Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Katsos,muut vähän kyllästyneet,koko palstaan.Hiekkalaatikko keskustelu,mihin ottaa osaa useampi,voi olla ihan mielenkiintoista.Onhan se tullut niin surullisella tavalla ilmi,mihin yhden osanottajan keskustelu johtaa,juuri tällä palstalla. Terv.nim.merk.Anonymous

  2. Käyttöikä, takuu ja huolto
    Mikä on ilmalämpöpumpun laskennallinen käyttöikä ja takuu?
    Ilmalämpöpumpun käyttöikä on 10 – 15 vuotta, kuten jääkaapeillakin. Käyttöikä lyhenee mikäli laitetta käytetään kovilla pakkasilla.

    Panasonic-ilmalämpöpumpuilla on 1 vuoden takuu. Kompressorilla on 5 vuoden varaosatakuu (maahantuojalta uusi kompressori, asiakas maksaa kompressorin vaihtotyön).

    Huoltoasioissa kannattaa ensiksi kääntyä laitteen asentajan puoleen. Käyttöongelmissa voi soittaa maahantuojalle. Pyrimme vastaamaan yleisimpiin käyttöongelmiin puhelimitse.
    oks toi niinku yleinen käytäntö lukeeko takuutodistuksessa tollain

  3. Ei ole häävi takuu, jos “halpiksillakin” on vähintään sama. Siinä kun poksahtaa 2-5 vuoden välillä panan sisäyksiköstä moottori, niin myyjäpuoli levittelee käsiänsä eikä laite ole hankintahintaansa vielä edes kuolettanut.

    Harmi muuten kun nykyään jääkaapitkaan ei tahdo kestää kymmentä vuotta vaikka niillä on tasaiset käyttöolosuhteet :(

    Eikä tiskikoneet, mikrouunit, televisiot, videot, polkupyörät, mopot ym. merkistä riippumatta. Aikamoinen kulutusyhteiskunta entiseen verrattuna. Tosin ennen ei ollut ehkä niin paljon ominaisuuksia, mutta mitäs niillä.

    Onko kukaan muuten laskenut näittein lisäominaisuuksien, kuten esim. happirikastimen sähkönkulutuksen vaikutusta cop -arvoon? Lämpöpumppusivuilla joku kertoi mitanneensa jatkuvan 55w lisäkulutuksen (huh).

  4. Edelläolevaan kirjoittajaan yhtyen kehoitan hankkimaan pumpun jossa on hyvä takuu. Fujitsussa on 5 v ja se on täysi takuu. Kompressorin mahdollisesta vaihtotyöstä ei veloiteta mitään. Tuo vaihtotyöveloitus kuulostaa uskomattomalta. Kannattaa tarkistaa. Meillä vaihtotyö kuuluu takuuseen. Vain halpispumpuissa pelkästään halpispumppujen myyntiin keskittyneillä myyjillä on ollut yleinen käytäntö, ettei vaihtotyötä korvata. Myyjänä voin reilusti mainostaa, että ostakaa Fujitsu niin ei ole takuuongelmia. Lähimmän myyjän löydätte http://www.fgfinland.fi/dealers.htm tuolta sivulta.

  5. Eipä se auta heittää legenraa lasses, v-m jne. Totuus mikä totuus. Minäkin olen nyt nakkeri. Terkkuja.

  6. v-m ja lasses ym. Kannattaako ostella noin paljon erimerkkisiä merkkipumppuja.

  7. Kuka haluaa rajoittaa kilpailua?
    Hienoa kun kilpaillut vapaat markkinat toimivat ja jokainen voi omien tieto/ kokemus ja mahdollisesti myös tämän blogin tietojen mukaan tahdä valintansa
    Parhaan ilp valinta yhtälöa 10v käytölle ei vielä kerrottu näillä sivuilla
    En valitattavasti ymmärtänyt Anon… ajatuksia

  8. Ilmalämpöpumppumyyjä pistäppä takuuehdot näytille ei löytyny fujitsu sivuilta niinku pananmaahantuojan

  9. Öö: Ota yhteyttä lähimpään Fujitsu ilmalämpöpumppumyyjään. Hän opastaa sinua noissa takuuasioissa. Niitä ei todellakaan ole fujitsun sivuilla. Ostaessasi Fujitsun 5 v takuulla, saat siitä myyjältä kirjallisen takuutodistuksen. Monilla yrityksillä on se vika nettisivuissaan ettei niitä osata päivittää. Toisaalta kaikki jälleenmyyjät kyllä informoivat asiasta eikä maahantuoja ehkä itse edes harrasta jälleenmyyntiä.

  10. Siinähän kärvistelette kalliilla laitteella 10-15 vuotta.

    Meikäläinen on ennen tuota vaihtanut nykyisen halpalaitteen tarpeeksi tuotettua uuteen co2 -laitteeseen. Siinävaiheessa säästöä alkaa kertymään nykyiseen laitteisiinne nähden vähän toiseen potenssiin.

  11. jooja, saat ehkä vielä odotella kohtuuhintaisia laitteita ko. aineella. Ehkä ehtii tulla uusikin aine.

  12. Oho nyt tuli moka. Tuosta 5 v Fujitsutakuusta on maininta usealla ilmalämpöpumppusivulla. Esim. http://www.fgfinland.fi/inverter_kattolattiamalli.htm mutta siitä vaan on niin pieni maininta. Se on postimerkin kokoisella sivun oikeassa laidassa keskellä. Pahoittelen, etten uskonut itseäni vaan satunnaista Öötä.

  13. Panan invertterin Pe 9:n saa n.1000:een euroon asennettuna. Kinukki mutta cop yli neljän ja max lämmöntuotto 4.0kw joten kait voisi vaihtoehto olla tämäkin.

  14. Panan PE-invertteri ei ole juurikaan kalliimpi kuin halvin ultimate invertterimalli. Onhan pana laadultaankin parempi.

  15. Mun Pana 9 inv on tehty Maleesiassa On nekin hiukan kiinalaisen näköisiä
    Mutta jos täyttää tehtaan laatu ja takuu vaatimukset ja käyttäjien kokemukset hyviä so what mulle OK
    Nokia tekee suurimman osan puhelimista Kiinassa ja Intiassa Miksi ne luokitellaan?

  16. Q2:

    Olet ilmeisesti tutkinut panan ja Ultimaten kun tiedät että Panan laatu on parempi ? Kerrotko miten Ultimate on huonompilaatuinen ?

  17. joo kyllä mä ton näin mitä se 5vuoden takuu tarkottaa että tarkotin sitä pienellä kirjotettua mitä ei yleensä jakseta lukea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *