Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Ja vielä:
En ymmärrä miten mittaatte lämpöpumpun tehon pelkällä mittarilla joka näyttää sähkönottotehon. Mittauksessa täytyy tietää sisäyksikön ilmamäärä, lämpötilaero, aika ja entalpia, siten tiedetään saatu teho. Eli labra hommia. Kaikki muu on musta tuntuu. Labra hommat on vireillä, siihen menee vielä aikaa.
Jänis Jussille, vaikuttavaa, miten lasket entalpian?
Tietäjä
Niin se entalpia on ilman energia määrä jossa on huomioitu ilman lämpötila ja sen kosteus, sen näkee ix-diagrammista. Laatu on Kj/ilma kg
Ei pitäisi olla erikoisen vaikuttavaa. Kosteuden takia ulkoyksikkö huurtuu erilailla eri vuoden aikoina. Jäähdyskautena ilman kuivaukseen hukkuu jäähdytystehosta hyvin 20%. Lämmityskautena sillä on suuri merkitys ulkoyksikön toimintaan.
Jänis Jussille, kyl se on maallikoille, h-laki, entalpiatyypit jne, tekun juttuja mutta hyvä tietää.
Panasonic laatua:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,5324.0.html
kts. kuvat.
inspiron
HE-malleissa oli ohjelmointivikoja jotka takuu korvasi. Laitteita korjattiin vuoden vaihteen tienoilla, joten ongelma on jo ohitse.
jänis jussi
Luulen että moni mittailee laitteen kulutettua tehoa ja vertailee sitä aiempien vuosien energiakulutukseen. Tämä on yksinkertainen ja hyvä tapa varsinkin jos on vielä lukemia usealta vuodelta ilman pumppua ja pumpulla. Mitä suurempi ero sen parempi mieli. Yksinkertainen ja hyvä lapra.
Q2, kannatan yksinkertaista ja vanhaa tapaa=parempi mieli
Helou!
Onko kellään ongelmia ilmalämpöpumpun sisäyksikön äänien suhteen. Itselläni on Panasonic E12 ja viime vapusta tähän päivään ääniä kuunnelleena ne alkavat kyllä jo aika pahasti ärsyttämään.
Meillä ainakin normaalin ilman virtausäänten lisäksi mukana on pieni vihellys, joka saattaa kyllä kertoa viallisesta laakerista. Jo pienin eli ykkösnopeus quiet nappulan kanssakin häiritsee. Tuo “tinnitus” kuuluu lähes kokoajan kun vehe käy.
Onko muilla samankaltaisia ongelmia? Toivottavasti tuo ei ole normaalia Panan toimintaa.
Lisäksi ainakaan meillä en ole havainnut sähkön kulutuksessa paljonkaan eroa entiseen. Minulla on vertailukohtana pieni kaksio, jossa sähkön kulutus on ollut suurinpiirtein sama kuin viime vuonna ja, kun vertaa kulutuksia keskenään, olisi tällä ilp puolella pitänyt olla selkeä ero edellis vuosiin. Nyt kulutus on ollut suurinpiirtein samalla tasolla, vaikka olemme lämmittäneet takkaakin edellis vuosia enemmän. Ehkä ilman virtausta pitäisi pitää suuremmalla nopeudella, mutta äänien vuoksi ei tuo ole mahdollista, jos samassa talossa pitäisi vielä asuakin.
Joten täältä hieman tällaisia negatiivisvaikutteisia kommentteja. Täytyypi ottaa maahantuojaan yhteyttä, mutta hyvä olisi saada tukea myös muilta käyttäjiltä. Ilmeisen tyytyväisiä kommentteja tuntuu suurin osa olevan, joten hiljaisiakin laitteita on kai olemassa.
Risto
Käy jossain kuuntelemassa vastaava kojetta, ei niiden pitäisi tinnuttaa
kuulostaisi laite vialta. Jos sisäyksikkö on minimi-ilmamäärällä ei se anna
maximi lämmitystehoa, automaatti puhallintoiminto olisi hyvä, silloin nopeus olisi oikea lämmitystarpeeseen verrattuna. Mutta se ääni olisi saatava ensin kuntoon.
Jos puhaltimesta kuuluu ääniä hiljaisimmallakin nopeudella, täytyy moottorin laakerien ja/tai puhaltimen toisen pään puslan olla rikki. itellä meni alle vuoden ikäisestä E9:stä puhaltimen moottrin laakerit. Moottori vaihdettiin ja samalla öljysin lukkoöljyllä toisen pään puslan, niin kaikki ylimääräiset äänet katos. Moottori meni takuuseen, onneksi!
Tänks!
Soitin asentajalle, joka arveli myös laakerivikaa. Tulevat reilun viikon päästä katsomaan laitetta. Parilla tutulla on myös panan pumput ja ei heilläkään kuulu ylimääräisiä ääniä . Täytyy käydä myös itse vertaamassa.
Kävin vaihteeksi kyrömmaan kylmähuollossa http://www.jemimar.fi kun oli oikein Fujitsu-päivät. Ei hullumpi vekotin. Malli joka puhdistaa itse suodattimensa on lähes huoltovapaa. Tosi kätevä sellaiseen paikkaan johon ei aivan emännänjatkeelta ylety. Nimittäin koko vekotintahan ei tarvitse puhdistaa kuin noin vuoden välein. Eli tosikorealle tarvitsee nousta vain aniharvoin. Fiksu vekotin.
Jänis Jussi
Kannattaa tehdä nämä “labrahommat”. Tein nämä, sain kaiken oleellisen.
Nyt pelkästään kulutusmittari ja sisä/ulkomittari. Ulkoanturille ulospuhallussiipeen reikä ja anturi siihen. Tuli “perstuntuma”, miten ILP toimii eri ulkolämmöissä. Tein tosin kaavionkin dementian varalle.
Eli nyt vain pieni ohikävely ILPistä ja huomaat, miten menee.
Jatkuva mittaus tietenkin parempi, oli kaikki piuhat ja laatikot liian ottavalla paikalla. Mutta kulutusmittarilla ja ulospuhalluslämmöllä pärjää.
Jore rupee jo riittämään toi sun firmas eli kyrömaan kylmälaitehuollon mainostaminen!!!
Pieni lainaus sun 8.3.06 tälle palstalle kirjoittamasta jutusta:
“Toimin ihan eri alalla kuin lämpöpumppuala ja voisin hyvin ottaa halpamyyntilaitteita myyntiin mutta jotenkin se tuntuisi ihmisten petkutukselta niin en ole niitä ottanut. Petkutukselta siten, että tiedän laitteet jo entuudestaan huonoiksi mutta myyjänä en voisi tätä asiaa kertoa. Siksi pysyn omalla alallani. ”
Ja kuitenkin olit ite esittelemäs Ilmalämpöpumppuja Noilla sun mainostamilla Fujitsu-päivillä!?!
No kaikkihan tietenki tietää, että myyjät ne näillä palstoilla virittelee keskusteluja ja kehuu muka “omia hyviä kokemuksi” myymistään laittesta.
Mut toi Joren mainostaminen on jo liian läpinäkyvää, ja vielä valehtelet että muka toimit eri alalla kuin ilmalämpöpumppuala, myytkö sit siinä samas liikkees myytävänä olevia sälekaihtimia????
-www.jemimar.f-
Huijari, nyt sää vasta tempun teit, nyt siel Jeminaris vasta porukkaa käyki, määkin meen sinne tänään jos vaikka näkis Joren. Kui ihmiset noi suuttuu, pumpui nää vaan on. Jore jatka samaan malliin, todella hyvät nettisivut!
Huijari. Olen tasan 100% :ti kansassi samaa mieltä.Jos näillä jutuilla mitä täällä eräät vääntää omien tuotteitensa puolesta(lue:eri nimimerkillä sama henkilö,keskustelee itsensä kanssa,ja kehuu omiaan ja haukkuu kilpailijoita)ostajat eivät tule epävarmaksi,niin eivät sitten millään.Esiintyen myös asiantuntijana,alalla joka ilmeisen vieras.Paljastui selkeästi siinä,kun Jänis Jussi rupesi keskustelemaan,kylmätekniikasta.
Olisi kiinnostavaa kuulla samik nimimerkin kommentteja nyt, kun käyttökokemuksia ilmapumpusta on jo useammalta vuodelta.
Onko pumppu ollut hintansa väärtti, onko ollut vikoja/korjaus kustannuksia ja paljonko sähkönkulutus on pienentynyt.
Suunnitelmissa olisi hankkia Mitsubishin msz-fa25va pumppu, onko kokemuksia?
Meidän ilmalämpö seikkailu päättyi seuraavasti. Ostettiin laite merkkiliikeestä asennettuna,noin 1,5 kk sitten.Laite alkoi temppuilla,vaihdetiin ulos koko laatikko,toimi vajaan viikon.Riitaantuminen asennus/myyjäliikkeen.Näin lyhyesti kerrottuna.Kyse siis oli “laadukas”merkki tuotetteesta.Kuluttajaviranomaisten avustuksella selvisi myyjä/asennusliike omisti sähköurakointi luvat,mutta ei kylmäurakointi lupaa.Kaupan purku.Tässä lyhennelmässä kuulostaa yksinkertaiselta ja helpolta,mutta sitä se ei todellakaan ollut.
Anonymous, tarkenna vihjaustasi kylmätekniikasta ja lämpöpumppusivuilla ilmoittelet fujitsun jälleenmyyjiä, oletko fujitsukauppias itse, ehkä Joren kilpailija kun ei riitä et pumpuist vaan puhutaan. Älä huolehdi ihmisistä kyllä kaikki osaa ajatella ihan itte minkä pumpun haluaa, ilman sun huolenpitoo ja mainostusta.