Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Jore. Mielestäni myyjä on toiminut tosi reilusti,vieläkin ihmettelen.Tuskin olisi saanut uutta laitetta jos kyseessä olisi ollut joku kalliinpi merkki,vain siitä syystä että sulatusvesi putkeen on mennyt sammakko ja tukkinut sen,valitettavin seurauksin.Tämä tietenkin perustuu täysin arvioon,niin kuin täällä kaikki muukin. Halpa on edullista.
Jore. Mielestäni myyjä on toiminut tosi reilusti,vieläkin ihmettelen.Tuskin olisi saanut uutta laitetta jos kyseessä olisi ollut joku kalliinpi merkki,vain siitä syystä että sulatusvesi putkeen on mennyt sammakko ja tukkinut sen,valitettavin seurauksin.Tämä tietenkin perustuu täysin arvioon,niin kuin täällä kaikki muukin. Halpa on edullista,minä olen sen verran tiedostanut.
Oletan ettei roiskiminen ollut pumpun vika vai oliko. Roiskimista on tapahtunut paljonkin ja vika on yleensä kondenssivesiputken asennuksessa. Luulen että asennusvirheestä johtuva vahinko kuuluu asentajan tai asennusliikkeen korvauspiiriin.
Ultimarket: Yleensä laitteen aiheuttamat välilliset vahingot eivät kuuluu takuusta korvattavien piiriin.Tai yleisesti laitteen aiheuttamat vahingot.Jos esim.televisio syttyy palamaan ja palaa koko talo,niin ei voi vedota mahdolliseen TV:n takuuseen,ellei ole vähintään palovakuutusta on aika heikoilla.Edellyttäen tietenkin että laite on CE-merkitty,mikä vahingon aiheuttaa.Tai jos kyseessä kuten teillä,mahdollinen asennus virhe,kuten Q2:n toteaa,niin asia muuttuu,selkeämmäksi,asennusliike vastaa välilliset vahingot.Tai jos kysymyksessä olisikin itseasennus,ja esim.löysä kaapeliliitos kuumenisi,minkä seurauksena tulipalo.Ja siinä kohtaan kun vakuutus yhtiö rupeaisi tutkimaan ja kyselemään asennusliikkeen kuittia,ja sitä ei löytyisi…..Tai jos oletetaan että kuittikin löytyisi,mutta asennusliikettä tai asentajaa,ei löytyisi TUKE:sin listoilta,niin siinä kohtaa alkaisivat todelliset vaikeudet.
Tuollaisia veden roiskimisia sisätilaan tulee vastaan silloin tällöin. Yksi yhteinen nimittäjä niillä on se, että se on yleensä jokin tuntematon merkki. Vika voi olla itse laitteessa tai sitten asennuksessa. Ylpeänä voin röyhistellä rintaa koskapa meillä myytävissä merkeissä ei ilmiötä ainakaan vielä ole havaittu. Itse olen sillä kannalla, että kyseessä voisi hyvinkin olla laitteen suunnitteluvika. Mene ja tiedä. Ilmiö syntyy kesäkuumalla kun laitteella tehdään kylmää. Kondensiovesi ilmeisesti jäätyy väärään paikkaan. Vika korjaantuu tilapäisesti kun laite sammutetaan hetkeksi mutta palautuu parissa tunnissa. Ilmiö on sama mistä aiemmin on ollut puhetta siinä yhteydessä kun “vesi menee ylämäkeen”. Kyseessä lienee juuri tämä ilmiö. Eli jos vesi roiskii sisälle niin sammuttakaa tai säätäkää hetkeksi lämmitykselle ja pienentäkää jäähdytystä niin vika saattaa korjaantua.
Saiturinpörssi myy edullisesti (449,-) itseasennettavaa Chigo merkkistä laitetta, mitenköhän tämä roiskii vettä kun on itseasennettava malli.
Mökki käytössä on varsin ikävää jos on pariviikkoa poissa ja kun tulee takaisin niin on katastrooffi mökillä……itse olen valmis laittamaan muutaman satasen lisää että saan toimivan ja luotettavan laitteen.
http://www.saiturinporssi.fi
Käsittääkseni vesivahingon korvaa kotivakuutus. Suosittelen threydenottoa
vakuutusyhtiöön, jos tuollaista on päässyt käymään. Vakuutusyhtiö neuvottelee asennus- tai myyjäliikkeen kansssa tarvittaessa.
Paroni. Laatumerkin eli Panasonicin kiinamallia saa jo erikoisliikkeestä yleensä satasen kalliimmalla. Asennus ehkä noin 400,-. Sen säästää tietenkin jos ostaa itseasennettavan mallin mutta kannattaako ryhtyä lainrikkojaksi? Yleensä ei. Mielestäni tästä on ollut jo aiemmin puhetta tällä palstalla, mutta jos kaikki muut lait pystyy kiertämään niin ympäristölakia ei. Jos asennat itseasennettavan (en vieläkään tajua miksi niitä myydään sillä nimellä koska se on harhaanjohtava) niin rikot ympäristölakia. Jos joku miettii, että “miten siinä nyt ympäristölakia voi rikkoa” niin tällä palstalla ylempänä on siitä maininta ja lämpöpumput infossa taisi olla ympäristöministerin oma vastaus asiaan. Jos tuota lakia on rikottu, saattaa vahinkotapauksessa tulla kitkaa. Suosittelen pistämään heti tonnin lisää koska saat sen kuitenkin takaisin koska laatumerkki toimii paremmalla hyötysuhteella ja säästää siis enemmän vaikka ostettaessa onkin kalliimpi. Tämä on myyjän kanta asiaan ja ota huomioon, että jos toimit ehdotukseni mukaan niin hyödytät todennäköisesti lähinnä kilpailijaa, etkä minua.
Sen verran olen kyllä oppinut että köyhän ei kannata ostaa halpaa,
se halpa tulee monesti kalliimmaksi kaikkine korjauksineen ja huoltoineen.
Panasonicia olen ajatellut, sitä inverter mallia.
Tuosta halvan ostamisesta, ostin halvan raivaus sahan….hitto hajos heti takuun jälkeen ja osat olisi ollut melkein sahan hintaiset, siispä ostin
merkki tuotteen jolla pitkä takuu ja on sitten ihan eri peli raivata,
siis kannattaa sijoittaa heti ensimmäistä ostaessa eikä vasta sitä toista laitetta ostaessa……
Kun laskette takaisinmaksuaikoja niin muistakaa myös vähentää kotitalousvähennys 200-600 euroa pois asennuksesta ja käyttäk
ja käyttäkää pumppua oikein ja ottakaa oikean tehoinen pumppu niin se kestää pitkään ja säästää enemmän.
Joo, ja muistakaa myös ottaa huomioon jos omistatte takka/leiviuunin että saatte säästöä myös siitä ettei tarvitse ostaa 250€:lla 5-6 kuutiota puuta vuodessa vaan pääsettä vähemmällä ILP:n ansiosta. Elikkä ns. välilliset kulut täytyy ottaa huomioon laskettaessa kokonaissäästöjä… Itse kuulun siihen ryhmään joille säästö/takaisinmaksu ei ykkösasia vaan asumismukavuus tulee ykkösenä.
Heippa Taas Kaikki Insinöörit !
On näköjään tullut kommentteja tuohon säästölaskelmaan.
Hienoa, saatiin vähän kannanottoja !
Etten ihan negatiivinen näille ILPeille olisi, niin nyt on jo täällä Pirkanmaalla menossa kolmas viikko ilman takkaa tai suoraa sähköä, pelkän itseasennetun halpis pumpun varassa. Öisin on pakkaasta 20, päivällä siinä 8-13 astetta ja vehje pitää ison talon lämpöisenä. Ja kuten sanottu, ei 16 ampeerin sulakkeen takaa paljon yli 3kWtä pysty kuluttamaan. Eikä ole jäätymisten tai roiskeiden kanssa ollut ongelmia. Ulkoyksikön alla on kyllä aika jääliukumäki.
Toi mukavuusinvestointi on kyllä kyseenalaista. En pidä koneen puhallusäänestä. Ja kyllä kompurankin äänet vähän ihmetyttää vaikka on kumipuslat välissä ja vehkeen alla telineessä. Jos voi niin molemmat yksiköt kannattaa asentaa mahdollisimman kauas makkarista.
Kesäilmastointi on kyllä varmasti hieno juttu. Sen näkee ensi kesänä.
En malta olla kannattamatta, sitä että “köyhän ei kannata ostaa halpaa”. tarkentaisin, että ei kannata ostaa huonoa tai laitetta jonka hinta ei ole suhteessa saatuun hyötyyn. On sitten parempi olla ostamatta lainkaan. Näissä säästöissä on niin helppo unohtaa laitteen kuluminen, rahan korot ja se, että koko sähkölasku ei ole lämmitystä. Noo, harrastuksiin aina menee rahaa.
Ja kyllä vielä joskus pyydän asentajan tyhjäämään nuo putketkin.
Voisiko joku ystävällinen halpamerkin käyttäjä kertoa, kuinka laite toimi kovilla pakkasilla ja onko ollut mitään ongelmia. Yleensä ongelmia on kaikilla laitteilla, mutta nyt haen lähinnä sitä onko halvoissa laitteissa sen enempää ongelmia kuin kalliimmissa.
Miettivä. Halvalla saa yleensä harmeja. Mutta jos onni olisi myötä, eikä mitään harmeja olisi niin sitten tulee tuo hyötysuhde. Halpojen pumppujen tekniikka on vanhentunutta ja ne ovat hyötysuhteeltaan paljon tehottomampia. Säästösi hupenee hyötysuhteen heikkouteen. Ilmalämpöpumppu on yksi niitä harvoja sijoituksia joilla sijoittamalla enemmän maksaa loppujen lopuksi vähemmän. Myyjänä en pidä ollenkaan pahana halpapumppujen myyntiä, koskapa niiden esimerkki antaa kipinän uuden laatumerkin ostoon. Laatumerkin ostaja on siitä huono, että hän ei uusi laitettaan seuraavaan 10 vuoteen. Halpamerkin ostaja tekee sen 3-5 v kuluttua ja mikä parasta, hänelle ei siinä vaiheessa tarvitse vakuutella laatumerkin edullisuudemmuudesta. Hän tietää sen jo. Kaikken paras asiakas ei tiedä mitään putkien tyhjiöimättä jättämisen seurauksista vaan toteaa “Ja kyllä vielä joskus pyydän asentajan tyhjäämään nuo putketkin.” Tuota asiakasta voimme odottaa jo nopeamminkin koskapa laite ei tyhjiöimättä voi kestää paljoa takuuajan jälkeen puhumattakaan siitä, että hyötysuhde laitteessa on sama kuin se oli 10 v sitten valmistetuissa pumpuissa.
Pietu,
Vikoja on kaikissa, täkeää on saako osat ja kuka korjaa. Ostin Fujitsun, ei ollut kallis, mutta oli viiden vuoden takuu ja cop 4,4 . Lopullinen kustannusero halpapumppuun oli niin pieni etten voinut olla ostamatta kun sillä oli oma merkkihuoltokin. Merkki oli minulle hiukan tuntemattomampi, mutta löysin jälleenmyyjän Fujitsun sivuilta fgfinland.fi Onnekseni soitin ja kysyin hintaa.
Pietu,lämpöpumput info. Näin on maalaisjärjen käyttö on sallittua. Naapurin mummohan voi olla vaikka eläkkeellä oleva kylmäkoneasentaja,jäänyt eläkkeelle vuonna 1972.(iloitellut sen jälkeen ainoastaan vaarin kanssa). Eihän tässä ole pelkästä osaamisesta kysymys ollenkaan. Kuka tahansa voi tehdä virheitä.Oleellista on,kuka kantaa vastuun. Laitteiden(tässä ilmalämpö) saattaminen kunnolliseen toiminta kuntoon,on taas oma juttunsa. Laillisuuspuolen tutkinnasta,aivan varmasti tutkitaan,jos vahingot ylittävät kipurajan,siis sadoissa tai miljoonissa euroissa,omakotitalo-rivitalo,tuskin vakuutusyhtiö jättää yhtäkään valttikorttiaan käyttämättä.Henkilö vahinkoja en uskalla edes ajatella.
Niin se sivu oli http://www.fgfinland.fi
Pietu Mielestäni,jos joku suostuu allekirjoittamaan eli ottamaan vastuun,toisen tekemästä työstä,minimi korvauksella,niin hänen päänsä pitäisi tutkia.