Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Nimim. Katselija ei varmaan ole oikeaa pumppua nähnytkään? Senverran keksittyjä tyypin väitteet.
    Itselläni ei lexus merkistä ole kokemusta, vastaavasta halpispumpusta kyllä. Tuttavalla ko. pumppu on.
    Halpa pumppu maksaa itsensä helposti takaisin takuuaikana ja 24/7 käytössä jo ekana vuotena. Vuotoriski on kalliilla pumpulla on täysin vastaava, eli olematon.(samat putket/liittimet,monessa jopa sama kompura ja aineet) Ääni n.45db eli vain 5-10db enemmän kuin huippumalleilla. -15C lämmittää oman vastuksensa avulla kuten muutkin. Muissakin pumpuissa hyötysuhde laskee -10C jälkeen kuin lehmän häntä.
    Pumppu ei sovi ainoaksi lämmönlähteeksi kovilla pakkasilla,mutta pattereita ei tarvitse kuin kovemmissa pakkasissa. (itselläni halpispumppu ja 600w patteri pitävät 85 neliön kämpän lämpimänä. Patteri lämmittää kaukaisinta huonetta)

  2. Kossukolan väite: “(samat putket/liittimet,monessa jopa sama kompura ja aineet) Ääni n.45db eli vain 5-10db enemmän kuin huippumalleilla. -15C lämmittää oman vastuksensa avulla kuten muutkin. Muissakin pumpuissa hyötysuhde laskee -10C jälkeen kuin lehmän häntä.”

    Vastaus. Liittimet eivät ole samat. Kompura ei ole sama koskapa halpapumpuissa käytetään vanhempia kompuramalleja jotka voivat kyllä olla made in Japan ja voineet joskus ennen olla laatupumpuissa mutta eivät enää vastaa ajan kuvaa. Mutta tuo “15C lämmittää oman vastuksensa avulla kuten muutkin.”

    Minkä ihmeen oman vastuksensa kanssa? Ei ilmalämpöpumpuissa ole muutakuin sulatusvastus ja mahdollinen kompuran pantavastus.

    Råd&Rönn testissä Toshiba, Sanyo, Mitsu, Ivt, Hitatchi eivät laske kuin lehmän häntä vaan jokainen antaa yhdellä kilowatilla kaksi kilowattia vähintään vielä -15 asteessa, eli 50% sähkönsäästön. Tuossa “Lexus”-mallissa hyöty todellakin katoaa jo tuossa -15 asteessa ja muuttuu negatiiviseksi. Loppu kyllä pitää paikkaansa.

    Kokeilija. Ihan hyvä kokeilu silti. Ja kyllä se viilentää ihan kivasti kesäkuumalla. On se erilaista vahata auto viileässä tallissa kuin sietämättömän kuumassa. Niin ja muutenkin on se autollekin mukavampaa kun ei tarvitse “hikoilla”.

  3. Eikös puhuttaisi välillä merkkipumpuista, että saatais taas insinöörit ja muutkin itseoppineet mukaan tähän keskusteluun. Tätä kirpputorikeskustelua on jo jatkunut niin pitkään että oikean ilmalämpöpumpun omistajat ovat kaikonneet. Aletaan vaikka jostain aidosta japanilaisesta kuten Daiseikai tai Panan HE.

  4. Jos merkkipumpuista puhuttais niin eiköhän sitä alettais porukalla kehumaan Sanyo inverttereitä ? Homma toimii kun junan vessa.
    LT mittaus kaukiksessa ja pumppu tekee mitä kaukis tahtoo…avot.

    Siinä teille ilmalämpöpumppu joka TOIMII. Repikää siitä.

  5. Sanyosta vasta puhuttiin ja se kaatui EH ja EHN mallien väliseksi kinasteluksi.

  6. Kossukola puhuu asiaa!
    Milläköhän perusteella Katselija väittää että putkien vuotoriski olisi suurempi vanhemman mallin tekniikalla? Eiköhän nuo yksinkertaiset jengaliitokset osattu tehdä jo pari vuotta sittenkin vai oliko ihminen silloin vielä niin paljon lähempänä apinaa;)
    Ja minä sain “Lexukselle” takuutodistuksen. Jos jotain ongelmia tulee niin kävelen takaisin Hongkongin liikkeeseen ja perään oikeuksiani.
    V***n yksinkertaista vai mitä!!!!

    Keskustelupalstoilla on vähintään yhtäpaljon juttuja hajonneista/oikuttelevista merkkilaitteista kuin näistä halvemmistakin. En ole vielä nähnyt yhtään kunnon perustelua väitteille halvempien huonoudesta, kaikki on olleet enemmän ja vähemmän mutu juttuja.

    Katselija ja AAA voisivat perustaa oman keskustelufoorumin “merkkipumpuille” niin saisivat sitten nauttia “tasoisestaan” seurasta…

  7. Esimerkiksi tällä perusteella.

    “Tämmöstä lämpöpumput infosta:
    Noniin, nyt alan olla sitä mieltä itsekin että, kannattaa pyytää se asentaja tekemään ne putkiliitokset…

    Putkisto nimittäin vuotaa, vaikka asentaja sen kävi itse asentamassa. Öljyä oli roiskunut pitkin seiniä, ei kerralla, mutta ilmeisesti aina kun sykli on alkanut.”

    Onneksi nyt kun sen on ammattilainen tehnyt tämä menee kuulemma takuuseen.

    Nyt putket tullaan juottamaan, koska asentajan mukaan joissakin malleissa on noissa pikaliitoksissa ollut vikaa. Minä veikkään että sama vika on kaikissa, varmaa ei vain ole milloin se ilmenee.”

    Mutta se pääasia oli kysymys tähän kossukolan kertomaan ” -15C lämmittää oman vastuksensa avulla”.

    Yksinkertainen kysymys:

    Minkä oman vastuksensa avulla?

    Olet vissiin sekoittanut sähköpatterin ja ilmalämpöpumpun keskenään. No ei se mitään. Se vaan tekee mielipiteesi vähän, sanoisiko “pohjattomaksi”.

    Että se siitä yksinkertaisuudesta.

  8. Aiemmin tällä palstalla tai sitten lämpöpumput infossa joku otti puheeksi miksei hän tahdo saada halpapumpulleen asentajaa. “on se kumma ettei työ kelpaa.” Joku kommentoi siihen, että “siksei koska asentaja vastaa nyt asennustyöstä ja kun ammattimiehenä tietää laitteen heikkouden, esim, juuri noiden liitosten ym, muidenkin asioiden suhteen, niin ei mielellään ota vastuuta jo etukäteen tiedossa olevasta takuutyöstä.” Tuossa Katselijan vastauksessa olva joltakin lainattu kommentti tukee tätä. Nyt asentaja joutuu siis takuutyönä tekemään laippaliitokset koskapa laitteen omat liitokset pettivät. Joko asentaja ei ollut kaukoviisas tai sitten otti riskin tai halusi palvella hyvin. Mitään korvausta hän ei nyt saa laippaliitoksistaan. Joku voi kysyä miksei. Ehdotan yhteyttä kuluttajaviranomaiseen, he kyllä kertovat miksi. Itse en sitä osaa selittää mutta näin vain on. Nyt joku tietysti ajattelee, “Miksei asentaja tehnyt laippaliitoksia etukäteen”. No siksei koska laitteessa on valmiiksi pikaliittimet. Liitosten vaihto nostaa asennushinnan ja kun se ei ole kaikki. Asentaja joutuisi periaatteessa vaihtamaan niin paljon heikkoja osia, että siihen ei millään voi ryhtyä.

    Eli kirjoitukseni tarkoitus on tässä esilletulleen esimerkin valossa antaa ymmärtää miksi halpispumpuille ei aina tahdo löytyä asentajaa. Vastaukseni yksinkertaistettuna on se, että siksi koska se saattaa tulla asentajalle kalliiksi.

  9. Jore: Ei muuten mene noin. Myyjä vastaa laitteen takuusta ensi ja viimekädessä. Olkoon kysymyksessä halvempi tai kalliimpi laite.Jos kyseessä pikaliittimin varustettu laite,kuten esimerkissä,niin myyjä vastaa.Epäilijä voi kysyä asiaa kuluttajaasiamieheltä.Asentaja vastaa ainoastaan tekemänsä työn ja mahdollisten tarvikkeiden osalta.Tämä myyjän vastuu yleensäkin aika mielenkiintoinen.Saataa olla tulossa enemmänkin keskustelua lähivuosina,ajatellen 5vuoden takuita.Jospa maahantuoja lopettanut toimintansa kokonaan,niin aina vaan myyjä vastaa laitteesta.Joutuu jopa omallakustannuksellaan tuomaan varaosat,esim. kaukoidästä.Ja mitä tulee vakuutuksiin,tuskin ovat käsiojossa korvaamassa muiden velvoitteita,jos vaan pääsevät kiertämään.

  10. Tarkoitat varmaan noita “itseasennettavissa” malleissa olevia pikaliittimiä?
    Juuri tässä kyseisessä Luxus mallissa ei semmosia kylläkään ole…

    Mutta kyllähän jotkut ns. kalliit laatumerkitkin (esim. Honeywell) ovat “sortuneet” valmistamaan vastaavilla pikaliittimillä varustettuja ilppejä! Toimiiko, en tiedä…
    ja kyllähän tuolta lämpöpumput.info-foorumilta löytyy yhdestä sun toisestakin “merkkipumpusta” ongelmia, ei niitä kuitenkaan voi yleistää.

    Esimerkkinä suora lainaus Panasonicista:
    “Olen ilolla huomannut että kotisivullani http://www.saunalahti.fi/~airoil on ollut kävijöitä. Pumpun säätöjä olen varmasti osannut käyttää ja kuten käyrästä näkee, 20 v seuranta talon kuluista on ollut aktiivista. En ole saanut ketään todella kiinnostumaan asiasta. Kaiken kruunaa se että kompressi laukesi pari vkoa sitten. Näin ollen lämpöpumpun myötä tulleet säästöt ovat miinusmerkkisiä, n 350€/v! Loistavaa.”

    että silleen… vaikka näin on päässyt jollekkin käymään, en suinkaan väitä että kaikki Panasonicit on pas***a laitteita!
    Kyllähän se vaan niin on että mitä kalliimpi pumppu on rikki, sitä isompi on itku…

  11. Niinhän sitä luulisi. Myyjä vetoaa asennusvirheeseen ja kas kummaa. Taas kähistään korvauksista. Tätä juttua voi jatkaa loputtomiin joten jätän tämän aiheen käsittelyn tähän.

  12. Meillä (varmaan monessa muussakin liikkeessä) myynti ja asennus ovat samasta liikkeestä. Toshiballa ja Fujitsulla jopa edellytys. Hankkimalla pumpun asiantuntevasta liikkeestä asennettuna, ei tuollaisia vastuunsiirto-ongelmia synny. Meiltä saa myös halpoja kiinamalleja joissa takuu ja varaosat ja huolto ja korjaus toimii. Siltikin suosittelen niitä vain riskinottokykyisille.

  13. Saako kiinan malleille kuitenkin varaosia,juurihan täällä on todettu nimenomaan että ei pidä ostaa kiinalaista,koska ei saa osia.Taitaa kallistua minun hankintani laadukkaan sähköpatterin ostamiseen,tietää ainakin mitä saa,ja kuinka kauvan kestäävät.Nyt käytössä olevat 23 vuotta vanhat,aina vaan toimivat,ovat vaan hiukan kellastuneet.

  14. Fujitsu ilmalämpöpumppuihin voi käydä tutustumassa:

    10-12.3 Raksa2006- messut ,Lahti
    10-11.3 esittelypäivä Kyrönmaan Kylmälaitehuolto Jemimar Oy, Vaasa
    17-19.3 Rakentaminen ja talotekniikka 2006- messut, Jyväskylä

  15. Anonymus. Kyllä saa.

    Vain ns. itseasennusmalleihin on paha saada varaosia tai niihin ei niitä ole edes suunniteltu. Laite on ns. kertakäyttökone takuuaikana ja hän saa uuden laitteen sen rikkouduttua mutta maksaa vaihtotyön. Takuun jälkeen asiakas ostaa uuden laitteen. On vain yhteensattuma, että ne ovat pääsääntöisesti kiinalaisia. Kiinalaiset ovat ahkeria ja tekevät kaikenlaisia juttuja. Kiinalaiset ns.laatupumput eivät ole ns. itseasennettavia ja niihin on järjestetty takuu, varaosat ja huolto. Tämä takuu korvaa myös vaihtotyön jos vika on sellainen, että koko laite pitää vaihtaa. Ns. itseasennettava pumppu ei todellakaan ole itseasennettava mutta koska niitä siten myydään, niiden pikaliittimiensä vuoksi, niitä siten kutsutaan. Ympäristöministerin mukaan asennustyö ilman siihen tarkoitettua lupaa on ympäristörikos ja siksi siis laiton ja siksei itseasennettavia laitteita periaatteessa voi olla.

    Jokin muu päälämmönlähde on syytä aina olla. Ilmalämpöpumppu on optimoitu siten, että se toimii tehokkaimmin silloin kun lämmityskulut ovat suurimmillaan (Suomessa -5–15-asteiden välillä) Tuolla alueella ne ovat siis parhaimmillaan ja antavat pohjoismaalaiselle käyttäjälle tuntuvaa säästöä lämmityskustannuksissa. Epäilen kuitenkin halpamyyntipumppujen toimivuutta tuolla kylmemmällä ääripäällä koskapa ne ovat suunniteltu maailmanlaajuisesti jolloin lämmityskulut ovat suuremmat korkeammissa lämpötiloissa.

  16. Halpapumput eivät säästä enää -10 jälkeen ja aiheuttavat vaivaa seuraavat 10 vuotta omistajilleen mutta on ihmisiä jotka ostavat tavaraa perehtymättä tuotteeseen tarkemmin ja tietysti autotalleihin ostettavat on asia erikseen. Fujitsun pumpui vilahtelee tällä palstalla aika voimakkaasti nykyään, myrskyvaroitus muille merkeille.

  17. Tietäjä: Oletko myös selvännäkijä,vai miten voit tietää asioita 10 vuotta eteenpäin.Itsellä halpapumppu,hinta oli asennettuna 580e,syksy2005. Vastaavan kokoinen “hieno” laite kolmesta eri liikeestä 2200-2600e. Halpapumpussa sain tehdä esityön itse,”hienossa”ei olisi saanut tehdä itse mitään.Eli ei tarvita kovin monimutkaisia kaavoja kuoletuksista. Kannataakohan yleensäkään investoida 10 vuoden periodilla,jos kerran nyt jo halpapumpuissa käytetään huippupumppujen “vanhentunutta”tekniikkaa.Itsellä laite lämmittää ihan oikeita asuin tiloja,menestyksekkäästi.Enkä ole ollenkaan kaivannut mitään inverttereitä,laite lämmittää silloin kun se käy,se riittää.

  18. hyvä olla nuuka mutta et nuukana ajatellut säästöjä koska on/of koneilla säästöt ovat minimaaliset lämmityksessä tai jopa kalliimpi kuin sähköllä/öljyllä mutta viilennys pelaa kivasti joka on aika kallista on/of laitteilla. 10 vuoden päästä tiedät olinko selvännäkijä.

  19. Tämäkin kannattaa muistaa,joissakin halpapumpuissa,kompressorin lämmitin vakiona.Ei ainakaan vielä näy kallimpien mainoksissa.Varmasti tärkeä lisälaite pohjolassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *