Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Puhdistin laitteen joka täyttää 15 vuotta ei vikoja toiminut alusta asti. Halvoissa vaihdetaan koko yksikkö, kalliimmissa yleensä rikkoutunut osa, joka on nopeampi vaihtaa kuin kokoyksikön vaihto ja yleensä halvempikin jos ei kyseessä ole takuukorjaus.
Kun jore arvioi halpoja pumppuja, niin joka toinen sana on “todennäköisesti” tai “saattaa”, jne…
Harvinaisen jämäkkää luulemista…
Ilmalämpöpumppumyyjä mikset kertonu koko tarinaa miten siinä loppujenlopuks kävi ku kaveri veti lekalla ultia voinhan mä tietysti jatkaa no varsihan siitä lekasta katkes ja lekanpää kimpos kaverin ottaan otta auki veri valu kaveri horjahti ovesta sisään kaatu parketille taju kankaalla vähä aikaa verilammikko latialla ku siitä sitten virkos lattiaa putsaamaan vettä piti ja saippuaa piti käyttää siinä putsaamisessa no eipä parketti siitä oikeen tykänny rupes kupruilemaan totuuttahan kaveri ei kehdannu kertoo jostainhan syyllinen piti keksiä no ultihan oli tavallaan syyllinen tähän ja ku siinä ei jälkiä näkyny niin siitähän hyvän syyllisen sai no siitä sitten vaan että kondensiovedet roiski muka lattialle siitä sitten ultin konttorille soittelemaan jorehan vois kertoo loput sehän tuntee tapauksen (epäilen kyllä ettei osunu koko ultiin eihän nekään kyllä ihan niin kestäviä oo)
Q2:Vai täyttää 15 vuotta,siis koska,12 vuoden päästä,niinkö;) No jos joku pölyjen takia vaihtaa koko yksikön,niin,no juu.Puhdistamasi pumppu oli on/off mallia,kuulostaisi halpapumpulta.Miten ihmeessä voi saman osan vaihtaminen käydä nopeammin kalliimmassa kuin halvemmassa.Jos kyse kalliimmasta osasta,kompressori,höyrystin,ym, vastaava,niin koko yksikön saa halvemmalla,oli kyseessä kallis tai halvempi pumppu.Kuitenkin halvemman pumpun yksikkö luonnollisesti halvempi.
Jos Q2 kirjoitus pitää paikkansa,niin kaikilla on/off pumppujen omistajilla syytä onnitella itseään onnistuneesta,kestävästä ilmalämpöpumppu,valinnasta.Kestoikä 15 v. vähintään,säästöjä ei edes osaa laskea,ovat ne niin suuret.
http://www.energianet.fi/index.php?page=lampohuolto&osa=6
“Yleensä vain alle 10 vuoden takaisinmaksuajan omaavia investointeja voidaan pitää kannattavina.”
Sivun laskentaesimerkki ei ole ilmalämpöpumpusta, mutta kommentti takaisinmaksuajasta pätee mainiosti ilpiinkin.
Eli myyjät on myyjiä :)
Hölynpölyä. Ostakaa halpa onoffi. Pankaa raha kiertämään niinkuin on off. Sitä joko on tai sitten ei ole mutta meiltä sitä saa. Jore “shhh” ei tuollaista saa paljastaa. Säästäkää vain pankkitilillä. Raha on käyttöä varten.
on täällä vähän nää pumpukeskustelut menny vähän sekasin oli se sitten halpa tai kallis eiköhän se ole jokaisen oma valinta minkä ostaa tuntuu vaan vähä siltä että mitä kalliimpi pumppu sitä kovempaa yritetään todistella että on tehny oikean ratkaisun tos kattelin noita joren vanhoja juttuja ne oli ihan asiallisia tos alkuaikoina tuntu että se jotain tiesikin on vähän käsitys siitä muuttunu siitä saanu vissiin jonkun trauman toimivista halpapumpuista
Öö. Miksi ihmeessä olet “kimpussani” koko ajan? Pumppuja nämä vain ovat. En minäkään sinua arvostele. Sinulla on oikeus sanoa mielipiteesi ja se on mielestäni hieno asia. Toivon, että annat minulle saman oikeuden kuten kaikille muillekin.
Josko sillä ei oo kaikki kotona.
Ja sitten sopivassa välissä tulee aina pankinjohtaja antamaan tulitukea :D
Ihan vaan tiedoksi, että ilmalämpöpumppu säästää energiaa ja suodattaa ilmaa ja viilentää kesäkuumalla ja kierrättää ilmaa ja asennustyöosuus on kotitalousvähennyskelpoinen. Tiesittekö?
jooja. miksi vaihtaa nimmaria? Olisit vain reilusti ollut Öö kun se oli nyt ajankohtainen. Joku tuossa mainitsi vaihtelevista nimimerkeistä.
ETTÄ MITÄ? Minä en anna “tulitukea” kellekään. Mielenvikainen väite.
Ottakaa pankkilaina ja ostakaa halpapumppu.
Tietäjä. Olit kiinnostunut,olenko huolissani ilmalp. rikoutumisesta takuu aikana.Sekä huolestuttaako takuun loppuminen.Uskon että Keskinen hoitaa yhtä tyylikkäästi takuun ulkopuoliset työt,kuin takuu aikaiset.Ja ei myöskään huolestuta se että ilmalp. rikkoutui takuu aikana,eikö takuu ole juuri tällaisia tapauksia varten.Joten ei huolestuta vähääkään.Luottamus syntyy,tai sitä ei synny,tässä tapauksessa,se syntyi.
Järkyttävää
Takuu ei korvaa takuuna korvattua tuotetta tai osaa vaan välissä täytyy ostaa rahalla osa jonka saa sitten taas takuuseen, onko näin.
Nämä keskustelut kuulostavat vähän tältä netistä lainaamaltani signeeraukselta:
Normi Saabistin päivä: “Aamulla käyntiin -39 asteen pakkasessa ilman lämmitystä, ikkunat sulaksi heti. Heti pihasta lähdettyäni ohitin Ferrarin ja ekassa mutkassa ajoin hirven päälle, Saabiin ei tullut naarmuakaan!”
Tosin lämpöpumpuista, ei autoista. ;)
Suomessa puhutaan eurooppalaisittain vanhoihin kännyköihin.Autot tutkimusten mukaan vanhoja ja erittäin vanhoja.Tv:stä tullutta informatiota.Nyt pitää ruveta ajattelemaan,ei taida olla mitään järkeä hankkia ilppiä 15 vuodeksi.On nimittäin niin näkyvä laite seinällä,että naapuri ja satunnainen ohikulkija huomaa heti,jaahas siellä sitä vaan vanhan mallin ilpin kanssa palellaan.Täytyy olla itsetunto kunnossa,ja sitähän se harvoin on,jos yli 5 vuotta vanhan ilpin antaa seinällään roikkua. Vielä kun valmistajat hokasee,muuttaa vähän yksiköiden väriä vuosi mallin mukaan,ainakin Fin malleissa,niin hyvä tulee.
Iselläni oli uusi “mosse” ja naapurilla 10 v vanha “mersu”. Kului 10v kolinaa ja pauketta (siis normaalia ajoa). Minulla ei enää ollut kuin romukasa mutta naapurilla nyt 20 v vanha mersu. Ihan vaan vertailun voksi kun keskustelua pyritään johtamaan harhateille.