Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Jore. Jos muutat tänne keskiseen suomeen niin ottanet paikalliseen laatupumppumyyjään yhteyttä? Varmasti löydämme ratkaisun jolla sähköä säästyy ja kesähelteillä vilustut.

  2. Ai niin. Unohdin kertoa Jore. Ilmalämpöpumpulla pääset hyvään säästöön lämmitysjärjestelmässäsi. Käytännössä voit pitää lattialämmityksen pois. Se ei aiheuta kylmän tunnetta yleensä ulkoilman ollessa päälle -17 astetta. Kun se alittuu niin sitten aiheuttaa. Eli aina kun ulkoilma on päälle -17 astetta eli -16 tai -15 voit pitää pelkästään ilmalämpöpumppua joka tekee lämpöä keskimäärin puolta halvemmalla. Ota huomioon, että se tekee sitä myös halvan yösähkön aikaan puolella hinnalla. Kun lämpö laskee -17 asteelle on syytä pikkuhiljaa käyttää lattialämmitystä. Jos sinulla on ilmastoinnissa jälkilämmitys niin kytke se ensin ja odota tuleeko kylmän tunne. Kun lämpötila laskee niin kylmäntunne tulee jossain vaiheessa. Katso mittarista missä asteessa se tulee ja kytke lattialämmitys sitten jatkossa astetta ennen kylmäntuloa. Näin ilmalämpöpumppusi tekee suurimman työn ja vain ääriolosuhteissa joudut käyttämään kalliimpaa lämmitysmuotoa. Huomasit varmaankin, että asunto oli helpompi myydä kun siellä oli ilmalämpöpumppu. Voit surutta investoida uuteen pumppuun uudessa asunnossasi vaikka muuttaisit taas parin vuoden kuluttua. Se nostaa asuntosi arvoa. Tervetuloa hyville ilmalämpöpumppukaupoille.

  3. Tämähän on ihannetilanne pumppumyyjälle, joka myy uuden vaikka joka kuukausi :) Ja puheet on sen mukaisia, näin itsekin toimisin.

  4. Mulle asennetiin vuosi sitten halpispumppu. Vuosikulutus ollut 1570 kw.
    Lämmitettävä pinta-ala n. 100 m2. Tamikuussa pumppu oli poissa päältä neljänä päivänä ja helmikuussa kahtena päivänä, muulloin aina käytössä. Muita lämmitysmuotoja en ole käyttänyt kuin noina kuutena päivänä. Tosin kylppärissä ja saunassa ollut lattialämmitys päällä koko vuoden. Jäätymisongelmia ei ole ollut. Pumppu ollut päällä jopa yli -20 asteen ja hyvon on lämmittänyt.

  5. Laskin, että se on 0,179223 kwh. Millä muulla lämmityslaitteella lämmittää koko talon tuolla kulutuksella? Miettikää. Tuo ei ole uutta ja vielä halpispumpulla. Miten olisi ollut uudella merkkipumpulla? Ehkä 25%vähemmän.

  6. Hieman moittisin kollegaani insinööriä epätarkkuudesta. Kyllä vielä yksi desimaali olisi pitänyt lisätä. Epätarkkuutesi aiheuttaa 15 vuoden aikana 0,01314 €uron virhelaskennan mutta muuten laskelmasi tuntuvat pitävän paikkaansa. En ollut ajatellut koko asiaa, siis, että ilmalämpöpumpulla saa lämpöä noin edullisesti. Laskennallisestihan sijoitus on kannattava ja sijoitetulle pääomalle saisi 5-25% tuottoprosentin. Riippuu tietenkin monesta muuttujasta mutta tuolle alueelle ne karkeasti osuisivat. Energiahan tulee kotiin ilman muuta vaivaa. Puu pitää kantaa vaikka se muutoin olisi edullisempaa. Tuulivoima taas vaatsi noin 5m:n lavat pyörittääkseen tarpeeksi tehokasta generaattoria tuon energiamäärän tuottamiseen. Ilman vaivaa ei sekään onnistu.

  7. Viimeisiä viestejä lukiessa tulee väistämättä mieleen kiinalaistenkin insinöörien ylivertaisuus suomalaisiin verrattuna.

  8. Kuulkaahan kaikki inssit ja muut kilowattien ja kilowattituntien kanssa sekoilijat.

    Jos vuosikulutus on ollut 1500 kilowattia, niin se tarkoittaa siis 1,5 megawatin voimalaa – eikä se ole pieni. Sillä lämmitettään noin 200 taloa!

    Jos haluaa itselleen vääntää näitä asioita vähän selvemmäksi, niin kannattaa ajatella, että kilowatti tarkoittaa nopeutta ja kilowattitunti matkaa. Jos joku on ajanut vuodessa 20000 kilometriä tunnissa, niin eihän se ole järkevää. Toiset kuitenkin yrittävät ymmärtää, että kyse on matkasta 20000 km vuoden aikana.

    Siis kulutuksen voi ilmoittaa tehona (kw), jolloin siinä ei ilmoiteta aikaa ollenkaan ellei käytetä ilmaisua keskimääräinen teho. Voi ilmoittaa myös energiana (kWh), jolloin siinä tarvitaan myös aika.

    Ilpin kulutus voisi siis olla järkevästi ilmoitettuna 2000 kWh vuodessa tai keskimääräisenä tehona noin 230 wattia, joka on 2000 kWh jaettuna koko vuoden tunneilla.

  9. Kiitoksia teukka tuosta valaisevasta näkmyksestä. Kyllä se on noinkin. Tosin ymmärsin kyllä insinöörin ja tinken ajatuksen mutta en tuota insinöörin epätarkkuutta. Insinöörin epätarkkuuksista huolimatta sain mielestäni oikean lopputuloksen mutten vähättele parametrien oikeata järjestystä ollenkaan. Oikein on aina oikein. Minun pitää hankkia tuollainen laite omaan kotiini. Olisi se kesäkuumalla hieneoa kun ei olut lasi lämpene pöydälle juonnin aikana vaan puhaltimen kylmä ilma vilvoittaa sitäkin. Samalla voi seurustella tai vaihtoehtoisesti katsella televison plasmanäytön antimia. Oikein hyvä havainto.

  10. Laitoin ilppiin kulutusmittarin(sähkölaitokselta) ja kulutus kahden viime viikon aikana n.24 kwh vuorokaudessa.Minusta aika paljon?Lämmitettävät neliöt 100-120.Pumppu sanyo 93 eh.Olen ihmetellyt koko pumpun ajan sähkön kulutusta että se on vaan noussut.Päiväsähkö noussut 400 kwh kuukaudessa ja yösähkö ennallaan.Ajattelin sen johtuvan pakkasista,mutta epäilen että pumppu ei oiken pelitä?Säätö kakella 22 astetta.

  11. Se on tasan kilowatti tunnissa. Paljonko nuo sitten vievät? Kuulostaa aika vähältä mutta ei lähelläkään tuota Tinken 0,179223 kw tunnissa. (Insinäärinä Ymmärsin sen vaikka oli kirjoitettu kwh.) Ottaen huomioon, että kaksi viime viikkoa ovat olleet kylmiä, ja lämpimämpää on tulossa voidaan todeta, että ei paha. Tässä kirjoittelun välissä tutustuin vähän noihin laitteisiin ja totesin, että yksikään ei tuota noin vähää. Heikkotehoisin laite oli noin 3 kw ulostulona mutta kuluttivat vain korkeintaan puolet. Paremmin tutustumatta laitteeseen tuo kuulostaa hyvältä. Jos oletetaan, että ulostulona olisi 3 wattia niin olet saanut 66.333333% alennuksen. Siitä on varaa vain parantaa tinken 0,179223 kw:iin.

  12. Insinööri: Lopeta jo insinöörien mollaus. Et sitä kyllä näiden tekstien perusteella ole. Vai onko taso mennyt jo näin alas.

  13. En malta olla puuttumatta tuohon 3 wattiin ;)

    Samalla Jorelle. Olisit ostanut halpiksen ;)

    Insinööri Viinane…… Ettet nyt nus…tai siis viilaa pilkkua ;)

  14. Oho. Nyt tuli insinöörimunaus. 3 wattia pitää tietenkin olla 3 kilowattia.
    (onneksi kukaan ei huomannut)

  15. Hei
    Viimme viikolla asennettiin Tosiban 13 ja se jekkasee ihan ok, mutta kuuluuko se asiaan, että kun sisäyksikkö lopettelee puhaltamisen niin se ihmeellisesti ääntelee ( kurahtaa, tuhahtaa) ja sen jälkeen siitä ei kuulu mitään. Asentaja oli mielestäni ammattitaitoinen ja asiallinen ja olen tähän astisesti tyytyväinen

  16. Kölli kyllä kuuluu. Sisäyksikkö lopettelee puhalluksen ja ulkoyksikkö siirtyy sulatustoiminteelle. Tässä vaiheessa kyseinen ääni syntyy.

  17. hei säästöjen laskijat:
    kertokaa prosenttinne absoluuttisiksi euroiksi ja näyttäkää se kannattavuus.

  18. Ja laittakaa myös laitteen ja asennuksen hintojen kuoletukset laskelmaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *