Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Meillä myytävissä Sanyon nordic malleissahan toiminto on vakiona. Nämä mallit käynnistyvät moitteettomasti. Jos on, niin tuo termostaatin asennushan oli turha ja aiheutti enemmän harmia kuin hyötyä mutten jaksa uskoa ettei myyjä olisi sitä tiennyt. Jos ei ole niin, niinkuin Q2 sanoi, eteläeuroopan markkinoille tarkoitettu Sanyo ei ole ihan parhaimmillaan täällä missä on kylmäkin. Tiedät onko Sanyosi Nordic sen kirjainyhdistelmästä …93EHN tai 123EHN. Jos N-kirjain puuttuu, on asiasi sinänsä kunnossa, että ei sen kyllä oikein pitäisikään jaksaa käynnistyä kun on etelämalli. Mutta jos saat käynnistymään resetoimalla niin käytä sitä toiminnetta. Muuta ei, ellet asennuta pantavastusta, ole oikeastaan tehtävissä. Laitteesi toimii ihan odotetusti. Pantavastus lämmittää kompuran käynnistyskuntoon.
Mikähän nyt mättää,kun jo laatulaite myyjätkin kinastelevat.Kuitenkin molemmat EH ja EHN,aiemissa mainos puheissa juuri suomen kylmään ilmaan tarkoitettuja. Vahvistaa vaan omaa valintaa mikä tuli aikanaan tehtyä.Valinta oli silloin halpapumppu,ja olisi sitä tänääkin.
Joo “missä vika” “Q2” ja “Jore”.
Olen huomannut, että markkinoilla on molempia pumppuja Sanyolta. Sekä N että tuo Eurooppamalli. Kannattaa siis olla tarkkana koskapa hinta niillä taitaa olla sama, mutta laatu kallistuu mielestäni Nordic mallin eduksi. Sanoin jo pari kuukautta sitten, että vain tuo N-malli eli Nordic on se joka oli menestyvä ruotsalaisessa råd&Rönn testissä. Liikkeessä mistä pumppuni (siis aito Mitsubishi) ostin http://www.jemimar.fi näkyy olevan vain N-malleja. Tänään aamulla klo 6:00 oli lämpömittarissa -17 astetta. Eli yö on ollut kylmä. Jossei kylpyhuoneen varaavaa lattiaa sekä keittiön samaa lasketa niin koko 120 neliön taloni lämpiää Mitsubishilla. Eli tänä aamuna ei ollut kylmä. Annan tämän kommentin siksi koska viime pakkasille heti joku ihmetteli “ovatko pumput hyytyneet vai miksei nyt kuulu kommentteja kun on pakkasta”?
Vai pitäiskö siirtyä kokonaan näihin halvenpiin pumppuihin,niissä kuulemma nykyään kompressori lämmitin vakiona.Taitaavat ollakkin todellisia pohjola pumppuja.Ehkä on jäänyt aikaa tuote kehittelyyn,koska aika ei ole mennyt kilpailevien merkkien haukkumiseen.
Meiltä saa myös halpamerkkejä siis aitoja “kinukkeja”. Tosin myyn niitä mielellään ainoastaan “urheiluhenkisille” joilla on riskinottokykyä sekä eduksi katsotaan kokemus uhkapeleistä ja ovat valmiita hyväksymään tappioriskinriskin luonnollisena osana riskinottoa. Tosin meillä on niihinkin jälkihoito samaan hintaan.
Tappionriskin tai suuret voitot,mitä voi hävitä jos jälkihoitokin kuuluu samaan hintaan.
Terveisiä taas ylläpidolta! Ilmalämpöpumppukeskustelu käy vilkkaana, mikä on oikein erinomainen asia.
Meidän Panasonicimme on lämmittänyt tehokkaasti talvipakkasillakin. Jos ulkolämpötila tippuu alle 10 pakkasasteen, ikkunoiden lähellä alkaa kuitenkin olla hieman viileää ja siinä vaiheessa käynnistelen yhden tai kaksi lämpöpatteria.
Pikkuharmiakin on kuitenkin ollut.
Sisäyksikön puhallinmoottori oli alkanut siristä aika voimakkaasti viime aikoina ja ääni on käynyt jo hieman hermostuttavaksi.
Soitin tänään asennusliikkeelle asiasta. Asentaja tiesi heti mistä oli kyse: moottorin laakeri on rikki.
Panasonicin pumpussa on kahden vuoden takuu joten moottoriremonttimme menee takuun piiriin. Pumppummehan asennettiin 2004 huhtikuussa joten olin kreivin aikaan liikkeellä.
Raportoin myöhemmin siitä miten korjaus sujui.
Sami.Kenen maahantuoma laite.Saitko takuu korjauksen ilman “taistelua”.
Jannu: Asennusliike oli nokialainen IVT Center/Green Heat (ks. alkuperäinen juttuni sivun yläreunasta, siellä on myös linkki). Eikä tarvinnut tapella yhtään vaan puhelinkeskustelusta jäi hyvä mieli.
Sami.Kiitos.
Hommasin lokakuussa -05 Panasonic inv 9 ja masinan lämmitys ominaisuudet on saanut minut yllätettyä positiivisesti. 100 neliön talo sähkö/leivinuuni lämmitys on saanut siirtyä syrjään pumppun teho on riittänyt aina -15 asteeseen asti. Ennen paloi polttopuuta n.12 kuutiota talvessa tällä menolla korkeintaan puolet. Ainut miinus tuli asentaessa ulkoyksikkö suoraan seinään, tulee jyrinää kun pyörii täysillä, mutta vika poistuu kun laitan ulkoyksikön asennuksen uusiksi keväällä. Olen suositellut masinaa tuttavilleni ja innokkaita ilman “nuuhkijoita” on riittänyt ja pari on jo varannut laitteen Terv. lähes ilmaisen lämmön nauttija
ilmalämpöpumppumyyjälle tiedoksi,että scanoffise purki molemmat mallit
sanyolta eli ehn ja eh ja paremmaksi suomen oloihin varmistui eh malli.
scanoffisen http://www.sivulla on asiasta kerrottu tarkemmin
Esa,meillä samaa ongelaa äänen kanssa.Laite oli ensin vaimennuskumien kanssa seinässä,mutta piti jyrinää.Tehtiin legaharkoista betoni laatan päälle teline,ja ankkuroitiin laatta sokkeliin parilla harjateräksen pätkällä,jyrinä hiljeni huomattavasti,mutta häiritsee edelleen. Ammattilaiset,voiko ääni siirtyä harjateräksiä pitkin,vai tuleeko ääni seinän läpi suoraan.Sitä on vaikea paikallistaa.Seinässä on eristeenä puhallusvilla.Kyseessä invevertteri malli,ei halpapumppu.
Hei Tosiban omistajat:-Kuulin että tosiban ulkoyksikön kanssa on ollut jäätymisongelmia oli propelin jäätynyt kiinni, joten onko muilla ollut näitä ongelmia näillä pakkasilla ja onko tämä aioastaan tämän merkin ongelma !! Näin täällä itärajalla
Onko julkaistu tänä vuonna testejä ja jos on niin saisko testitulokset mistään
Hei kölli! Käyppäs tuolla foorumilla katsomassa Toshiba-osiossa:
http://www.lampopumput.info
Ei taida olla mikään yleinen ongelma Toshiboissa vai onko sittenkin?
Toshiba daiseikai on minulla kerännyt jäätä pohjapellille kovimmilla pakkasilla. Vaihdatin huollolla takuutyönä siihen tehokkaamman sulatuskaapelin ja tilanne on parantunut. Aika tavalla runsaasti tulee tuota sulamisvettä, oikeastaan jo melkein ongelmaksi asti. Vaikka asunto on rinnetontilla ja veden pitäisi päästä mukavasti alamäkeen, on lumi + kova pakkanen jäädyttänyt aikamoisen kakun ulkoyksikön alle. Tähän pitää varautua selvästi paremmin seuraavana talvena, eli on syytä varata joku astia tai pulkka sinne yksikön alle, että sen voi tarvittaessa käydä kippaamassa muualle.
Pidin muutaman päivän ulkoyksikön alla muoviastiaa, sidottuna kulmistaan ulkoyksikön telineeseen ja vettä kertyi päivässä noin kymmenen litraa. Pakkasta oli 10 asteen kieppeillä ja päivällä pari astetta.
Ulkoyksikön ääni kuuluu kovimmilla kierroksilla vaimeana huminana sisään, vaikka ulkoyksikkö on kiinnitetty sokkeliin. Tuntuu, että nuo vaimennuskumit ovat kelvottomat, kivikovat, ne on vaihdettava parempiin.
Ei ole mulla Toshiba Daiseikaissa ropeli jäätynyt. Hyvin on pakkaset hoidellut. Oliskohan Köllille tullut källi eli tullut viallinen lämmityskaapeli tai sitten alitehoinen sulatuskaapeli. Kysy uutta sulatuskaapelia asennusliikkeestä.
speede
Kävin ko. linkissä. Sieltä ei selviä käytännössä kuin reikien määrä pohjalevyssä. Ohjelmointi tietoja ei ole vertailtu. Kyseessä näyttää olevan maahantuojien välinen korkeamman tason ottelu markkinaosuuksista. Puollustautumis prosessi päällä koska N-mallin testivoittajaa on vain toisella. Ehkä riita voidaan ratkaista asentamalla molemmat laitteet samanlaisiin asuntoihin, siis tekemällä tutkimus. Sitten nähdään kumpi on halvempi ratkaisu, pidempi sulatus vai lämmitysvastus. Siinä tietysti hävitään aikaa ja me voimme sillä aikaa ostaa toisen merkkisen testivoittajan.
Speede:
Minäkin kävin mielenkiinnosta tuolla linkillä. Mieleeni jäi sinun sanomasi
“sanyolta eli ehn ja eh ja paremmaksi suomen oloihin varmistui eh malli.”
Mennäänpä kohta kohdalta.
1. 1. SANYO SAP-KRV93EH -malliversion ulkoyksikön pohjassa on kolme
reikää sulatusveden poistumiselle ja toimitukseen kuuluu vakiona
ulkoyksikön pohjan sulatusvesivastus. EHN-malliversiossa on
ulkoyksikön pohjassa viisi reikää, mutta ei ollenkaan vastusta, joka
saattaa aiheuttaa sulatusveden jäätymisriskin ilman sulatusvesivastusta.
Tuohon en ota kantaa kun en muista oliko tuo ihan noin. Mutta kas kummaa, on unohtunut
maininta, että sulatusvastus pienentää hyötysuhdetta.
2. SANYO SAP-KRV93EH ei pysähdy kovallakaan pakkasella ja sitä voi
käyttää jatkuvasti ympäri vuoden. EHN-malliversio pysähtyy
automaattisesti –20 ºC:ssa.
Tuo on totta mutta kas kummaa. Taas on unohtunut, että tominne vähentää hyötysuhdetta eh mallissa yli -20 asteen pakkaspuolella ja jossei sitä sammuta se laskee hyötysuhdetta. Kovemmalla
pakkasella kuin -20 astetta laite käy täysillä kuten on-off pumppu. Kun kerran on maksettu invertteristä niin onko järkevää käyttää laitetta kuten on-off sekä onko muutenkaan järkevää käyttää laitetta tappiolla? Sähköpatterista saa samalla hinnalla tai halvemmalla jos pakkanen kiristyy ja tuossa tilanteessa laitteen sammutustoiminne on erittäin hyvä.
3. EHN-malliversiossa on korkeampi ulkoyksikön sulatuksen
loppulämpötila, joka tarkoittaa myös pidempää sulatusjaksoa. Laitteen
tuottama hyötysuhde jää tästä syystä huonommaksi kuin EHmalliversion.
Todettakoon tässä yhteydessä, että EH-malliversion
sulatus toimii Skandinavian vaativissa oloissa virheettömästi.
Oho. On huomattu, että toimenpiteellä kilpailevan version hyötysuhde pienenee. Tosi hyvä huomio koskapa aiemmin melko selvät hyötysuhdetappiot jäi huomaamatta. Tosin minimaalisesti mutta kas kummaa kun on huomattu. Ei huomattu kuitenkaan, että ehn sulattaa tehokkaammin.
4. EHN-malliversiossa on lauhduttimen takaverkko poistettu tehtaalla.
Hyvä ajatus, koska verkosta saattaa talvella olla haittaa ulkoyksikön
jäänmuodostuksessa. EH-malliversiossa asentaja poistaa tämän verkon
laitteen asennuksen yhteydessä.
Tähän en ota kantaa mutta hyvä huomio.
Yhteenvetona voidaan todeta EH-mallisarjan olevan parempi ja soveltuvan myös paremmin Suomen olosuhteisiin.
Oho. Mikään ei mielestäni viittaa siihen, mutta jokainen ajattelee tietysti asian itse.
Ilmalämpöpumppumyyjä:
Tässä pienet kommentit EH-mallista.
1. Sulatusvastus pienentää hyötysuhdetta. Oikein. Ja pari esimerkkiä: Ulkolämpö -20.1 C, ottoteho 1585 W, vastuksen takia Cop tippuu 0.1. Ulkolämpö -11 C, ottoteho 598 W, Cop tipahtaa 0.4.
2. EHN-malli olisi minulla ollut tämän kuun alussa jumissa yli 5 vrk. EH päällä koko ajan, max -28 C. Minulla kannattavuusraja n. -25 C. Näissä asteissa massavaraajaa mukaan peliin. Vertausta ON-OFFiin en viitsi kommentoida, minulla takka apuna.
3. EHN sulattaa tehokkaammin?? EH:n sulatus toiminut moitteettomasti. Ottoteho sulatuksella max 800 W.
4. Verkko teki alareunaan jäätä, kenno ja pohjapelti OK. Verkon otin itse pois, vinkki asentajalta.
Näkyy lähes kaikki merkit toimivan vielä kohtuullisesti tuolla -25 C:ssa, EHN poikkeus. Jos ohjekirjassakaan ei mainintaa rajasta, outoa.
Että mistähän ansiosta se N perässä, “mutta jokainen ajattelee tietysti asian itse”.