Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Jore kirjoitti:
    “Tuo kulutushan on tuplaten siihen mitä pumput yleensä kuluttavat. Eli hyötysuhde lienee nollilla. Samaan olisit päässyt sähkölämpöpatterilla. ”

    Kyse on ottotehosta ja luvattu lämpöteho ko. laitteelle on 9.7 kW. En ymmärrä vertaustasi.

    Kerro nyt se ilmoittamasi laite joka puolta pienemmällä kulutuksella pääsee samoihin arvoihin, niin käyn samantien hakemassa sen kaupasta.

  2. epätietoinen, olisiko asia niin että pakkasella on/off laite ei pysty tuottamaan kW lämmityksessä niinkuin invertteri ( kierrokset ). IVT on hyvä pumppu paitsi sen lämmöntuottokyky kW on pieni -15 pakkasella (2.2kW) joka riittää hyvin pieniin mökkeihin. Tuota 9,7 kW ultimatemarketin pumppu 18 ( 407) antaa ehkä +20 mutta jo miinus 10 se on alle 3kW ja ottoteho pikkupakkasilla on 2,5- 3Kw tai yli et sillai ne säästöt karkaa, pumpui löytyy monia jotka antavat paljon paremmat arvot pakkasilla mutta hyvä kun on omaansa tyytyväinen.

  3. Eihän pakkanen vaikuta on/off -pumpun kierroksiin tai tehoon sen kummemmin kuin inverteriinkään. Periaatteellisessa teknologiassa ei ole eroa. Hyvin niillä on/offeillakin kylmässä ilmassa pärjää. Toki inverter on parempi valinta sitä ei voi kieltää, mutta tälläkin sivustolla nyt on mitä erikoisempia väittämiä näkynyt edullisemman luokan peleistä.

    Niillä ne rahalliset säästöt vaan tehdään, ei voi mitään. Parissa vuodessa tienaa itsensä ja sen jälkeen tuottoa toiset pari vuotta ja taas voi vaihtaa uudempaan tekniikkaan, kuin tämänpäivän huippulaitteet.

    Sitten eräs asia vielä yleisesti.. Eipä nykypäivän kalliit jääkaapit tai muut kodinkoneet taida kestää 15 vuotta.

  4. katsoin tuolta ivt sivuilta lupasivat -15 vielä 2,5kw onko muita samankokoisia pumppuja jotka pääsevät samaan arvoon?
    jos vielä vertaa siihen ruotsissa 2006 tehtyyn testiin sen mukaan mitä kylmempi sen parempi ivt on

  5. glocker kirjoittaa:
    Kyse on ottotehosta ja luvattu lämpöteho ko. laitteelle on 9.7 kW. En ymmärrä vertaustasi.

    Ihanko totta? No mikähän muu mahdollisuus edes tulisi kyseeseen.

    Jos arvaan oikein, niin et ymmärrä seuraavaakaan mutta jos kärsivällisyyteni riittää voin koittaa vielä yksinkertaistaa mutta rajansa on kyllä siinäkin.

    Seuraavat laitteet eivät pääse kyseiseen ilmoittamaasi 9,7 kw luvattuun lämpötehoon mutten ole sitä luvannutkaan. Seuraavat laitteet kyllä vastaavat muuten kysymykseesi ja tukevat ilmoittamaani, eli antavat tuplahyödyn -15 asteessa omaan laitteeseesi nähden. Koska kaikki riippuu kaikesta ja hyötysuhteet ovat erilaiset eri lämpötiloissa, olen valinnut sen tärkeimmän eli -15 astetta. Tämä on se piste jossa pumput punnitaan. Allaolevat pumput antavat kaikki yhdellä kilowatilla kaksi kilowattia vielä tuossa lämpötilassa. (viite Råd&Rönn testi jossa osa allaolevista laitteista) Oma pumppusi lienee joko sammuksissa kyseisessä lämpötilassa tai tuottaa yhdellä kilowatilla korkeintaan yhden mutta todennäköisesti menee negatiiviselle ja saisit hiustenkuivaajastakin edullisempaa lämpöä.

    Ivt, Sanyo EHN, Sanyo EH, Toshiba Daiseikai, Panasonic TE, HE, DK mm, Mitsubishi electric, Fujitsu, Argo, Tecnibel,

    Näistä laitteista yksikään ei vie kahta kilowattia mutta jotkut antavat 5 kw yhdellä. Kyse on siis niistä laitteista jotka eivät vie kahta koska samoilla valmistajilla on suurempiakin laitteita mutten tarkoita nyt niitä.

  6. Nuuka, todella nätti suoritus hirsitalossa, ihmettelen suurest että et löytänyt ketään joka tarjoaa laatu pumpui hintaan 1500-2000 mutta ehkä hyvä niin jos kaikki pelaa niinkuin sanot. on/off laitteilla joutuu käyttämään peruslämmitystä enemmän josta kustannuksia syntyy pakkasilla kuin invertterillä. Miten laite resonoi hirsitalossa?

  7. Eipäs ole ollut pitkään aikaan näin hupaisaa tekstiä kuin Joren kirjoitukset. -15 COP 5? Oletko provokaattori? No, itselleni riittää se kokemusperäinen 35% säästö sähkölaskussa ja laite onkin pikapuoliin hankintahintansa kuolettanut. Ilmeisesti säästö merkkilaitteilla olisi kirjoituksiesi mukaan “tuhansia prosentteja”? :)

    En sitäpaitsi ole mielestäni paljastanut omaa merkkiäni. Lisäksi listallasi näyttää olevan niinkutsuttuja halpalaitteita.. Pilkkujen jälkeisiä lukuja vahdittaessa on hyvä muistaa kokonaisuus kustannuksineen.

    Itselläni intohimot ovat toisaalla kuin tässä aiheessa ja olen tehnyt ratkaisut toistaiseksi puhtaasti taloudellisista syistä. Jatkoja ohjaisin mielelläni osoitteeseen http://www.lampopumput.info. Mikäli kärsivällisyytesi riittää :) :)

  8. Jore: siis mikä pumppu antaa 1kw ulos 5kw lämpötilassa -15. Vai käytetäänkö ohje lämpötilaa -15,vaan silloin kun se on edullista itselle.Listaamissasi pumpuissa osa sellaisia mitkä sammuuvat kokonaan -20 kieppeillä. Yleensä lämmitys kaudella huomattavasti lämpimämpää kuin -15. Jos kerran kaikki riippuu kaikesta,niin pumpun hinta tärkein.Jos puhuttaisiin hyötysuhteesta,5vuoden ajalta,missä kaikki tekijät mukana.Ei pitäsi tuijottaa lämpötilakertoimeen liikaa.Se on harhaa.

  9. Onks tietoo.

    Pana ja Toshiba antavat yhdellä kilowatilla 5 ulos. Tässä yhteydessä en maininnut ulkolämpötilaa. Arvo on valmistajan ohjearvo jota yleensä käytetään lämmityskauden alussa eli +7 asteessa.

  10. Viime joulukussa innostuin sitten pumpun ostamaan ja aikahan sen sitten näyttää oliko kiinan pana pe-9 hyvä vai huono valinta. Alkuun ns.testimenestyjä laatupumput houkuttivat vaan en kuitenkaan uskonut että ne tienaavat itsensä. Ihan halvimpiin en taas päätynyt kun lämmityskäyttö kuitenkin etusijalla ja epävarmuustekijät kaikkineen niissä epäilyttivät.
    Pähkäilin valintojen loppusuoralla asiaa näin; Invertteri oltava, kohtuuhintainen ja tunnettu merkki johon sais varaosiakin tarvittaessa. Lämmityshuiput -15 ja yli hoitaa meillä varaava takkaleivinuuni joten en pitänyt huippupakkasominaisuuksia niin tärkeinä että tonnin oisin maksanu siitä lisää.

  11. Heka.

    Tuossa oli kyselyä siitä, että miksi on-off pumput ovat hyötysuhteeltaan tehottomampia kuin invertterit. Tähän on useampikin syy mutta Jore on “jyvällä”. Tuo kaikki on totta mutta on siihen muitakin syitä. Nimittäin on-off ilmalämpöpumput ovat yksinkertaisia ilmastointilaitteita joissa alunperin hyötysuhteessa keskityttiin kylmäilman tekoon. Siksi ne ovat vieläkin jopa tehokkaampia kylmäilman teossa kuin invertterit. Toiminne vain käännettiin toisin päin ja näin saatiin lämpöä (hupsista) halvemmalla kuin sähköpatterilla. Näin syntyivät ensimmäiset ilmalämpöpumput. Niitä alettiin kehittelemään ja keksittiin invertteri. Nyt kaikki on-off tekniikka olikin vanhentunutta ja niiden valmistus voitiin siirtää Kiinaan ja piirustukset ja suunnitelmat antaa muiden kopioitaviksi. Näin syntyivät ns. halpapumput. Koska laitteita ei enää kehitelty, niiden hyötysuhde jäi sille tasolleen. Aika jätti niiden hyötysuhteen heikoksi koskapa invertteritekniikalla olevat ilmalämpöpumput saivat kaiken huomion. Samalla alettiin miettiä muita “lisukkeita” ja alkoi tulla sähköisiä ilmansuodattimia ja negatiivisia ionisaattoreita ja happirikastimia ja itsepuhdistuvia suodattimia. Hyötysuhde samoin kohoaa koko ajan. Nyt parhaan hyötysuhteen omaa Panasonic 5.22 mutta vuoden päästä tuo on vakiona kaikissa normaalilaatuisissa pumpuissa. (ei koske on-off pumppuja) Joka osaa laskea, huomaa, että lisähinta pumpussa on tosiasiassa säästöä “pitkässä juoksussa” ja suurikin lisäinvestointi on tosiasiassa säästöä. Muut valmistajat lopettivat lähes kokonaan on-off mallien teon mutta Panasonik siirsi niiden valmistuksen Kiinaan. Toisaalta kiinalaiset kopioivat omiin nimiinsä näitä “hylättyjä” kylmälaitteista “kyhättyjä” on-off pumppuja ja nämä ovat niitä joita täällä kutsutaan “halpispumpuiksi”. Nämä pumput ovat itse asiassa aivan samoja joita 10 v sitten myytiin moninkertaisella hinnalla uutuuksina ja kaiken mullistavina. No kuka haluaa investoida vanhaan tekniikkaan tänään niin tekee sen.

    Pakkanen todellakin vaikuttaa invertterimallin kierroslukuihin ja mitä kylmempi niin sitä kovemmin invertterimalli käy. Kun saavutetaan lakipiste joka useimmiten on -20 astetta, käy invertteri täysillä (jos lämpötilapyyntö on tarpeeksi suuri) ja laite muistuttaa on-off pumppua.

    Toivottavasti tämä vastasi Hekan kysymykseen.

  12. mistähän noi halpapumpujen teidot löytyy ettei lämmitä -10 asteen jälkeen taitaa olla toiveajattelua kokeilin tos ku n oli pakkasta yöllä n.10-14astetta sähköpatterailla vei 40kwh halpispumpulla 33kwh yö-sähköllähän on kulutus aina melkein sama.kulutushan ei voi mennä pumpussa paljon 0.8kwh ku ei oo enempää tehoja kulutus on ollu noin 0.6kwh keskimäärin täs kolmenkuukauden ajalla(vuorkaudessa) eli säästäähän se 30ecuu kuukaudessa ainakin.

  13. Hiukan vaan kommentoisin tohon intoiluun cop luvusta -15 ja sen alle.Riippuu meinaan pitkälti myös siitä missä asuu jos asuu Lapissa niin kyllä ymmärrän
    ton kiihkoilun ;-) Itselläni on Panasonic E9CPK eli ei nyt ihan paska pumppu
    mutta kyllä saa -20 asteessa vetää sisälläkin pipon päähän jos pelkästään sillä meinaa pärjätä. Tänä vuonna on ollut sellasia kelejä kaksi lyhyttä jaksoa
    Jos nyt mitottaisin lämmityksen niin että saisin koko talven lämmitettyä lämpöpumpulla pitäs ostaa toinen ja en ihan aikuisten oikeesti saisi ikinä rahoja takasin siitä investoinnista.Ja ihan oikeesti kun on -30 niin turha tulla mulle väittämään että kyllä mitsu tai fuji jne toimii ihan hyvin niilläkin pakkasilla (tietenkin jos on 10 neliön talo niin toimii) Tosin jos on joku matalaenergiatalo jne voi pärjätä mutta suurimmalla osalla ei ole kun jonkun lainen vetonen rimahima.Eli turha yrittää uskotella sellasille ihmisille jotka etsivät tietoa ostaako ILP vai ei että jos laittaa 3000 tonnia kiinni pumppuun niin sitten pärjää ja kaikki halvemmat vaihtoehdot on ihan perseestä.Toki ihmisille kannattaa kertoa että jos ostaa 300e koneen jonka
    ottotehokin jotain 800w ja cop 3 niin sille ei paljon lämmitellä.Testejä kannattaa katella myös vanhempia sillä vanhoja malleja myydään välillä ihan sopuhinnoin ja cop arvot ei ole paljonkaan huonompia kuin uusimpien mallien joissa toki on ionisaattoria ja suodinta jos jonkin laista joista yksikään ei kerää koirankarvoja lattialta ja hapenpuutteeseen harvempi on kotona kuollut helpommin tappaa kyllä itsensä häkämyrkytykseen;-)

    Ei muuta kun rattoisaa tietämättömyyden ja kyllä minä tiedän jatkoja;-)

  14. Halvaksi ei tullut! Säästin ostamalla edullisen ilmalämpöpumpun. Ok, mutta nyt kun levis on hinta jotain muuta. Myyjä ja maahantuoja ei korvaa – asennuksesta johtuva. Vakuutusyhtiö ei korvaa itse asennettua laitetta koska asennus vaatii asennusluvat omaavan asentajan. Ainoa lohtu vakuutusyhtiltä oli – onneksi oli vain pumppu ettei palanut koko talo. Kiitos! Tästä lähin parempi valita huolellisemmin tai jättää ostamatta.

  15. Tietäjä: Ei resonoi ollenkaan. Tehtiin pumpulle erillinen “peti”. Valettiin laata betonista,ja legaharkoista korotus laatan päälle. Mokattiin vaan siinä,että ei laitettu harkkoja riittävästi päällekkäin,(2+2) olisi pitänyt olla 4+4. Nyt joutuu vahtimaan alle syntyvää “jäävuorta”.

  16. Tervetuloa tutustumaan Fujitsun malleihin pe-la. Maahantuojan edustaja paikalla. http://www.jemimar.fi Kyrönmaan Kylmälaitehuolto Kauppapuistikko 38 Vaasa

  17. Nuuka, Olen miettinyt samaa mökille, harkoi täytyy olla aika monta. öölle, kyllä halpapumput lämmittää -10 mutta säästöt on kysymysmerkki mutta jokainen eku on kotiinpäin.

  18. Katselija ja Kokeilija
    Siitä autotallin lämmittämisestä lämpöpumpulla, kannattaa myös muistaa,
    että pienin lämpötila asetus on lähes kaikilla pumpuilla +16°C. Eli se tarkoittaa autotallin ylilämmittämistä. Sitten se sulatus, se ei oikein tahdo toimia, jos huoneen lämpötila on alhainen. Sulatusenergian saanti loppuu.
    On / off pumput nuutuu aiemmin kuin invertterit. Kaikki perustuu niihin fysiikan lakeihin. Kokeilkaa itse.

  19. Kantapäänkautta yleensä näissä ilmalämpöpumppu hankinnoissa edetään.
    Hankki minkä ILP:n tahansa, jokainen huomaan ennemmin tai myöhemmin oliko se hyvä hankinta. Halpispumpun hankkineet joilla se toimii moitteetomasti voivat olla tyytyväisiä. Mikäli pumppu hajoo tai ei muuten miellytä (sähkönkulutus/hyöty oli mitä oli), tietävät miettivänsä seuraavan ILP:n hankinnan tarkemmin. Jos ostaa kalliimman ILP:n täytyy vain toivoa, että kone toimii niin kauan kuin se vain voi toimia, eli kaikki 5-20vuoden välillä on mahdollista. Totuus on että kaikki koneet merkistä tai niiden huollosta riippumatta hajoaa joskus, ja ne joilla se kestää pisimpään,niille laitteesta paras hyöty. 20-80euron säästö/kk lämmityksessä on suhteellista, Naapuri voi tienata palkkaa sen verran enemmän, joten sen ei tarvinne siis ILP:tä hankkia päästäkseen samansuuruiseen sähkölaskuun kuin ite… Ja kun jokaiselle meistä myös joskus se “aikakin koittaa”, nii on yks se ja sama onko talo lämmitetty Pansonicilla tai Ultimatella….

    -Elämä on-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *