Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Teille Risto ja tikma

    Sama ongelma pana 9e inv pyörinyt marraskuun alusta 100%
    Nyt alkanut kuulua sisäyks pientä sirinää Vaikuttaa huolestuttavalta jos jo nyt laakerivikoja
    Kuinka korjaus hoidettiin ? paikanpäällä/huollossa

    Muuten kokemukset hyvin positiivisia lammöntuoton osalta
    Min lämpötila ollut n25 Hki seudulla Ongelma kondenssiveden jäätyminen umpeen poistoaukkoon kun jotain yli minus 10 Maahantuojan asentama lämmityskaapeli kyllä kulkee reijän kohdalta mutta reikä liian pieni, suurennan kesällä

    Pls kertokaa kuinka homma hoitui ja kuka oli mukana takuuasioissa ?
    Maahantuojan kanta ?

  2. Marax

    Ilmalämpöpumpulla öljynkulutuksesi voisi puoliintua. Vastaavasti tilalle tulisi ilmalämpöpumpun käyttökustannukset joka on noin puolet öljyn hinnasta. Teoreettinen säästösi olisi siis puolesta puolet. Eli jos Öljylaskusi on 100 (yksiköllä ei ole väliä) niin nyt se olisi 50 ja sitten ilp joka on puolesta puolet eli 25. Näin säästösi olisi 25. Jos nämä kaikki muuttujat pysyvät tällaisina.

    Sivutuotteena siinä sitten tulisi puhtaampi sisäilma ja ilmainen ilmastointilaite eli kesähelteille kyytiä. Niin ja kateellinen naapuri.

    Laskennallisesti sinulla voisi olla varaa ostaa ilmainen kossupullo joka viikko ja rahaa jäisi nakkisämpyläänkin. Jos haluat pysyä raittiina etkä lihota niin syntynyt säästö kannattaa käyttää toisella tapaa.

  3. Heka, vanhempi tekniikka ja on/off ottaa vähemmän kierroksia pakkasella-lämmöntuottokyky heikompi ku invertterissä.

  4. Eipä ne on/offin kierrokset mihinkään muutu. Koeteltua edullista tekniikkaa, jolla myös lämmittäminen onnistuu. Toki hyödyt ovat inverteriin vähäisemmät, mutta niin on hintakin. Halpiksilla tehdään ne rahalliset säästöt :)

  5. jooja. Näin on. l.infon puolella joku todistelee taas kovaa,kuinka halpis pumpun varaosapuoli ei toimi,aiemmin laulu kuului,että ei saa varaosia. Toinen vesseli arvelee tekeekö pumpulla mitään,kun on ensin itse vetänyt putket,älyvapaasti. Ja valittelee kun sähköistys sisäyksiköltä,täytyy kuulemma kylmäasentajan tulla uudelleen.Ongelmista päätellen,ei ole kylmäasentaja käynyt lähelläkään laitetta.On se vaan kumma kun eräät eivät voi myöntää että halvemmat laitteet ovat tulleet markkinoille jäädäkseen.Jos lyödään lekalla pumpun kylkeen,ja se lakkaa toimimasta,voisko ajatella että vika olisi jossain muualla kuin pumpussa.

  6. Hankin de longhin masterin. mökkikäyttöön. en ole yrittänytkään lämmittää sillä yli – 10 asteen pakkasilla. öitten kylmyyden johdosta hankin ajastimen, joka säätää virran päälle klo 11 – 20 väliseksi ajaksi. varmistuksena on sähköpatterit säädetty + 10 asteeseen. nyt päivien lämmittyä delonghi antaa lämpöä 50 neliön mökkiin niin, että klo 20 lämpötila on + 25 astetta. seuraan lämpöä etäpuhelimella ja olen ollut aivan ihmeissäni mokoman laitteen tehosta lämpötilan noustessa yli – 7 asteen.

    ei delonghi master nyt aivan halpispumppuihin kai kuulu, mutta edullisiin kuitenkin hankintahinnaltaan. hankintaa pohtiessani tulin siihen tulokseen, ettei ilmalämpöpumpuilta voikaan odottaa huipputehokkuutta yli – 10 asteen pakkasilla.

    delonghi on kuitenkin ylittänyt suunnitelluissa lämpötiloissa etukäteen odottamani tehokkuuden. nyt sähkönkulutus on max. 8 x 1 kwh/vrk ja mökki aina lämmin, jos sinne viikolla illalla menee käyttöön.

  7. joo mä oon kans ihmetelly tota varosahuolia ettei saa mitä varasosiaylkoyksikköön voi yleensä laittaa kusiellä ei oo mun mielestäku toi kompura ja putket jos kompura hajoo niin eihän siihen mitää varaosia laiteta sehän on umpinainen murikka niin ku jääkaapis kokonaan se pitää vaihtaa luultavasti saa ulkoyksikön kokonaan samaan hintaa ku ruvetaa korjaan on sen verran työläs homma luulisin että menee noin 3-4tuntia plus matkat tuntihinta noin 50ecuu ei varmaan hinta arvio paljo heitä ja osat päälle et kanattaako sama oliko laatu vai halpis

  8. olisin ostamassa ilmalämpöpumppua,mutta tietoa pumpuista ei oikein tahdo löytyä. esim.k-rauta mikkeli osaa kertoa vain hinnat.
    carlson mikkeli ei osaa sanoa edes hintoja.
    molemmat myyvät panasonikin laitteita.

  9. onko ilmalämpöpumpuissa pelkkä ilman kierrätys toiminta.
    pääasiallinen lämmitys puu uuneilla.jos olen oikein ymmärtänyt,niin
    pumppu lämmittää haluttuun lämpötilaan ja sisä ja ulkoyksikkö sammuvat.
    pyöriikö inventteri mallit.
    onko tietoa mikkelin seudun myyjistä(ammattitaitoisista)

  10. Joo, kyl halpikset ovat tulleet jäädäkseen Mutta säästöt TALOJEN lämmityskustannuksissa tehdään nimenomaan hyvällä hyötysuhteella oleval ja pakkasil tehokkaasti lämpöä antavilla inverttereillä.

  11. Einari: Katso keltaisilta sivuilta:Kylmäkonehuoltoa ja asennuksia.

  12. Tänään täällä Itä-Suomessa, lehti Karjalaisen rakennusteemassa, juttu ilmalämpöpumpun säästöistä, ilmalämpöpumpun ostaja kertoilee säästävänsä puolet lämmityskustannuksista, kulutusseurannassa yli puoli vuotta, se on paljon kun talvi on täällä itärajalla pitkä ja kylmä. Ilmalämpöpumppu näyttää olevan Toshiba.

  13. Einari: Sitten vielä tämä perinteinen jota varmaankin olet jo koekeillut mutta en voi olla mainitsematta. Google/Ilmalämpöpumppu mikkeli.
    Itse sain 141 osumaa ja kuten huomaat, täältäkin saat avuliaita vastauksia heti.

    Ilman kierrätystoiminne on joissakin malleissa vakiona. Ainakin Sanyossa ja Fujitsussa mutta lähes kaikkia laitteita voi “huijata” kierrättämään pelkkää ilmaa. Annetaan laitteelle ristiriitainen pyyntö. Yleensä se onnistuu siten, että asetetaan kylmätoiminne ja pyynnöksi +30 astetta. Näin laitteet yleensä kierrättävät pelkkää ilmaa mutta kovilla pakkasilla jotkut eivät tottele tuotakaan.

    Myyjänä yleensä kysyn asiakkaalta mitä he laitteeltaan vaativat ja sinullahan on nyt mahdollisuus “listata” vaatimuksesi ja sitten vain liikkeeseen niine vaatimuksineen. Tänä päivänä tarjontaa on paljonkin joten myyjäliikkeen löytymisen ei pitäisi olla vaikeata. Jokainen maahantuoja haluaa maankattavan verkoston.

  14. kävinpä tännään kysymässä ilmalämpöpumpuista ristiinassakin.
    aika laihaa tietoa tuli,mutta tietoa kuitenkin.
    Täällä näyttää olevan myyjiäkin=tietoa?
    mitä pumppua suosittelisitte:
    talo haja-asutus alueella,sähkökatkot yleisiä.(mäntyharju)
    pää asiallinen lämmitysmuoto puu uunit,nykyäänkään ei ole kuin yksi sähköpatteri eteisessä.lämpö vain on epätasaista
    lämmitettävä ala n. 80m2 +(60m2 yläkerta)
    viilennys toimintaa ei juuri tarvitse
    pelkkä ilman kierrätystoiminto välttämätön(ilman huijjausta,vaik oonkii kiero savolainen)
    ilman kuivaus toiminta

  15. Einari, tehoi pitäs olla 6,5kW-8,5kW ja voimakas puhallus jos portaikkoon asennus+huippu ilmanpuhdistus.

  16. Näyttäisi siltä, että Toshibaa voisi suositella. Eli Daiseikai. Jos siis tuntemattoman sana yhtään painaa.

  17. Toimisiko ilmalämpöpumppu autotallissa? Elikä lämmittäisi ja poistaisi kosteutta.

  18. Tietäjä. Kallis pumppusi kuolettaa itsensä vasta mennessään ongelmajätepisteeseen. Jos silloinkaan. En tiedä minkälaisia talot ovat sielläpäin isolla kirjoitettuna, mutta meillä pohjanmaalla pienissäkin taloissa on lämmitettäviä neliöitä luultavasti keskimääräistä suomalaista asumisväljyyttä enemmän.

    Edullisemman luokan laite kuolettaa itsensä 2-3 vuodessa. Lisäkäyttövuodet tuovat kokemusperäisesti selvää kahisevaa sähkölaskun muodossa ja esim. viiden vuoden päästä tuotojen alle hankittuna sen aikainen uusi halpalaite hakkaa nykypäivän merkkikoneet mennentullen. Kehityksen kärjessä pysymistä siis sekin, eli onko tämä nyt sitä globalisaatiota.

    Toista on kalliin 2000-3000e laitteen kustannussäästöt 10-15 vuoden ajalla laskettuna. Huhhuh. Tarkoitushan on säästääkin jossain välissä? Siihen muutama huollon tarkistuskäynti, mahdolliset lainan korot niin lopputuloksena on mahdoton yhtälö säästöjen suhteen.

    Ei ainakaan esim. jääkaapit tai tiskikoneet nykyään edes kestä kyseisiä aikoja hinnasta riippumatta :) Kalliilla laitteella laskentatapa on väärä, joten pitäisi puhua vain asumismukavuuden kasvusta. Sekin on tavoiteltavaa, joskaan ei ole rahallisesti mitattavissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *