Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Joo ja sitten kirjoitellaan kännisä laskuja
Joo järkyttävää
Eihän se haittaa jos laittaa putkeen vedenerottimen
Joo ja vedenerottimesta letku sänkyyn että voi ottaa imut kun alkaa suuta kuivaa.
Olisi hyvä johtaa kodensiovesi paarikaapin kautta pysyis juomat kylmänä
Onko kenelläkään tietoa missä on se palsta jossa keskustellaan ilmalämpöpumpuista?
Onko kondenssivesi liian kylmää valutettavaksi akvaarioon.
Tämä on se palsta ja olemme juuri siirtyneet materiaaleista kondessiin.
Joo,jaa että putki tukossa,vai päällä.
Huomaan, että keskustelu rönsyilee. Mahtavaa. Ilmalämpöpumppu suo todella paljon mahdollisuuksia. Pienellä järkeilyllä ja insinöörin älyllä siitä saisi vaikka minkälaisen tislauslaitteen. No kai se oli vain hassu ajatus. Mutta jos joku keksii jotain lisäkäyttöä niin käytän sovellutuksia mielelläni myyntimarkkinoinnissa.
Onko kukaan keksinyt miten “lämmittäis” ulkoyksikköä, että sais paremman hyötysuhteen?
Eräs insinööri laskeskeli kerran tuota ja tulos oli yllättävä. Ei mitenkään.
Tietäjä, no laittamalla kaksi ilppiä peräkkäin! Jos kerta ensimmäinen tuottaa hyvällä hyötysuhteella lämpöä toiselle, niin toisen jälkeenhän cop-arvot on jo tapissa, heh ;)
haloo, jos johtas lämmintä poistoilmaa talosta ulkoyksikön takaosaan, ongelmat?
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö käsittelee uskomattoman määrän ilmaa. Mitkään poppakonstit eivät siihen auta. Vaikutus olisi sam kuin jos pyytäisi hyttystä hengittämään lämmintä ilmaa pakkasessa olevaan tulitikkuaskiin. Ei taida olla edes mitattavissa.
vaihteeksi asiaa:
http://www.motiva.fi/fi/kuluttajat/pientalonlammitysjarjestelmat/lammonkehitysmuuttaaenergianlammoksi/poistoilmalampopumppu.html
Jos tuon poistoilman putkittaa ulkoyksikölle, niin kosteuden kanssa saattaa tulla ongelmia. Huoneilma on suhteellisen kosteaa ja se saattaa jäädyttää ulkoyksikön normaalia nopeammin. Lämpimämmän ilman tuoma hyöty voi kadota taivaan tuuliin tiheämmän sulattelun vuoksi.
Onkohan kukaan asentanut ilmalämpöpumppua väärinpäin – siis sisäyksikkö ulos ja päinvastoin. Ja sitten jäähdytykselle.
Usein on niin, että pitää tehdä päinvastoin kuin neuvotaan. Ainakin saisi tehokkaamman puhalluksen sisälle, jos on sokkeloinen talo
Älkääs nyt hössöttäkö. Pankaa raha kiertämään. Se on käyttöä varten. Lopettakaa kaikenlainen jonninjoutava säästöhössötys. Pankista saa kyllä lainaa aivan pilkkahintaan. Tervetuloa. Ai niin, kuulostaa oikein hyvältä asentaa tuo juttu väärin päin. Kehoitan jotakuta tarttumaan tuumaan.
Suosittelen kaikille lämpimästi Ultimaten ja muidenkin halppiksien hankintaa sydämmellisesti!!!!
Itselläni oli Ultimate 24 basic jonka hankin helmikuus 05, no sehän tunnetusti laukes ny joulun jälkeen! En halunnu mitään muuta pumppua tilalle, vaan peruin kaupat ja hyvin onnistui. Ja rahatkin palauttivat jokaista maksettua euroa myöten, joten vuoden sain käyttää Ilppiä ilmaseksi, kesällä jäähdytti mukavasti ja talviaikaan lämpöäkin tuli vielä -15 astees, kunnes siis joulun jälkeen laukes. Eli Vuosi ilmaista käyttöä. Oli COP:pi mitä tahansa yli yhden, ni varmasti pääsin voitolle!!!!
Joskus se säkä käy niinki ku laitteet laukeaa….