että oli hyvä ostos. On sentään sensori ja ihan sähkötoiminen sivuttaissuuntaus joita kumpaakaan ei kalliimmassa Toshibassa ole. Niin ja kiitos tiedosta, että asetukset säilyvät sähkökatkoksesta huolimatta. Muistaakseni huippukalliissa Toshibassa ei säily vaan pitää tehä juuri noin kuin tein.
Edellä merkkikysely. Sanyo 93 EH.
Mahdollinen ajastustoiminto katoaa muut käsittääkseni säilyy Toshibassa.
Meillä sähkökatkojen jälkeen Toshibasta on kadonnut swing-asetus, jos se on ollut päällä, mutta muut asetukset ovat olleet tallella, ja pumppu on käynnistynyt katkon jälkeen itsekseen. Ajastusta emme ole käyttäneet, joten siitä en osaa sanoa mitään.
Meillä Mitsu oli päällä koko pakkasjakson. Kylmimmillään oli -26 astetta ja lämmintä puhalsi vielä mukavasti, tosin tässä lämpötilassa ei sähköä enää juurikaan säästy. Se on totta, että alle -20 asteessa muutoin varsin hiljaisen ulkoyksikön äänitaso nousee. Meillä laite on kiinnitetty sokkeliin, joten sisään ääni ei kuulu, eikä noilla keleillä pihalla tule oleiltuakaan.
Kupika olis parempi vaihtoehto Mitsu fa25 vai Pana E9 Nordic 2006 malli . Lämmitettävä ala n. 100 neljöö.
meillä on pana e9 nordic.Asennettiin sisäyksikkö rintamamiestaloni keskimmäiseen kerrokseen.Pikku pakkasilla pidän puhallusta pienimmällä nopeudella koska en ole vielä tottunut sisäyksikön hurinaan,vain kellarissa lattialämmitys on hieman päälle.Koko talossa on nyt tasainen ja miellyttävä
lämpö… -20 pakkasilla talo jäähtyi pahasti joten sammutin pumpun ja laitoin takat ja sähköpatterit päälle.syy moiseen löytyy 100mm puruseinistä eikä suinkaan tehottomasta ilpistä.
A-P:lle. Nämä on aika paljolti makuasioita. Yksiselitteistä paremmuutta on vaikea osoittaa. Mitsun etuna jonkin verran hiljaisempi ääni. Panalla ainakin viime vuoden malli olisi ollut vähän halvempi. Minä valitsin Mitsun, ja olen hyvin tyytyväinen. Tärkeää on luotettava ja osaava asentaja, valitsi sitten kumman tahansa.
Haussa n. 100 neliön tilaan laadukas ja kestävä Suomen oloihin sopivat pumppu. Vaihtoehtoina minulla mm. Toshiba Daiseikai & Mitsubishi FA25. Mihin hintaan olette saaneet kyseisiä malleja asennuksen kanssa? Minusta tarjottu 2200,00 kuulostaa vielä melko kovalta.