Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. V-M
    Onnittelen. Teit hyvän valinnan. Jos vielä katsot Toshiban kotisivuja niin huomaat että maahantuoja on järjestänyt laitteilleen huoltoverkoston. Luotettava hankinta.

  2. Huolto on tärkeä. Eihän sellaista autoakaan voi ostaa jolla ei ole merkkihuoltoa. Meille on esim. tullut soittoja kun laitteen asentaja ei suostu korjaamaan laitetta (ilmeisesti ei ole tuotekoulutusta niin ei osaa). Kyllähän me Panat ja vastaavat korjataan mutta Suomessa nimen saaneet kiinailmiöt ei onnistu meiltäkään. Ilmeisesti myyjät tekevät vain pikatiliä, kun eivät ole merkkihuoltoa ja teknistä tukea järjestäneet. Että kaikki loppuu aikanaan.

  3. Moi Taas Kaikki,
    Allekirjoitan 100%sesti huollon tärkeyden, odotan vähän pelolla sitä päivää kun Ultimateni tarvii ensimmäisen korjauksen. Mahtaako löytyä sitä oikeaa osaa ja kuka korjaa ?. No sitten näkee. Onneksi vanha sähkölämmitys on vielä ok, niin pitkäkään huoltoseisokki ei kylmennä taloa. Toisaalta itse vekotinhan on yksinkertainen, kyllä sen kyläseppä korjaa (jos ei automaatio leviä).
    Sen mun kinukkihinnoittelutekstin tarkoitus oli vain irroittaa hinnan ja laadun yhteys toisistaan. Tottakai koko ketju tarvii voinsa leivän päälle. Eikä kenenkään kannata itse hakea Kiinasta tavaraa, mutta minimoida välikäsien määrä kyllä. Eiköhän se keskinenkin tuo suoraan ?
    Eikö tuo edellämainittu veden tulo sisään halpispumpulla kuulosta asennusvialta ? (Joren edellisessä tekstissä)
    Se 500€ oli Panasonicin kokonaisasennustarjous: matkat ja tarvikkeet mukana. Kyllä multa siihen työhön meni 12 tuntia, että ammattimies olis varmaan tehnyt aikapaljon nopeammin. Että pitäähän sillekin hinta laskea. Tampereella miehet velottaa 250€ pelkästä ilmauksesta ja nesteistä.

    V-M kerro kokemuksistasi, kunhan tulee dataa ?

    Minäkin lupaan ilostuttaa koko jengiä kun Ultimate simahtaa ja Kiinalaista prosessoria ei ole olemassa ja U-marketin miehet on Bahamalla…

  4. ,ainakin tämä halvenpien pumppujen arvostelu,Heka kirjoitti joku aika taaksepäin mielestäni täyttä asiaa pumppujen hinnoittelusta.Ei halvat pumput tarvitse enenpää huoltoa kuin kalliit. Ja saman lailla se vaihdetaan koko yksikkö ulko tai sisä jos on ongelmia takuu aikana,oli pumppu kallis tai halpa,takuun tai tuote vastuun loputtua,remontit yleensä sitä luokkaa että ei kannata korjata koko yksikön hintaan nähden.Ehkä siinä vaiheessa kun pumput rupee hajoomaamaan ja takuut ovat loppuneet ja kuvioon astuu tuotevastuu laki joidenkin ymmärrys lisääntyy sen suhteen miksi kaikki kylmäliikkeet eivät ole kovin halukkaita myymään laitteita.Sen verran olen näitä keskusteluja seurannut satunnaisesti että,jos joskus pitäisi itse saada tietoa jostain mikä itselle ei ole tuttua,niin en missään tapauksessa sitä tietoa kekustelupalstoilta hae. Puhetta kyllä riitää asian vierestä,mutta pakkasolosuhteissa,käyttöön tai käyttämättömyyteen liityvät riskit saavat olla sujuvasti muiden “tärkeiden”asioiden takana.

  5. no niin,tuli aamu lääke otettua. Kun kirjoitin riskeistä.tarkoitin NESTEISKUA!

  6. Ei merkkipumpuissa vaihdeta koko yksikköä. Vain rikkoutunut osa, kuten piirikortti tai sen osa, anturi, puhallinmoottori, tai muu sellainen komponentti. Niihin saa lähes kaikki inkkeet erikseen. Muuten “kaikki loppuu aikanaan” älä ota liikaa NESTEISKUA ettei pumppusi tule tiineeksi. Vitsi, vitsi.

  7. Ajattelin olla hiljaa mutta pakko on vastata kun noin hölmöä kerrotaan. Siis kai se on selvää, että laatumerkit korjataan mutta halpamerkit vaihdetaan (jos vaihdetaan). Ei halpamerkkejä voi korjata eikä niitä edes ole tarkoitus korjata. Ero on aikalainen. Tilalle saadaan sama halpamerkki sillä ajatuksella, että se ei “silläkertaa” olisi viallinen. Systeemi on ihan hyvä ja perustuu todennäköisyyslaskelmaan. Tosin se ei paranna laatua mutta vie aikaa eteenpäin yli takuuajan. Ihan hyvä ajatus bisnesmielessä. Tosin sillä ei ole mitään tekemistä kyseessä olevien laatujajatusten kanssa. Ostakaa Ultimatemarketin halpapumppu ja ottakaa riski.

  8. Olen ilmalämpöpumppujen myyjä ja erikoiskoulutettu juuri niiden myyntiin. En tiedä niiden asennusteknisistä seikoista mitään mutta tiedän kyllä laitteista yleensä. Mieltäni askarruttaa nimenomaan myyjänä se, että jos myisin pumpun eikä siihen olisi korjausta vaan vaihto, olisi se aika lyhytnäköistä. Kun takuuaika on loppu niin mitä sitten? Kyllä laitteilla pitää olla korjauspalvelu myös takuuajan jälkeen. Markkinoillahan on pumppuja joilla tällaista palvelua ei ole. Joku on kutsunut niitä halpamyyntipumpuiksi. Ihmetyttää, että kuka uskaltaa ostaa moisen halpamyyntipumpun johon ei ole edes ostohtekellä edes tiedostettua korjauspalvelua? Kuitenkin koska niitä myydään niin niitä myös ostetaan. Kuinka se on mahdollista. Haluaako suomalainen tulla tahallaan höynäytetyksi vai mikä siihen on syynä. Riskinottokyky? Muuta ei tule mieleen. Mielipiteitä? Väitteitä? Vastaväitteitä?

  9. Oli merkki pumppu,ja ostettu samasta paikasta mistä tuli asennus.Laite lakkasi tuottamasta lämpöä,niin kyllä meillä ainakin vaihdettiin koko ulkoyksikkö,sen kummemmin tutkimatta syytä? Oli vielä kyseisen merkin edustaja ainakin mainoksien mukaan. Hinnaltaan kaikki oli ainakin laatua niin asennus kuin laitekin.Joku aiemmin kirjoitti,pääsemisestä takuuajan yli,käviköhän tässä juuri näin!!

  10. Jore,eihän täällä muuta kerrotakkaan kuin hölmöyksiä.Mitä suurempi valhe niin helpommin uppoo.Mitä takuu aikaan tulee se on myyjän antama vapaaehtoinen suoja,mutta jos ruvetaan puhuun turvasta niin kuluttajalla on turvanaan TUOTEVASTUULAKI,mikä koskee niin halpa kui kallis tuotteitakin.Todennäköisesti ihmiset sen jossain vaiheessa tajuaa.

  11. Vai on laatupumpuille pitäny järjestää oikein huolto verkko eikö ne toimi oikeen. Tyytyväinen ultimaten omistaja.

  12. Olli,meillä kävi ihan samalla tavalla.Myyjä/asentaja ei edes tutkinut laitetta,ihan kuin se olisi ollut ilman muuta luonnollista että ei kannata korjata,ulos uusittiin koko paketti,eikä voinut edes sanoa mitä maksoi koko homma.Meni siis takuuseen,mutta olisi kiva ollut silti tietää kustannukset,tulevaisuutta ajatellen.

  13. Onko noi merkki liikkeet sitten ainoita paikkoja jossa pumpun voi korjautta .Mun mielestä on muitakin vaihtoehtoja kuten kodinkone korjaushuolot. Joilla on myös valtuudet säveltää näiden kylmäaineden kanssa. Ja Jore miksei halpis pumpuja voi korjata.

  14. Jos kyseessä oli “merkkipumppu” niin ei syytä huoleen. Korjauspalveluhan toimii edelleen. Korjauksiahan on monenlaisia. Nyt talvipakkasilla korjaus taitaa tapahtua jos mahdollista vaihtokorjauksena ja korjaavat laitteen sitten lämpimässä sisätilassa ja vaihtavat sen sitten kun tulee samanlainen tilanne. Tiedä häntä. Olin Keskiviikkona lenkkeilemässä ja kaksi miestä raijasi IVT:n ulkoyksikköä autoonsa. Tapauksesta riemastuneena menin juttusille ja kyselin, että “ei kai vain IVT ole mennyt rikki? Se on kuulemma ihan parhaasta päästä hyvä merkkipumppu”. Asennusmiehet eivät olleet juttutuulella vaan raahasivat laitetta ja toinen sanoi. “Ei..ttu, ihan huviksemme tässä kahlaamme tämän kanssa pitkin lumihankea”. Enempää ei siitä keskustelusta tullut. Vilkaisin vielä vähän ajan kuluttua taakseni jolloin toinen asennusmies piti saapastaan kädessä ja kaatoi sieltä aimo annoksen varmasti kylmää lunta. Pikkukenkämies oli ilmeisesti jo operaation tehnyt. No näkyy IVT:kin rikkoutuvan ja korjaus tai vaihto toimii.

  15. Niin Öö. Liekö ajatus sellainen, että niitä voidaan myydä halvemmalla kun niille ei tarvitse järjestää korjaus- ja huoltopalvelua eikä investoida varaosiin. Eli olettaisin ongelman olevan varaosien saannissa. Muuta syytä en tiedä. Mikään ei tosin estä ketään itse korjata niitä mutta jos mennään aukomaan kylmäaineputkia niin tulee sitten muut seikat esteeksi. Eivät ne sen kummempia ole muuten kuin varaosien saannin suhteen ja voivat olla ilman huoltoaukaisumekanismia, eli voivat olla pikakoottu ihan sillä ajatuksella, ettei niitä enää koskaa avata. Eikä toki merkkiliike ole ainoa. Täällä ainakin huoltopalvelu huoltaa ja korjaa niitä myyjäliikkeen lisäksi.

  16. Joo mutta onko noi laatupumpun kompurat avattavia.Luulisin niidenkin olevan umpinaisia niinkuin halpapumpuissakin että jos se hajoo niin se on vaihdettava koko kompura. niin mikä estää vaihtamasta halpikseen sitten tollasen niin sanotun laatu pumpun kompuran eihän sinne mee ku kaks putkee meno paluu ja sähköpiuhat ja sisä yksikössähän on tää ohjaus virta tai tietokone mikä sen nimi ny lie.

  17. Onko hyviä/huonoja kokemuksia fujitsu ASY9LB Artic mallista tai yleensä fujitsusta?

  18. Ei voi olla totta,tämä pumppujen kierrätys,eli kun tarpeeksi monta kertaa hajoo niin voi hyvällä tuurilla voi saada omansa takaisin,nyt rupes ressaamaan.Taidettiin maksaa itsemme kipeiksi hyväuskoisuuttamme.Monessakohan seinässä tämä meidän laatulaite on jo käynyt.Nyt vasta rupeskin ressaamaan.

  19. mikähän merkki on kysees. Niinhän sitä sanotaan jos ei rahallakaan sitä saa onnen kauppaa se vain on tyydy vähempään onnen se antaa vaatia ei voi taivaan rantaa mitä rahalla ei saa perseellä sen voi tienata.

  20. Kaisa
    Kaikki liikkeet eivät tunne pumppujen sisintä eivä saa edes vikakoodia ulos. En tiedä mistä laatumerkistä on kyse, mutta tässäkin on varmasti ollut kyse siitä että liike ei osannut korjata laitetta, olisi tullut liian kalliiksi alkaa opettelemaan paikanpäällä. Helpompi vaihtaa koko kone niin säilyy maine. Todennäköisesti laite päätyy maahantuojalle, josta se ehkä palautuu korjattuna myyjälle, ja jompi kumpi on maksumiehenä. Jos laite myydään vielä uutena se on rikollista eikä näin varmaan kukaan tekisi, vaan laite myytäisiin käytettynä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *