Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Tällä palstalla on pitkin syksyä ja alkutalvea käyty vilkasta keskustelua ilmalämpöpumpuista ja niiden tehoista ja copeista. Nyt kun tuli kunnon talvi ( viime viikolla lämpötila laski jopa alle -20C) niin keskustelu on hiipunut. Liekö seurausta pumppujen hiipumisesta/hyytymisestä.
    Antakaapa kommentteja pumppujen toimivuudesta Suomen talvessa eli alle -15C lämpötilassa?!

  2. York 18 kahdella sisäyksiköllä lämmitti -20 asteeseen jonka yli kun mentiin laitoin kiinni ja ja aloin lämmittää leivinuunilla ja pattereilla

  3. V-M

    Pakkaskäyttö yllätti positiivisesti. Ennakko-odotus oli, jos -15C pärjää, niin oikein hyvä. Ajelin tuonne -26C, sitten loppui riskinottokyky. COP pysyi vielä -20C:ssa niin hyvänä, ettei kannattanut pattereita ottaa mukaan. ILP piti vielä takan kanssa lämmöt hanskassa. Tuo -20C tai pikkasen yli on mulla ainakin hyvä stop-raja. Eli Keski-Suomen paikkeilla lakkopäiviä tulee varmaan vähän.
    Mainio suoritus pumpulta, Sanyo 93EH.

  4. Allulle!
    Kyllä fujitsussa on tuo nerokas suodattimien puhdistus, ei se mihinkään pihalle niitä puhalla vaan kerää ne laitteessa olevaan pölysuodattimeen. pölysuodattimet puhdistetaan sitten kun laite siitä ilmoittaa, mutta se puhdistusväli on kyllä pitkä,kuukausia….käyppä fujitsun muujällä katsomassa niin näet miten se toimii. Pumppuni on muuten toiminut mainiosti ja on lämmittänyt koko talon että olen tosi tyytyväinen.Niin ja tyyppi on AWY 17 LA.

  5. Allu
    Sisäyksikön kondenssi on yleinen ongelma laitteissa joissa ei ole kondenssivesipumppua. Putken johdatuksessa on muutama pikku juju jotka tulee ottaa huomioon. On ammattimiehetkin ihmetelleet miksi vesi ei valu putkea pitkin alas ja allas täyttyy. Tällöin syntyy yleensä vesivahinkoja kun laite heittää vedet ympäri huonetta.

  6. Kondenssivesi tulee nätisti ulos kun tekee pienen kaadon läpivientiin ja voi jopa laittaa sisälaitetta puoli milliä oikealla vinoon alas jolla varmistaa veden tulon kaukalosta helpommin jos ulosvienti on oikealta. Kondenssivesiputkeen sopivasti myös laskua. Jos viilentää puhaltimet alaspäin voi kondenssiovettä muodostua sisäyksikön” lamelleihin” ja vettä voi tippua sisäyksiköstä lattialle. Heh, en ostanut Panaa…

  7. Tässä yksi näkemys noin puolen vuoden takaa miten Fujitsun kasetit puhdistuvat.

    “Hanski kirjoittaa:

    8.07.2005 klo 18:15

    Tikmalle tiedoksi että se pöly ei tyle huoneilmaan vaan laite työntää suodattimet ulos kasetin läpi jossa on harjat,kasetti pitää tyhjentää sitten kun laite antaa merkkiäänen. Helppoa vai mitä”

  8. Kellään muulla vastaavia kokemuksia Panasonic (E12) ilmalämpöpumpusta: Vehje kesti vuoden ja 11 kuukautta. Sisäyksikön puhaltimen moottori leviämässä. Alkoi pitää ikävän kuuloista sirinää. Soittelin parille huoltajalle ja kuulemma kyseisen härvelin puhallinmoottori ei yleensä kestä noinkaan pitkään, että semmoista laatua Panalta. Moottori vaihdettuna tekee 200-300 euroo. Ja tuo toimenpide ilmaisesti parin vuoden välein, jotta se siitä säästöstä. Tilasin omani aikanaan ruotsista citcopilta, joten Suomen maahantuoja (kaukomarkkinat) ei ollut kiinnostunut edes kertomaan kuka näitä korjaa. Ilmeisesti heillä moottorikin maksaa tuplat niihin koneisiin joita eivät itse ole tuoneet maahan. Täytyy udella citcopin kantaa asiaan.

  9. Miksi ihmeessä tilasit sen Ruotsista? Suomen maahantuoja on juuri noista syistä saattanut jättää kyseisen mallin maahantuonnin ettei moisia vikoja sentään Suomeen tuotaisi. Nyt sitten ihmettelet suomalaisen maahantuojan haluttomuutta. No kun kerran näit vaivan tilata laite Ruotsista niin näei ihmeessä vaiva tilata varaosat ja korjauskin sieltä. Jos kyseessä on kuitenkin Suomeen maahantuotava vastaava (E12 on myynnissä oleva laite mutta voi olla eri malli siltikin) laite niin maahantuojahan vastaa kuitenkin vain tuomistaan laitteista. Ymmärrän hyvin haluttomuuden.

  10. Hannu
    Ota ja pura laite. Joudut irroittamaan piirilevystä kaikki pistokkeet. Kato että tulee samoin takaisin muuten ei hyvä. Sitten ujutat öljyä moottorin laakereihin. Yleensä ääni kuitenkin kuuluu puhaltimen akselin puslasta joka on akselin vasemmassa päässä. Kyllä moottori yleensä takuuajan kestää, tiedän vanhempiakin. Voithan aina vaihtaa laitteesi vaikka uuteen Suomen maahantuojan tuotteeseen, vaikka Fujitsuun jossa takuu 5vuotta.

  11. viltsulle!
    Oletko ollut tyytyväinen panan pumppuun? Kuinka hyvin on toiminut? Kiinnostaa kovasti käyttökokemukset kyseisestä pumpusta, koska samanlainen odottaa asennusta autotallissa. Maksoin kyseisestä pumpusta itse 750e.

  12. Eiköhän se kondessivesi mene pihalle jos kaatoa on kokomatkan ei siinä mitään pumppuja tarvi.

  13. Ostin tänään Panasonigin lämmittimen enkä kertonut vaimolle mitään ja nyt kun se on asennettu ja kone käy koko ajan niin totta kai se on huolissaan sähkön kulutuksesta.Tuolla kysymyksissä se varmaan tulisi tietoon mutta onko kellään heittää tietoa sähkön kulutuksesta ?

  14. Makelle. Olen ollut melko tyytyväinen Panan toimintaan.Kokeilin puhalluksen automaatti asetusta, mutta silloin se vaihtelee puhallinnopeutta turhan usein. Säädin puhalluksen ykköseen ja lämpötilan +24 nyt se on mukavan hiljainen ja silti lämpötila on tasainen.Sitten kun ulkolämpötila laskee -10:een joudun lisäämään lämpötilapyyntöä ja puhallinnopeuden 2-3:een. -20:ssä sammutan ,koska ulkoyksikön äänet alkaa kuulua sisälle(aion vaihtaa paremmat vaimenninkumit) eikä lämpöäkään tule enää tarpeeksi.Onneksi täällä Etelä-Suomessa ei pumppua tarvitse kovin usein pakkasen takia sammuttaa. Kannattaa miettiä sisäyksikön paikka tarkasti.Meille laite asennettiin sisempään eteishuoneeseen. Se on talon keskeisin paikka,siitä lämpö jakautuu kaikkiin alakerran huoneisiin ja porraskäytävää pitkin koko yläkertaan.Sisäeteinen on kuitenkin aika pieni,joten sen lämpötila on koko ajan siinä +24 kun muualla on miellyttävä +21. Sähkön säästö on vielä tarkkailun alla mutta vaikuttaa siltä että pikkupakkasilla koko talon kulutus on n.40 kw/pv. entisen 60 kw sijaan. Sait muuten pumppusi todella edullisesti, mites on asennuksen laita?

  15. Panan vanhan E-sarjan DKEW mallit on poistomyynnissä joissain paikoissa, koska tilalle on tullut uusi NORDIC E-sarjan EKEB.

  16. Pitääkö paikkansa että jos jonkin pumpun hinta laskee alas niin sen asennushinta nousee ylös. Jos esim tekee kauppaa jostain laatumerkistä, siihen saa edullisemman asennuksen. Tein kauppaa ja huomasin ettei tarvinnut hirveesti panna lisää kun saa laatumerkin jonka testikäyrä on huippuluokkaa. Totesin ettei ostaessa kannata liikaa hintaan tuijottaa, vaan todellinen säästö tulee matkan varrella.

  17. Ensio
    Jos se on:
    pw = suhteellisen vähän
    pe = vähemmän
    e = vielä vähemmän
    he = ihan vähän

  18. Laivuri kerrohan minkätakia vesi ei mene alamäkeen sun pumpussa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *