Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. esim. Mitsubishi on nykyään halpapumppu ainakin hintansa perusteella. Löysin lämpöpumput sivuilta tämän linkin http://www.citcop.se

    Kai tuokin sitten on kelvoton :)

  2. joo ja mielenterveyttäkin jos arvosteelee vähän näitä ammattimyyjiä ja epäilee näiden juttujen todenperäisyyttä että öönä oon kirjotellu enkä näe mitään tarvetta vaihtaa nimimerkkiä

  3. Naapurini laittoi syksyllä ultin ja minä laitatin pe- panan. Pumppuni oli 55 € kalliimpi. Naapuri joutui käyttämään erikseen sähkömiestä, meillä sama äijä jolta ostin, laittoi sähkönsyötön ulkokautta sisäpuhaltimelle. Ulos tuli pistorasia. Sähkötarvikkeet kuului asennukseen. Kaupan päälle laittoi 2m asennuskourua. Lopputulos minulla 140 € halvempi. Ulti toimii myös hienosti mutta kerran talvella ulkoyksikkö jäätyi, joten hiukan peräänkatsottava.

  4. No sulla laukeaa siitä sitten kohta sisäyksikön moottori. Toivottavasti takuun aikana ensimmäisen kerran.

  5. Jaa: Luxus paketissa tulee putket,telineet ja kaikki muut asennuksessa tarvittavat osat. Pana Pe,ainostaan yksiköt ulko/sisä.

  6. En tiedä mutta lopputulos oli tämä. Sisäyksikön moottoreista kuulin että niistä olisi mennyt puslia tai laakereita ja jos niitä käytetään esim. rakennusaikana. Sementtilattiasta irtoava pöly on niille myrkkyä. Toivoa täytyy ettei meillä pölise. Asentaja kertoi korjanneensa ääntävän puslan puhdistamalla ensin ja sitten jotain ompelukoneöljyä tai jotain mikä ei vahingoita puslaa.

  7. Q4. Tiedätkö onko Pana Pe:ssä rotaatio kompressori,tärisee pakkasella käydessään huomattavasti enemmän,kuin saman valmistajan,siis Pana,malli missä scroll kompressori.

  8. Meillä ei tärinä tule sisään kun laite laitettiin kivijalkaan.

  9. “Jaa”! Minkälaisia neliömääriä Pe 9 sinulla käytännössä lämmittää ja saako sisäyksikön puhalluksen esim.täyslämpöpyynnillä vielä reilusti puhaltamaan yli -10 pakkasissa?

  10. Olen huomannut että tasavirtakoneet ei resonoi keskimäärin niin lujaa.

  11. Ei se pelkästään huonoasia ole,että on monen hintaisia laitteita saatavilla.Jos ei olisi ,niin alkaisi kartelli tutkimukset.Eli pitää olla halpaa,kallista ja siltä väliltä,muuten on joku viranomainen kimpussa.Nyt Aatos lähtee pohtimaan ulos aurinkoon ,aatoksia jaloja.

  12. Mulla on noin 80 neliöä. En ole kokeillut täyspyyntiä, mutta lämmittää alle -15 pakkasessa. Patterit alkaa sitte kyllä naksahdella jo päälle. Mutta tyytyväinen voin olla tähän enkä halua vertailla hankintaani heti kalliimpiin laitteisiin. Vuoden päästä voi jo tehdä säästölaskelmia.

  13. Jaa: Paremmuudesta en osaa sanoa. Rotaatio koneessa “kiertomäntä” laahaa sellasta luistia vasten,”mäntä”on epäkeskoinen,ja luistia painetaan sitä vasten. Scroll koneessa,tiukasti sovitetut,sisäkkäisistä kierukoista toinen pyörii,ja mitä pitemmälle pyöriminen edistyy,sen pienemmäksi käy tila,saadaan siis paine aikaiseksi.On muuten aika vaikee selitettävä.Scroll koneessa mahdollisesti värinättömämpi käynti,koska ei ole epäkeskoista pyörijää,kuten rotaatio koneessa. Ps. Vastasin vaikka ei kysyttykkään.Joku varmasti antaa kattavamman selvityksen.Purettu kone hyvin yksinkertainen,mutta vaikee selitettävä kirjallisesti.Ehkä juuri koneen yksinkertaisuudesta,ja liikuvien osien pienestä määrästä johtuen,5vuoden takuut mahdollisia?

  14. Vielä,Scroll kone siis huomattavan yksinkertainen.Rotaatio koneessa luisti joskus murtunut poikki.Mutta kumpikaan eivät mitään ongelmien aiheuttajia.

  15. Morjens. Nyt on vuosi siitä, kun ilmalämpöpumppu tuli asennettua kotiin ja vuoden kokemukset ovat olleet todella hyviä. Minulla on 101,5 neliön omakotitalo suorasähkölämmityksellä jonka rinnalle hankin tuon lämpöpumpun. Vuoden sähkön kulutus on ollut yhteensä 12 300 Kwh ja siinä on 4 henkisen perheen koko sähkön kulutus. Huoneistossa on pidetty +22 astetta lämmintä ja sähköä ei kyllä todella ole tullut säästettyä. Uskon että pienellä vaivannäöllä ja hieman lämmöstä tinkimällä pääsisi alle kymppitonnin Kwh vuodessa. Erinomainen hankinta, jota voin kyllä suositella ja toimii myös kesällä jäähdyttäjänä, josta oli myös viimekesältä mielyttäviä kokemuksia.

  16. Nyt se sitten tulee. Nimittäin jäähyväiset Mitsulle. Muutto toiselle paikkakunnalle aiheuttaa sen. Nyt joku “pilke silmäkulmassa” saattaa sanoa “olisit ostanut halpiksen niin ei itkettäisi noin paljoa”. No elämä on sellaista. Tosin uskon saaneeni paremman hinnan juuri tuon lämpöpumpun ansiosta. Uudessa asunnossa on sähkölämmitys varaajalla. Näyttää siltä, että jos hankkisin sinne ilmalämpöpumpun niin voisin pitää varauslämmitystä puolella teholla ja näin säästää puolet. Toisen puolen tekisi ilmalämpöpumppu puolet halvemmalla joten säästöä syntyy muttei niin paljoa kuin ilman varaajaa. Lattialla kulkee siis nesteputket jotka lämpenevät yöllä varaajaan varautuneella yösähköllä. Säästö syntyy tässä ilmeisesti siten, että mitä pienemmällä pidän varaajaa ja mitä suuremmalla ilmalämpöpumppua. Parhaan säästön saisi ilman lattialämmitystä kokonaan mutta siinä voi tulla kylmän tunne. Vai onko näin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *