Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Voi taivas. No en kuitenkaan ala kopioimaan tähän jonkun laitteen takuuehtoja. Niiden näpyttelemiseen menee liikaa aikaa. En ole opiskellut pikakirjoittajaksi. Sen pääajatus, eli takuu 5v on se kaikkein tärkein. Takuu on kuitenkin erilainen kuin vakuutus. Vakuutuksessa vakuutusyhtiön pääasia on pyrkiä kiertämään myymänsä tuotteen eli vakuutusmaksun toimittaminen. Takuuasiassa myyjällä on erilainen näkemys ja tarkoitus on pyrkiä hoitataan takuu mahdollisimman hyvin jotta asiakas olisi tyytyväinen ja asiakassuhde säilyisi. Muutenkin kulut takuusta maksaa myyjälle maahantuoja eikä myyjälle tule kuluja kun taas vakuutusyhtiössä myyjä eli vakuutusyhtiö olisi itse maksumies. Vielä tuosta Fujitsun takuusta sen verran, että se ei näytä olevan pelkkä lupaus vaan siihen nähdään vaivaa. Laitteelle tehdään kahden vuoden kuluessa tekninen tarkastus. Tämä tarkastus maksaa 50 euroa. Kun otetaan huomioon se, että myyjäliikkeen työmäärä on tuplaten saadusta korvauksesta, saa asiakas tuolle tekniselle tarkastukselle vastinetta. Eli myyjäliike tekee sadan euron työn 50 eurolla. Eli asiakas saa vielä tuolloin asiantuntevaa opastusta samaan hintaan. Mielestäni kohtuullista. Sen jälkeen takuu jatkuu luvattuun 5 vuoteen. Sitten tämä seuraava jota ei mainita mutta lyhyesti sanottuna loppu tarkoittaa sitä. Takuu ei kata sitä, että laite rusikoidaan juovuspäissä moukarilla hajalle. Tämä ei ole tuulesta temmattu sillä kuulin tänään yhdelle halpapumpulle käyneen noin. Tosin rusikoija ei enää aikonutkaan saada siitä korvausta. Oli ikäänkuin väsynyt. Kunhan hän on käynyt pankinjohtajalla, odotan häntä pumppukaupoille.

  2. Q2lle ja ilmalämpöpumppumyyjälle,jotka ovat ilmeisesti sama henkilö:

    1) Ilmeisesti et ole tutkinut pumppujen rakennetta ja osaa sanoa miksi toisen laatu on parempi, vaikka niin väität. Perustelet puheitasi jollain “uudella ja vanhalla tekniikalla”. Mitä tekemistä tällä asialla on laadun kanssa?
    2) Sekoitat sujuvasti laadun, uuden tekniikan, hyötysuhteen ja hinnan antaman vaikutelman laadusta, joissakin puheissa viellä huollonkin toiminnan.

    Minun kysymykseni oli laadusta.

    Jokainen saa tietysti päättää itse mitä laatu on, mutta minulle se tarkoittaa ilmalämpöpumpussa luotettavuutta ja kun päätavoite on säästää rahaa, niin lyhyttä takaisinmaksuaikaa. Minulle on aivan sama missä maassa vehje on tehty tai minä vuonna se on suunniteltu. (tähän kommentti hyötysuhteesta myöhemmin).

    Ennen omaa Ultimate ostopäätöstäni katsoin panan ja fujitsun pumput, enkä nähnyt niissä mitään, mikä tekisi niistä luotettavamman kuin ultimate. Optimistisimmallakin takaisinmaksukriteerillä ne eivät maksa elinikänään itseään (laskin elin-iäksi 7 vuotta). Silloin riittävän ison (lämpöteho yli 7kW) hinta asennettuna oli n. 2400€-. Sellaisen ostaminen olisi vain ollut tyhmää. Taloni on myös aika viileä kesällä, että en tarvi ílmastointia,missä tietysti olisi syytä.

    Sanoisin jopa, että näissä “laatupumpuissa” oli enemmän hienouksia, mikä yleensä tarkoittaa enemmän vikoja. Työn laadussa tai rakenteessa ei ole eroja.
    Hyötysuhde vaikuttaa tietysti takaisinmaksuun ja uusilla se on ilmoitettu paremmaksi. Mutta kun en siitä nähnyt luotettavaa, (lue: painotettuna Pirkanmaan talvilämpötiloihin) ja riippumattoman tekijän tekemää tulosta. En antanut ilmoitetun 25% eron vaikuttaa päätökseeni. Teknisesti en sille nähnyt perustetta (ilmeisesti kovemmalla paineella saa kyllä enemmän hyötyä) ero itse asiassa hukkuu siihen laskeeko rahan hinnaksi 3 vai 3,3%. Enemmän vaikuttaa kun viitsii kilpailuttaa sähkönsä vuosittain.ois

    Toistaiseksi ainoana huonona puolena näen riskin tästä “Innoros” firman jatkuvuudesta. Mutta tähän asti vehje on pelannut.

    että tämmösiä tällä kertaa.
    Mitä se laatu sinulle on ?

  3. Heka
    En ole ilmalämpöpumppumyyjä, vaikka kaverin vastaus näin antaa ymmärtää. Toimin kyllä alalla siellä ruohonjuuritasolla. En ota kantaa vanhaan tai uuteen tekniikkaan, mutta pumppu joka on kiinassa, kiinalaisessa yrityksessä valmistettu länsimaisen tuotteen kopio, ei varmasti vastaa sitä alkuperäisen kopioidun tuotteen laatua. Tämä on tullut esille pumpun eri komponenttien pikku virheinä ja vikoina kun olen “yrittänyt korjata” laitteita. Jos jollain yrityksellä on kiinassa rinnakkainen tehdas jossa valmistaa omia mallejaan, onkin laatu yleensä jo aivan toinen. Olen huomannut tämän myös skoottereissa, jotka ovat todella surkeita kopioita. Myyjät eivät ota niitä edes vaihdossa koska ne ovat kertakäyttökamaa. En usko että ilppi myyjätkään ottavat kiinalaisia koneita vaihdossa, koska ne ovat kertakäyttötuotteita, joiden normaali elinikä on korkeintaan puolet alkuperäistuotteen iästä. Tiedän että meillekkin niitä on jo tarjottu varsinkin kahden sisäyksikön laitteita.

  4. No kun tuosta Ultimaten laadusta niin kovasti ny kiistellään, ni omasta kokemuksesta sen verran, ett noissa Ultimaten 18 ja 26 super invertterimalleissa sellainen perustavaa laatua oleva puute on:

    Ulkoyksikön sulatustoiminto ei pelitä niin tarkoitetulla tavalla.
    Eli ulkoyksikkö jäätyy, mikäli pumppu ei ole jatkuvasti päällä =24h/vrk
    tai jos sisälämpötila ehtii nousta säädettyyn lämpötilaan, ennenkuin ulkoyksikön sulatustoiminto ehtii kytkeytyä päälle.

    Ongelma on Sulatustoimintoa ohjaavassa piirissä, jota ei ole suunniteltu toimimaan pohjoisen muuttuvissa lämpötiloissa. Vaikkakin näin Ultimatessa mainostavat. Piiri kun nollaa tämän sulatustoiminnon, mikäli pumpusta katkaistaan virta välillä / Kompressori pysähtyy sisätilan lämmön saavutettua, ennenkuin sulatustoiminto on kytkeytynyt päälle.

    Esim. Pumppu on päällä ja toimii, ulkoyksikköön kertyy jäätä ja piiri tunnistaa sulatustarpeen ja kytkee sulatuksen päälle määräajoin. = toimii

    Pumppu on päällä ja toimii, ulkoyksikköön kertyy jäätä ja jos tässä vaiheessa pumpusta kytkee virran pois, ennekuin sulatus on käynnistynyt, Virran kytkettäessä taas päälle piiri on nollautunut ja ei tunnista että pitäisi aloittaa sulatuksella, vaan ulkoyksikkö kerää taas lisää jäätä = Ei toimi

    Mikäli tälläisiä jaksoja tulee useampi peräkkäin on ulkoyksikkö pian umpijäässä ja vaikka sulatus tällöin toimisikin, se ei sulatus-syklin aikana ehdi sitä kokonaan sulattaa, vaan jäätä ehtii kertyä enemmän.

    Toimivia piirejä ei vielä ultimatella ole, vain muutamia testivaiheessa olevia. Eli toimivia piirejä ei 18 ja 26 super inverter malleihin ole sarjatuotannossa, joten se näiden toimivuudesta.

    Ja miksei muissa ultimate pumpuissa ole kyseistä ongelmaa: Tehdään kiinassa eri tehtaassa, eri insinöörien suunnittelemillä komponenteilla. Jatkossa kaikki Ultimate pumput hankitaan samasta tehtaasta kuin Panasonicit, mutta koska, sitä ei osannut Ultimaten tekniikasta vastaava sanoa. Ja mikä silloin on Ultimaten hinta, tuskin on halppispumppu silloin enää…

    Nämä tiedon sain Ultimaten pumppujen teknisistä asioista vastaavalta.
    Mutta vasta pitkän keskustelun jälkeen. Tässä siis myös syy miksen huolinut takuuna tilalle lähetettyä 18 inverter mallia(lue kirjoitus aiemmin).

    -Ultimate kunniaan-

  5. jep, sulatus ei toimi _missään_ laitteessa täsmälleen oikein. esim. tarpeeksi kylmällä kelillä saattaa menä aikasykli päälle, vaikka sulatukseen ei olisi mitään tarvetta.

  6. Halpa pumppujen huolto ainakin toimii.Viime perjantaina kävi Keskisen huoltomies toteemassa vian.Tänään toi ja asensi uuden ulkoyksikön.Siis kaikki alle viikossa,ensimmäisestä soitosta myyjälle.

  7. Ihmettelevälle, hieno homma ku Keskinen hoitaa homman mutta eikö pikkasen huoleta ku takuuaikana, vuoden sisällä jo pumppu meni rikki, kysyikkö kui se tapahtuu ku vuoden jälkeen pumppu menee rikki?

  8. Ensin valitetaan ettei halpiksissa takuut toimi. Sitten valitetaan kun takuu toimii, että kuis se nyt noin.

    Lämpöpumppufoorumilla on tullut selväksi, etteivät ne kalliit laitteet ole sen kummempia, esim. panasonicit.

    5 vuoden takuu esim. fujituslla on ok. Vaatii vielä huolto/tarkastuskäynnit, joka edelleen pidentää takaisinmaksuaikaa. Voitaisiin kysyä että mitäs 5 vuoden jälkeen, kun laitteen pitäisi kestää sen 10-15 vuotta jotta sen hankinnassa olisi järkeä.

  9. Q2lle ja U kunniaan:lle

    sori väärinkäsityksestä sun ja L-myyjän kanssa.
    Täytyy kyllä myöntää puheesi Kiinan valmistuslaadusta, se vaihtelee. Mikä tahansa osa voi olla piraatti tai käsinsorvattu. Silloin kun itse tutkin laitteen en kuitenkaan huomannut isompaa peruseroa ja tämähän on oikeasti yksinkertainen vehje. Ei mitään htekkiä.
    Ajattelen vaan, että ei näitä kauheasti korjailla vaan vaihdetaan sitten uuteen. Tämä taas perustuu kalliisiin huolto/matkahintoihin. Pelkkä asennus 500€. Säästöt hupenee huoltomiesten työmatkoihin. Näitä kun ei ite voi kiikuttaa minnekään.

    Sulatuksesta: mulla on se S18 ja kerran se on täytynyt sulattaa. Silloin mielestäni sulatussykli pelasi, mutta ei tarpeeksi tehokkaasti. Täytyy tarkkailla jos tulee sähkökatko, kiitos.

  10. Jos leikitään aikuisten oikeesti että laatukone kestää vaan 5v.
    Kustannukset on hankinta +asennus+tarkastuskäynti. (Esim. Fujitsu)

    Halpis kestää sitte vähempi.
    Kustannukset on hankinta +asennus (hajoaa tässä takuuajan loputtua)+hankinta+asennus.
    Edellellyttäen tietty että pumppu pidetään toiminnassa sen 5v. vaikka se välillä hajoaisikin.

    Minkä verran halvemmaksi/kalliimmaksi ns. halpis tulee?

  11. Väärä oletus. Olettamuksessa molemmissa tulee takkiin, halpalaitteella vähemmän.

    Hajoamisen riski kasvaa käyttöiän myötä. Toinen on säästänyt itsensä kahdessa vuodessa.

  12. Miksei kukaan ota huomioon sitä, että laatupumppu säästää paremmin jo ensimetreillä koska siinä on tuplaten parempi hyötysuhde ja näin säästää tuplaten siihen kuin halpis? Laskelmthan ovat päin honkia jos tuota melko tärkeää seikkaa ei oteta huomioon. Monen ostokriteeri on juuri tuo hyvä hyötysuhde.

  13. Kerrotko tästä tuplauksesta tarkemmin? :) Palstahan alkaa toistaa itseään.

  14. Halpis on noin puolet halvempi. Viidessä vuodessa niitä joudutaan suurella todennäköisyydellä hankkimaan kaksi kappaletta kuin laatupumppua jossa on 5 v takuu. Toisen vaihdolle ei tullut takuuta joten vaihtotyöstä pitää maksaa noin 100-200 €uroa. Eli tuon verran kalliimmaksi tulee halpapumppu ellei sen ostohinta ollut sitten tuon verran halvempi niin silloin ollaan samoissa. Sitten on säästöt. Jos laatupumpulla säästettiin 5 vuodessa 400 €uroa niin se tekee halpiksessa 200. Jos on onnellinen tilanne niin halpispumppu on nyt vain 200€uroa kalliimpi kuin laatupumppu. Nyt pitää kuitenkin ottaa huomioon, että hajoaminen on saattanut aiheuttaa muita kuluja. Halpapumppu on saattanut roiskia vedet silmille ja aiheuttanut parketin uusinnan. Asentaja on saattanut liukastua ja invalidisoitua loppuelämäkseen. Esimerkkejä on vaikka kuinka. Pitää ottaa myös riskikerroin huomioon. Eli halpispumppu on 5 v aikana onnellisessa tapauksessa vain 200€uroa kalliimpi. Mutta onko aina onni myötä?

  15. Lueppas vaikka tuosta:
    http://www.pinseri.com/2004/04/03/ilmalmppumppu/all-comments/#comment-16693

    Jorella näyttää ainakin intohimoja olevan, kun tuodaan jo roiskevesien loiskumiset silmille. Invalidi -kortti oli kyllä kaiken huipentuma, joten taitaa olla lähinnä provokaattorista kysymys.

    No, katsellaan sitten vaikka 5 vuoden päästä kuinka äijien on käynyt. Oma laitteeni on kokemusperäisesti jo alle kahdessa vuodessa säästänyt itsensä suorasähkölämmitteisessä talossa ja nyt tulee voittoa niin kauan kuin laite kestää. Olisiko tuo Fujitsu sitten haukkonut hintansa vuodessa – epäilen, kun sähkölaskukaan ei ole niin iso..

    Täytyy sitten vuosien päästä vaihtaa vaikka sellainen kaikkiin nykyisiin laitteisiin verrattuna ympäristöystävällinen ja tehokas co2 -laite. Ehkä jopa merkkikone :)

    Lisäominaisuuksien paremmuudesta ei ole itselläni ollut missään vaiheessa kysymys, vaan pelkästä rahallisesta säästöstä ja ehkä sen tuomasta mahdollisuudesta nauttia “ilmaisesta” viilennyksestä kesäisin.

    Toistaiseksi edullisesta siis pelkkiä hyviä kokemuksia ja sääliä koneelle ei ole juuri jaettu. Tapana on kyllä sammuttaa -20 asteen pakkasilla, mutta muutaman kerran on jäänyt kylmemmäksikin yöksi eikä vielä ole kajahtanut. Itseasiassa kompressori pitää noilla keleillä aivan tavallista ääntä.

    Tästäkin on palstoilla monia äänikokemuksia, mutta johtuuko se toimivuus siitä että kompura on merkkipeli ja 5 vuoden takuulla sekin. Eipä tuossa paljon muuta vikaantuvaa edes pitäisi olla kylmäainepiirin lisäksi, mitä en normaalin takuuajan jälkeen pystyisi itse korjaamaan.

  16. Jore: Onko tasosi todella se,että väität aina vaan tätä puolta parempaa hyötysuhdetta,tarkoitat ilmeisesti lämpötilakerrointa.Jos otetaan 6-7 vuotta pumpun käyttö iäksi,ja tähän aikaan kaikki kulut mukaan,mitä vaan suinkin pumpusta tullut.Pitäisi olla aika selvää,että halvemman laitteen hyötysuhde ylivoimaisesti parempi.Ja 6-7 vuoden ikä laitteella ehdottomasti yläraja,jo tekniikansakin puolesta,on laite minkä hintainen tahansa

  17. ONKONÄIN:

    Näin on. Halvemman laitteen hyötysuhde on todellakin huonompi. Ymmärsit oikein. Juuri tätä “väitän”.

  18. Ensimmäinen fakta:”hyötysuhde” ei ole puolta parempi kalliissa laitteessa. Mikäli tämän näytät toteen, käyn hakemassa lähimmästä kaupasta sen puolta paremman laitteen hinnasta riippumatta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *