Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
En vaan voi ymmärtää,ja heräsi epäilys aiemman kirjoittelun perusteella.Mistä voimme tietää että tämä laite ole jo ollut jollain muulla ja tuotu meille vaihtokoneena.Ja mitä maahantuojaan tulee niin ei sillä ole merkitystä,sen verran perjantaina sain asiaa kuluttajasuojasta selvitettyä,ja heidän kanta oli jos asiassa jotain epäselvää niin myyjä on se minkä kanssa kannattaa asiaa selvittää,koska myyjä on vastuussa myymästään tuotteesta viimekädessä myös takuu ajan päätyttyä. No tässä oli takuu voimassa.Kyse oli laitteen merkkiedustajasta,asennus tuli samassa “paketissa”.
Kaisa kyselee.
Mistä voimme tietää että tämä laite ole jo ollut jollain muulla ja tuotu meille vaihtokoneena?
Siitä, että jos ostat uuden laitteen niin se on uusi. Ne ovat numeroituja.
Laitteet jotka aikanaan ovat viallisina menneet korjattavaksi päätyvät yleensä varaosiksi. Huoltoliikkeillä on yleensä paljon varaosia. Jos laitteesi on esim puolen vuoden käytön jälkeen vaihdettu uuteen ja sitten siinä on ollut pikkuvika ja sitten jos tämä vaihdettu laitteesi sitten parin vuoden päästä vioittuu niin teoriassahan voi olla, että saat tilalle edellisen koneesi jos korjaus tapahtuu vaihtoperiaatteella. Itse en pitäisi tilannetta ollenkaan pahana jos saisin kaksivuotisen tilalle puolivuotta käytetyn korjatun. Missä oli se ongelma ja mikä asiassa rassasi? Eli jos tarpeeksi monta kertaa hajoaa niin voit saada takaisin “teoriassa” alkuperäisen mutta missä ongelma?
Voi herran jumala. Laitteet tulee tehtaalta numeroituna sarjoina ja alkuperäis pakkauksessa. Olisi todella inhottavaa jos joutuisi palvelemaan kaisan kaltaista vainoharhaista akkaa.
janska kirjoittaa:
17.02.2006 klo 16:45
Onko hyviä/huonoja kokemuksia fujitsu ASY9LB Artic mallista tai yleensä fujitsusta?
On hyviä kokemuksia. Meillä on kyseinen pumppu myynnissä. Takuu 5 vuotta. Cop 4,4, Ilmavirtaus täysillä 495 kuutiota tunnissa. Säästää energiaa tinkimättä tehokkuudesta. Edullinen. Ehdottomasti hyvä valinta.
En kuitenkaan kerro missä “meillä” koska jokainen etsii itse oman jälleenmyyjänsä eikä tarkoitukseni ole alkaa polkea hintoja muilta myyjiltä vaan annan mielipiteitäni myyjän näkökulmasta.
Tervehdys! On tullut pitkään lueskeltua juttuja täällä ja täytyy mainita että osaltaan ne vaikutti päätökseeni pumpun valinnassa. Tilasin juuri Toshiba Daisekain. Vähän alle 2000€ tulee asennettuna. Asennuspaikka on tällä hetkellä päällimäisenä mielessä, luultavasti laitan porraskäytävään kun on kaksikerroksinen talo. Putkien pituudesta piti kysyä, että vaikuttaako pitkät putket(yli 5m) hyötysuhteeseen ja kuinka paljon, osaako joku arvioida??
kyllä,numeroituna sarjana,mutta eihän tässä ole mistään sarjasta kysymys,koska meillä vaihdettiin pelkkä ulkona oleva laite,ja onhan siinä numero mutta mihin tätä numeroa vertaan.Eihän se voi mennä näin,meillä 2 kuukautta vanha laite ja tilalle tuodaan 3vuotta vanha laite,mikä mahdollisesti korjattu 5vuotta vanhan laitteen osilla. Oli meillä pesukonekin takuu korjauksessa,ja kyllä me omamme saimme takaisin,ja on todella eri hintaisesta koneesta kysymys.Mielestäni se ei ole vainoharhaisuutta jos yrittää pitää puoliaan.Kummasti se myyjänkin asenne muuttui nyt kun rahat on tilillä.Taitaa olla alalla yleisenpääkin.Mutta ei asia ole suinkaan vielä loppuun käsitelty.
Toshiballa ei 5m:n putkipituus täytä pitkän putkivedon määritelmää. 5m asettuu optimiarvojen sisään joten hyötysuhde ei kärsi yhtään. Ei se kärsisi 20 metriin asti muutenkaan koska asennusmies lisää ainetta tiettyn putkipituuden ylityttyä. Toshibat kuten Fujitsut myydään vain ammattitaitoisesti asennettuna eikä asennusteknisistä seikoista ostajan tarvitse huolehtia. Ostaja voi ehdottaa tai vaatia asennuspaikkoja ja sen jälkeen jatkaa normaalia elämää yhtä huolettomasti kuin se oli ennen ostopäätöstäkin. Suosittelen kuitenkin pelkkää ehdottamista koska asennusmies ei asenna laitetta mielellään “määräyksen” mukaan jos paikka ei ole optimaalisesti oikea. Muutenkin pumpun hintaan yleensä kuuluu ammattitaitoinen suunnittelu joten vain halutessaan kannattaa miettiä asennusteknisiä seikkoja. Nimittäin tässä jos jossain pätee jonkun aiemmin mainitsema seikka, että “tieto lisää tuskaa”. Ilmalämpöpumpun ostaminen asiantuntijalta on turvallista ja helppoa. Tiedän kyllä kokemuksesta, että asian voi tehdä niinkin vaikeaksi, että se jää sitten tekemättä.
Jore, onko niin että rikki menneet laatulaitteet päätyvät varaosiksi,muille rikki menneille laatulaitteille.Kuulostaa oudolta,etten sanoisi rikolliselta.
Jaakko. Johonkinhan ne päätyvät. Joissain tapauksissa se voisi olla mahdollista ilman, että laillisuuden raja rikotaan. Jos uusi, lähes käyttämätön, laite on heti vaihdettu ja sen ulkoyksikön tuuletin päätyisi varaosiksi ja sitä tarjottaisiin vanhan saman mallin varaosana asiakkaan suostumuksella niin en näkisi siinä mitään laitonta. Samaten jos vanhan ulkyksikön kuoret potkittaisiin ja huoltoliikkeessä olisi käytetyt jotka asentavat esim, puoleen hintaan mitä uuden niin en siinäkään näkisi mitään laitonta. Kaikissa tapauksissa edellyttäisin asiakkaan suostumusta. Laittomaksi tilanne menee vasta silloin kuin tieten tahtoen annetaan ymmärtää, että osat olisivat uudet ja niistä veloitettaisiin uuden hinta. Olen itse ihan eri alan yrittäjä mutta jos minulla on käypä varaosa jonka olen saanut esim, tuotteen takuuvaihdon yhteydessä niin kerron siitä asiakkaalle ja saatan tarjota sitä puoleen hintaan. Jos ei käy, niin korjaan uudella osalla kuten yleensä. Kerro toki jos teen mielestäsi laittomasti? Muulla lailla toimien voidaan sitten jo ehkä mennä laittomuuksiin. Luulen kuitenkin, että suurin osa vaihdetuista laitteista päätyy takaisin maahantuojalle koskapa vain sitä vastaan myyjä saa siitä korvauksen maahantuojalta. Vakuutuksesta korvatut laitteet päätyvät romutukseen. Eli kiertoo päätyy loppujen lopuksi murto-osa osista.
Pidän äärimmäisen arveluttavan korjata laitteita käytettyjen koneiden sisältä revityillä osilla. En millään voi uskoa, että mikään asiallinen liike sellaiseen ryhtyisi. Ensinnäkin tuollainen käytettyjen runkojen säilyttäminen varaosina olisi epätaloudellista. Toiseksi siinä olisi paha huijauksen maku; yritetään vedättää kone yli takuuajan paikkaamalla sitä vanhoilla osilla. Ei, tuo ei sovi minun järkeeni. Miten se voisi olla edes kannattavaa? Jokainen joka tuntee edes vähän takuuhuoltomenettelyjä, ymmärtää, että takuuhuollon varaosat ja muut kustannukset kattaa valmistaja, ei jälleenmyyjä.
Eiköhän nyt sentään ole aina edullisempaa ottaa hyllystä pitkän sarjan uusi varaosa, kuin lähteä ihmisvoimin purkamaan joitakin vanhoja rakkineita? Herätys, hyvät ihmiset!
Kyl se niin on että uutta osaa tilalle tai koneen vaihto, koska reklamaatioita on niin vähän että kannattaa hoitaa ne kunnolla.
Ahmaboy.Lämpöpumppu alalla ei pädekään mikään totuttu käytäntö.Siellä yleensä siis yleensä,myyjän asema on se että se saa maahantuojalta vaihdettavan osan ja vaihtaa sen omalla kustannuksellaan miten parhaiten taitaa,ja kuten on joissain malleissa takuu 5vuotta kompressorin osalta niin vaikeuksia on odotettavissa enemmänkin.Koska koneen vaihtotyö aineineen ja tarvikkeineen on suhteellisen suuri voi olla että se ei kovin paljoa kiinnosta,kauniista puheista huolimatta,enään 5vuoden kuluttua. Ja mitä siihen tulee antaisinko omaa laitettani korjata käytetyillä osilla on takuu voimassa tai ei,niin en missään tapauksessa,siis ehdoton ei.
Ilmalämpöpumppumyyjä, Kiitos vastauksesta ja yhdyn väitteeseen”tieto lisää tuskaa”.. näin tosiaan on! Haluan vaan itsekin miettiä sijoituspaikkaa lähinnä laitteiden äänitasojen takia ja että se varmasti olisi hyvä paikka tasaista lämmönleviämistä ajatellen.
Ole hyvä Toni. Tieto todellakin lisää tuskaa ja siksi olemme ratkaisseet sen asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Minun tehtäväni on opastaa mm. asiakasta optimaalisesti oikean paikan löytämiseksi. Yleensä asiakas istuu pöydän ääreen kanssani pohjapiirustusten kanssa tai sitten ne piirretään tai sitten simuloimme ne tietokoneella. Näin löydämme optimaalisesti oikean paikan ja samalla mietitään melujuttuja. Samalla asiakas voi kuunnella millaista meteliä laite pitää koska niitä on meillä valmiiksi asennettuna esittelytelineeseen. Kauppaa ei tehdä ennenkuin nämä on selvitetty. Kun sijoituspaikka ja laitemerkki on selvitetty voidaan tehdä tilaus. Jos asennuspaikka ei ole “vesiselvä” asentajalle, tulee hän käymään asiakkaan kotona ja varmistaa, että tekemämme suunnitelmat ovat oikein ja hän tarkistaa läpivientien pituudet ja seinämateriaalit ja 27 muuta asiaa. Asentajan on nimittäin tiedettävä tuo seikka ennen tuloaan jotta kertakäynti asennuksessa riittää ja mukana on oikeat asennustarvikkeet sekä, että asennus tapahtuu ongelmitta. Esim. kondensiovesipumppu, kotelointiosat. (nämä siis vain esimerkkinä jos niitä tarvitaan). Palvelu ei kuulu mahdollisesti joskus myöhemmin tai jostain toisaalta ostettavalle pumpulle vaan kyseessä olevaan kauppaan. Eli kuten huomataan, ei pumppukauppa ole hankalaa kun sen ostaa asiantuntijaliikkeestä.
Jos katteet on kohdallaan niin valmistaja/maahantuoja/asennusyritykselle on edullisempaa vaihtaa koko paska kun alkaa ropaamaan uutta kompuraa paikalleen kun se varaosana viellä maksaa enemmän kun koko ulkoyksikkö.
Katteet pumpuissa varmasti on kohdallaan ja suomalaisen kylmäkone asentajan duuni täällä maksaa enemmän kun valmistaa uusi kiinassa ;-)
Sama pätee elektroniikka puoleen varsinkin epäsäännöllisesti esiintyvän vian hakeminen voi olla todella työlästä.Se että ILP todella tuo säästöä on siis paljon kiinni myös siitä miten se kestää takuun jälkeen.Mitä kalliimpi pumppu
ja pieni lämmönkulutus sitä pitempi takaisinmaksuaika.Eli jos käy huono tsägä niin toimiva halpapumppu voi hakata kalliin maanantai kappaleen mennen tullen. Sinänsä mulle se ja sama mitä kukin ostaa mulla on Pana E9CKP ja olen ollut siihen tyytyväinen Asennuksineen 1100 euroa
Kari.Veit sanat suustani.Itsellä on halpapumppu,toimii kuten pitääkin.Onneksi 2vuotta sitten ala ei ollut aivan näin kuumentunut mitä nyt.Vaikuttaa siltä,että jotkut ovat ottaneet elämän tehtäväkseen halvenpien lämpöpumppujen mollaamisen.Totuudellista tietoa on vaikea saada,jopa tahot mistä luulisi saavan oikeeta tietoa,ovat pahasti kallellaan omiin ja jäsenyritystensä etuihin,jopa niin että sen jo huomaa kuluttajakin.Ja se on este,mikä ei voi olla vaikuttamatta noin yleensä pumppuihin liityvään myyntiin,merkistä riippumatta.
Hekka.Voisikohan tähän vaikuttaa tämä suomessa riehuva kansan sairaus eli kateus.Olisi kiva tietää miten markkinointi on ruotsissa hoidettu,kun siellä on niin paljon pumppuja.Ja ovat viikonlopun uutisten mukaan taas siirtymässä ja siirtyneet jo,tehokkaanpiin laitteisiin,eli kalliolämpöön.Noh ehkä täällä näprätään ilmalämmön kanssa siis ilmasta-ilmaan,ja sitten kun on näprätty riittävästi,todetaan säästöjen olevan minimaalisia ja ei muuta kun purku hommiin ja investoimaan kallioon sitoutuneeseen lämpöön.Ja käännetään taas mainos puheet ja kannattavuus laskelmat tasan toista päin.Muuten tukeehan Suomikin yhteisistä varoista ilma-ilma lämpöä,kotitalousvähennyksen muodossa.
Tuohon ei todellakaan liity kateutta. Kyseessähän ovat “kanssasisaret” jotka jakavat tietoa toisen “kanssasisaren” parhaaksi. Ongelmat halpamyyntipumpuissa ovat aidot mutta tuntuvat enemmän kasautuvan halpamyyntipumppujen myyntitapaan josta jälkihoito näyttää puuttuvan kokonaan. Jälkihoito kuuluu aina hyvään kaupankäyntiin eikä asiakasta saa unohtaa “oman onnensa nojaan”. Asiakas on minun työnantaja ja siksi tärkein henkilö. Ennemmin pitäisin ihmeteltävänä jos halpamyyntipumppujen myyntitapaan ei kiinnitettäisi huomiota. Muutenkin kun käsitellään kylmäaineita ja sähköjä, pitää niihin olla luvat ja siksi pitäisin tärkeänä, että halpamyyntipumput jätettäisiin kaupan hyllylle, (poislukien pumput joille on jälkihoito olemassa) koska eivät ne siellä hyllyllä kenenkään tiellä ole.
Minulla on Sanyon invertteri ja sitä asennettaessa laitettiin ulkotermostaatti, joka sammuttaa ulkoyksikön pakkasella kahdessakymmenessä asteessa sisäyksikön kierrättäessä ilmaa. Laitteen piti kytkeytyä jälleen -16 asteessa, mutta miten kävikään. Ulkoyksikkö sammui kuten pitikin, mutta ei kytkeytynytkään päälle pakkasten laskettua. Vasta irroitettuani myös sisäyksikön sähkövirrasta ja laitettuani sen samantien takaisin toimi laitteisto normaalisti.Asentaja tarkasti myöhmennin kytkennät ja termarin, kunnossa. Seuraavat pakkaset toiminta jälleen sama. Missä vika ???
Missä vika
Onko erillinen termostaatti, vai nordic malli jossa toiminto on jo valmiina. Mihin piuhaan termostaatti on asennettu ja onko kaukosäädin yhteydessä laitteeseen. Jos laite on eteläeuroopan malleja jaksaako kompura kylmäkäynnistyä. Luulen että kyseessä on taas ns. kotkaus.