Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. ahmaboy. varmaankin pitänee paikkansa,mutta kyllä ilp kuivaa ilmaa myös lämmityksellä,koska kuumakaasu sulatuksella,sisäyksikkö muutuu höyrystimeksi aina silloin kun sulatus on lämmityksellä menossa.

  2. joopa joo pitää paikkansa, mutta teho jää pieneksi koska puhallus ei toimi sulatuksella.

  3. joopa joo, todennäköisesti kondenssi haihtuu uudelleen jos sitä tulee. Jos jäähdytät ilmalämpöpumpulla talvella tai keväällä, kondenssia ei tule jos ei satu olla erityisen kostea ilma.

  4. laivuri. näin on.,,,mutta,voisko se olla kun vähästä kosteudesta otetaan vähän pois niin se vähäkin tuntuu?

  5. joopa joo. Käytännössä kuitenkin kenno ei edes nokota vettä sulaessaan vaan puhaltaa sen kosteutena takaisin. Meneppä puhallusaukon eteen kun puhallin käynnistyy niin aistit kosteuden.

  6. Tuosta kondessivedestä. Minulla tulisi kondessiveden poisto olemaan noin 3m matka ja olen ajatellut hommata tosiban vehkeen . Onko tosibassa kondessivedenpumppua ja onko siinä sitä vastusta joka estää jäätymisen, jos ei ole niin kuinka olette sen laittaneet. Itse sottailin, jotta laitan sen siten, että sijoitan poisteletkun ympärille suojaputken, ettei tule vesivahinkoja .
    Onko ajatus mitenkään toteutuskelpoinen

  7. Heh, Kölli: Jos kondenssivesipumppu pitää olla niin kyllä se silloin Toshibassa on. Kuten kaikissa muissakin. On siinä se vastuskin. Liike mistä ostin Mitsubishini http://www.jemimar.fi asentaa pohjavastuksen valmiiksi. Olin jopa katsomassa sellaisen asennusta. Sitä ei kuulu itse asentaa. Olen kuullut yhden asentaneen sen itse. Hän ei tietenkään huomannut (mistä olisi voinutkaan), että mukana tuli väärän tehoinen kaapeli. Hän asensi sen itse “sormet syyhysivät”. Ja kas kummaa. Laite jäätyi. Kun kerran saa asiantuntijan asennuksen samaan hintaan niin siihen kannattaa luottaa. Jos kaapeli menee pari senttiä väärässä paikassa, on syytä varautua pohjan jäätymiseen. Pohjan jäädyttyä voi koko puhaltimen lapa jäätyä pohjaan kiinni sulatusvaiheen aikana. Siitä voi seurata puhaltimen moottorin vioittuminen. Silloin on kyseenalaista korvaako takuu koska se on itseaiheutettu.

  8. Niin ettei tule väärinkäsityksiä niin kondenssivesipumppu ei ole vakiovaruste vaan niinkuin sanoin, “Jos kondenssivesipumppu pitää olla niin kyllä se silloin Toshibassa on.” Eli se on lisävaruste.

  9. Täytyy itsekin lisätä kommentti aiheeseen.

    Hyviä ja mielenkiintoisia kommentteja aiheesta. Oli varsin mielenkiintoista lukea käyttäjäkokemuksista, vaikka paljon lukemista olikin, etenkin kun itsekin tätä nykyä mielenkiinnolla seuraan kuinka pärjäämme näillä kovilla pakkasilla omalla ilmalämpöpumpullamme!

  10. Onko pumput sammuneet. Oliko pakkanen liikaa, kun ei tule kommentteja.

  11. Kondenssivesipumppua tarvitaan nääs kattomalleissa, ei seinämalleissa.

  12. viltsulle!
    Olen jo kysellyt asennusta ja telinekkin on jo talon sokkelissa kiinni. Paikallinen kylmäkone-asentaja tarjosi asennusta noin 150-250e hintaan. Ostin laitteen suoraan maahantuojalta, eli Kaukomarkkinat Oy:lta.

  13. Säätäjä. En tiedä muista mutta Mitsu kyllä käy. En viitsi joka pakkasella alkaa kehumaan. Sitäpaitsi vaikka lämpöä piisaa -20 asteen allekin niin valmistajan ohjeen mukaan hyötysuhdetta ei enää pitäisi olla joten sammutan pumpun silloin koska saman lämmön saan äänettömästikin sähköpattereistani ja sillä hetkellä takka puineen nousee arvoonsa. Se kun käy samalla hinnalla oli pakkasta tai ei. Ilmankierto tietty pienenee sinä hetkenä kun pakkasta on alle tuon mutta nyt sitä on -10 eli hetken siitä vain sai nauttia.

  14. Sulle Jore&Säätäjä
    Kyllä pana invertteri on nyt pyörinyt 3kk maks minus 25C eri puhalluksen ja lämpötilan ohjauksilla No problems
    Asensin itse Hki seudulle “vimosenpäälle”, alanmies kävi vetämässä vacumit, 8m putkilla ei tarvinnut lisäainetta

    Kuten moni muukin olen yllättynyt saatavasta lämpötehosta myös yo lämpötiloissa vaikka nettoa ei tulisikaan. Tekn miehenä oletan että jatkuvassa käytössä koneen vakiolämpötila on eduksi metallinlaajenemisen hallinnassa ja myöskin kumi ym materiaaleille
    Oikein mitoitettu sulatusvastus ulkoyksikössä on ehdoton edellytys ja kokemuksen mukaan se tulee kulkea vedenpoistoaukon kohdalta , em huolimatta olen joutunut välillä poistamaan jäätä pois ko reijästä
    Asennus on tehty autotallinoven päälle katosen alle mistä putkella veden pois vientiin tulee matkaa ja on tietysti asennettava sisään lämmityskaapeli En taida tehdä homma hoituu “venyvällä” ämpärillä Sisältä painovoima kyllä vie vedet pois saunan lattiakaivoon

    Yhdistelmä suorasähkölämmitys eri ohjausvariaatioilla plus takka plus lämpöpumppu on mielestäni hyvä kombinaatio ja oikein toteutettuna todennäköisesti edullisinta energian käyttöa pientalon lämmitykseen

  15. no niin. nyt on ultin pumpuissa kompressorin lämmitin vakiona.ja aineena r410,kusessa ollaan muiden merkkien kanssa?

  16. Hip heijaa
    Ei kaikki kompressorit tarvitse pantavastusta ympärilleen. On varmaan niin iso, että sisäyksiköllekin riittää siitä lämpöä puhallettavaksi. Isolla vastuksella pumppu saadaan toimimaan vaikka neljänkymmenen asteen pakkasessa. Mutta kerro lisää tekniikasta.

  17. Q2. en tiedä,ehkä panta tai pari kieppiä itsesäätyvää kompuran ympärillä. tuskin mitään mullistavaa. muuten ihme kun ei scrollissa kierrätetä lämmityksessä paineputkea öljytilan kautta,kuten joskus muinoin r12 koneissa oli tapana ainakin d…ssin komp. oli vielä sellanen kierukka o/c ? kuitenkin kun nää on kylmässä tarkotettu toimiviksi?

  18. Tärkeää pumpulle on että se jaksaa käynnistyä jos se on ollut sammutettuna pitkän pakkasjakson. Muuten monella kompuralla on lämpimät oltavat. Niin hyvin ne on useassa merkissä eristetty.

  19. Kysyin jostain liikkeestä pumppukaupoilla ollessani, saako pumpun ja suoran sähkön pelaamaan yhteen ihan itekseen. Myyjä ilmoitti heti että heillä on ratkaisu asiaan. Kun pakkanen kiristyy pumppu sammuu ja patterit menee päälle. Kun lauhtuu pumppu käynnistyy ja patterit menee pois tai lämpötilan pudotukselle. Kaikki pumput ei kuulemma sellaisenaan tähän sovellu. Onko kellään käytännön kokemusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *